Od dnes je v kinách sedem nových filmov – Utiecť, Vreskot, Ulička nočných môr, či Moonfall

3.2.2022|Ivet Kollárová|

Filmový mesiac február otvárame so siedmymi novými filmami, ktoré dnes mieria do našich kín. K trojici hollywoodskych blockbustrov sa pridáva štvorica klubových filmov a o kvalitný zážitok máme postarané. Plus dva filmy, z oboch žánrových brehoch, sú potenciálnymi oscarovskými kandidátmi. 

Prehľad nových filmov začneme v Belgicku odkiaľ prichádza režijný debut režisérky Charlène Favier, športová dráma Slalom. Sľubné pätnásťročné dievča trénuje pod vedením prísneho bývalého šampióna, aby sa stalo profesionálnou lyžiarskou hviezdou. Bude schopné vydržať fyzický a psychický tlak?

Dospievajúca Lyz má pred sebou žiarivú kariéru vo vrcholovom športe. Talentovaná zjazdová lyžiarka prichádza do vyhláseného tréningového kempu, ktorý vedie charizmatický Fred, tvrdý, ale pozorný tréner. Pre Lyz, ktorá pochádza z rozvrátenej rodiny a má veľmi problematický vzťah s matkou, je pohľadný starší muž vzorom, ku ktorému zbožne vzhliada. Vo chvíli, keď prichádza zlom v jej športovej kariére, dôjde v jej súkromnom živote k oveľa temnejšej udalosti. Neskúsené dievča sa ocitá uväznené v situácii, v ktorej sa prelína nevyrovnaný románik a sexuálne zneužívanie. Slalom je aktuálnou športovou drámou, ktorá ale pojednáva o veľmi univerzálnom probléme toxických vzťahov a zneužitej dominancie. Debutujúca Charlene Favier sa v ňom predstavuje ako veľmi zručná režisérka, schopná spojiť závratný pocit z ovládnutia príkreho svahu s citlivou sondou do intimity dospievajúce ženy. V hlavných úlohách Noée Abita, Jérémie Renier, Marie Denarnaud, Muriel Combeau, Maïra Schmitt, Axel Auriant, Melle Tistounet, či Gaspard Couder. 

V česko-slovenskej koprodukcii vznikla dramatická snímka od režiséra Miroslava Bambušeka, Ľudia krvi. „Púšť rastie: Beda tomu, kto v sebe skrýva púšť. (Friedrich Nietzsche)“. Filmová dráma o našej prítomnosti. Otto Hille, hlavný hrdina príbehu je najatý, aby zaviedol starého Švarca do krajiny predkov. Starec by rád prešiel bolestným očistcom k zmiereniu s tým, čo celý život skrýval. Otto sa vďaka tejto ceste vracia do rozpadnutej nemeckej dediny Vitín. Miesta, ktoré je stredobodom celého príbehu. Tu sa stretáva s prízrakom svojho starého otca Otfrieda. Prepadá sa do roku 1945 a stáva sa svedkom udalostí, ktoré sú príčinou jeho nočných mor a desov. Minulosť je kľúčom k prítomnosti. Vo filme si zahrali Karel Dobrý, Jiří Černý, Miloslav König, Tomáš Bambusek, Miloslav Mejzlík, Tereza Hofová, Jakub Folvarčný, Jakub Gottwald, či Juraj Bača. 

Dvadsaťpäť rokov po tom, ako pokojné mestečko Woodsboro šokovala séria brutálnych vrážd, si niekto neznámy znova nasadzuje povestnú bielu masku ducha. Začne prenasledovať skupinu tínedžerov, aby vzkriesil tajomstvo z hrôzostrašnej minulosti mesta. Neve Campbell ("Sidney Prescott"), Courteney Cox ("Gale Weathers") a David Arquette ("Dewey Riley") sa vracajú vo svojich ikonických postavách v horore Vreskot (Scream), aby konečne odhalili skutočnú tvár vraha.. film režírovala dvojica Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett a okrem spomenutej trojice si vo filme zahrali Marley Shelton, Melissa Barrera, Jenna Ortega, Dylan Minnette, Jack Quaid, Jasmin Savoy Brown, či Kyle Gallner. 

Na prvý februárový týždeň pripravili distribútori dva dokumenty. Ten prvý je od fínskeho režiséra Virpiho Suutariho s názvom Aalto: Architect of Emotions (AAKTO: Architektúra emocii). Ako premýšľal a tvoril jeden z najvýznamnejších moderných architektov Alvar Aalto? Podmanivá filmová výprava preniká do kreatívnych procesov slávneho Fína, v ktorého diele sa prelína funkcionalizmus s organickým dizajnom inšpirovaným prírodou. Film po prvýkrát odhaľuje intímny milostný príbeh Alvara a jeho ženy, architektky Ainy Aalto, ktorá bola neprehliadnuteľnou súčasťou ich tvorivého dua. Spolu s tvorcami navštívime ich ikonické budovy rozmiestnené po celom svete – od rodného Fínska, cez Rusko, New York, Paríž alebo Benátky…

Navštívime najkrajšie stavby vo Fínsku, knižnicu v Rusku, študentský internát MIT, dom súkromného zberateľa blízko Paríža a mnoho ďalších unikátnych miest. Dozvieme sa o histórii modernizmu a cestou sa stretneme s Rockefellermi, Le Corbusierom a László Moholy-Nagyom.

Predčasná smrť manželky Alvara nesmierne zasiahla. Nakoniec sa znovu oženil s ďalšou architektkou, s Elissou Aalto a v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia prežil jedno zo svojich najvýznamnejších profesionálnych období. Dokument prepája zábavu a informácie, súčasný filmový materiál a vzácne, doteraz nezverejnené archívne zábery. Protagonistov budeme počuť dôverne hovoriť prostredníctvom milostnej korešpondencie a uvidíme trúchlivé Alvarove kresby jeho ženy na smrteľnej posteli. Film je založený na dôkladnom zbere dát, vystupujú v ňom očití svedkovia a uznávaní vedci z celého sveta. Hrajú: Alvar Aalto, Aino Aalto, Elissa Aalto, David N. Fixler, Juhani Pallasmaa, či Pirkko Hämäläinen.

Režisér Roland Emmerich natočil svoj najnovší sci-fi film pod názvom Moonfall. Záhadná sila vytlačí Mesiac z obežnej dráhy okolo Zeme a pošle ho na kolízny kurz, aby ukončila život, taký ako ho poznáme. Do dopadu zostávajú len dva týždne a svet je na pokraji skazy. Ničivé záplavy, cunami, zemetrasenia a požiare sú len začiatok. Svet stojí na pokraji zničenia. Manažérka z NASA a bývalá astronautka Jo Fowlerová je ale presvedčená, že pozná kľúč k záchrane nás všetkých. Veria jej len dvaja ľudia a to kozmonaut Brian Harper a konšpiračný teoretik KC Houseman. Títo nepravdepodobní hrdinovia sa vydajú na svoju poslednú misiu do vesmíru a zanechávajú za sebou všetkých, ktorých milujú, len aby zistili, že náš mesiac nie je tým, čím sa zdá. V hlavných úlohách Halle Berry, Patrick Wilson, John Bradley, Michael Peña, Donald Sutherland, Charlie Plummer, Katy Breier, Nathaly Thibault, či Derek Johns. 

Majster fantazijných hororov Guillermo del Toro prichádza do našich kín s temným thrillerom a potenciálnym oscarovským kandidátom Ulička nočných môr (Nightmare Alley). Keď sa charizmatický, ale nešťastný Stanton Carlisle v podaní Bradley Coopera na kočovnom karnevale zapáči jasnovidke Zeene a jej manželovi Peteovi, razom dostáva životnú šancu premeniť svoj dovtedy mizerný život.

Na to, aby sa odrazil z existenciálneho dna začne využívať novonadobudnuté vedomosti a schopnosti, ktoré však zneužije na to, aby si získal a ovládol bohatú elitu newyorskej spoločnosti 40. rokov. S cnostnou Molly vždy plne lojálnou po svojom boku Stanton plánuje podviesť nebezpečného magnáta a to aj s pomocou tajomnej psychiatričky v podaní Cate Blanchett, ktorá sa stane aj jeho najnebezpečnejším súperom na ceste k bohatstvu a sláve. 

Film Ulička nočných môr bol natočený podľa rovnomenného románu z roku 1946 a legendárny režisér Guillermo del Toro  držiteľ ceny Oscar v ňom redefinuje klasický hollywoodsky žáner filmu noir v temný a sexy thriller/drámu, ktorý zaznamenáva vzostup a pád ambiciózneho podvodníka a reflektuje jeho morálny príbeh o tom ako chamtivosť môže zviesť zlomeného človeka k tomu, aby robil amorálne veci. Bradley Cooper a Cate Blanchett, excelujú pod režijným vedením Guillerma del Toro v nevšednej filmovej tragédii plnej intríg, podvodov, žiadostivosti, manipulácie a zvádzania.

Okrem spomínanej dvojice Cooper-Blanchett si vo filme zahrali aj Toni Collette, Willem Dafoe, Richard Jenkins, Rooney Mara, Ron Perlman, Mary Steenburgen, David Strathairn, Peter MacNeill, Holt McCallany, Paul Anderson, Lara Jean Chorostecki, Jim Beaver, Clifton Collins Jr., Tim Blake Nelson, David Hewlett, Troy James, Tim Post, Stephen McHattie, či Drew Nelson. 

Druhým dokumentom týždňa je film, ktorý môže na tohtoročných Oscaroch získať až tri nominácie v kategóriách najlepší dokumentárny, animovaný a medzinárodný film. Uvidíme, či sa mu to podarí, a v ktorej kategórii nakoniec zvíťazí. Zatiaľ si ho môžeme pozrieť u nás v kinách, pretože po prehliadke SCANDI 2022 prichádza do oficiálnej kino-distribúcie film v réžii Jonasa Poher Rasmussena, Utiecť (Flee/Flugt). UTIECŤ rozpráva mimoriadny skutočný príbeh muža Amina, ktorého blížiace sa uzavretie manželstva prinúti po prvýkrát odhaliť jeho skrytú minulosť.

Amin Nawabi (pseudonym), uznávaný 36-ročný akademik, zápasí s bolestným tajomstvom, ktoré skrýva už 20 rokov. Obáva sa, že mu môže zničiť život, ktorý si vybudoval pre seba a svojho budúceho manžela. O svoj príbeh mimoriadnej cesty detského utečenca z Afganistanu sa zväčša prostredníctvom animácie po prvýkrát podelí s režisérom Jonasom Poherom Rasmussenom, svojím blízkym priateľom a spolužiakom zo strednej školy. Film Utiecť rozpovie prostredníctvom srdečných rozhovorov medzi Jonasom a Aminom nezabudnuteľný príbeh sebapoznávania. Ukazuje sa, že iba pri konfrontácii s minulosťou je možné vytesať budúcnosť, a konštatuje sa univerzálna pravda, že až keď prestaneme utekať pred tým, kým sme, nájdeme pravý význam domova. Hrajú: Daniel Karimyar, Fardin Mijdzadeh, Milad Eskandari, Belal Faiz, Elaha Faiz, Zahra Mehrwarz, Sadia Faiz, či Georg Jagunov. 

  Foto © ASFK/FilmEurope/CinemArt/Magicbox/Filmtopia/ForumFilm

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...