Od dnes v kinách deväť snímok – Otec, Krajina ve stínu, Leto 85, Nikto, či Špirála: Saw pokračuje

24.6.2021|Ivet Kollárová|

Mesiac jún ukončíme v kinách bohatou nádielkou až deviatich nových filmov. V pokračujúcich horúčavách tak máme možnosť sa schladiť na filmových lahôdkach v podobe hollywoodskych snímok Nikto, Saw, oscarovského filmu Otec, klubových snímok ako Leto 85, Perzské lekcie, či česko-slovenskej snímky od režiséra Bohdana Slámu Krajina ve stínu. Film rozpráva príbeh obyvateľov zabudnutej dedinky neďaleko rakúskych hraníc, ktorým vstúpia do života udalosti tridsiatych až päťdesiatych rokov 20. storočia. Predtým bolo podstatné obrábať pole, prežiť zimu a vychovať deti, teraz si treba vybrať, kto je Rakúšan, kto Nemec a kto Čech, a zaplatiť cenu, ktorú takéto rozhodnutie prinesie. A tak sa z dosiaľ pokojne žijúcich susedov stávajú zarytí nepriatelia, ktorí si navzájom vyrovnávajú účty aj za cenu zločinu, straty etických zábran a ľudskosti.

Zachytením skutočného príbehu jednej obce na juhu Čiech chce film prispieť do diskusie o vyrovnávaní sa s vlastnou boľavou minulosťou. Bohdan Sláma natočil film v čiernobielej verzii na klasický filmový pás. V hlavných úlohách Magdaléna Borová, Cyril Drozda, Csongor Kassai, Stanislav Majer, Róbert Mikluš, Pavel Nový, Barbora Poláková, Petra Špalková, Zuzana Kronerová, či Agi Gubíková.

Druhým českým filmom od dnes v kinách je komédia Matky v réžii Vojtěcha Moravca. Sára, Eliška, Hedvika a Zuzana sú štyri kamarátky, tridsiatničky, ktoré momentálne spája najmä jedno slovo – materstvo. Sára je úspešná influencerka, ktorá plánuje svoj blog o partnerských vzťahoch plynule previesť na blog o tom, ako byť najlepšou mamou. Život berie so zdravým nadhľadom a iróniou. Keď ju však manžel Jirko privedie z pôrodnice rovno do rozostavaného domu, jej život nadobudne až príliš dobrodružné rozmery. Ďalej sa snaží plniť Instagram cool fotkami perfektnej matky, ale všadeprítomný prach a nevyspatie jej dávajú poriadne zabrať. Hedvika žije ako v zlatej klietke, jej manžel vorkoholik doma veľa času netrávi, a tak niet divu, že ju očarí mladý pouličný spevák David. Zuzana je po rozchode s Kamilom bez peňazí – prepracovaná a uštvaná matka dvoch malých čertov. Zato Eliška má skvelého chlapa, úplne neznesiteľných rodičov, je tehotná a stále vracia. Ale hlavne majú jedna druhú…

Scenár trefne opisuje problematiku novodobého materstva a je primárne zacielený na ženské publikum, i keď aj muži zohrávajú v tejto komédii dôležitú úlohu. Príbeh otvorene a bez servítky zachytáva radosti i starosti súčasných matiek a v kombináciou s dávkou sebairónie či čierneho humoru má potenciál zaujať široké spektrum divákov. V hlavných úlohách Štěpán Benoni, Jan Dolanský, Petra Hrebíčková, Jiří Langmajer, Gabriela Marcinková, Zuzana Mauréry, Alena Mihulová, Václav Neužil, Sandra Nováková, Ondřej Pavelka, Vladimír Polívka, Anna Polívková, Jakub Prachar, Viktor Preiss, či Hana Vagnerová. 

Pre deťúrence posledný júnový týždeň ponúkne dva animované rodinné filmy. Prvým sa pozrieme pod morskú hladinu v snímke More kúziel (Magic Arch) od ruského režiséra Vasilija Rovenskijho. Delphi je mladý delfín, nadšený a beznádejný rojko, ktorý sa chce naučiť umenie starodávneho „tajného úderu“ chvostom, aby všetkých prekvapil. Jeho najlepší priateľ Zabe je večne ukecaný, Nonstop rozpráva a sníva o tom ako zbohatne. Spoločne plávajúc oceánom objavia Magický oblúk, ktorý dokáže premeniť každú rybu nato, čím si želá byť.  Jedného dňa je oblúk zneužitý murénami, ktoré sa stali gigantickými a plánujú ovládnuť pokojné rybie mestečko. Delphi sa musí znova stretnúť so svojím dávno strateným otcom, aby získal silu a moc premôcť murény, zachrániť svoje mesto a získať svoju životnú lásku. V slovenskom znení účinkujú: Dárius Koči, Lukáš Dóza, Juraj Predmerský, Daniel Ratimorský, Miroslava Drínová, Jukub Ružička, Peter Krajčovič, Miroslava Belancová, Zuzana Kyzeková, Tomáš Horváth, Eva Matejková, Pavol Topoľský, Štefan Richtárek, Matej Landl, Martin Kaprálik, René Jankovič, Sára Suchovská

Druhým animovaným filmom týždňa sa vydáme na americký divoký západ v snímke Divoký Spirit (Spirit Untamed) od tvorcov Elaine Bogan a Ennia Torresana. Výpravné dobrodružstvo o tvrdohlavej a divokej dievčine, ktorá tak dlho hľadá spriaznenú dušu, až ju nájde v neskrotnom mustangovi. Divoký Spirit je novou verziou obľúbeného a často adaptovaného príbehu štúdia DreamWorks Animation.

Lucky Prescottová nikdy nepoznala svoju matku, odvážnu krasojazdkyňa z Miradera. Malé mestečko v srdci americkej divočiny preslávila neuveriteľnými krasojazdeckými kúskami, na jeden z nich žiaľ zaplatila životom. Lucky kvôli tomu vyrastala ako mestské dievča pod dohľadom prísnej tety Cory. Lenže keď je človek od prírody divoký, nedá sa úplne skrotiť. Lucky má na konte viac malérov, než by bolo zdravé. Keď Cora prestáva zvládať jej divokú povahu, rozhodne sa pre zmenu prostredia, a vyrazí s ňou do rodného Miradera. V ospalom malomeste sa Lucky príšerne nudí, lenže po stretnutí s nádherným a rovnako divokým Mustangom Spiritom sa jej dni razom zmenia na úžasné dobrodružstvo. Prežili by klasické priateľstvo na život a na smrť, keby sa na scéne neobjavila partia darebákov, ktorí majú v pláne Spirita chytiť, skrotiť a dobre speňažiť. A pretože sa im prvý krok podarí realizovať, musí sa Lucky vydať na mimoriadne nebezpečnú výpravu, aby svojho štvornohého priateľa zachránila. Cesta, ktorá ju čaká, však nevedie len k oslobodeniu zvieracieho priateľa, ale zároveň Lucky pochopí odkaz matky, ktorú nikdy nepoznala. V slovenskom znení: Bianca Bucková, Tamara Grožáková, Martinka Kapráliková, Dušan Szabó, Soňa Norisová, Patrik Vyskočil, Michal Hudák, Ján Koleník, LUkáš Gažík, či Nela Pocisková. 

Po snímkach pre deti si prídu na svoje fanúšikovia psychologického hororu a filmovej série Saw s novou už deviatou časťou s návom Špirála: Saw pokračuje (Spiral: From the Book of Saw). Sadistický génius rozpúta policajtom hotové peklo. Jeho symbolom je Jigsawova špirála. Policajný veterán a detektív sa pustia do vyšetrovania týchto záhadných vrážd a sú tak nedobrovoľne vtiahnutí do vrahovej morbídnej hry. Vo filme si zahrali Chris Rock, Samuel L. Jackson, Max Minghella, Morgan David Jones, Ali Johnson, Dan Petronijevic, Richard Zeppieri, Edie Inksetter, Leila Leigh, Josh Stolberg, či Marisol Nichols. 

Francúzsky auteur François Ozon prichádza do kín so snímkou, ktorá minulý rok dostala označenie výber Cannes 2020, drámou Leto 85 (Été 85). Francúzske pobrežie v Normandii, leto 1985. Z rádia znie The Cure, Bananarama a Rod Stewart. Šesťnásťročný Alexis stretáva staršieho, charizmatického a tajomného Dávida. Začína sa priateľstvo plné plavieb na mori, výletov na motorke, nocí bez spánku, slobody a spoznávania dospelého sveta. Zážitky rýchlo naberajú na intenzite, až sa všetko osudovo zvrtne a Alexis sa stáva hlavným podozrivým v policajnom vyšetrovaní… Režisér François Ozon (8 žien) sa vracia ku koreňom majstrovsky rozrozprávaným príbehom, ktorý dokonale sprostredkováva atmosféru polovice osemdesiatych rokov. V hlavných úlohách Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge, Valeria Bruni Tedeschi, Melvil Poupaud, Isabelle Nanty, Laurent Fernandez, Aurore Broutin, Bruno Lochet, či Yoann Zimmer. 

Po dvoch mesiacoch od tohtoročného udeľovania cien Oscar prichádza do našich kín výborne vyskladaná snímka s dvomi získanými Oscarmi, vrátane za najlepšieho herca v hlavnej úlohe, dráma s tragikomickým rodinným príbehom Otec (The Father) od francúzskeho režiséra Floriana Zellera. Film Otec je triezvy, realistický rodinný príbeh, ktorý bez sentimentu vykresľuje emočne intenzívny pohľad na svet očami človeka, ktorý trpí demenciou. Dramatická ilustrácia fyzických strát, ku ktorým dochádza spolu s duševnými. Anthony má 80 rokov, odmieta však akúkoľvek pomoc od svojej dcéry. Snaží sa pochopiť svoje meniace sa okolnosti, pričom začína pochybovať o svojich blízkych, vlastnej mysli a dokonca aj o vnímaní vlastnej reality. Film je adaptáciou rovnomennej úspešnej divadelnej hry z roku 2012, ktorú napísal režisér filmu Florian Zeller a s anglickým scenárom pre film Zellerovi pomáhal scenárista Christopher Hampton. V hlavných úlohách Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss, Olivia Williams, Imogen Poots, Rufus Sewell, Ayesha Dharker, či Evie Wray. 

Posledné dva filmy, ktoré prichádzajú dnes do našich kín nemôžu byť žánrovo odlišnejšie. Ruský režisér Ilya Naishuller natočil akčný krimi thriller Nikto (Nobody). To, že je niekto nenápadný, nutne neznamená, že nie je nebezpečný. Zvlášť keď ohrozíte jeho rodinu a on si “spomenie” na špeciálny tréning, ktorý kedysi absolvoval. Nikto je filmová lahôdka Ilju Naishullera, režiséra originálneho akčného thrilleru Hardcore Henry.

Hutch je unavený chlapík stredného veku, ktorého život sa scvrkol na otravné každodenné rituály prekladané manželkiným pohŕdaním a pubertálnymi výlevmi vlastných detí. Keď do ich domu vniknú dvaja zlodeji, nechá ich beztrestne kradnúť a prizerá sa nečinne, ako tresnu jeho syna. On sa obhajuje tým, že nechcel hrotiť nebezpečnú situáciu, ale všetci v jeho okolí ho majú za zbabelca. Hutch si pôvodne myslel, že to ustojí, ale keď sa ocitne medzi cestujúcimi, ktorých v nočnom autobuse obťažuje banda grázlov, vybuchne v ňom nahromadená zlosť. A nie je jej málo. Než sa usadil, živil sa Hutch tým, že s pomocou násilia riešil problémy, na ktoré si nikto iný netrúfal a absolvoval kvôli tomu veľmi špeciálny tréning. Krvavá výchovná lekcia v autobuse spustí lavínu udalostí, ktoré Hutcha preveria viac, ako čokoľvek doteraz prežil. Tento pán Nikto má ale poriadne tuhý korienok. A tajný trezor plný zbraní. V hlavných úlohách Bob Odenkirk, Connie Nielsen, Michael Ironside, Christopher Lloyd, Colin Salmon, Billy MacLellan, či RZA. 

Ukrajinský režisér Vadim Perelman natočil historickú vojnovú drámu Perzské lekcie (Uroki farsi). Klamal, aby prežil. Okupované Francúzsko, 1942. Gilles je spolu s ostatnými židmi zatknutý vojakmi SS a poslaný do tábora v Nemecku. Len o vlások unikne poprave pretože prisahá dozorcom, že nie je Žid, ale Peržan. Táto lož ho dočasne zachráni, no pridelia mu úlohu na život a na smrť: učiť perzštinu veliteľa tábora Kocha, ktorý sníva o tom, že si po vojne otvorí reštauráciu v Iráne. Koch je zo dňa na deň nedôverčivejší a Gillovi je jasné, že svoje tajomstvo už dlho neudrží… Film mal premiéru na MFF Berlinale 2020. V hlavných úlohách Nahuel Pérez Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay, David Schutter, Leonie Benesch, či Alexander Beyer. 

  Foto © CinemArt/FilmEurope/ContinentalFilm/Filmtopia/Bonton/Magicbox/Itafilm/ASFK

Súvisiace články