Prehľad filmov na september 2023 – Prízrak v Benátkach, Mníška 2, Bod obnovy,Tvorca, Tori a Lokita,či Golda–Železná lady Izraela

2.9.2023|Ivet Kollárová|

Rok 2023 sa nám rapídne blíži ku koncu. Prázdniny sú minulosťou, leto tiež pomaly máva na odchod a nám nenápadne do životov vstupuje jeseň. Mesiac september je prelomový mesiac medzi týmito dvoma obdobiami, rovnako ako aj je mesiacom, v ktorom pre filmový svet začína vzrušujúce obdobie novej oscarovskej sezóny, ktorú štartujú rôzne filmové jesenné festivaly. Medzi tie najdôležitejšie v tejto oblasti patrí práve prebiehajúci MFF Benátky, v Amerike veľmi nenápadný, no o to dôležitejší festival Telluride, približne za týždeň začne kanadský festivalový klenot MFF Toronto a koncom mesiaca sa festivalová paráda rozbehne v meste, ktoré nikdy nespí v americkom New Yorku. A podľa zverejnených line-upov a prvotných reakcií na filmy to bude skutočne znamenitá oscarovská sezóna. 

V našich končinách sa môžeme tešiť na veľmi obľúbený Medzinárodný filmový festival Cinematik, ktorý sa koná v malebných Piešťanoch a ponúkne výber toho najlepšieho z festivalov ako Cannes, Sundance, Berlinale, Locarno, či minuloročné Benátky. Ale späť do našich kín. Mesiac september prinesie do kín 21 nových filmov, medzi nimi aj víťaza z MFF Berlinale 2023 a úctyhodnú porciu filmov v českej a slovenskej produkcii, či ich koprodukciách. Filmové týždne budeme mať štyri a hneď ten prvý začne na rozbeh opatrne troma novými filmami.

Hororom na týždeň bude pokračovanie hitu Mníška, ktorý tentokrát natočil režisér Michael Chaves a film si nazval jednoducho Mníška 2. V hlavných úlohách Taissa Farmiga, Storm Reid, Jonas Bloquet, či Bonnie Aarons ako samotný démon mníšky – Valak. Ďalším pokračovaním na týždeň sa presunieme do slnečného Grécka. Na plátna kín sa vracia rodina Portokalos, ktorá sa rozhodla hľadať svoje korene a to vo filme Moja tučná grécka svadba 3, ktorý režírovala hviezda filmu, herečka Nia Vardalos. 

Klubovou snímkou týždňa je víťaz MFF Berlinale 2023, francúzsky dokument Na lodi Adamant od režiséra Nicolasa Philiberta. Film ponúka pohľad do vnútra denného stacionára, ktorý sa nachádza na parížskej Seine, v ktorom sa starajú o pacientov s duševnými poruchami. Jeho unikát spočíva aj v tom, že pacienti sa spolupodieľajú na svojej starostlivosti.  

Druhý septembrový týždeň prinesie do kín päť nových filmov. Ťahákom na týždeň je mrazivý, mysteriózny thriller natočený na motívy románu Halloweensky večierok od Agathy Christie s názvom Prízrak v Benátkach. V poradí tretí film v univerze Agathy Christie opäť režíroval Kenneth Branagh, ktorý si rovnako tak opäť zahral hlavnú postavu, slávneho belgického detektíva Hercula Poirota. Vo filme uvidíme opäť raz skvelé herecké obsadenie: Kyle Allen, Jamie Dornan, Tina Fey, Camille Cottin, Jude Hill, Kelly Reilly, Riccardo Scamario, či Michelle Yeoh.

Americký režisér Alex Herron natočil horor Temné okná, v ktorom sa skupina priateľov bude musieť vyrovnávať s následkami tragickej nehody a záhadnými udalosťami, ktoré sa začnú okolo nich diať a odhalia skryté tajomstvo. Do kín prídu aj dva dokumenty. Ten prvý je natočený v česko-nemecko-švédskej koprodukcii s názvom Blix Not Bombs od režisérky Grety Stocklassa o diplomatovi Hansovi Blixovi, ktorý pôsobil ako zbrojný inšpektor OSN. No teraz sa na neho Greta obracia s otázkou či dokážme pochopiť dnešný svet.

Druhý dokumentárny film týždňa je o živote a diele jedného z najväčších umelcov súčasnosti, ktorého pôvod pochádza z východoslovenskej obce Miková. Režisér Ľubomír Ján Slivka natočil intímny portrét umelca a jeho rodiny v snímke Andy Warhol: Americký sen. Franúzskou klubovou snímkou na týždeň je dráma od režisérky Mounii Meddouri, Houria. Film rozpráva príbeh o mladej, nadanej tanečnice z Alžírska, ktorá cez deň upratuje v domácnostiach a v noci vsádza na nelegálne zápasy. Jej sen, že sa stane baletkou, sa rozplynie, keď ju zlomí fyzické napadnutie, po ktorom nie je schopná komunikovať. V hlavnej úlohe výborná Lyna Khoudri. 

Šesť nových filmov príde do kín v tretí septembrový týždeň. V česko-slovensko-poľsko-srbskej koprodukcii uvidíme existenčné sci-fi Bod obnovy od režiséra Roberta Hloza. Príbeh filmu odohrávajúceho sa v blízkej budúcnosti ponúka pohľad na ľudstvo, ktoré využitím technológii vytvára každému vlastnú digitálnu zálohu a tak po neprirodzenej smrti, môže byť človek opäť obnovený. V hlavných úlohách Andrea Mohylová, Matěj Hádek, Milan Ondrík, Václav Neužil ml., Karel Dobrý, či Richard Stanke. Do kín príde aj romantická dráma, záverečná časť série After opäť od režisérky Castille Landon, After: Navždy

Režisérka Soňa G. Lutherová natočila dokumentárny film Šťastný človek, ktorý ponúka intímny príbeh človeka, grafického dizajnéra a spisovateľa Marvina Horvata, ktorý objavil svoje pravé „ja“ a musí riskovať to najcennejšie, aby mohol žiť autenticky. Film nazerá na začiatok a priebeh Marvinovej tranzície, ako aj zmenu jeho vzhľadu, postojov, vzťahov a partnerstva. Do kín príde aj životopisná snímka od izraelského režiséra Guya Nattiva, Golda - Železná lady Izraela. Napínavá dráma, ktorá zachytáva, akým zodpovedným a kontroverzným rozhodnutiam musela čeliť Golda Meirová, jediná premiérka v dejinách Izralea – známa aj ako „železná lady Izraela“ – počas jomkipurskej vojny v roku 1973. Hlavnú úlohu vynikajúco stvárnila Helen Mirren. 

Akčnou snímkou tretieho septembrového týždňa je ďalšie pokračovanie a síce film Expendables 4 od režiséra Scotta Waugha. Nová generácia hviezd sa pripojí k najlepším svetovým akčným hviezdam a spoločne prežijú adrenalínové dobrodružstvo vo filme Expend4bles. K Jasonovi Stathamovi, Dolphovi Lundgrenovi, Randymu Coutureovi a Sylvesterovi Stallonemu, ktorí sa znovu stretávajú v úlohe tímu elitných žoldnierov, sa prvýkrát pripájajú Curtis "50 Cent" Jackson, Megan Fox, Tony Jaa, Iko Uwais, či Jacob Scipi. Druhý dokument týždňa s názvom Všetci ľudia budú bratia natočil Robert Kirchhoff. Líder Pražskej jari nastolil v období slobodných šesťdesiatych rokov ideu socializmu s ľudskou tvárou, ktorú umlčali sovietske tanky. Tvár Alexandra Dubčeka sa aj napriek totalitnej temnote stala symbolom.

Posledný septembrový týždeň prinesie do kín najviac noviniek a uvidíme tak až sedem nových filmov. Jednu z najkontroverznejších snímok týždňa a mesiaca prinesie do kín rakúsky režisér Ulrich Sedil, ktorý natočil bratský film k filmu Rimini a záver diptychu o nezvratnosti toho, čo sa udialo a o bolesti pri hľadaní samého seba v snímke Sparta. Film rozpráva príbeh Ewalda, 40-ročního pedofila, ktorý si otvorí „džudo centrum“, do ktorého prichádza množstvo detí mimo domova, či rozvrátených rodín. Je to drsný, na hranici odpudivosti balansujúci, no zároveň zvláštne presvedčivý portrét muža, ktorý sa snaží, nie príliš úspešne, bojovať so svojimi vnútornými démonmi. Príbeh stratenej duše, tuláka, vinníka a obete. 

Pre deti bude v kinách pripravená animovaná rozprávka od režiséra Cala Brunkera, Labková patróla vo veľkofilme. Najroztomilejší psí záchranári z Labkovej patroly sú späť s ďalším veľkým dobrodružstvom. Tentoraz je to všetko o super – schopnostiach, ktoré naši hrdinovia získajú po tom, čo ich dom zasiahne meteorit. Film sa premieta so slovenským dabingom. Fanúšikov športu a futbalu zvlášť poteší dokument s názvom Martin Škrtel: Buď, alebo o profesionálnom a súkromnom živote Martina Škrteľa, dlhoročného kapitána národného futbalového mužstva a bývalého hráča vrcholového FC Liverpool, ktorý natočil režisér Petr Větrovský. 

Posledný septembrový týždeň máme hneď niekoľko klubových snímok. Po Sparte uvidíme novinku od belgických bratov-filmových tvorcov Jeana-Pierra a Luca Dardennových, drámu Tori a Lokita, ktorá si z MFF Cannes 2022 odniesla špeciálnu cenu 75. ročníka. Bratia Dardennovci v jednom zo svojich najlepších filmov prinášajú silnú, sociálne realistickú výpoveď o ľudstve a humanizme. Mladý chlapec a dospievajúce dievča, ktorí pricestovali z Afriky do Belgicka, čelia vďaka svojmu nerozlučnému priateľstvu ťažkým podmienkam imigrácie. Ďalším klubovým klenotom je debutujúci film od režisérky Charlotte Le Bon, Falcon Lake. Film o radostiach a strastiach dospievania počas letných prázdnin na brehoch jazera Falcon Lake. Vizuálne podmaňujúca kombinácia romantickej komédie o dospievaní a mysterióznej drámy o mieste, na ktorom sa z ľudí stávajú duchovia.

Hollywoodskou snímkou týždňa je akčný sci-fi thriller Tvorca od režiséra Garetha Edwardsa, ktorý sa odohráva uprostred vojny medzi ľudskou rasou a silami umelej inteligencie niekde v ďalekej budúcnosti. Hlavný hrdina, agent špeciálnych jednotiek Joshua a jeho tím elitných agentov sa vydávajú cez nepriateľské línie, do temného srdca územia okupovaného umelou inteligenciou, aby zistili, že zbraň, ktorá má zničiť svet, je umelá inteligencia v podobe malého dieťaťa. V hlavných úlohách John David Washington, Gemma Chan, Ken Watanabe, Sturgill Simpson, či Allison Janney.

A opäť v česko-slovenskej koprodukcii uvidíme drámu od režiséra Alberta Hospodářského, Brutální vedro. Keď civilizácia končí, čo budeš robiť ty? Vo svete ohrozenom slnečným úlomkom letiacim k Zemi uviazne osemnásťročný chlapec cestou na chatu v neznámom meste. Séria bizarných udalostí ho prinúti postaviť sa svojim najväčším strachom a zmieriť sa s realitou vykĺbeného sveta.

  Foto © Depositphotos/Filmtopia/Film Europe

Súvisiace články