Filmové premiéry v slovenských kinách na 46. týždeň (12.11.-19.11.2015)

12.11.2015|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 46. týždeň (12.11.-19.11.2015)

Okrem začínajúceho Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, ktorý ponúkne bohatý filmový program, k nám do kín prichádza aj šesť nových filmov, ktoré si budeme môcť vychutnať pomedzi festivalové aktivity. Nový filmový týždeň prináša filmy, ktoré podčiarkujú príjemnú rozmanitosť svetovej kinematografie.  

Druhý novembrový týždeň prinesie do kín dva „veľkofilmy“. Začneme novou snímkou režiséra Dannyho Boyla, životopisnou drámou Steve Jobs. Režisér k filmu pristupuje originálne, tzv. zo zákulisia. Sleduje život Steva Jobsa počas vyhrotených momentov, pred zahájením kľúčových prezentácii, ktoré menili dejiny, a to nie len počítačové. Prvý krát stretávame Jobsa v polovici 80-tych rokov, kedy na trh uviedol Macintosh. Od prvých minút utvrdzuje divákov v tom, že reči o jeho neznesiteľnosti neklamali. Je to monštrum, ktoré šikanuje svojich podriadených za nesplnenie nesplniteľných príkazov, ponižuje matku svojej dcéry, ktorej otcovstvo aj napriek súdnemu rozhodnutiu neuzná, do krvi sa háda so svojou pravou rukou Joannou Hoffmanovou, pokiaľ nedosiahne svoje. S ubiehajúcimi minútami sa však z jednorozmerného psychopata stáva osobnosť, ktorú budú diváci chápať, obdivovať, ale samozrejme takisto aj nenávidieť. Asi ako každú ľudskú bytosť, ktorá videla o kúsok ďalej, než všetci ostatní. Vo filme si hlavnú úlohu zahral Jobsa zahral Michael Fassbender. Skvele mu sekundujú Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels, Sarah Snook, Katherine Waterston, Adam Shapiro, Michael Stuhlbarg, Vanesa Ross, či John Ortiz.

Pre lepšiu predstavu pripájame aj Trailer k filmu

Druhým veľkofilmom je snímka, ktorá vzíťazila na tohtoročnom Berlinale a odniesla si Zlatého medveďa za najlepší film. Reč je o filme Taxi Teherán režiséra Jafara Panahího. Snímka doslova z ilegálnej dielne režiséra triumfuje nad politickou represiou. Renomovaný iránsky tvorca sa vo svojom druhom filme nakrútenom v rámci núteného domáceho väzenia premenil na taxikára, ktorý prostredníctvom rozhovorov s rôznymi klientmi ponúka kritický pohľad na iránsku spoločnosť. Panahí tu bez akejkoľvek sebaľútosti a s odzbrojujúcim humorom nastoľuje otázku, ako sa má chovať umelec v zemi, ktorá mu neumožňuje slobodu prejavu. S kamerou pripevnenou za predným sklom svojho auta - taxíka nakrútil Panahí film, ktorý povie viac, ako mnohé sociálno-politické štúdie. V hlavnej úlohe režiséra/taxikára Jafar Panahí a jeho klienti v taxíku.

Na priblíženie tejto výnimočnej snímky ponúkame Trailer

Český režisér Petr Zelenka predstaví svoj nový film, psychologickú dramédiu, Stratení v Mníchove. Sir „P“, deväťdesiatročný papagáj šedý, ktorý kedysi patril Eduardovi Daladierovi, sa na pozvanie riaditeľa Francúzskeho kultúrneho inštitútu ocitne v roku 2008 v Prahe ako živá relikvia z dôb Mníchovskej dohody. Sir „P“ po Daladierovi jeho hlasom dodnes opakuje niektoré dôležité vety a prehlásenia. Papagája za dramatických okolností unesie český novinár Pavel a na základe papagájových kontroverzných citácií Daladiera rozpútava medzinárodný politický škandál. V hlavných úlohách si zahrali Martin Myšička, Marcial Di Fonzo Bo, Jana Plodková, Václav Neužil ml., Václav Kopta, Jitka Schneiderová, a ďalší.

Na ochutnávku pripájame Trailer

Ďalšou snímkou, ktorá prichádza do kín je film režiséra Gabriela Muccina, Otcovia a dcéry. Film odhaľuje príbeh slávneho amerického spisovateľa a držiteľa Pulitzerovej ceny Jaka Davisa a jeho komplikovaný vzťah s jeho dcérou. Mladá žena Katie Davies prekonáva problémy vo svojom partnerskom vzťahu, vyplývajúce z ťažkého detstva s jej otcom, známym a oceňovaným románopiscom bojujúcim s depresiami. Film v prvej línii zobrazuje problematický vzťah utrápeného otca s jeho malou päťročnou dcérkou Katie, ktorú vychováva sám, pretože jej matka zahynula počas autonehody. Skokom v čase sa dostávame do života už dospelej, o dvadsať rokov staršej Katie, ktorá bojuje sama so sebou a s minulosťou, ktorá ovplyvňuje jej prítomnosť a budúcnosť. V hlavných úlohách sa predstavia Russell Crowe, Amanda Seyfried, Aaron Paul, Diane Kruger, Ryan Eggold, Jane Fonda, Quvenzhané Wallis, Bruce Greenwood, Octavia Spencer, Janet McTeer, Kylie Rogers, Michelle Veintimilla.

A pozrite si aj Trailer k filmu

V rámci Projektu 100 sa divákom predstaví komédia režiséra Jaca Van Dormaela, Zbrusu nový zákon.  Boh existuje. Žije v Bruseli, je poriadne neznesiteľný a celý deň len sedí za počítačom. Jeho syna už poznáte, tak sa pozrieme na jeho dcéru. Režisér filmu Pán Nikto prichádza do kín s komédiou postavenou na skvelom scenári, ktorá pracuje ako s poetickými a vizuálne uhrančivými pasážami, tak šikovnou situačnou komikou. Vo filme sa predstavia Pili Groyne, Benoît Poelvoorde, Catherine Deneuve, François Damiens, Yolande Moreau, Laura Verlinden, David Murgia.

Pre lepšiu predstavu o filme pripájame Trailer

Poslednou snímkou tohto týždňa potešíme najmä najmenších. Režisér Jamel Debbouze v snímke Prečo som nezjedol svojho ocka priblíži, aký život žili praľudia, a čo ich trápilo najviac. Napínavý príbeh Edwarda, staršieho syna kráľa Simianov (praľudia), ktorý sa narodil príliš maličký a bol preto zatratený svojim kmeňom. Vyrástol v izolácii pod ochranou svojho priateľa Iana. Neuveriteľne geniálny Edward objaví tajomstvo ohňa, lovu, moderného spôsobu bývania, lásky a dokonca nádeje. A pretože je od prírody veľkorysý, chce sa o všetko podeliť. Zvráti všetky zaužívané poriadky a dovedie svoj druh s drzosťou a humorom jemu vlastným v ústrety skutočnej ľudskej existencii – kde zjesť niekoho otca, proste nie je v poriadku. Snímka sa premieta v slovenskom znení. Svoje hlasy filmu prepožičali Juraj Kemka, Lucia Hurajová, Zoro Laurinc, René Jankovič, Gabriela Dzúriková, Štefan Skrúcaný, Roman Pomajbo, Petra Polnišová, a iní.

A ani tu nevynecháme Trailer k filmu

  Foto © Depositphotos/Film Europe/Barracuda Movie/Continetal Film

Súvisiace články