Filmové novinky na október 2020

30.9.2020|Ivet Kollárová|

Začiatok nového mesiaca opäť raz nebude príjemnou prechádzkou v záhrade plnej ruží a keď tak, v obmedzenom počte. Déjà vu, ktoré vyvoláva veľmi nepríjemné pocity najmä preto, že pondelňajšie predstavenie nových opatrení v boji s korona vírusom vrhá do neistoty všetky kultúrne (a športové) podujatia. Respektíve slovami Ústredného krízového štábu, rušia sa všetky hromadné podujatia. Čo spadá pod slovo všetky a do akej miery to postihne kiná ostáva nateraz nevyriešenou záhadou. O to bolestivejšie rozhodnutia ostávajú na organizátoroch presunutých podujatí, konkrétne z marca presunutého Medzinárodného filmového festivalu Febiofest, ktorý sa mal uskutočniť od 30.9. do 4.10.2020.

Festival napokon prebehne len jeden deň, kedy je to stále možné a to 30.9., kedy sa v kine Lumiére premietne ako otvárací film, tak aj film záverečný a plus ďalších desať vybraných filmov. Rozhodnutie, ktoré sa nerodilo ľahko a výsledok, ktorý veľmi zamrzí. Neistý osud visí aj nad ďalšou prehliadkou a to Filmového festivalu inakosti, ktorá by mal prebiehať od 14.-19.10. v Bratislave a Košiciach. Istá je možno len jej online podoba, ktorá je na pláne od 20.-25.10.2020.

Filmový október je tak plný otáznikov. Napriek tomu je do kín pripravených 16 nových filmov. V pokračujúcej neistej korona-situácii sú prevažne európskej produkcie, slušný je aj počet česko-slovenských snímok a dokumentov. Ťahákom filmového októbra mal byť blockbuster štúdii Warner Bros. a DC, Wonder Woman 1984, ktorý však štúdia presunuli na december (24.12.). V decembri rovnako uvidíme z októbra presunutý, hviezdami nabitý detektívny remake Smrť na Níle (17.12.).

Pre túto chvíľu ostávajú kiná otvorené, premietania sú však v ešte obmedzenejšom režime a situácia sa môže kedykoľvek zmeniť. Čo v nich môžeme v októbri vidieť? Prvý týždeň ponúkne päť nových filmov, z toho budú tri dokumentárne. Režisér Jaroslav Vojtek natočil dokument o novinárovi, reportérovi a fotografovi Andrejovi Bánovi s názvom Raj na zemi. V česko-islandskej koprodukcii uvidíme dokument Efekt Vašulka od režisérky Hrafnhildur Gunnarsdóttir o Bohuslavovi Vašulkovi a o zrode nového umeleckého odboru – videoart.

Režisér Lukáš Bulva nás dokumentom Králi videa prevedie svetom dovozu, kopírovania a dabovania západných filmov v socialistickom československu. Režisér Tom Waller predbehol Hollywood a v thajskej produkcii natočil film Jaskyňa, ktorý je inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v Thajsku v roku 2018, kedy v jaskynnom komplexe uviazlo chlapčenské futbalové družstvo spoločne aj s trénerom. A v nórsko-švédskej koprodukcii uvidíme emocionálnu drámu Nádej od režisérky Marii Sødahl o žene, ktorej nájdu nevyliečiteľný nádor a ktorej sa razom zmení celý život. V hlavných úlohách Andrea Bræin Hovig a Stellan Skarsgård.

Druhý októbrový týždeň prinesie do kín dva nové filmy. Uvidíme dokument od režiséra Martina Šulíka o slovenskom mímovi a divadelníkovi s názvom Milan Sládek. Pre deti je pripravený animovaný film Malý Yeti 2 od tvorcov Jeremy Degruson a Ben Stassen. Do kín mal ísť aj česko-slovenský film Krajina ve stínu (r. Bohdan Sláma), ktorý distribučná spoločnosť Filmtopia (práve kvôli nataveným opatreniam) presunula na zatiaľ neurčený náhradný termín.

Na tretí októbrový týždeň sú naplánované tri nové filmy. V réžii dua Adam Oľha a Jan Daňhel vznikol film Alchymická pec o zákulisí filmovej i voľnej tvorby Jana Švankmajera. Režisérka Olga Malířová Špátová natočila celovečerný dokumentárny film Karel, ktorý prináša ojedinelý pohľad do súkromia a duše Karla Gotta. A prvý film mesiaca v americkej produkcii natočil Mark Williams a síce akčnú drámu Pre balík prachov o bankovom lupičovi, ktorý sa prizná polícii, aby mohol žiť normálny život. V hlavných úlohách Liam Neeson, Kate Walsh, či Jai Courtney.

Štvrtý októbrový týždeň nás v kinách čakajú opäť tri nové filmy. Novinka japonského režiséra Hirokazu Koreeda, francúzsko-japonská dráma Pravda otvárala minuloročný MFF Benátky. Slovenský diváci sa môžu tešiť na herecký koncert Catherine Deneuve a Juliette Binoche v úlohách odcudzenej matky a dcéry, ktoré musia čeliť odhaleným, dobre utajovaným pravdám, nevraživosti, či nepriznaným láskam. Po boku Deneuve a Binoche si zahral aj Ethan Hawke. 

Z Poľska do oficiálnej slovenskej kino-distribúcie mieri dráma režiséra Jana Komasa, Corpus Christi, ktorá bola nominovaná na Oscara 2020 v kategórii zahraničný film. Príbeh sleduje mladého Daniela, ktorý vychádza z nápravného zariadenia ako nový, osvietený človek a túži stať sa kňazom. Zhodou veľkých náhod sa ocitne na čele malej farnosti, ktorej svojou nekonvenčnosťou môže pomôcť dostať sa z tragickej minulosti. V hlavnej úlohe exceluje Bartosz Bielenia, ktorý za svoj výkon získal niekoľko festivalových ocenení (Palm Spring, Stockholm, či Berlinale ako vychádzajúca hviezda).

Filmovú púť po Európe zakončíme nemeckou komédiou Nightlife od režiséra Simona Verhoevena o šialených veciach, ktoré sa môžu udiať počas jedného úplne nevinného a na začiatok veľmi romantického rande. V hlavnej úlohe fakjú-pán-profesor herec Elyas M'Barek. 

Koniec mesiaca október prinesie do kín dva nové filmy. Druhý film mesiaca v americkej produkcii natočila režisérka Zoe Lister-Jones, ktorá nám predstaví svoj remake originálu z roku 1996, Čarodejnice: Odkaz o skupinke stredoškoláčok – čarodejníc, ktoré tak trochu zaujíma okultizmus. Vo filme uvidíme aj Michelle Monaghan, Davida Duchovneho, či Cailee Spaeny. 

A posledným týždňom mesiaca október bude animovaný rodinný film v réžii Alexsa Stadermanna, 100% Vlk. Film o chlapcovi, ktorý sa má stať hrôzostrašným vlkolakom, no namiesto toho skončí ako roztomilý pudlík. Freddy, aby ho nevylúčili zo svorky, sa vydáva na dobrodružnú cestu, aby dokázal, že skutočne je stopercentným vlkolakom. Film sa premieta so slovenským dabingom.

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/ASFK

Súvisiace články