Jigsaw

7.11.2017|Martin Kubeš|

Ťažko sa tomu verí, no od prvého dielu Saw ubehlo už trinásť rokov. Ak by sme dokonca rátali aj krátkometrážny diel, tak dokonca štrnásť rokov. Síce táto séria nepriniesla do svojho žánru žiadnu revolúciu, prvý diel zaznamenal vynikajúce ohlasy medzi divákmi. Film sa navyše natočil za smiešne peniaze, takže jeho ziskovosť bola niekoľkonásobná. To odštartovalo mániu, vďaka ktorej sme sa každoročne až do 2010 dočkali vždy nového pokračovania. Bohužiaľ, kvalita pokračovaní kolísala, únava materiálu bola stále viac a viac zreteľná, a tak musel prísť koniec. Vtedy vraj definitívny, no z dnešného pohľadu iba dočasný. Po sedemročnej pauze je totiž vražedná hrať späť.

Novinka však divákov, aspoň menej znalých môže trochu zmiasť názvom. Nejde totiž o Saw VIII, ale o snímku nazvanú Jigsaw. Fanúšikovia, samozrejme, dobre vedia odkiaľ fúka vietor. Táto prezývka totiž patrila človeku, ktorý s vražednou hrou začal. Je teda John Kramer skutočne mŕtvy? Má vybraný názov hlbší význam? Alebo iba bolo toho číslovania už dosť? To je teraz vedľajšie, poďme radšej k samotnému filmu.

Ihneď úvodné scény naznačujú, že Saw je späť, a to so všetkým, čo si pod týmto názvom dokážete predstaviť. Máme tu niekoľko uväznených ľudí , ktorých cieľom je pochopiť svoje hriechy, oľutovať ich a prežiť smrteľné úlohy. K tomu nechýba tápajúca polícia, ktorej ešte väčšmi zamotávajú hlavu dôkazy smerujúce k človeku, ktorý má byť už viac ako desať rokov po smrti. Séria Saw si podľa slov tvorcov dala pauzu preto, aby bol dostatok času na napísanie kvalitného scenára. Tieto reči však po zhliadnutí filmu možno označiť za obyčajné výhovorky. To, čoho sa divák stane svedkom sa totiž vôbec nevymyká štandardu, ktorý nám bol opakovane servírovaný v minulosti. Dozviete sa niečo o postavách, prečo je ten či onen účastníkom hry, kto za tým všetkým stojí, a prečo to vôbec robí. Znie vám to povedome? Nedivím sa. Jigsaw je iba obyčajným pokračovaním, ktoré síce zapadá do celej skladačky, no ak ste predošlé časti nevideli, vôbec nič sa nedeje. Pokiaľ ste čakali, že sa dozviete čosi o postavách, ktoré sme videli v závere predošlého filmu, budete sklamaní. Na nič také sa tu nehrá, Jigsaw totiž chce budovať svoj vlastný príbeh. Áno, rešpektuje predošlé udalosti, určitým spôsobom s nimi súvisí, no to je všetko.

Fotogaléria Jigsaw (2017)Zobraziť fotogalériu »

Aby som však príbeh úplne neignoroval, tak v úvode filmu sledujeme kriminálnika Edgara Munsena, ktorému je v pätách polícia. Keď ho dostihnú, žiada si hovoriť s detektívom Halloranom. Tomu Munsen prezradí, že na ňom závisí päť ľudských životov. V ruke pritom drží diaľkový spúšťací mechanizmus, ktorý ako už správne tušíte, odštartuje novú hru na život a na smrť. Keďže polícia situáciu úplne nezvládne, hra sa započne. Postupne sa príbeh trochu viac otvorí, jednotlivé obete začnú umierať veľmi násilnými spôsobmi a polícia nebude vedieť, koho obviniť skôr. Všetko ukazuje na Kramera, no ten to byť nemôže, veď je predsa mŕtvy. Alebo nie? Halloranova paranoja si vyžiada svoju daň, a tak začne podozrievať takmer každého. V závere sa, samozrejme, všetko objasní a tu musím autorov pochváliť, že sa zbytočne nenechali uniesť. Finálne odhalenie totiž nepôsobí ako sci-fi a do celkovej skladačky zapadá. Osobne som už asi v polovici filmu uhádol, kto má vo všetkom prsty, no čo sa dá robiť. Diváka, ktorý videl všetky doterajšie časti už tak ľahko prekabátiť nemožno.

Každý diel Saw so sebou priniesol premyslené spôsoby popravovania. Jigsaw v zavedenom trende pokračuje, no predošlé časti boli v tomto smere predsa len nápaditejšie. I napriek tomu však o poriadne krvavé a pre niekoho aj nechutné smrti neprídete. Čo sa hereckého ansámblu týka, tu je zbytočné sa zdržiavať. Máme tu totiž skupinku ľudí slúžiacich ako mäso do mlynčeku, takže žiadne herecké esá nečakajte. Poteší skutočnosť, že ani tentokrát nechýba Tobin Bell v úlohe Johna Kramera, alias Jigsawa. Hoci jeho postava už dávno zahynula, tvorcovia ho vždy dokázali do filmu začleniť a ani najnovší diel na tom nič nemení. Ešte zbytočnejšie je hovoriť o hudbe. Zapamätáte si iba ústrednú melódiu, ktorá k sérii Saw patrí, i keď je mierne poupravená.

Fotogaléria Jigsaw (2017)Zobraziť fotogalériu »

Hovorieva sa, že starého psa novým kúskom nenaučíš. V prípade Saw to platí a najnovší diel Jigsaw to iba potvrdzuje. Napriek tomu, že neprináša nič nové a iba opakuje zaužívanú formulku, patrí novinka k tomu lepšiemu, čo sa v tejto sérii urodilo. Bude vám po ôsmy raz bude stačiť vidieť to isté? Ak áno, potom sa nemusíte obávať zbytočne minutého času, tých zhruba osemdesiat minút ubehne rýchlo. Po tej sedemročnej pauze to však chcelo niečo viac, nie iba slušne odvedené remeslo.

VERDIKT MOVIE MANIA:
  Foto © Forum Film Slovakia

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...