Vysvetlenie na všetko, Sucho, Baby na úteku, Počatie, či Samota medzi ôsmymi novými filmami v kinách

21.3.2024|Ivet Kollárová/moviemania|

V dnešný premiérový deň prichádza do kín osem nových filmov, tri z USA, príp. jej koprodukcie a päť európskej produkcie spolu so slovenskou či českou stopou.

Začnime ale práve v USA. Jedna polovica z bratského-režisérskeho dua Coenovcov, konkrétne Ethan natočil komédiu Baby na úteku (Drive Away Dolls). Divoká Jamie (Margaret Qualley) sa spamätáva z čerstvého rozchodu, upätá Marian (Geraldine Viswanathan) si potrebuje oddýchnuť od vyčerpávajúcej práce. Spoločne sa rozhodnú zmeniť prostredie a stráviť niekoľko dní na slnečnej Floride. Plán je geniálny, prevedenie príšerné. Na cestu  dostanú z miestnej požičovne auto, ktoré malo poslúžiť skupine mafiánov na prevoz kufríka s veľmi nebezpečným obsahom, zhodou okolností práve do miest, kam majú namierené Jamie a Marian.

Zatiaľ čo dievčatá zaujíma len to ako, ako si cestu naplno užiť, pričom každá má úplne inú predstavu, mierne zúfalí gangstri robia všetko (a pod slovom “všetko” sa skrývajú zúfalé činy), aby ich dostihli a kufor im zobrali. Ako nič netušiace hrdinky riešia svoje dievčenské problémy, slučka sa uťahuje, rovnako ako možnosť, že z nej vykĺznu bez ujmy. Našťastie svet je bláznivé miesto, plné často neuveriteľných náhod…

Ethan Coen má spolu so svojím bratom Joelom na režijnom a scenáristickom konte oscarové trháky ako Fargo a Táto krajina nie je pre starých. Svoje Baby na úteku, ktoré prvýkrát sám režíroval, označuje, ako hriešnu komédiu. “Takto som definoval žáner filmu a tí čo ho videli so mnou súhlasili. Je to zábavné a je v tom trochu sexu,” sľubuje Coen. V hlavných úlohách Margaret Qualley, Geraldine Viswanathan, Colman Domingo, Bill Camp, Beanie Feldstein, Pedro Pascal, Matt Damon, Joey Slotnick, Annie Gonzalez, či Phil Nardozzi. 

Jedným z dvoch hororov na týždeň je snímka režiséra Alberta Corredora, Baghead. Tvárou v tvár smrti. Mladé dievča Iris zdedí po svojom otcovi starý dom s jedným desivým tajomstvom. V jeho pivnici sa skrýva bytosť zo záhrobia, ktorá sa na požiadanie premení na kohokoľvek mŕtveho. V dôsledku dávnej kliatby je čarodejnica pevne zviazaná s majiteľom domu, ktorého príkazy poslúcha. Iris sa tak stáva tou, ktorá stojí medzi svetom mŕtvych a živých. Jej otec, predchádzajúci pán čarodejnice, využíval túto svoju „moc“ na to, aby poskytol poslednú útechu pozostalým. Ten, kto mal odvahu postaviť sa tvárou v tvár smrti, sa mohol za peniaze naposledy rozlúčiť s človekom, ktorého stratil. Spojenie s mŕtvymi však môže trvať len 2 minúty. Potom sa démon oslobodí a prenesie desivý svet mŕtvych do nášho sveta.

Iris má na návšteve v záhadnom dome svoju kamarátku, keď ich prekvapí prvý zákazník. Iris neodolá pokušeniu a rozhodne sa svoju novonadobudnutú moc vyskúšať. Zákazník sa však neovládne a 2 minúty, ktoré všetkých delia od pekla na zemi, prekročí. Čarodejnica je zrazu voľná, mimo kontroly svojej novej panej. Chce sa dostať von z pivničnej hrobky a chce zabíjať. Hovoriť s mŕtvymi má svoju cenu a prišiel čas začať ju konečne splácať... vo filme si zahrali Freya Allan, Jeremy Irvine, Ruby Barker, Peter Mullan, Anne Müller, Svenja Jung, Ned Dennehy, či Felix Römer.

Z Islandu dostaneme do kín čiernobielu komédiu z tohto i onoho sveta, v réžii Hilmara Oddssona s názvom Na ceste s mamou (Á Ferð með Mömmu). Jon je muž v strednom veku, ktorý žije so svojou staršou matkou v odľahlej časti Islandu. Jeho matka je žena, ktorá má vždy vo všetkom jasno. Keď matka zomrie, syn sa prirodzene riadi všetkými pokynmi, čo má robiť po jej smrti. Jon svoju mŕtvu matku učeše a oblečie, uloží ju na zadné sedadlo svojho starého auta, vezme so sebou svojho verného psa Bresnefa a začína sa cesta na druhý koniec krajiny, na miesto, kde mu matka povedala, aby ju pochoval.

Sprevádzanie zosnulého na jeho poslednej ceste je prirodzene väčšinou smutná záležitosť. V tejto čiernej komédii je však veselo. Súcitne chápavý prístup režiséra a láska hercov k svojim postavám sú také výnimočné, že sa film stal pre mnohých divákov nepochybne najosviežujúcejším filmovým zážitkom roka. V hlavných úlohách Þröstur Leó Gunnarsson, Kristbjörg Kjeld, Hera Hilmar, Tómas Lemarquis, Harpa Arnardóttir, Kjartan Bjargmundsson, Þorsteinn Gunnar Bjarnason, či Arnmundur Ernst Björnsson. 

V česko-nemecko-slovenskej koprodukcii natočil režisér Bohdan Sláma svoju novinku Sucho. Súčasná česká dedina. Lány polí obklopujú malý statok, kde hospodári päťdesiatročný Josef so svojou ženou Evou a tromi deťmi. Josef sa snaží žiť alternatívne a vedie donkichotský boj proti miestnemu agropodniku. Trpí tým jeho rodina, svojim deťom zakazuje počítače, mobily aj internet, čo ťažko znáša predovšetkým šestnásťročná Žofka.

Agropodnik patrí Viktorovi, ktorý ide v stopách svojho dominantného otca. Pôda je preňho len nástrojom na dosiahnutie zisku bez ohľadu na ekologické dopady a dlhodobú udržateľnosť. K Viktorovi prichádza na prázdniny jeho osemnásťročný syn Míra, ktorý po zvyšok roka žije s matkou v Prahe. Viktor by Míru rád zapojil do riadenia agrokombinátu, ale on to odmieta, pretože s otcovým prístupom nesúhlasí a sám sa identifikuje skôr s mladým protestným hnutím.

Synova revolta stavia Viktora do novej situácie. Aj Josef sklamaný dôsledkami vlastných životných postojov má možnosť všeličo prehodnotiť. Nádej na uzdravenie na poli medziľudských vzťahov i vyprahnutej krajiny prinesie do života niekoľkých hrdinov až hraničná udalosť. V hlavných úlohách Martin Pechlát (Josef), Magdaléna Borová (Eva), Marek Daniel (Viktor), Judit Pecháček (Miluška), Boleslav Polívka (Viktorov otec), Dorota Šlajerová (Žofka), Tomas Sean Pšenička (Míra) a ďalší.

V maďarsko-slovenskej koprodukcii vznikol film Vysvetlenie na všetko (Magyarázat mindenre) režiséra Gábora Reisza. Stredoškolák Ábel sa snaží učiť na maturitu, no zároveň si uvedomuje, že je beznádejne zamilovaný do svojej najlepšej kamarátky Janky. Učenlivá Janka má však svoj vlastný objekt neopätovanej lásky, ženatého učiteľa dejepisu Jakaba, ktorý sa pred časom dostal do konfliktu s Ábelovým konzervatívnym otcom. Napätie v maďarskej polarizovanej spoločnosti nečakane vypláva na povrch, keď sa Ábelova maturitná skúška z dejepisu zmení na celonárodný škandál.

Rozkol v maďarskom národe je citeľný už roky, a to nielen v parlamente, ale aj v každodenných medziľudských vzťahoch na ulici. Pri príležitosti výročia vojny za nezávislosť z roku 1848 je v Maďarsku zvykom nosiť národnostný odznak zložený z farieb vlajky a jeho vnímanie sa stalo aj politickou otázkou. Národnostné odznaky vystavované konzervatívnou stranou počas straníckych podujatí a demonštrácií za posledných dvadsať rokov zmenili význam tohto symbolu. Kým kedysi znamenal maďarskú nezávislosť a spriaznenosť s krajinou, dnes sa každý, kto ho nosí, považuje za zástancu národa, a kto ho nenosí, je proti nemu. Situácia v krajine sa natoľko vyhrotila, že žiadne nevinné stretnutie priateľov alebo rodiny sa nemôže uskutočniť bez toho, aby sa čoskoro nezvrhlo na diskusiu o tom, kto je na ktorej strane a v dôsledku toho sa ľudia čoraz menej zaujímajú o názory druhých, menej sú ochotní vypočuť si jeden druhého. 

Film získal hlavnú cenu sekcie Orizzonti na MFF Benátky 2023. V hlavných úlohách Adonyi-Walsh Gáspár, István Znamenák, András Rusznák, Rebeka Hatházi, Krisztina Urbanovits, Eliza Sodró, Lilla Kizlinger, či Juli Jakab. 

Francúzski tvorcovia Ekiem Barbier, Guilhelm Causse a Quentin L’helgoualc’h natočili experimentálny, animovaný dokument Knit's Island. Niekde na internete existuje priestor s rozlohou 250 kilometrov štvorcových, v ktorom sa jednotlivci združujú do komunity, aby simulovali fikciu prežitia. Pod maskou avatarov do tohto miesta vstupuje filmový štáb a nadväzuje kontakt s hráčmi. Kto sú títo obyvatelia? Hrajú sa skutočne?

Druhým hororom na týždeň je film v réžii Michaela Mohana, Počatie (Immaculate), ktorý vznikol v taliansko-americkej spolupráci. Sydney Sweeney (Miluje ma, nemiluje ma, Euphoria, Biely lotos) stvárňuje v tomto mysterióznom horore hlboko veriacu mladú ženu, ktorá sa po traumatickom zážitku rozhodne vstúpiť do mníšskeho rádu. Vyberie si odľahlý kláštor na malebnom talianskom vidieku, kde ju všetci srdečne privítajú. Počiatočné nadšenie sa však rýchlo zmení na nevysloviteľnú hrôzu, keď sa ukáže, že starodávne múry jej nového domova skrývajú zlovestné tajomstvo. Po boku Sweeney si vo filme zahrali aj Simona Tabasco, Álvaro Morte, Benedetta Porcaroli, Niccolò Senni, Giampiero Judica, Giorgio Colangeli, či Dora Romano. 

A režisérka Ninna Pálmadótirr v slovensko-francúzskej koprodukcii natočila svoj debut Samota (Einvera). Osamelému Gunnarovi vyvlastní štát farmu, ktorá patrila jeho rodine po desaťročia. Toto miesto uprostred ničoho totiž čoskoro zaplaví nová priehrada. Muž sa lúči s rodným domom, farmou a stádom koní a za peniaze od štátu si kúpi dom v rušnom meste. Občas rozmýšľal o tom, že by tam odišiel, ale až doteraz sa k tomu neodvážil. A zrazu je tam. A úplne sám. Len s fotografiou rodičov, svojho milovaného šedáka Godiho a bratranca žijúceho v Kanade.

Farma, hory a kone mu veľmi chýbajú. Čas trávi prechádzkami po meste a spoznávaním okolia. Stretáva 10-ročného Ariho, ktorý roznáša noviny a býva v dome oproti. Aj on trávi väčšinu dňa sám. Zisťujú, že napriek generačnému rozdielu sú si dosť podobní. A občas nerozumejú svetu okolo seba. Postupne formujúce sa priateľstvo má zásadný vplyv na ich ďalší život. Dlhometrážny debut Ninny Pálmadóttir je filmom o krivde, samote a priateľstve. V hlavných úlohách Thröstur Leó Gunnarsson, Hermann Samúelsson, Anna Gunndís Guðmundsdóttir, Hjörtur Jóhann Jónsson, Jóel Sæmundsson a ďalší.

  Foto © CinemArt/Bonton/FilmEurope/ASFK/Filmtopia/Forumfilm/FilmExpanded

Súvisiace články