Jurský park (1993)

8.12.2014|-jr-|
Jurský park (1993)

Miliardár John Hammond (Richard Attenborough) vybuduje na ostrove Isla Nublar neďaleko Kostariky vďaka vynikajúcim vedcom zábavný park so skutočnými dinosaurmi. Pred spustením tohto ambiciózneho projektu si najprv pozve na návštevu niekoľko zaujímavých osobností, matematika Iana Malcolma (Jeff Goldblum), paleobotaničku Ellie Sattler (Laura Dernová) a paleontológa  Alana Granta (Sam Neil). V laboratoriach im predvedie, že z kvapky krvi dinosaura vysaté komárom konzervovaný v jantári znovu priviedol na svet praveké tvory. Experiment sa vymyká kontrole, pretože prírode sa nedá rozkazovať. Nielen  jašterom a predátorom sa nedá rozkázať, ale aj tu pracujú skorumpovaní programátori a iný ľudský odpad. Návštevníci sa zrazu stanú väzňami ostrova odtrhnutého silným hurikánom a do toho sa ukáže, že Hammond má na ostrove dve vnúčatá (Joseph Mazzelo a Ariana Richardsová).

Vznik:

„Steven, mám pre teba námet na najúspešnejší film všetkých dôb.“ Spielberg spozornel a pozrel sa, kto mu vlastne volá. Bol to Michael Crichton. „Bude to o dinosauroch a ľudia sa zbláznia“. Spielberg hovorí, že sa usmial a povedal niečo ako: „Ty si ich nechal oživiť, čo?“ To Crichton nechal, ale vo filme to bolo problematickejšie. Stan Winston a Phil Tippett vymysleli dokonalé bábky a chalani z Lucasových vývojárskych laboratórií Dennis Murren a Michael Lantiary hovorili, že ich spravia digitálnou formou.

Produkcia sa tiahla na dlhé tri roky a Spielberga prestal film zaujímať. V hlave už mal iný príbeh a plánoval projekt Jurský park iba produkovať. Lenže Crichton mal v zmluve jednoznačnú klauzulu, že látku pre štúdio môže režírovať len Steven Spielberg. Spielberg vedel, že má v rukách potenciálny úspech a naviac sa mu páčil scenár. Režisér sa nechal inšpirovať legendárnym King Kongom z roku 1933, v ktorom sa vyskytovala celá plejáda pravekých monštier a namaľoval storyboard. Ďalším inšpiračným zdrojom bola pochopiteľne slávna bitka Iásona so skeletónmi vo filme Iáson a argonauti. Phil Tippett, ktorý pre film robil miniatúry, potom vybrané sekvencie zo storyboardu nakrúcal s miniatúrami ako krátke bábkové snímky. Spielberg potom tieto krátke filmy púšťal na pľaci hercom, aby videli ako potom bude vyzerať výsledný film, pretože hrali samozrejme bez skutočných dinosaurov.

Stan Winston (Terminátor, Votrelci) pre film vytvoril modely rôznych častí tiel dinosaurov a dokonca celého chorého stegosaura, pri  ktorom deti v kinách plakali. Bol aj ohromný model tyranosaurus rex, ktorý vážil niekoľko ton a stal sa jedným z najväčších hviezd filmu. Lenže bábka bola len čiastočne pohyblivá, takže sa vyskytuje len v statických záberoch. Pre scénu útoku tyranosaura na auto bola potreba, aby vo filme pršalo, čo samozrejme nebolo možné s bábkou pracovať. Všimnite si, že umelý dážď dopadá všade okrem tela pravekého predátora. Keď si Spielberg prial, aby ho aspoň trochu pokropili vodou začal sa  tyranosaurus skrúcať, takže ho okamžite usušili. Nakrúcanie sa nieslo po trojročnej anabáze s vývojom technológie v kľudnom tempe. Jediným rušivým elementom sa ukázal sám autor predlohy, ktorý Spielbergovi a ostatným neustále zasahoval do práce. Spielberg známy svojou pokojnou povahou ho raz chytil a nechal ho vyraziť von. Crichtonovi to bolo ale srdečne jedno, pretože sa hneď presunul na pľac k Philipovi Kaufmanovi, ktorý nakrúcal jeho novelu Vychádzajúce slnko so Seanom Connerym a Tia Carereovou. Spielberg si osobne vybral herecké obsadenie. V detských úlohách mal mimoriadne šťastnú ruku, najmä v úplne prirodzenej Ariane Richardsovej. Pekné je, že z nadanej dievčiny  sa stala veľmi šikovná maliarka a grafička. Spielberg jej dáva prácu cez štúdio Universal a jej akvarel má zavesený vo svojej  kancelárii. Herci sú prirodzení a typovo veľmi presne vybraní a zvlášť uznanie totálnej prirodzenosti si zaslúžil práve Jeff Goldblum, ktorý je naozaj suverén.

Jurský park (1993)

Atmosféru podfarbuje Spielbergov dvorný skladateľ John Williams. Jurský park je fenomenálnym rodinným filmom, ktorý je inteligentný, dobrodružný, náučný, zábavný a nesmierne napínavý. Je symbolom dokonalého hollywoodskeho predstavenia, pri  ktorom čas ukázal, že nestavali len na bravúrnych technologických novinkách... píše sa rok 1993.

Výsledok predčil všetky očakávania. Diváci brali kiná útokom a film sa stal vo svojej dobe najúspešnejším filmom, keď zarobil len v kinách neuveriteľných 923,1 miliónov dolárov. Film stál mimochodom 63 miliónov dolárov, pretože Spielberg nikdy nepracuje za honorár, ale len za percentá. Fenomenálne triky, invenčné nápady, výborní herci a presne obsadzované detské úlohy produkujú ako dobre namazaný stroj. Recenzia v New York Times: „Keď dinosauri ovládajú krajinu“ vetou: „Evidentne, vládnu znovu“. Film je skutočne parádnou ukážkou skvele odvedeného zábavného predstavenia a patrí k dôležitým medzníkom filmovej histórie.

Po dvadsiatich rokoch sa Jurský park opäť vrátil do slovenských kín, tentoraz v 3D prevedení.

Jurský park (1993)

Zaujímavosti:

  • V pôvodnej knihe má Tyrannousaurus Rex v príbehu oveľa dôležitejšie postavenie, naviac sa vedľa neho objavuje nedorastené mláďa. 
  • Ide už o 13. film Stevena Spielberga, ku ktorému zložil hudbu John Williams.
  • Dinosauri sú vo filme z celkovej stopáže len 10 minút.
  • Aj keď sa film nazýva Jurský park, jedine dva rody sú z obdobia jury, ktoré sa v snímke objavia a sú to brachiosaurus a dilophosaurus. Velociraptor, tyrannosaurus, triceratops, gallimimus a parasaurolophus pochádzajú z obdobia kriedy
  • Odborným poradcom filmu bol uznávaný paleontológ Jack Horner, ktorý mal čo robiť, aby aspoň čiastočne skrotil fantáziu tvorcov. U tyrannosaura sa mu to podarilo na jednotku, pretože to, čo je vidieť na plátne patrí medzi najrealistickejšie rekonštrukcie tohto pravekého obra, aké sa kedy vo filme objavili. Taktiež sa to dá povedať aj o triceratopsovi, brachiosaurovi a parasaurolophovi. Horšie sú na tom dilophosaurus a velociraptor.
  • Špekulovalo sa aj o účasti Kevina Costnera či Seana Conneryho, režisér však vedel, že hlavnými postavami budú dinosauri, tak obsadil celkom neznáme tváre.
  • V štábe to klapalo tak dobre, že si Spielberg kľudne odcestoval do Poľska nakrúcať Schindlerov zoznam, dohliadal na finálny zostrih cez satelit a dohľad nad postprodukciou zveril svojmu priateľovi Georgovi Lucasovi.
  • Exteriéry sa nakrúcali na Hawaji, interiéry v štúdiách Universal a Warner Bros.
  • Prvá úloha pre Richarda Attenborougha po päťnástich rokoch
  • Postavu Dr. Granta (Sam Neill) mal pôvodne hrať Harrison Ford, William Hurt alebo Richard Dreyfuss.
  • Rola Dr. Sattlerovej (Laura Dern) bola pôvodne ponúknutá Robin Wright Pennovej.
  • Medzi filmom a pôvodnou knihou sa dá nájsť niekoľko rozdielov. V knižnej predlohe napríklad postava Johna Hammonda umiera na otravu po uhryznutí jedovatým dinosaurom rodu procompsognatus. Vo filme však John Hammond (Richard Attenborough) prežije a objaví sa aj v druhom pokračovaní.

Ocenenia:

Oscar za najlepšie efekty – strih zvukových efektov, vizuálne efekty a zvuk

Réžia: Steven Spielberg, scenár: Michael Crichton a David Koup podľa rovnomenného románu Michaela Crichtona, kamera: Dean Cundey, hudba: John Williams, hrajú: Sam Neil, Laura Dernová, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Bob Peck, Martin Ferrero, Joseph Mazzelo, Ariana Richards.

 

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Barracuda Movie

Súvisiace články