Prehľad filmov na október 2023 – Úsvit, Minulé životy, Anatómia pádu, Vrahovia mesiaca kvetov, Hranica, či Svetloplachosť

2.10.2023|Ivet Kollárová|

Čas nám letí ako bláznivý a my sme sa z ničoho nič ocitli v posledných troch mesiacoch roku 2023. O plynulý chod až ku koncu roka sa jednoznačne postarajú aj kiná s množstvom zaujímavých noviniek, ktoré v nich uvidíme. Filmoví distribútori pripravili na nový filmový mesiac október dokopy 24 filmov, ktoré v priebehu štyroch týždňov prídu do našich kín. Z toho je 22 nových filmov, jeden sa bude premiétať v obnovenej premiére a jeden je reštaurovaná nemá klasika. Namiešaný máme mix ako hollywoodskych veľkofilmov, tak aj európskych klubových filmov. V oficiálnej kino-distribúcii uvidíme víťaza Zlatej palmy z MFF Cannes 2023, výnimočnú súdnu drámu Anatómia pádu, ktorou po očku zaškúlime aj na novú oscarovskú sezónu, keďže film je jedným z potenciálnych kandidátov na niekoľko nominácii (avšak okrem kategórie Medzinárodný film, kam francúzska filmová Akadémia vybrala inú snímku). A vysoké oscarovské ambície majú aj filmy Vrahovia mesiaca kvetov a Minulé životy.

Vo svete nám prebieha niekoľko prestížnych filmových festivalov, ktoré sú dôležité na ceste za Oscarmi, ako New York, či Londýn. Z dvoch štrajkov, ktoré prebiehali v Hollywoode ostal už len jeden – herci v združení SAG stále bojujú za novú zmluvu s lepšími podmienkami a rokujú s AMPTP. Všetci dúfame, že sa čoskoro dohodnú, tak ako scenáristi v združení WGA a nová oscarovská sezóna bude aj s prítomnými hercami, ktorí (na výnimky) teraz nemôžu prezentovať svoje filmy. V našich končinách si budeme môcť vychutnať to najlepšie z festivalov Veľkej trojky – Berlinale, Cannes, Benátky na prehliadke Be2Can, ktorej jubilejný 10. ročník sa uskutoční od 11. do 18. októbra v Bratislave a v ostatných vybraných mestách po Slovensku.

Späť do našich kín. Prvý zo štyroch filmových týždňov otvoríme so šiestimi novinkami, avšak jedna z nich sa premieta v obnovenej premiére. Na veľkých plátnach si môžeme vychutnať filmovú klasiku od Larsa von Triera, Idioti, ktorý je natočený podľa pravidiel manifesta Dogma 95. Milovníkov psychologických hororových thrillerov poteší ďalšia časť v legendárnej sérii Saw, s jednoduchým názvom Saw X

V slovensko-českej koprodukcii vznikla krimi dráma v réžii Matěja Chlupáčeka s názvom Úsvit, v ktorej sa, okrem iného bude riešiť záhadný nález mŕtvoly v areáli továrne, z ktorej sa vykľuje tzv. hermafrodit. Film, ktorý odkazuje na problémy genderu, sexuálnej identity a s tým súvisiacich predsudkov sa odohráva v roku 1937. V hlavných úlohách Eliška Křenková, Miloslav König, Milan Ondrík, Marián Mitaš, Judita Hansman, Martha Issová, či Ján Jackuliak. Indicko-švajčiarsky režisér Kamal Musale natočil drámu Matka Tereza a ja o dvoch ženách, ktoré delil čas, no spojila viera.

Na odľahčenie budeme mať v kinách aj dramédiu podľa skutočných udalostí, Lúzri z Wall Street od režiséra Craiga Gillespieho o tom ako vyd*bať s miliardármi. Vo filme si zahrali Shailene Woodley, Paul Dano, Pete Davidson, Seth Rogen, Sebastian Stan, Vincent D'Onofrio, Nick Offerman, Dane DeHaan, či America Ferrera. Režisér Maroš Brázda natočil dokument týždňa, Pravda je to najdôležitejšie o živote filmového režiséra a básnika Eduarda Grečnera.

Druhý októbrový týždeň prinesie do kín rovnako šesť nových filmov. Pre deti bude pripravený animovaný dobrodružný film od tvorcov Laurent Bru, Yannick Moulin a Benoît Somville s názvom Esá z pralesa 2: Svetové dobrodružstvo. Film sa premieta so slovnským dabingom. Režisér Petr Nikolaev natočil drámu Muž, ktorý stál v ceste, ktorá odhaľuje hrôzy komunistického režimu so zameraním na hrdinu Pražskej jari a najvyhrotenejší úsek života lekára a politika Františka Kriegla, ako aj novodobých dejín Československa. Vo filme si zahrali Tomáš Töpfer, Přemysl Bureš, Daniel Heriban, Adrian Jastraban, či Zuzana Mauréry.

Legendárny Exorcista je právom jedným z najstrašidelnejších filmov všetkých čias. Presne päťdesiat rokov po jeho vzniku sa do kín chystá nová kapitola. Hororom druhého týždňa je snímka Vyháňač diabla: Znamenie viery od režiséra Davida Gordona Greena. Do oficiálnej kino-distribúcie nám dorazí aj historická dráma od francúzskej režisérky Maïwenn s názvom Jeanne du Barry - Kráľova milenka. Film rozpráva o živote Jeanne Bécu, ktorá sa narodila ako nemanželská dcéra chudobnej krajčírky v roku 1743, ale nakoniec sa stala poslednou milenkou Ľudovíta XV. Vo filme uvidíme Johnnyho Deppa, Benjamina Lavernheho, Melvila Poupauda, Noémie Lvovsky, či Pierra Richarda.

Do kín príde aj jeden z najkrajších emotívnych filmových debutov roka. Režisérka Celine Song natočila Minulé životy. Film sleduje život spisovateľky Nory a jej dvoch lások – tej detskej a tej dospelej – odohrávajúci sa naprieč kontinentmi a desaťročiami. Hlavnú trojicu vo filme si zahrali Greta Lee, Teo Yoo a John Magaro. V česko-slovenskej koprodukcii pod režisérskou  taktovkou Tomáša Kleina a na základe rovnemennej knihy vznikla nezvyčajná road movie Citlivý človek. Jeho hrdinovia cestujú sem a tam dystopickou krajinou, kde ilúziu všadeprítomného pohodlia a bezpečia nahrádza dobrodružstvo a neistota. Vo filme uvidíme Davida Prachařa, Tatianu Dykovú Vilhelmovú, Jiřího Schmitzera, Jiřího Lábusa, Alexandru Borbély, či Jaroslava Cuhra.

Najbohatší týždeň na nové filmu bude ten tretí. Do kín dorazí sedem nových filmov a medzi nimi aj víťaz Zlatej palmy z MFF Cannes 2023, Anatómia pádu od francúzskej režisérky Justine Triet. Napínavá rodinná dráma s vynikajúcou Sandrou Hüller o rozpade jedného vzťahu, ktorý sa skončil tragicky. Okrem Sandry vo filme uvidíme aj Swanna Arlauda, Samuela Theisa, či Mila Machada Granera. 

Futuristickou snímkou na tretí októbrový týždeň bude novinka od režisérky Sophie Barthes, romantická sci-fi komédia Pod Generation o budúcnosti, v ktorej bude možné zdieľať svoje tehotenstvo prostredníctvom prenosných, odpojiteľných vajíčok, alebo tzv. podov. V hlavných úlohách Emilia Clarke, Chiwetel Ejiofor, Vinette Robinson, či Jean-Marc Barr. Pre detičky bude pripravený animovaný, dobrodružný film od režiséra Rossa Venokura s názvom Zbesilá jazda. Film rozpráva inšpiratívny príbeh pomaly sa pohybujúceho cicavca, ktorý túži po rýchlosti. Film sa premieta so slovenským dabingom. 

V slovensko-kanadsko-českej spolupráci vznikla rodinná tragikomédia od režiséra Michala Kunesa Kováča s názvom A máme, čo sme chceli. Film sa zameriava na rodinu Varchalovcov len pár hodín pred rozpadom Česko-Slovenska a ich tajomstvá, ktoré budú postupne vychádzať najavo. Všetko odštartuje spis, v ktorom je otec rodiny vedený ako agent ŠtB. Vo filme uvidíme Evu Holubovú, Bolka Polívku, Annu Šiškovú, Adyho Hajdu, Daniela Fischera, či Jana Budařa. V nemecko-rumunskej spolupráci natočila režisérka Natalia Sinelnikova svoj debutový film Mohli by sme byť aj mŕtvi. Panelák na okraji lesa prebudí v ľuďoch nádej, že sa budú môcť stať jeho obyvateľmi, pretože je jednou z posledných bášt civilizácie v rozpadajúcom sa svete. 

Z ďalšej spolupráce režiséra Martina Scoseseho a Leonarda DiCapria vzišiel epický, skoro 3,5 hodinový film, adaptácia rovnomennej knihy s názvom Vrahovia mesiaca kvetov. Film prináša neuveriteľný príbeh podľa skutočných udalostí o bohatých Indiánoch kmea Osage, nekonečnej ľudskej chamtivosti, vlne hrozných zločinov, ktoré spočiatku nikto nechcel vyšetrovať, a ktorých sa napokon ujal mladý vyšetrovateľ práve sa rozbiehajúcej FBI, a láske, ktorá sa môže zrodiť z tých najnižších pohnútok. Okrem Lea vo filme uvidíme aj Roberta De Nira, Jesseho Plemonsa, Johna Lithgowa, Brendana Frasera, či Lily Gladstone.

Tretí októbrový týždeň prinesie do kín aj víťaza Špeciálnej ceny poroty na MFF Benátky 2023. V poľsko-českej koprodukcii drámu Hranica natočila poľská režisérka Agnieszka Holland. Film, ktorý v Poľsku vyvolal vášne, nenávisť a bojkot režisérky Holland sa zameriava na utečeneckú krízu, ktorá vznikla na poľsko-bieloruských hraniciach. Sleduje osudy ľudí, ktorí sa vydávajú na nebezpečnú cestu neznámym a nepriateľským územím. Udalosti, ktoré prežijú, navždy zmenia ich životy, ale i životy ďalších utečencov a aktivistov zapojených do ich príbehu. 

Posledný štvrtý týždeň prinesie do kín päť nových filmov. V česko-slovenskej koproduckii uvidíme drámu od režiséra Tomáša Mašína, Bratia. Päť mladých mužov so zbraňami, prenasledovaných tisíckami vojakov, sa v boji o život dotýka hraníc vlastného strachu a odvahy. Rodina, ktorej členovia vzdorovali nacistickej aj komunistickej totalite. Film, ktorý rozpráva o jednom z kľúčových príbehov našich moderných dejín, o odbojovej skupine bratov Josefa a Ctirada Mašínovcov, bude mať v kinách premiéru sedemdesiat rokov po ich úteku do Západného Berlína. V hlavných úlohách Adam Vacula, Václav Neužil, Matěj Hádek, David Bowles, Tatiana Dyková, či Jan Nedbal.

Koncom októbra budeme mať v kinách aj prvý vianočný film. Nórska režisérka Andrea Eckerbom natočila rodinný, dobrodružný fantasy film Teddyho vianoce. Film rozpráva príbeh plyšového medvedíka, ktorého prianím je dostať sa k bohatému majiteľovi. Avšak malá Mariann ho vezme do starej drenárne, kde si uvedomí, na čom v živote skutočne záleží. Film sa premieta so slovenským dabingom. Trochu napätia do všedných dní prinesie režisér Bishal Dutta s mysterióznym hororom Démon vo mne. Film neúprosne servíruje tie najčiernejšie nočné mory, ktoré nenechajú diváka ani na sekundu vydýchnuť. 

Do oficiálnej kino-distribúcie príde ďalší víťaz z MFF Benátky 2023. V paralelnej sekcii k Hlavnej súťaži – Giornate degli Autori si odniesla cenu Europa Cinemas Labels pre najlepší európsky film novinka od režisérov Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík, dráma Svetloplachosť. Film sleduje podoby detstva cez dve ukrajinské deti, ukrývajúce sa s rodinami pred bombardovaním v metre zdevastovaného mesta Charkov. Reštaurovanou nemou klasikou na posledný októbrový týždeň je snímka z roku 1920 od režiséra Geogra B. Seitza, Posledný Mohykán. Uprostred bojov medzi Francúzskom a Indiánmi sa najstaršia dcéra britského dôstojníka zaľúbi do indiánskeho spojenca, ktorý je posledným žijúcim bojovníkom mohykánskeho kmeňa.

  Foto © Depositphotos/Film Europe/CinemArt/ASFK

Súvisiace články