Veľký závod zvíťazil na Festivale francúzskeho filmu

29.11.2013|-ts-|
Veľký závod zvíťazil na Festivale francúzskeho filmu

Praha  29. 11. 2013 –  V termíne od 21. do 27. novembra sa v Prahe, Brne a Českých Budějoviciach uskutočnil už 16. ročník Festivalu francúzskeho filmu. Na festivale sa tento rok predstavilo 39 celovečerných a 9 krátkych filmov. V sekcii Súťaž - výber českej kritiky súťažilo 9 snímok zo súčasnej francúzskej tvorby a víťazom sa stal film Veľký závod, ktorý do českej distribúcie zakúpila spoločnosť Film Europe a ktorý vstúpil do kín ihneď po skončení festivalu.

Tohtoročný ročník Festivalu francúzskeho filmu bol mimoriadne úspešný, čo sa týka návštevnosti divákov - na festival prišlo celkom 20 662 divákov, ale aj počtom uvedených filmov a predpremiér. Osem z desiatich premiérových titulov na festival poskytla spoločnosť Film Europe, ktorá svoje snímky chystá v najbližšej dobe do bežnej distribúcie. Ihneď po skončení festivalu odštartoval v kinách tohtoročný víťaz Zlatej Palmy z Cannes Život Adéle režiséra Abdellatifa Kechiche a už spomínaná víťazná snímka Festivalu francúzskeho filmu, Veľký závod režiséra Laurenta Tuela. Komédiu z prostredia najslávnejšieho cyklistického závodu prišiel na festival uviesť sám režisér Laurent Tuel, ktorý do hlavných úloh obsadil Clovisa Cornillaca, Bouli Lannersa či Ary Abittana. Sprvu nenápadná snímka očarila divákov pútavým príbehom, presvedčivými hereckými výkonmi i čarovným prostredím krajiny galského kohúta. Abdellatif Kechiche vyvolal svojím filmom o lesbickej láske na festivale v Cannes veľké ohlasy a diskusie. Tému, ktorá korešpondovala vo Francúzsku s práve prebiehajúcou polemikou o uzákonenie homosexuálnych zväzkov, doplnili neobyčajné herecké výkony Léy Seydoux a Adèle Exarchopoulos, ktoré boli v Cannes tiež ocenené Zlatou palmou. Na Festivale francúzskeho filmu bola snímka predstavená v rámci retrospektívy filmovej tvorby Abdellatifa Kechiche.

Vypredané predstavenie na Festivale francúzskeho filmu tiež zažili ďalšie snímky z distribúcie Film Europe. Nezabudnuteľné spracovanie románu Denisa Diderota Mníška prišiel do Prahy osobne predstaviť režisér Guillaume Nicloux. Príbeh, ktorý je, podľa režisérových slov, aktuálny dnes rovnako ako pred 300 rokmi, bol na MFF v Berlíne nominovaný na cenu Zlatý medveď a českí diváci ho môžu zhliadnuť v kinách od 12. decembra.

Príbeh slávnej sochárky Camille Claudel previedol na filmové plátna režisér Bruno Dumont a do hlavnej úlohy obsadil hviezdu francúzskeho filmu, Juliette Binoche. Snímka, ktorá bola uvedená v súťažnej sekcii na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne, vstúpi do českých kín 5. decembra.

V januári 2014 sa diváci dočkajú uvedenia snímok 17 dievčat a S Molièrom na bicykli. Skutočné udalosti, ktoré inšpirovali sestry Coulinove​​, rozprávajú o skupine stredoškolských študentiek, ktoré otehotneli počas rovnakého obdobia. Čin vzdoru a rebelstvo sa však čoskoro prestane javiť ako vtipná príhoda a idealistické predstavy dievčat sa rozplynú ako para nad hrncom. 17 dievčat pobeží v českých kinách od 2. januára. Poetické večery v spoločnosti jedného z najslávnejších francúzskych dramatikov si potom diváci môžu vychutnať od 16. januára. Fabrice Luchini a Lambert Wilson prenášajú na filmové plátno repliky z Molièrovho Mizantropa a nechávajú tak ožiť jeho postavy, Alcesta a Filinta. Herecký koncert, ktorý vznikal pod režisérskou taktovkou Phillipeho Le Guay, dokresľuje malebné prostredie francúzskeho ostrova Ré.

Poslednými dvoma premiérovými snímkami z distribúcie Film Europe, ktoré boli na Festivale francúzskeho filmu uvedené, sú komédie Moja vlasť (premiéra v ČR 20. februára) a dokumentárna dráma Operation Libertad, ktorá bude uvedená do kín v 1. štvrťroku 2014.

  Foto © archív

Súvisiace články