Prvé dojmy zo seriálovej novinky „V“

10.11.2009|Ľubo Martiniak|
Prvé dojmy zo seriálovej novinky „V“ Kde ste boli 11.9.2001?. Kde ste boli keď zabili Kennedyho? A kde ste boli dnes ráno? Presne tieto otázky si určite kladú hlavný hrdinovia nového seriálu menom V (Visitors) televízie ABC. Zdanlivo mierumilovný prvý kontakt na vyše 20 miestach na Zemi mení životy všetkých ľudí na svete. Náboženstvo sa v jednom okamihu rúti a zároveň vzrastá, etnické menšiny sa búria a návštevníci sa len veľmi prefíkane prizerajú. Navštívili náš svet. Ponúkli rozvoj a pomoc. Je však všetko tak krásne a jednoduché ako sa zdá, alebo sme sa stali len bábikami jedného veľmi rafinovaného plánu niekoho TAM....z vesmíru? Po dvoch úvodných otázkach je však tento problém tým dôležitejším, čo by si mali všetci zainteresovaní čím skôr uvedomiť.

Prvý dojem:

Mám veľmi silný pocit , že s faktom všadeprítomných „emzákov“ sa musíme jednoducho zmieriť. V poslednom čase opäť veľmi horúca téma, až by si človek mohol myslieť, že sa nám niekto niekde snaží precízne naznačiť dosti prekvapujúcu skutočnosťJ. Všetci tí „kreveťáci“ z Dsitrict 9 alebo práve odštartovaný seriál s prostým názvom V (V ako Visitors) sa snažia udierať práve na ľudskú dôveru. Realistickosť príbehov nepozná hraníc, a tak nám tvorcovia stále ponúkajú odvážnejšie a odvážnejšie a vo svojej podstate i tolerantnejšie podania toľko tušeného stretnutia s mimozemšťanmi.

Tak dobre nie až tak odvážne. Seriál V je vo svojej podstate len prostým remakeom takmer 30 rokov starého sci-fi seriálu, ktorého námet ľútostne podľahol skratke CTRL-V. Ja sa však už len neveriacky zamýšľam, kde sme to dospeli, že už i vyše štvrť storočia staré seriály sa dočkajú novších a modernejších bračekov a ešte sa pri tom tvária ako by sa nič nedialo. Ale... Na obhajobu návratu tohto bohom zabudnutého skvostu na TV obrazovky musím však povedať, že daná téma si svoju budúcnosť určite zaslúži. Vylepšené vizuálne efekty a najmä zasadenie do súčasnosti sú vždy vďačným dôvodom prečo isť do remakeu.

Prvý diel máme za sebou a tvorcovia vytasili hneď s tými najväčšími kalibrami aké som (priznám sa) skutočne nečakal. Ak má byť „V“ plnokrvnou náhradou neprekonateľných Nezvestných, bude sa musieť statočne pobiť práve so sľubným konkurenčným projektom tej istej televíznej stanice (i tu dávnejšie predstavovaným) mysteriózným seriálom Flashforward. ABC si pravdepodobne nastavilo veľmi kvalitné zadné dvierka, a len prelietavá divácka vernosť, tomu ktorému seriálu predĺži život.

Trošku zarážajúci je však fakt, že na nás scenáristi vybafli všetko akosi zhurta. Na jednej strane o akciu nebolo núdza a prekvapivých odhalení bolo snáď viac ako si vôbec stíhali postavy uvedomovať, na strane druhej som paradoxne nechápal, ako sa všetci môžu správať tak neuveriteľne a najme neprirodzene pokojne. V tak krátkom čase trištvrte hodiny je neskutočne ťažké zachytiť všetky dojmy z návštevy a prvého kontaktu mimozemšťanov. Tvorcom sa síce toto malé klamstvo ako-tak zamaskovať podarilo, lenže odhaliť všetko podstatné hneď na začiatku je predsalen odvážne riešenie. Má to len dve logické vysvetlenia, a síce absenciu akéhokoľvek hlbšieho deja do budúcnosti, alebo niečo ešte prekvapujúcejšie, čo by skutočne nikto nečakal. So všetkého čo som však videl v úvode sa úprimne bojím pomyslieť na tú prvú možnosť, ale ten nepríjemný pocit nie a nie odísť. A preto len silne dúfam, že tvorcovia majú niečo pod kabátom a nenaservírujú nám tanier plný rebelských (doslova) dielov kráčajúcich samých za seba, pretože viac vrstevnatý a jemne filozofický motív hlbšie zasadený do celej „mytológie“ seriálu by „Véčku“ pristal viac než dosť. Dobre! V tomto prípade sa nechám prekvapiť dvojnásobne a radšej odskočím pozrieť siedmy diel zatiaľ veľmi sľubne rozbehnutého Flashforwardu. Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články