Od dnes máme v kinách filmy Zóna záujmu, Opičí človek, Útek z Utópie, či Smršť

4.4.2024|Ivet Kollárová/moviemania|

Nový mesiac na seba nenechal dlho čakať a my sme rovnými nohami vhupli do štvrtého mesiaca roku. Filmový apríl otvoríme v kinách so šiestimi novými filmami, a ako je to posledné mesiace bežné (a veľmi príjemné na zmenu) prevláda klubová scéna, poväčšine európskej produkcie. 

Slovenský režisér Peter Bebjak natočil mysteriózny thriller Smršť, ktorý je natočený na motívy bestsellera Jozefa Kariku. Hlavným hrdinom filmového príbehu je forenzný psychológ Martin Lang, ktorý prichádza spolu s manželkou Pawlou do kúpeľov v horách. Ďaleko od civilizácie si chcú oddýchnuť a pokúšajú sa zachrániť vzťah. Prechádzajú vážnou partnerskou krízou, ktorá pramení z hlboko ukrytej traumy, a tento pobyt je pre nich ultimátom – buď svoje problémy prekonajú, alebo sa každý vyberie vlastnou cestou. Kolobeh rutinných dní však naruší príchod tajomnej zásielky – balíka s dôkazovým materiálom z vyšetrovania tragického prípadu. Odosielateľom je Langov kolega, psychológ. Ten od neho potrebuje pomoc v prípade známom ako „jazda smrti“, na konci ktorého boli štyria mŕtvi. Lang sa spočiatku zdráha, ale postupne podľahne neznámej sile, ktorá ho k prípadu priťahuje.

Filip Veselovský, jeho kamarátka Nina a jej partner, policajt Gabo v jeden večer nastúpili do auta. Po jazde, ktorej trasa nedávala zmysel, auto zastalo na pumpe. Nina natankovala a jeden z mužov ju zastrelil. Šofér okamžite vyrazil smerom do lesov a po chvíli v plnej rýchlosti prešiel do protismeru a zrazil sa s protiidúcim autom. Ľudia v ňom boli na mieste mŕtvi rovnako ako Gabo. Ten však zomrel ešte predtým, guľkou do hlavy. Veselovský vyviazol s ťažkými zraneniami a teraz čelí obvineniu z viacerých trestných činov vrátane vraždy. Hrozí mu dvadsaťpäť rokov vo väzení, ale on tvrdí, že je nevinný. Snaží sa vyšetrovateľov presvedčiť, že bol k tomu prinútený a vinu a na tomto zločine nesie halný vietor... v hlavných úlohách Tomáš Maštalír, Anna Geislerová, Éva Bandor, Michal Režný, Adrian Jastraban, Ladislav Bédi, Eva Máziková, Ivan Letko, Marek Geišberg a ďalší.

Najmenší sa tento týždeň potešia animovanému, dobrodružnému filmu od ruského režiséra Denisa Chernova s názvom Domáce príšerky (Finnick). Vedeli ste, že vo vašom dome žije niekto bez toho, aby ste ho videli? Elfinovia sú malé chlpaté príšerky, ktoré udržiavajú v každom dome pokoj a harmóniu. Ich úlohou je premeniť váš dom na domov. Finnick nie je ako všetci ostatní Elfinovia. Zdá sa, že z každého, kto sa nasťahuje do jeho domu, si len robí žarty a snaží sa ich z domu vyhnať. Všetko sa ale zmení, keď do domu príde Christine s jej rodinou, ktorá Finnicka odhalí. Keď sa ale v meste začnú diať čudné veci, Finnick a Christine, ktorí sú tak odlišní, sa budú musieť spojiť a spolupracovať, aby vyriešili všetky záhady a zachránili mesto! V slovenskom znení Ivan Šándor, Natália Kóšová, Tomáš Halon, Soňa Norisová, Přemysl Boublík, Ján Tréger, Henrich Platek, Juraj Predmerský, Rastislav Sokol, Ján Strapec, Dušan Szabó, či Michal Domonkos.

Maďarská kinematografia bude mať zastúpenie historickou drámou Teraz alebo nikdy! (Most vagy soha!) režiséra Balázsa Lótha. 15. marec 1848. Kým básnik Sándor Petőfi a jeho priatelia pretekajú s časom, aby vynútili koniec rakúskej nadvlády, bezohľadný dôstojník tajnej polície Habsburgovcov Farkasch je im v pätách, aby eliminoval Petőfiho a zabránil tým pádu režimu. V hlavných úlohách Nándor Berettyán, Sára Mosolygó, Balázs Koltai-Nagy, Tibor Fehér, Lajos Ottó Horváth, Gábor Jászberényi, Sándor Lukács, či Barnabás Bergendi. 

Dokumentom týždňa je snímka od režisérky Madeleine Gavin, Útek z Utópie (Beyond Utopia). Čo všetko sú ľudia ochotní podstúpiť, aby získali slobodu? Útek z Utópie sleduje posledných známych prebehlíkov, ktorí sa pokúsili utiecť zo Severnej Kórey – štátu s najprísnejším režimom na svete – z miesta, kde vyrástli, a o ktorom verili, že je rajom. Zábery zo skrytej kamery dokresľujú nebezpečnú a vysoko riskantnú cestu, na ktorú sa vydávajú jednotlivci aj rodiny, aby unikli útlaku, a odhaľujú svet, ktorý väčšina z nás nikdy nevidela.

Dnes do oficiálnej kino-distribúcie prichádza dráma od britského režiséra Jonathana Glazera, Zóna záujmu (The Zone of Interest). Rudolf, Hedwiga a ich štyri deti žijú vo veľkom dome s krásnou, udržiavanou záhradou. Každý deň si vychutnávajú spoločnú večeru, spomínajú na milované Taliansko, užívajú si víkendové výlety k vode a prechádzky s priateľmi. Spoza múrov ich domova sa však ozývajú znepokojujúce zvuky a občas niečí zúfalý krik. Pánom domu je totiž Rudolf Höss. Veliteľ koncentračného tábora v Osvienčime. Hoci sa vo filme nič strašné nedeje, z príbehu ide hrôza.

„Chcem, aby to bol film tak trochu aj o nás. O tom, ako sa najviac bojíme toho, že by sme mohli byť ako Hedwiga a Rudolf. Aj oni boli ľudskými bytosťami,“ vysvetľuje Glazer svoje rozhodnutie zobraziť Hössa a jeho rodinu v čo možno najcivilnejšom svetle. Mrazivý film Jonathana Glazera o banalite zla si vďaka svojmu výnimočnému spracovaniu témy holokaustu odviezol Veľkú cenu poroty z MFF Cannes a 5 nominácií na Oscara, z ktorých dve premenil na ceny pre najlepší medzinárodný film a zvuk. Vo filme si zahrali Christian Friedel, Sandra Hüller, Johann Karthaus, Luis Noah Witte, Nele Ahrensmeier, Lilli Falk, Benjamin Utzerath, či Imogen Kogge. 

Trochu toho akčného thrilleru si užijeme s filmom Opičí človek (Monkey Man) od herca a režiséra Deva Patela. Jeden malý uhlík môže spôsobiť požiar, ktorý všetko spáli. Opičí človek je strhujúci akčný triler o chlapcovi, ktorý sa na ceste za pomstou premenil  na muža .

Keď bol Chlapec veľmi malý, matka mu rozprávala legendu o bájnom opičom kráľovi Hanumanovi, ktorý pomáhal bezmocným, utláčaným a ukrivdeným. Potom priamo pred jeho očami jeho matku zavraždia tí, ktorí majú moc, a chlapec pochopí, že žiadny Hanuman neexistuje. Možno preto,  už ako dospelý nosí opičiu masku a zúčastňuje sa na nelegálnych zápasoch, kde ho populárnejší zápasníci mlátia do krvi. V najtemnejších uličkách mesta hľadá spôsob, ako sa dostať k “tým hore”, k tým, ktorí mu pred rokmi tak osudovo ublížili. Keď ich  konečne nájde, premení sa na hrozivý a desivý nástroj pomsty, ktorý ho má zbaviť všetkých tieňov minulosti. Dokáže to sám? A čo sa s ním stane, keď sa dostane na koniec tejto smrťou lemovanej cesty?

Dev Patel sa u filmových divákov preslávil ako hviezda oscarového Milionára z chatrče. Vo filme Opičí muž nielenže hrá hlavnú úlohu, ale zároveň je to aj jeho režisérsky debut. “Aj ja som vyrastal na legende o Hanumanovi, takže je mi táto téme veľmi blízka,” hovorí herec a režisér Dev Patel, ktorý na scenári pracoval osem rokov. Okrem Patela si vo filme zahrali aj Sharlto Copley, Sobhita Dhulipala, Sikandar Kher, Pitobash, Brahim Chab, Adithi Kalkunte, či Vipin Sharma. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ASFK/Bonton/ContinentalFilm/Vertigo/Filmtopia

Súvisiace články