Druhý septembrový týždeň prinesie do kín päť nových filmov – Prízrak v Benátkach, Andy Warhol, či Blix Not Bombs

14.9.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Francúzsko-alžírska dráma o nadanej tanečnici, ktorú premôže osobná tragédia. Americká mysteriózna krimi dráma o ďalšom z vyšetrovaní belgického detektíva Hercula Poirota.  Česko-nemecko-švédsky dokument o budúcnosti Zeme. Slovensko-český dokument o uznávanom umelcovi s koreňmi na Slovensku. A americko-nórsky horor o skrytých tajomstvách a postavení sa strachu.

A z festivalového kútika: od utorka nám v kúpeľnom mestečku Piešťany prebieha 18. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik, ktorý opäť raz ponúka filmové chuťovky z celého sveta a najmä z festivalov ako Cannes, Berlinale, Benátky, Locarno, Karlovy Vary, či Sundance.

Hollywoodskym filmom týždňa je v poradí tretí film v “novom univerze“ Agathy Christie s názvom Prízrak v Benátkach (A Haunting in Venice). Prízrak v Benátkach je znepokojivý nadprirodzený thriller na motívy románu Agathy Christie Halloweensky večierok. Film opäť režíruje Kenneth Brannagh ktorý si aj zahral už po tretíkrát slávneho detektíva Hercula Poirota. Vo filme sa predstaví skvelý herecký ansámbel stvárňujúci nezabudnuteľné postavy: Kyle Allen, Camille Cottin, Jamie Dornan, Tina Fey, Jude Hill, Ali Khan, Amir El-Masry, Emma Laird, Kelly Reilly, Riccardo Scamarcio, či Michelle Yeoh. 

Film nás zavedie do povojnových strašidelných Benátok, kde teraz žije na dôchodku a vo vyhnanstve slávny detektív Hercule Poirot. Poirot sa so všetkým rozlúčil. Jeho skúsenosti so zločinom, vyšetrovaním a videním toho najhoršieho z ľudstva prostredníctvom ďalšej vojny spôsobili, že sa vzdal. Svoj čas trávi tým, že robí všetko pre to, aby na zločin nemyslel; ale zločin, samozrejme, prichádza za ním. Je deň pred sviatkom všetkých svätých a Poirota navštívi stará priateľka, slávna spisovateľka Ariadna Oliverová, ktorá mu musí niečo jednoducho ukázať, a sľúbi mu, že to nie je zločin. Chce, aby sa k nej pridal na seansu a pomohol jej dokázať, že to nie je skutočné. Poirot napriek svojmu úsudku zistí, že ho to zaujalo, a neochotne súhlasí s účasťou na seanse v rozpadajúcom sa strašidelnom paláci, ktorý vlastní slávna operná speváčka Rowena Drakeová. Keď je jeden z hostí zavraždený, všetci prítomní hostia sú považovaní za podozrivých, čo belgického detektíva opäť vtiahne do zlovestného sveta tieňov a tajomstiev.

Nórsky režisér Alex Herron natočil hororový thriller Temné okná (Dark Windows). Skupine priateľov, Tilly, Monike, Peterovi a Alison, sa prihodí autonehoda a Alison na následky zranení zomrie. Jej strýko konfrontuje Alisoniných priateľov a obviní ich z jej smrti. Skupina odíde na vidiecku chatu, aby mohla sama v tichosti smútiť. Izolovaná chata spočiatku ponúka pokoj a ticho, ale čoskoro sa začnú odohrávať nevysvetliteľné udalosti a mladí ľudia začnú počuť zvukové nahrávky nehody, ktoré odhaľujú temné tajomstvo. Keď sa objaví maskovaná osoba a začne tínedžerov terorizovať, v stávke sú už ich životy.

Prvý film Alexa Herrona Uteč! bol v slovenských kinách veľkým hitom. Film Temné okná nadväzuje na najlepšie tradície amerických hororov, pričom krásy Nórska slúžia ako kulisa. Temné okná je súčasne nórsky aj americký horor a určite uspokojí fanúšikov tohto žánru. V hlavných úlohách Rory Alexander, Vanessa Borgli, Anna Bullard, Christine Donlon, Rachel Fowler, Annie Hamilton, Morten Holst, či Grace Binford Sheene. 

Prvý z dvoch dokumentov týždňa s názvom Blix Not Bombs natočila česko-švédska režisérka Greta Stocklassa. Koho máme zavolať, keď je svet v plameňoch? Greta mala práve 8 rokov, keď v televízii v Štokholme sledovala udalosti z 11. septembra. V nasledujúcich mesiacoch a rokoch videla, ako sa jej krajan, diplomat Hans Blix, stal hlavným aktérom globálnej krízy ako zbrojný inšpektor OSN. Teraz, v 21. storočí vojen, politických extrémov a klimatických katastrof, sa Greta obracia na Blixa, ktorý má teraz 94 rokov, s otázkou, či jej môže pomôcť pochopiť svet. Má diplomacia stále svoju úlohu? Alebo je posledným z veľkých vyjednávačov?

Francúzsko-alžírska režisérka Mounia Meddour natočila drámu Houria. Houria je nadaná tanečnica z Alžíra, ktorá cez deň upratuje v domácnostiach a v noci vsádza na nelegálne zápasy. Jej sen, že sa stane baletkou, sa rozplynie, keď ju zlomí fyzické napadnutie, po ktorom nie je schopná komunikovať.

Alžír. Dvadsaťpäťročná Houria je nadaná tanečnica, ktorá sníva o tom, že sa stane členkou súboru alžírskeho štátneho baletu. Aby si zarobila na živobytie, pracuje cez deň ako upratovačka a v noci vsádza na nelegálne zápasy. Keď vyhrá stávku na výsledok finálového zápasu, napadne ju Ali, ktorý chce dostať späť svoje peniaze. Keď sa Houria prebudí v nemocnici, jej prognóza je nedobrá: nie je schopná hovoriť a je jasné, že už nikdy nebude tancovať. Svojho sna sa však odmieta vzdať a zo všetkých síl sa snaží, aby sa uzdravila. V rehabilitačnom centre sa stretáva s ďalšími ženami s podobným životným osudom. Houria sa rozhodne, že im pomôže, aby sa uzdravili a postavili na vlastné nohy – tým, že ich naučí tancovať. V hlavných úlohách Lyna Khoudri, Rachida Brakni, Nadia Kaci, Hilda Amira Douaouda, Meriem Medjkane, či Marwan Fares. 

Druhým dokumentom týždňa je snímka Andy Warhol: Americký sen od slovenského tvorcu Ľubomíra Jána Slivku. Dokumentárny film o živote a diele jedného z najväčších umelcov súčasnosti, ktorého pôvod pochádza z východoslovenskej obce Miková. Intímny príbeh Andyho rodiny, ktorá sa presadila na newyorskej umeleckej scéne, dobyla svet slávy, inšpirovala a ovplyvnila umelecké štýly naprieč mnohými žánrami. Vyrozprávané prostredníctvom rozhovorov s rodinnými príslušníkmi a priateľmi, medzinárodnými odborníkmi a historikmi umenia. Doplnené o jedinečné a autentické zábery z Andyho života na dvoch kontinentoch.

  Foto © FilmEurope/CinemArt/Magicbox/VertigoDistribution/FilmExpanded

Súvisiace články