Prehľad filmov na november 2023: Marvels,Disco Boy,Umenie jesť a milovať,nové Hry o život,Napoleon,DogMan,či Päť nocí u Freddyho

31.10.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Mesiac november nám v závere roka do kín prináša najviac filmových noviniek. V druhom mesiaci posledného kvartálu roku 2023 uvidíme dokopy 32 nových filmov. Filmoví distribútori namiešali mix hollywoodskych blockbustrov, ako Marvels, Hry o život: Balada o hadoch a vtáčatkách, či Napoleon a klubového filmu, ktorý bude počas mesiaca dominovať v kinách. Uvidíme víťaza z MFF Benátky 2022 – Všetka tá krása a zabíjanie, francúzskeho kandidáta na nomináciu na Oscara v kategórii Medzinárodný film – Umenie jesť a milovať s Juliette Binoche v hlavnej úlohe, víťaza ceny za kameru z MFF Berlinale 2023 – Disco Boy, víťaza Ceny poroty z MFF Cannes 2023 – Karaoke blues, víťaza Strieborného medveďa za scenár z MFF Berlinale 2023 – Hudba, či víťaza sekcie Istý pohľad z MFF Cannes 2023 – Ako mať sex.

Z festivalového okienka: v Bratislave sa v novembri bude konať niekoľko prehliadok. Od 3. do 9. novembra sa uskutoční 24. Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet 2023. Prehliadka prebieha v bratislavských kinách a v online priestore po celom Slovensku.

V Bratislave sa od 6. do 17. novembra uskutoční 13. ročník Festivalu Slobody, multi-žánrového medzinárodného festivalu, v rámci ktorého budú premietnuté rôzne dokumentárne a hrané filmy. A od 22. do 28. novembra sa bude v Bratislave konať 17. ročník Filmového festivalu inakosti.

Filmový mesiac november je rozdelený do 5 týždňov a hneď ten prvý prinesie do kín osem nových filmov, čo je zo všetkých týždňov najviac. Režisérka Emma Tammi natočila mysteriózny horor Päť nocí u Freddyho. Dokázali by ste prežiť päť nocí ako nočný strážnik v zatvorenej prevádzke bývalej pizzerie, v ktorej naviac straší? Legendárna online hrôzostrašná hororová hra sa mení na mrazivú filmovú udalosť a sľubuje viac než len zopár strašidelných scén. 

Do oficiálnej kino distribúcie mieri víťaz MFF Benátky 2022, Všetka tá krása a zabíjanie. Tento dokumentárny film, režírovaný filmárkou Laurou Poitras, držiteľkou Oscara, je epický, emotívny a premyslene vystavaný príbeh o medzinárodne uznávanej umelkyni a aktivistke Nan Goldin. Film je rozprávaný pomocou jej prezentácií, súkromných rozhovorov, prelomových fotografií a vzácnych záberov z jej osobného boja za to, aby rodina Sacklerovcov bola nútená niesť zodpovednosť za krízu z predávkovania ich liekom, ktorý spustil tzv. opioidovú krízu. 

Pre najmenších bude v kinách pripravený animák Čarovná Lienka a Čierny Kocúr vo filme od režiséra Jeremyho Zaga, ktorý rozpráva o zrode superhrdinov, ktorí chránia Paríž pred zlom a ktorí si v piatich sériách rovnomenného seriálu získali srdcia miliónov divákov po celom svete vrátane Slovenska. Nemecká kinematografia bude mať zastúpenie športovou, komediálnou drámou od Marca Rothemunda, Víkendoví rebeli. Dojemný príbeh podľa skutočnej udalosti, ktorá okúzlila Nemecko. 

V kinách uvidíme aj suverénny autorský debut poľského režiséra Damiana Kocura, Chlieb a soľ. Ide o úspornú, pritom prenikavú generačnú výpoveď aj drámu o tom, aké je to vrátiť sa domov a byť tam sám sebe cudzincom. V kanadsko-francúzskej koprodukcii uvidíme dojemný a pútavý animovaný film Dounia a princezna z Aleppa od tvorcov André Kadi a Marya Zarif o malom dievčatku plnom fantázie a nádeje, ktoré opúšťa vojnou zničenú Sýriu, aby spolu so starými rodičmi našla nový domov. Film ukazujúci tragické udalosti v Aleppe a Sýrii, ale zároveň poskytujúci aj iný obraz arabského sveta, ktorý je na míle vzdialený od toho, ktorý si s ním spájame, a je tvorený radosťou, láskou, hudbou a jedlom.

V česko-slovensko-rumunskej koprodukcii vznikla snímka, dráma Hadí plyn od režiséra Davida Jařaba. Cesta Roberta Kleina za bratom, ktorý za záhadných okolností zmizol na hraniciach Európy, sa mení na hľadanie vlastného vzťahu k civilizačnej ilúzii. Filmová odysea Hadí plyn je inšpirovaná ikonickým románom Josepha Conrada Srdce temnoty. A opäť v našej bratskej spolupráci s Českom vznikol film, komediálna dráma od režiséra Martina Šulíka, Kôn. Prítomnosť cirkusového koňa sa stáva zdrojom nielen bizarných situácií ale aj katalyzátorom vzťahov v živote učiteľa Dušičku.

Druhý novembrový týždeň prinesie do kín sedem nových filmov. Hollywoodskym ťahákom týždňa je 33. film z marvelovského filmového univerza a zároveň pokračovanie úspešného filmu Captain Marvel, v réžii Nii DaCosta s názvom Marvels. Tentokrát sa o záchranu vesmíru pred zlými silami bude pokúšať nevšedná trojica super-hrdiniek – Carol Danvers alias Captain Marvel, jej superfanynka Kamala Khan alias Ms. Marvel a astronautka S.A.B.E.R. kapitánka Monika Rambeau. V týchto troch hlavných úlohách sa predstavia herečky Brie Larson, Iman Vellani a Teyonah Parris.

Taliansky režisér Giacomo Abbruzzese natočil poetickú drámu Disco Boy. Za hranicami, medzi životom a smrťou, sa pretnú osudy dvoch životom skúšaných mladých mužov, Bielorusa Alexeja, ktorý sa po ťažkej ceste naprieč Európou pridáva do francúzskej cudzineckej légie a Joma, z delty rieky Niger, ktorý bojuje proti ropným spoločnostiam, ktoré ohrozujú existenciu jeho dediny. Do kín príde aj španielsko-nemecký thriller Kukučka od Mar Targarona o dvoch pároch, ktoré si vymenia domy, avšak nemecký pár nie je až taký nevinný, ako sa na prvý pohľad zdá.

Do oficiálnej kino-distribúcie prichádza v druhý novembrový týždeň gurmánska dráma od režiséra Anh Hung Trana, Umenie jesť a milovať. V hrnci buble lahodný vývar, ostrý nôž krája čerstvo natrhané bylinky a o kúsok ďalej v bielom víne odpočíva čerstvo ulovená ryba. Umenie jesť a milovať je pastvou pre oči a poctou francúzskej gastronómii. Rozpráva príbeh gurmána Dodina a jeho šéfkuchárky, ktorí spoločne oživujú kulinárske skvosty. V hlavných úlohách Juliette Binoche a Benoît Magimel. Film je oficiálnym kandidátom francúzskej Akadémie v boji o oscarovú nomináciu v kategórii Medzinárodný film (a prekvapivo preskočil film, víťaza Zlatej palmy z MFF Cannes 2023, Anatómia pádu). 

Ani druhý novembrový týždeň nezabudne na najmenších. Do kín príde animovaný rodinný film v slovensko-česko-maďarskej spolupráci Tonko, Slávka a kúzelné svetlo, ktorý režíroval Filip Pošivač. Film o tom, aké je to byť iný, príbeh o priateľstve a fantázii, o svetle a tme. O romantickú atmosféru v kinách sa postará režisér Rudolf Merkner s komédiou Ako prežiť svojho muža. Koľko mužov a žien musíme v živote prežiť, kým stretneme toho pravého...? V kinách budeme mať aj unikátny projekt, od JQr s názvom 15x15x5 (minisalon 1984). Filmová esej o hraniciach slobody, rámcovaná príbehom unikátneho československého výtvarného experimentu doby normalizácie.

Tretí novembrový týždeň uvidíme v kinách šesť nových filmov s ťahákom týždňa, s ktorým sa vraciame do Panemu. Francis Lawrence si opäť zasadol na režisérsku stoličku k pokračovaniu úspešnej filmovej série Hry o život, s názvom Hry o život: Balada o hadoch a vtáčatkách. V novinke sa pozrieme na to, ako to všetko začalo. Začínajú desiate Hry o život. V hlavných úlohách Rachel Zegler, Jason Schwartzman, Peter Dinklage, Hunter Schafer, či Viola Davis. Do kín sa vracia najfarebnejší film plný lesku a remakov najväčších hudobných hitov animák od Dreamworks Trollovia 3 od tvorcov Walt Dohrn a Tim Heitz. Už po tretíkrát vás roztomilí Trollovia na čele s princeznou Poppy prevedú rozprávkou hudobnou ríšou a zažijete s nimi ďalšie nervy drásajúce dobrodružstvo. 

Nemecká režisérka Angela Schanelec nám na veľkom plátne predstaví svoju novinku, ktorá na MFF Berlinale 2023 vyhrala cenu za scenár, drámu Hudba. Voľne inšpirované mýtom o Oidipovi. Po narodení v gréckych horách počas búrlivej noci je Jon opustený a adoptovaný bez toho, aby poznal svojho otca alebo matku. Ako mladý muž sa stretáva s Iro, dozorkyňou vo väznici, v ktorej skončí po tragickej nehode. Iro vyhľadáva jeho prítomnosť, stará sa o neho a nahráva mu hudbu. Jonovi začne slabnúť zrak... Odvtedy za každú stratu, ktorú utrpí, niečo získa. A tak napriek oslepnutiu žije svoj život plnšie ako kedykoľvek predtým.

Ďalší nový film v oficiálnej kino-distribúcii získal na MFF Cannes 2023 Cenu poroty. Fínsky režisér Aki Kaurismäki natočil tragikomédiu Karaoke blues. Vitajte vo svete svojrázneho fínskeho režiséra plnom pre neho typického, suchého humoru, kde si môžete dať šieste druhé pivo. Film je pokračovaním proletárskej trilógie Tiene v raji, Ariel a Dievča zo zápalkárne. 

V maďarsko-slovenskej spolupráci vzniklo unikátne futuristické sci-fi od tvorcov Tibor Bánóczki a Sarolta Szabó s názvom Umelohmotné nebo. Do roku 2123 vymizne úrodná pôda z povrchu Zeme. Flóra aj fauna vyhynú. Tesne pred úplnou katastrofou vedci vyvinú mimoriadne výživnú rastlinu, ktorá však dokáže rásť len v ľudskom tele. Obyvateľstvo je rozdelené na dve skupiny: tí čo jedia a tí z ktorých sa jedlo vypestuje. Českou psychologickou drámou na týždeň je film Nemé tajomstvá od režiséra Tomáša Mašína. Niektoré udalosti vstupujú do nášho života bez pozvania. A presne to sa stalo veterinárovi Martinovi a jeho manželke Erike, ktorým sa v jedinom okamihu obráti život naruby.

Šesť nových filmov uvedie aj štvrtý novembrový týždeň, ktorého highlightom je novinka od Ridleyho Scotta, historická, výpravná, životopisná dráma Napoleon. Film približuje vzostup a pád legendárneho francúzskeho cisára Napoleona Bonaparteho, ktoré stvárnil výborný Joaquin Phoenix. Napoleonovu životnú lásku Jozefínu stvárnila nemenej výborná Vanessa Kirby. Do kín príde aj česko-slovenská životopisná dráma, ktorá je inšpirovaná skutočným príbehom Andrey Absolonovej, ktorá bola v 90. rokoch jednou z najúspešnejších českých skokaniek do vody a neskôr rovnako úspešnou pornoherečkou so pseudonymom Lea De Mae s názvom Jej telo v réžii Natálii Císarovskej.

Režisérka Maryna Vroda natočila drámu Stepne. Príbeh filmu je zasadený do veľkolepej zimnej ukrajinskej prírody, sa odohráva na pozadí postupne zanikajúcich ukrajinských dedín a vynárajúcich sa pocitov odcudzenia medzi ľuďmi v postsovietskej spoločnosti. V kinách budeme mať aj unikátny mix hraného a animovaného filmu v réžii Petra Vachlera, Tajomstvo a zmysel života

Režisér Eli Roth nám predstaví svoju víziu jedného z obľúbených amerických sviatkov, v mysterióznom horore Deň vďakyvzdania. Počas výpredajového šialenstva Black Friday začne v mestečku Plymouth vyčíňať záhadný zabijak. V iráne narodený režisér Babak Jalali natočil očarujúcu komédiu, s náznakmi ranného Jarmuscha, o hľadaní seba samého a o nádeji, ktorá prichádza, keď ju najmenej čakáme s názvom Fremont

Posledný piaty filmový novembrový týždeň prinesie do kín päť nových filmov. Pre deti bude pripravený nový hudobný, animovaný film od štúdii Disney s názvom Prianie od tvorcov Chris Buck a Fawn Veerasunthorn. Film pozýva divákov do čarovného kráľovstva Rosas, kde Asha, bystré a idealistické dievča, vysloví také silné želanie, že ho vypočuje vesmírna sila – malá guľa neobmedzenej energie zvaná Hviezda. Asha a Hviezda sa spoločne postavia hrozivému nepriateľovi – vládcovi Rosasu, kráľovi Magnificovi, aby zachránili svoj ľud a dokázali, že keď sa vôľa jedného odvážneho človeka spojí s kúzlom hviezd, môžu sa diať zázračné veci. 

Francúzsky režisér a vizionár Luc Besson sa po troch rokoch vracia k režírovaniu. Prichádza s antihrdinom na jeho ceste za odplatou a vykúpením v snímke DogMan, ktorá vznikla voľne na základe skutočnosti a uverejnených článkov o rodine, ktorá zatvárala svojho syna do klietky. V hlavnej úlohe tejto nekompromisnej, emočnej, akčnej dráme si zahral Caleb Landry Jones. Do oficiálnej kino-distribúcie prichádza aj skvelý, neónmi prežiarený debut britskej kameramanky a režisérky Molly Manning Walker, dráma Ako mať sex. Film ponúka vtipný, premýšľavý, ale aj zdrvujúci pohľad na zložitosť ženského priateľstva a tínedžerskej sexuality. 

Tvorcovia Eren Celeboglu a Ari Costa natočili hororový thriller Schovaní, neschovaní. Skupina tínedžerov zo Salemu objaví prekliaty nôž, ktorý vzbudí démona, ktorý ich núti hrať príšerné a smrtiace verzie detských hier, v ktorých nemôžu byť víťazi, iba preživší.  Záver mesiaca november ponúkne v kinách aj životopisnú historickú drámu Alma a Oskar od režiséra Dietera Bernera. Oskar Kokoschka je jedným z najväčších expresionistických maliarov svojej doby, Alma Mahlerová je nádejná skladateľka. Ich vášnivý milostný vzťah v oboch prebudí nepoznanú túžbu spojenú s umením a posadnutosťou.

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/FilmExpanded/CinemArt/Magicbox

Súvisiace články