film Citlivý človek (2023)
Film Citlivý človek (2023)
Video (1)

Réžia:

Tomás Klein

Žáner:

Dráma

Krajina

ČR | Slovensko

Dĺžka filmu

120 min

Slovenská premiéra:

12.10.2023 (CinemArt)

Pôvodný názov:

Citlivý člověk

Táto nezvyčajná a originálna road movie vznikla na motívy knihy Citlivý človek od básnika a prozaika Jáchyma Topola. Jeho hrdinovia cestujú sem a tam dystopickou krajinou, kde ilúziu všadeprítomného pohodlia a bezpečia nahrádza dobrodružstvo a neistota. Táto komická a drsná cesta nás zavedie do bláznivého sveta, v ktorom každá zdanlivo beznádejná situácia má skulinku, cez ktorú je možné prekĺznuť a nájsť nádej a šancu na lepšiu budúcnosť.

Po dlhej ceste Európou sa kočovný herec tatko Mour vracia domov so svojou ženou mamou a ich synmi, jedenásťročným Eliasom a len ročným Bratom. Chcú sa konečne usadiť a viesť normálny život. Doma ich však nič a nikto nečaká. Privíta ich len samozvaná domobrana, ktorá nahradila políciu. Sú poslaní na útek, ktorý sa zmení na putovanie magickou a krutou krajinou obývanou neškodnými čudákmi a nebezpečnými ľudskými tlupami. Ich cesta sa pretína s ľudskými osudmi, ktoré odhaľujú vzájomné vzťahy medzi členmi utekajúcej rodiny. Otec, inokedy neschopný zvládnuť vlastný život, musí začať bojovať za svoje deti a rodinu. A tiež dovoliť svojmu synovi Eliášovi, aby sa stal dospelým, možno zrelším, než je on sám.

“Chcem divákom ponúknuť silný film, ktorý ich konfrontuje s ťažkými otázkami našej doby, ale zároveň im svojou štylizáciou, energiou a živelnosťou ponúka východisko a povzbudenie. Film, ktorý by mohol diváka inšpirovať k tomu, aby opustil svoju komfortnú zónu a vnímal dobrodružstvo a neistotu ako príležitosť, ktorá ho môže posilniť,” hovorí režisér Tomáš Klein, ktorý nepochybne patrí k najväčším talentom českej kinematografie.