Do kín prichádza víťaz Zlatej palmy – Anatómia pádu, ale aj filmy Vrahovia mesiaca kvetov, Hranica, či Mohli by sme byť aj mŕtvi

19.10.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Tretí októbrový týždeň bude v kinách najplodnejší. Do kín prichádza sedem nových filmov, medzi nimi tri najočakávanejšie filmy, ktoré v dnešných dňoch len podčiarkujú svoju dôležitosť vo formovaní spoločnosti. V súdnej dráme Anatómia pádu sa pozrieme na vnímanie pravdy z rôznych uhlov pohľadu, stále aktuálnej utečeneckej kríze sa venuje poľský film Hranica a rasizmus, túžba po bohatstve, vyvražďovanie skupiny pôvodných obyvateľov Ameriky, či vznik FBI stoja na čele snímky Vrahovia mesiaca kvetov. 

Prehľad nových filmov ale začnime animovanou, dobrodružnou snímkou pre deti Zbesilá jazda (Rally Road Racers), ktorú natočil americký režisér Ross Venokur v spolupráci s producentmi zodpovednými za obľúbeného Shreka. Film plný dobrodružstva a zábavy distribuuje v Slovenskej republike spoločnosť Vertigo Distribution.

Film rozpráva inšpiratívny príbeh pomaly sa pohybujúceho cicavca, ktorý túži po rýchlosti. Aby zachránil dom svojej babičky pred zbúraním, uzavrie mladý Zhi stávku s Vaingloriousom, úradujúcim šampiónom automobilovej rely. S pomocou bývalého pretekárskeho šampióna sa Zhi zúčastní na štvordňovej Silk Road Rally v nádeji, že získa trofej a splní si svoje pretekárske sny. Film sa premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť napríklad Iva Gogála, Mareka Suchitru, Juraja Predmerského, či Dušana Cinkotu.

V slovensko-kanadsko-českej spolupráci vznikla rodinná tragikomédia od režiséra Michala Kunesa Kováča, A máme, čo sme chceli. Na Silvestra, len pár hodín pred rozpadom Česko-Slovenska, sa rodina Varchalovcov stretáva v Banskej Bystrici pred kostolom, aby jej členovia spoločne pokrstili najnovší prírastok do rodiny, malú Zuzku, dcéru Petra a Heleny. Peter však krst zmešká, pretože sa mu do rúk dostal spis jeho otca Daniela, z ktorého sa dozvedá, že otec bol vedený ako agent ŠtB. Keď Peter konečne dorazí domov, okamžite konfrontuje otca Daniela so svojím objavom. Danielovo srdce to nezvládne a dostane infarkt.

Život mu zachráni rýchly zásah rodinného priateľa a zvyšku rodiny. Daniela odvážajú do nemocnice. Po tom, ako Peter prezradí dôvod otcovho kolapsu, začnú sa vyplavovať ďalšie a ďalšie varchalovské tajomstvá a hádka o otcovi a jeho motívoch naberá na obrátkach. Keď spoločne listujú spisom, rodina sa s každou ďalšou stránkou otriasa v základoch. V hlavných úlohách Eva Holubová, Bolek Polívka, Anna Šišková, Ady Hajdu, Jana Kovalčiková, Jan Budař, Judit Pecháček, Daniel Fischer, Rachel Kramer, Dávid Hartl, Juraj Loj, Éva Bandor, Anna Jakab Rakovská, Marek Geišberg, Michal Ďuriš, Gregor Hološka, Sväťo Malachovský a ďalší.

Režisér Martin Scorsese prichádza so svojou novinkou, historickou krimi drámou Vrahovia mesiaca kvetov (Killers of the Flower Moon). A pri snímke si posedíme, film má úctyhodné 3 hodiny a 26 minút. Na prahu svojich 80. narodenín sa legenda svetovej kinematografie Martin Scorsese rozhodol vyrozprávať jeden zo svojich najdôležitejších príbehov. Leonardo DiCaprio a Robert De Niro mu pomáhajú vyrozprávať neuveriteľný, ale skutočný príbeh národa, ktorý zaplatil krvavú daň za to, že doslova cez noc rozprávkovo zbohatol.

Indiánsky kmeň Osageov patril v 20. rokoch minulého storočia k najbohatším komunitám na svete. Mali to šťastie, že na ich pôde bola objavená ropa a mohli zarábať na každom vyťaženom barely. Osageovia vlastnili obrovské domy, krásne autá a biele služobníctvo. Zároveň však, zažívali obrovskú tragédiu, pretože ich viac ako iné obyvateľstvo prenasledovali záhadné a “nešťastné” úmrtia. Hoci boli rozprávkovo bohatí, stále to boli “len” Indiáni, takže ich podozrivé konce nikto nevyšetroval a práva na zisky z ropy sa potichu presunuli do cudzích rúk.

Hrdinka príbehu Mollie Burkartová je jednou zo šťastných majiteliek indiánskej pôdy presýtenej ropou. Vďaka svojej vrodenej vysokej inteligencii sa jej darí vyhýbať okolnostiam a situáciám, ktoré by ju pripravili o život a urobili z nej “štatistu”. Potom však stretne Ernesta Burkharta, vojnového veterána, ktorého strýko je jedným z najváženejších mužov v celom regióne. Medzi Ernestom a Mollie preskočí iskra. Je úprimná, alebo ju podnecuje Ernestova túžba po rozprávkovom bohatstve? Ako dlho dokáže Mollie prežiť? Budú agenti v novovznikajúcom FBI, schopní vyšetriť tieto neobjasnené úmrtia?

Režisér neváhal dať rozsiahlemu príbehu úctyhodnú minutáž, ale tvrdí, že každá minúta stojí za to. “Ponorte sa do príbehu, zoznámte sa s postavami, spoznajte svet, ktorý sa príliš nelíši od toho, v ktorom žijeme dnes. Je to trochu iný film. Môže to byť celkom obohacujúce,” sľubuje Scorsese.

Neuveriteľný príbeh podľa skutočných udalostí o bohatých Indiánoch, nekonečnej ľudskej chamtivosti, vlne hrozných zločinov, ktoré spočiatku nikto nechcel vyšetrovať, a láske, ktorá sa môže zrodiť z tých najnižších pohnútok.

Keď sú v 20. rokoch minulého storočia na severovýchode Oklahomy za záhadných okolností zavraždení členovia indiánskeho kmeňa Osage, len niekoľko rokov fungujúca FBI rozbieha rozsiahle vyšetrovanie. Martin Scorsese sa spolu so scenáristom Duny a Forresta Gumpa Ericom Rothom rozhodli adaptovať knižný bestseller o skutočných záhadných udalostiach, ktoré vyšetroval vtedy dvadsaťdeväťročným agentom FBI, bývalý texaský ranger zo starej školy.

V hlavných úlohách Lily Gladstone, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Jesse Plemons, Tantoo Cardinal, John Lithgow, Brendan Fraser, Cara Jade Myers, Scott Shepherd, Tatanka Means, Pat Healy, Barry Corbin, Joe Chrest, Joshua Close, Larry Jack Dotson, Gene Jones, J.C. MacKenzie, či Steve Witting. Film bude určite silným oscarovským želiezkom v ohni.

Do oficiálnej kino-distribúcie dnes mieri aj nemecko-rumunská snímka Mohli by sme byť aj mŕtvi (Wir könnten genauso gut tot sein) v réžii Natalii Sinelnikovej. Panelák na okraji lesa prebudí v ľuďoch nádej, že sa budú môcť stať jeho obyvateľmi, pretože je jednou z posledných bášt civilizácie v rozpadajúcom sa svete. 

Je to síce len panelák na okraji lesa, ale výraz v tvárach ľudí, ktorí dúfajú, že sa stanú jeho obyvateľmi, svedčí o tom, že je to jedna z posledných bášt civilizácie vo svete, ktorý sa ocitol v rozklade. Žiť tu, chránený pred nebezpečným prostredím, je cieľom každého z nich. Keď však zmizne správcov pes, medzi obyvateľmi sa rozšíri iracionálny strach. Bezpečnostná pracovníčka Anna apeluje na rozum a začne zviera hľadať. Jej dcéra Iris sa medzitým zamkne v kúpeľni. Je presvedčená, že vďaka svojmu ""zlému oku"" je zodpovedná za zmiznutie psa. Keď novovzniknutá skupina ochrancov žiada sprísnenie bezpečnostných opatrení a obnovenie testu vhodnosti pre všetkých obyvateľov, Anna sa začne obávať o svoje právo zostať. V celovečernom debute Natalie Sinelnikovej je mikrokozmos výškovej budovy kulisou pre nadčasový dystopický experiment. Jadrom filmu je sila strachu - sebareplikujúceho sa systému, ktorý dokáže rozbiť sociálnu súdržnosť a už dlho diktuje súčasné sociálne a politické diskurzy.

Francúzsko-americká režisérka Sophie Barthes natočila romantickú sci-fi dramédiu Pod Generation (The Pod Generation). Budúcnosť je tu. Bizarnejšia, ako sme čakali. V nie tak vzdialenej budúcnosti majú páry možnosť zdieľať svoje tehotenstvá prostredníctvom prenosných vajíčok alebo „podov“. A tak sa začína divoká jazda Rachel a Alvyho k rodičovstvu v tomto odvážnom novom svete. V hlavných úlohách Emilia Clarke, Chiwetel Ejiofor, Vinette Robinson, Kathryn Hunter, Jean-Marc Barr, Verona Verbakel, Rosalie Craig, Leonoor Koster, či Ken Samuels.

Na tohtoročnom MFF Benátky získal film Špeciálnu cenu poroty a dnes prichádza do našich kín. Poľská režisérka Agnieszka Holland natočila drámu Hranica (Zielona granica), ktorá vznikla v poľsko-česko-francúzsko-belgickej koprodukcii.

Psychologička Julia sa po presťahovaní do Suwalského kraja stáva nedobrovoľnou svedkyňou a účastníčkou dramatických udalostí na poľsko-bieloruskej hranici. Rozhodne sa vzdať svojho pohodlného života a pridá sa ku skupine aktivistov, ktorí pomáhajú utečencom. Súčasne v tom čase je sýrska rodina utekajúca pred občianskou vojnou a ich doprovod, učiteľka z Afganistanu, podvedení Bielorusmi a násilím prevezení do utečeneckého tábora neďaleko hraníc s Poľskom. V snahe utiecť sa vydávaj na zúfalú a nebezpečnú cestu neznámym a nepriateľským územím. V Poľsku sa ich osudy pretnú s osudom Júlie a mladého pohraničníka Jana.Udalosti, ktoré prežijú, navždy zmenia ich životy, ale i životy ďalších utečencov a aktivistov zapojených do ich príbehu. Vo filme si zahrali Behi Djanati Atai, Agata Kulesza, Maja Ostaszewska, Piotr Stramowski, Maciej Stuhr, Tomasz Wlosok, Magdalena Poplawska, či Jasmina Polak.

A od dnes si môžeme na veľkom plátne vychutnať veľdielo francúzskej režisérky Justine Triet, napínavú rodinnú, súdnu drámu Anatómia pádu (Anatomie d´une chute), v ktorej exceluje vynikajúca Sandra Hüller.

Úspešná spisovateľka Sandra žije so svojím manželom Samuelom a jedenásťročným, čiastočne nevidiacim synom Danielom v odľahlej chate vo francúzskych Alpách. A zatiaľ čo Sandra pracuje na svojom ďalšom románe, Samuel renovuje ich priestranné obydlie.

Jedného dňa však Daniel nájde pri návrate z venčenia ich psa otca na zemi pred chatou mŕtveho v kaluži krvi.

Bola to samovražda, nešťastná náhoda alebo má manželovu smrť na svedomí Sandra, ktorej tvrdohlavá povaha z nej robí hlavnú podozrivú? Verejné vyšetrovanie prípadu odkrýva nielen okolnosti samotnej smrti, ale aj intímne a znepokojujúce detaily ich búrlivého vzťahu. Justine Triet natočila napínavú rodinnú drámu, ktorá vďaka rafinovane vystavanému scenáru, nápaditej réžii a vynikajúcim hereckým výkonom získala na MFF v Cannes najvyššie ocenenie Zlatú palmu. 

Justine Triet je tak po Jane Campion (Piano) a Julie Ducournaur (Titán) treťou režisérkou, ktorá získala toto ocenenie.

Po boku Sandri si vo filme zahrali aj Swann Arlaud, Antoine Reinartz, Samuel Theis, Jehnny Beth, Saadia Bentaïeb, Camille Rutherford, Ilies Kadri, Arthur Harari, Sophie Fillières a mladý herec Milo Machado Graner v úlohe Daniela, ktorý podal bravúrny výkon, či psík Messi, ktorý si z Cannes právom odniesol cenu Palm Dog. Film je zároveň aj silným potenciálnym oscarovským kandidátom, a napriek tomu, že nebol vybratý ako reprezentant Francúzska v kategórii Medzinárodný film, má vysoké šance na kategórie ako film, réžia, originál scenár, či herečka v hlavnej úlohe.

  Foto © CinemArt/ContinentalFilm/Magicbox/FilmEurope/Bonton/ASFK/Vertigo

Súvisiace články