Začal sa Medzinárodný filmový festival Bratislava

1.12.2007|Webnoviny|
Začal sa Medzinárodný filmový festival Bratislava BRATISLAVA 1. decembra (WEBNNOVINY) - Deviaty ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Bratislava odštartovali v piatok večer v bratislavskom multiplexe Palace Cinemas v Auparku. Na slávnostnom otvorení sa zúčastnil prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič s manželkou ako aj minister kultúry Marek Maďarič, ktorý vo svojom príhovore vyzdvihol zastúpenie slovenskej kinematografie v programe festivalu. Pod hlavičkou Slovenský film 2007 uvedie festival 18 domácich titulov.

Okrem domáceho zástupcu v súťaži a zároveň otváracieho filmu festivalu, tragikomédie Polčas rozpadu, a filmov uvedených v distribúcii (Rozhovor s nepriateľom, Návrat bocianov a Démoni), čaká divákov i slávnostná predpremiéra poľsko-slovenského filmu Jahodové víno. Už tradične uvedú novinky Pavla Barabáša. Tentoraz to budú dva dokumentárne filmy: Vysoké Tatry - divočina zamrznutá v čase a Neznáma Antarktída.

Programový riaditeľ festivalu Peter Nágel pred slávnostnou projekciou filmu Polčas rozpadu uviedol režiséra filmu Vlada Fischera a oficiálne otvoril deviaty ročník MFF Bratislava. Po uvedení filmu Polčas rozpadu sa divákom predstavila početná delegácia filmu. Fischerov debut zaradili organizátori aj do súťažnej sekcie - Medzinárodnej súťaže prvých a druhých hraných filmov. V súťaži sa tak prvýkrát po troch rokoch znovu objavil slovenský film.

Počas siedmich premietacích dní uvedie MFF viac ako 190 filmových titulov. Podľa Nágela uvidia filmoví diváci do 7. decembra to najlepšie, čo tento rok vo svetovej kinematografii vzniklo. O priazeň štyroch porôt, hlavnej medzinárodnej poroty, ekumenickej poroty, FIPRESCI a študentskej poroty, sa bude uchádzať 16 filmov z celého sveta. Nesúťažný program bratislavského festivalu tvorí desať sekcií.

Bližšie informácie prináša oficiálna stránka festivalu www.iffbratislava.sk. Zdroj:  Webnoviny

Súvisiace články