film Karaoke blues (2023)
Film Karaoke blues (2023)
Video (1)

Réžia:

Aki Kaurismäki

Žáner:

Komédia | Dráma

Krajina

Fínsko | Nemecko

Dĺžka filmu

81 min

Slovenská premiéra:

16.11.2023 (ASFK)

Pôvodný názov:

Fallen Leaves

Zamestnankyňa v supermarkete Ansa je čistá duša a svojou prítomnosťou rozžiari každý priestor, kam vkročí. Šarmantný robotník Holappa žije na ubytovni a rád trávi čas s fľaškou pálenky. Jedného dňa medzi nimi za zvukov rock’n’rollového karaoke preskočí iskra a títo dvaja vydedenci majú konečne šancu na večnú lásku. Dokážu však zdolať nástrahy v podobe nesmelosti, stratených telefónnych čísel, neznalosti mien a adries, mužovej príchylnosti k alkoholu a všeobecnej tendencie života klásť prekážky tým, ktorí hľadajú svoje šťastie?

Nežná tragikomédia Karaoke Blues je pokračovaním proletárskej trilógie Akiho Kaurismäkiho (Tiene v raji, Ariel a Dievča zo zápalkárne). Nebyť všadeprítomných rozhlasových správ o ruskej invázii na Ukrajine divák by mohol mať pocit, že sleduje retro odohrávajúce sa v Helsinkách 80-tych rokov. Dôležitou súčasťou filmu sú výborne použité skladby a piesne od Čajkovského 6. symfónie, cez Mambo Italiano až po synthpopové duo Maustetytöt. A nechýbajú ani cinefilné odkazy na tvorbu Kaurismäkiho režijných vzorov a priateľov zo sveta klasického i nezávislého filmu.

Vitajte vo svete svojrázneho fínskeho režiséra plnom pre neho typického, suchého humoru, kde si môžete dať šieste druhé pivo.