Potter je už za dverami!

15.7.2009|Slavomír Sochor|
Potter je už za dverami! Vo štvrtok do slovenských kín prichádza nové, už šieste pokračovanie filmového spracovania knižnej ságy o populárnom čarodejníkovi. Uvidíme v ňom nové herecké tváre, postavy a taktiež mnoho vzťahov, zápletiek a dobrodružstiev.

Už osem rokov, približne každé dva roky čaká istá skupina ľudí na udalosť, pre nich skutočne významnú. Nevedia sa dočkať dátumu, kedy do slovenských kín príde ďalšie pokračovanie filmovej verzie knižnej série Harry Potter. Inak tomu nie je ani tento rok. Už o dva dni do slovenských príde na Slovensko film Harry Potter a Polovičný princ.

Alan Rickman, Helena Bonham Carter a Helen McCrory

Ako býva zvykom filmy o Harry Potterovi prichádzajú do slovenských kinosál vždy so slovenským dabingom. Tentoraz na pätnástich kópiách. Dabing, ako i pri predchádzajúcich častiach vyrobila spoločnosť Marlin v štúdiu Ivory. Šieste pokračovanie, narozdiel od piatich predošlých režíroval dabingový a rozhlasový režisér Róbert Horňák. Práce na dabingu sa začali koncom mája, teda práve vtedy do štúdia Marlin zavítali mnohí herci. Medzi nováčikmi v dabingu Harryho Potteraz je aj František Kovár, ktorý dabuje profesora Slughorna. Každý pozorný fanúšik si všimne, že vo filmovej ukážke Slughornovi hlas prepožičal taktiež populárny herec Dušan Tarageľ. O tom, kto ešte dabuje šieste pokračovanie Harryho Pottera sa dozviete aj na stránke filmu, na MovieMania.sk.

Logicky, s príchodom nových dabingových hercov prišli aj nové postavy. Medzi ne patrí už aj spomenutá postava profesora Slughorna, ktorého stvárnil Jim Broadbent. Nováčikovia sa neobjavia iba na strane dobra. Herec Dave Legeno sa objaví v šiestej časti ako Fenrir Greyback – Voldemortov priaznivec, smrťožrút a vlkodlak. Ďalšia postava strany temna je Narcissa Malfoy, matka Draca Malfoya. V jej úlohe uvidíme britskú herečku Helen McCrory. Režisér David Yates chcel Helen obsadiť už do úlohy Bellatrix Lestrangeovej v piatej časti, ale práve vtedy otehotnela. Vráťme sa ale na dobrú stranu čarodejníckeho sveta. K Harrymu Potterovi nepochybne patrí aj vlna mladých hercov. Patrí k nim aj dvadsaťšesť ročný Freddie Stroma, ktorý stvárnil Cormaca McLaggena – obľúbenca mnohých mladých čarodejok. Novou filmovou postavou je aj Lavander Brownová – stvárnená mladou herečkou Jessie Cave. Zaujímavosťou je, že Lavander sa už objavila v treťom filme ale s tvárou herečky Jennifer Smith. Aspoň to tak uvádza filmová databáza. Podobná vec sa stala už aj v prípade postavy slizolinskej žiačky Pansy Parkisonovej – veľkej priateľky Draca Malfoya. V šiestej časti ju hrá Scarlett Byrne, ale v tretej časti to bola Genevieve Gaunt.

V šiestej časti si chce mnoho mladých čarodejok získať priazeň Harryho Pottera. Medzi ne, nepochybne patrí aj Romilda Vaneová (hrá ju Anna Shaffer – jej prvá úloha). V úlohe šéfky sirotinca, v ktorom detstvo prežil Lord Voldemort – pani Coleovej uvidíme menej známu herečku Ameldu Brownovú. Práve mladého, jedenásťročného Lorda Voldemorta (Toma Riddla) uvidíme synovca Ralpha Fiennesa – Hera Fiennesa-Tiffina. (Je to jeho druhú filmová úloha. Prvá bola vo filme Bigger than Ben).

Zmätok v Šikmej uličke

Na scenári k šiestemu pokračovaniu sa podielal Steve Kloves, ktorému scenáristické kreslo neúspešne prebral pri piatej časti Michael Goldeberg. Hudbu k šiestej časti zložil Nicolas Hooper.

Na slovensku sa film oficiálne uvádza ako mládeži prístupný ale napríklad v sieti bratislavských multiplexov je vhodný od pätnástich rokov. Nevýhodou tejto – vekovo neobmedzej návštevnosti filmu Harry Potter a Polovičný princ budú určite plačúce bábätká po prvých desiatich minútach filmu. Čo sa bude diať v sále po 154 minútach radšej ani nehovorím. Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Continental film

Súvisiace články