Pobrežná hliadka

17.6.2017|Martin Kubeš|

Seriál Baywatch, u nás známy aj ako Pobrežná hliadka okupoval obrazovky televíznych prijímačov dlhých dvanásť rokov. Popri tom vnikli rôzne filmy, neúspešný seriálový spin-off Baywatch Nights, skrátka bolo toho dosť. Dnes ide o menší kult, a to i napriek tomu, že kvalita tohto počinu zďaleka neodpovedá vtedajšej popularite. Teraz je však rok 2017 a my dostávame nové spracovanie seriálu, ktorý spolu s Knight Riderom vybudoval kariéru Davida Hasselhoffa. Má však Pobrežná hliadka šancu na úspech u moderného publika?

Na túto otázku je pomerne ťažké odpovedať. Hoci je film pomenovaný tak, ako je, skôr ide o akčnú komédiu, v ktorej nechýbajú vypracované mužské, či ženské telá, sexuálne narážky, hlúpe vtipy, mužské pohlavné orgány a vyšetrovanie zločinu. Najskôr Mitch na „svojej“ pláži objaví drogu nazvanú flakka a neskôr pri jednej záchrannej akcii zase tím plavčíkov objaví mŕtvolu. Pobrežnej hliadke sa to nepozdáva, čo spustí ich zvedavosť na plné obrátky, a tak sa pomaly, ale isto začne film uberať smerom CSI: Miami, respektíve v šľapajách už spomínaného spin-offu Baywatch Nights, ktorý pojednával o tom, čo plavčíci robia po nociach. Áno, tušíte správne, išlo o vyšetrovanie zločinov, nakoľko sa Mitch stal súkromným detektívom. Film sa teda vo veľkej miere prikláňa práve k vyšetrovaniu, pričom pobyt na pláži a zachraňovanie ľudí je na druhej koľaji. Je to veľká škoda, pretože v tejto rovine film funguje o čosi  lepšie, ako v tej vyšetrovacej. Na pláži totiž protagonisti aspoň skúšajú hádzať na diváka jeden vtip o tesných plavkách za druhým, nechýba kopec spomalených záberov a v tejto polohe film pôsobí najprirodzenejšie - ako komédia, ktorá si uťahuje z niečoho, čo fungovalo kedysi.

Fotogaléria Pobrežná hliadka (2017)Zobraziť fotogalériu »

Potom je tu však dejová vetva točiaca sa okolo Matta Brodyho, ktorý prichádza do Venice Beach, aby sa stal súčasťou záchranárskeho tímu. Ide o dvojnásobného olympijského medailistu, no čo čert nechcel, to už je minulosťou a musí si odkrútiť verejné práce práve medzi plavčíkmi. Mitchovi sa jeho prístup a povaha nepozdáva, čo vedie k tomu, že si Matta neustále doberá a ten sa mu to zase pokúša oplácať. Niekoľkokrát to vedie k vtipným situáciám a za vydarené možno považovať je aj ich meranie síl počas náboru nových plavčíkov. Väčšinou však slovné prestrelky vyšumia do prázdna, a to zamrzí. Čo však nefunguje ešte viac je rozpoltenosť Brodyho. V jednej rovine je to namyslený hlupák, ktorý si o sebe myslí naozaj veľa, no na druhej strane nie je zlý človek a aj keď urobí hlúposť, snaží sa pomôcť. Ako to s ním dopadne je každému jasné od prvej minúty, no to by ani nevadilo, keby to na diváka nepôsobilo tak vážne. Ak by bol Brodyho prerod podaný s nadhľadom a vtipom, určte by nevadilo ani to, že ide o azda najväčšie klišé, aké si tvorcovia môžu na diváka prichystať. Brodyho premena a vyšetrovania zločinu sa tak musia skĺbiť dohromady, a hoci to nie je úplne ideálne zvládnuté, aspoň to diváka neuráža.

Pobrežná hliadka celú dobu stojí a padá na jednom jedinom hercovi, ktorým je Dwayne Johnson. Táto hora svalov je aktuálne asi najsympatickejšia hollywoodska hviezda, a to i napriek tomu, že nejde o dobrého herca. Johnson má však takú charizmu, že bez problémov dokáže na svojich obrovských ramenách potiahnuť akúkoľvek hlúposť, v ktorej sa objaví. Platí to aj v prípade tohto filmu. Ten je síce hlúpy, plný lacných vtipov, no vždy, keď je na obrazovke Johnson, tak to akosi celé odsýpa a divák sa nenudí. Do toho nechýbajú ani pekné ženy (Kelly Rohrbach, Alexandra Daddario, Ilfenesh Hadera či Priyanka Chopra), takže je na čo pozerať. Ani Zac Efron v úlohe Brodyho nikoho neurazí, no jeho postava nefunguje a jediné, čím môže zaujať je skutočne vypracované telo. Na tom sa Efron skutočne nadrel, keďže nechcel pri Johnsonovi vyzerať ako fackovací panák.

Fotogaléria Pobrežná hliadka (2017)Zobraziť fotogalériu »

Aby ste si film Pobrežná hliadka užili, nemôžete mať prehnané očakávania. Ak zatúžite po oddychovej jednohubke, kde si na seba všetku pozornosť kradne Johnson, ktorému sekundujú pekné ženy a Efron, potom to na vás môže fungovať. Tvorcovia sa však s námetom nepopasovali úplne najlepšie a očividne z toho chceli vyťažiť niečo viac. Tím plavčíkov však toho veľa neponúka. Stačilo sa sústrediť na zachraňovanie ľudí, do toho zamiešať absurdné situácie, jednoducho z toho urobiť jednoduchú letnú komédiu, ktorá sa na nič nehrá. Osobne si myslím, že by to dopadlo lepšie. Takto ide o mierne nadpriemernú zábavu, ktorá však rýchlo vyšumí z hlavy. Mňa osobne nová Pobrežná hliadka zabavila, no nečakal som od nej nič extra. Ak ste videli, respektíve mali radi pôvodný seriál a nostalgia u vás funguje, potom by vás mohla baviť aj nová verzia. Návštevu kina však môžem odporučiť iba s varovaním.

VERDIKT MOVIE MANIA:
  Foto © Cinemart SK

Súvisiace články