Minulé životy, Citlivý človek, či Jeanne du Barry – Kráľova milenka sú medzi šiestimi novými filmami, ktoré prichádzajú do kín

12.10.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

V dnešný premiérový deň prichádza do kín šesť nových filmov. K animovanému filmu a jednému hororu, ktorý vzdáva hold režisérovi Williamovi Friedkinovi sa pridali dva české a dve klubové snímky z festivalov Berlinale a Cannes. A keď už sme pri týchto dvoch významných festivaloch Veľkej trojky, od včera prebieha vo vybraných kinách po celom Slovensku prehliadka toho najlepšieho z festivalového filmu, v podobe 10. ročníka Be2Can. Na prehliadke sa predstavia filmy z tohtoročných, vyššie spomenutých dvoch festivalov a minuloročného MFF Benátky. 

Od francúzskych tvorcov Laurent Bru, Yannick Moulin a Benoît Somville prichádza do kín animovaný film Esá z pralesa 2: Svetové dobrodružstvo (Les as de la jungle 2 – Opération tour du monde/Jungle Bunch 2). Nové dobrodružstvo slávnej neohrozenej bandy Esá z pralesa. S.O.S.!

Záhadný superzloduch pokryl džungľu toxickou ružovou penou, ktorá pri kontakte s vodou vybuchuje! Na pomoc sú povolaní tí najlepší z najlepších. Esá z pralesa! Do začiatku obdobia dažďov zostáva menej ako mesiac. Naši hrdinovia, ku ktorým sa pridali noví spojenci, musia nájsť protilátku. Z ľadových krajín severu, cez Európu, Áziu a Blízky východ sa vydávajú na svoje doteraz najväčšie dobrodružstvo. Tentokrát čelia protivníkovi, ktorý je inteligentnejší a diabolskejší ako kedykoľvek predtým. Pre Maurica a jeho priateľov sa začína boj o záchranu ich domova! Film sa premieta so slovenským dabingom: Juraj Kemka, Ivo Gogál, Ivan Tuli Vojtek, Martin Kaprálik, Michal Hallon, Martin Zatovič , Michaela Šáleková Drotárová, Romana Orlická, Dušan Szabo, či Tomáš Horváth. 

Český režisér Petr Nikolaev natočil drámu Muž, ktorý stál v ceste. Strhujúci príbeh lekára a politika Františka Kriegla zachytáva dramatické udalosti 21. augusta 1968, kedy bol v noci spoločne s hlavnými predstaviteľmi KSČ (Alexander Dubček, Oldřich Černík, Jozef Smrkovský, Jozef Špaček, Bohumil Šimon) zatknutý a unesený. Bol jediným československým politikom, ktorý sa v zajatí aj pod hrozbou likvidácie postavil Leonidovi Iľjičovi Brežnevovi a nepodpísal Moskovský protokol, dokument, ktorý znamenal súhlas s okupáciou Československa. Filmová dráma v hlavnej úlohe s Tomášom Töpferom odhaľuje hrôzy komunistického režimu so zameraním na hrdinu Pražskej jari a najvyhrotenejší úsek jeho života i novodobých dejín Československa. Okrem Töpfera si vo filme zahrali Přemysl Bureš, Daniel Heriban, Adrian Jastraban, Zuzana Mauréry, Jiří Ployhar ml., Alois Svehlík, či Linda Svobodová. 

Režisér William Friedkin nám dal veľa nezabudnuteľných filmových zážitkov, medzi inými aj jeden, pri ktorom nám do dnešných dní tuhne krv v žilách. Legendárny Exorcista je právom jedným z najstrašidelnejších filmov všetkých čias. Presne päťdesiat rokov po jeho vzniku sa do kín chystá nová kapitola. Režisér David Gordon Green natočil Vyháňač diabla: Znamenie viery (The Excorcist: Believer). Diabol nikdy nespí.

Príbeh nového Vyháňača diabla sa začal na Haiti, kde fotograf Victor (na Oscara nominovaný Leslie Odom, Jr.) prišiel pred dvanástimi rokmi o tehotnú manželku v dôsledku katastrofálneho zemetrasenia. Našťastie sa im podarilo zachrániť ich novonarodenú dcéru Angelu, o ktorú sa Victor odvtedy vzorne s láskou stará.  Keď sa jedného dňa nevráti Angela zo školy domov, prežíva strach o dcéru, aký doteraz nezažil. Spolu so spolužiačkou Katherine zmizne v lese za mestom a zúfalí rodičia, polícia, vojaci a dobrovoľníci ich márne hľadajú. Na tretí deň sa stane zázrak. Dezorientované a vyčerpané dievčatá sa objavia na malej farme, ďaleko od miesta, kde zmizli. Ich bezhraničnú radosť však čoskoro vystriedajú rastúce obavy.

Po dôkladnej lekárskej prehliadke sú Angela a Katherine vyhlásené za úplne zdravé, ale ich správanie naznačuje, že si zo svojho zážitku odniesli viac než len nepríjemnú spomienku. Skúsený exorcista by na prvý pohľad vedel, že obe dievčatá sú posadnuté. Victor je však pragmatik, ktorý neverí na peklo ani na nebo, kým to nezažije na vlastnej koži. Ale vtedy už môže byť neskoro. Pre všetkých. V hlavných úlohách Jennifer Nettles, Ellen Burstyn, Ann Dowd, Raphael Sbarge, Lidya Jewett, E.J. Bonilla, Norah Murphy, Norbert Leo Butz, Olivia Marcum, či spomínaný Leslie Odom Jr.

V česko-slovenskej spolupráci a v réžii Tomáša Kleina vznikla snímka Citlivý človek. Táto nezvyčajná a originálna road movie vznikla na motívy knihy Citlivý človek od básnika a prozaika Jáchyma Topola. Jeho hrdinovia cestujú sem a tam dystopickou krajinou, kde ilúziu všadeprítomného pohodlia a bezpečia nahrádza dobrodružstvo a neistota. Táto komická a drsná cesta nás zavedie do bláznivého sveta, v ktorom každá zdanlivo beznádejná situácia má skulinku, cez ktorú je možné prekĺznuť a nájsť nádej a šancu na lepšiu budúcnosť.

Po dlhej ceste Európou sa kočovný herec tatko Mour vracia domov so svojou ženou mamou a ich synmi, jedenásťročným Eliasom a len ročným Bratom. Chcú sa konečne usadiť a viesť normálny život. Doma ich však nič a nikto nečaká. Privíta ich len samozvaná domobrana, ktorá nahradila políciu. Sú poslaní na útek, ktorý sa zmení na putovanie magickou a krutou krajinou obývanou neškodnými čudákmi a nebezpečnými ľudskými tlupami. Ich cesta sa pretína s ľudskými osudmi, ktoré odhaľujú vzájomné vzťahy medzi členmi utekajúcej rodiny. Otec, inokedy neschopný zvládnuť vlastný život, musí začať bojovať za svoje deti a rodinu. A tiež dovoliť svojmu synovi Eliášovi, aby sa stal dospelým, možno zrelším, než je on sám.

“Chcem divákom ponúknuť silný film, ktorý ich konfrontuje s ťažkými otázkami našej doby, ale zároveň im svojou štylizáciou, energiou a živelnosťou ponúka východisko a povzbudenie. Film, ktorý by mohol diváka inšpirovať k tomu, aby opustil svoju komfortnú zónu a vnímal dobrodružstvo a neistotu ako príležitosť, ktorá ho môže posilniť,” hovorí režisér Tomáš Klein, ktorý nepochybne patrí k najväčším talentom českej kinematografie. Vo filme si zahrali David Prachař, Jaroslav Cuhra, Tatiana Dyková Vilhelmová, Jiří Schmitzer, Vladimír Javorský, Jiří Lábus, Alexandra Borbély, Milan Mikulčík, Halka Třešňáková, Jan Jackuliak,či  Jan Jankovský.

V máji film otváral MFF Cannes, dnes prichádza do našej oficiálnej kino-distribúcie a je zároveň súčasťou prehliadky Be2Can. Francúzsko-alžírska režisérka Maïwenn natočila historickú drámu Jeanne du Barry - Kráľova milenka (Jeanne du Barry). Film rozpráva o živote Jeanne Bécu, ktorá sa narodila ako nemanželská dcéra chudobnej krajčírky v roku 1743, ale nakoniec sa stala poslednou milenkou Ľudovíta XV.

Jeanne, mladé dievča z chudobných pomerov so záľubou v kultúre aj iných radostiach života, vďaka svojej inteligencii a pôvabu postupne stúpa po spoločenskom rebríčku. Ako kurtizánka sa stane obľúbenkyňou kráľa Ľudovíta XV., ktorý nevie o jej postavení, ale získa vďaka nej späť svoju chuť do života. Prepukne medzi nimi vášnivé milostné puto. Jeanne sa napriek všetkým konvenciám a správnym mravom sťahuje do Versailles, kde jej príchod vzbudí na dvore pohoršujúci rozruch. V hlavných úlohách Maïwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud, Robin Renucci, Pierre Richard, Marianne Basler, Pascal Greggory, Caroline Chaniolleau, India Hair, Patrick d'Assumçao, Noémie Lvovsky, Micha Lescot, Vincent Colombe, Raphaël Quenard, Coralie Russier, či Nathalie Richard.

Dnes do kín prichádza aj režijný debut Celine Song, ktorý predstavila na MFF Berlinale a vychádza z jej osobného života, romantická melodráma Minulé životy (Past Lives). Čo by bolo keby? V kórejčine existuje slovo In-Yun, ktoré znamená ,,spojení osudom‘‘. Keď sa dvaja ľudia stretnú, znamená to, že ich osudy boli prepletené aj v ďalších životoch.

Citlivá moderná romanca rozpráva príbeh spisovateľky Nory, a jej dvoch lások – tej detskej – Hae-Sunga, a tej dospelej – Arthura, odohrávajúci sa naprieč kontinentmi a desaťročiami. Noru a Hae-Sunga delia desaťtisíce kilometrov, spája ich však výnimočne hlboké puto. Po viac než dvoch dekádach odlúčenia sa stretávajú v New Yorku, kde Nora žije so svojim americkým manželom Arthurom. Nečakané stretnutie s osudovým mužom núti Noru pýtať sa zásadnú otázku – Čo by bolo, keby? Dojemnosť filmu nespočíva ani tak v stratenej láske, ako v aspektoch potenciálnych paralelných životov. V hlavných úlohách Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro, Moon Seung-ah, Leem Seung-min, Ji Hye Yoon, Won Young Choi, či Jojo T. Gibbs.

  Foto © Depositphotos/Magicbox/CinemArt/ContinentalFilm/Filmtopia/FilmEurope

Súvisiace články