Prehľad filmov na apríl 2024 – Zóna záujmu, Smršť, Opičí človek, Kolaps, Krotitelia duchov:Mrazivá hrozba, Súperi,Prípad Goldman

31.3.2024|Ivet Kollárová/moviemania|

Štvrtý mesiac v roku, bláznivý apríl prinesie do kín 23 nových filmov. V rámci štyroch filmových týždňov si na veľkých plátnach vychutnáme aj oscarovskú snímku Zóna záujmu, športovú drámu Súperi, akčný thriller Opičí človek, bizarný komediálny horor Tosa mi snáď len zdá, ale aj pokračovanie blockbustra Krotitelia duchov, akčnú dystopickú snímku Kolaps, či súdnu drámu Prípad Goldman.

Prvý aprílový týždeň prinesie do kín šesť nových filmov. Od slovenského režiséra Petra Bebjaka uvidíme mysteriózny thriller Smršť. Hlavným hrdinom filmového príbehu je forenzný psychológ Martin Lang, ktorý začne riešiť prípad známy ako „jazda smrti“, na konci ktorého boli štyria mŕtvi. V hlavných úlohách Tomáš Maštalír, Anna Geislerová, Éva Bandor, Marek Geišberg, či Eva Máziková. Od maďarského režiséra Balázsa Lótha uvidíme historickú drámu Teraz alebo nikdy! o snahe zvrhnúť rakúsku nadvládu.

Pre najmenších bude v kinách pripravený animovaný, dobrodružný film Domáce príšerky od ruského režiséra Denisa Chernova o Elfinoch, malých chlpatých príšerkách, ktoré udržiavajú v každom dome pokoj a harmóniu. Film sa premieta so slovenským dabingom. Prvý aprílový týždeň uvidíme aj dokument v réžii Madeleine Gavin s názvom Útek z Utópie. Film sleduje posledných známych prebehlíkov, ktorí sa pokúsili utiecť zo Severnej Kórey, z miesta, kde vyrástli, a o ktorom verili, že je rajom. 

Začiatkom mesiaca príde do oficiálnej kino-distribúcie snímka, ktorú už netreba špeciálne predstavovať. S dvomi cenami Oscar, Veľkou cenou poroty z MFF Cannes, od režiséra Jonathana Glazera uvidíme mrazivú drámu o banalite zla, Zóna záujmu, ktorá sleduje rodinu príslušníka SS, ktorá sa snaží vybudovať si vysnívaný život v dome so záhradou. Na čom by nebolo nič zvláštne, ak by sa tento dom nenachádzal hneď vedľa koncentračného tábora Osvienčim. V dvoch hlavných úlohách excelujú Christian Friedel a Sandra Hüller. V kinách uvidíme aj režijný debut herca Deva Patela, akčný thriller Opičí človek o chlapcovi, ktorý sa na ceste za pomstou premenil na muža. Patel vo filme stvárnil aj hlavného hrdinu.

Rovnako šesť nových filmov dostaneme do kín aj v druhý aprílový týždeň. Hollywoodskym ťahákom bude ďalšia časť v obľúbenej filmovej sérii Krotitelia duchov, v réžii Gila Kenana s názvom Krotitelia duchov: Mrazivá hrozba. Dej sa vracia do mesta New York, ktoré bude čeliť náhlym mrazom a ničivej hrozbe, ktorá ohrozuje celý svet. Vo filme opäť uvidíme Paula Rudda, Carrie Coon, Mckennu Grace, Finna Wolfharda, Kumaila Nanjianiho a známe tváre z originálnych Krotiteľov: Dana Aykroyda, Billa Murrayho, Ernieho Hudsona, či Annie Potts. 

Druhý aprílový týždeň uvidíme v kinách aj dva dokumenty. Česko-slovenský, poetický, obrazovo vycibrený dokument Chýbanie, ktorý stavia intímny pomník najúspešnejšiemu československému umelcovi začiatku tisícročia – Jánovi Mančuškovi. O réžiu sa postaral Štěpán Pech. A unikátny dokument od Petra Jančárka s názvom Tady Havel, slyšíte mě? Hororom týždňa je film od režiséra Arkasha Stevensona, Prvé znamenie: Prichádza Satan! 

Od nórskeho režiséra Kristoffera Borgliho uvidíme bizarnú, čiernu komédiu o mužovi, ktorý sa zrazu začne objavovať v snoch miliónov ľudí po celom svete s názvom To sa mi snáď len zdá. No náhla sláva so sebou prináša aj vysokú daň. V hlavnej úlohe výborný Nicolas Cage. Americký režisér Simon Cellan Jones natočil dobrodružný rodinný film Nezlomní o sile priateľstva a vernosti a oddanosti štvornohého spoločníka. 

Šestka sa stala šťastným číslom na apríl, keďže aj tretí filmový týždeň ponúkne v kinách šesť nových filmov. Jedným z ťahákov týždňa je snímka štúdii A24. Anglického režiséra Alexa Garlanda netreba špeciálne predstavovať. Naopak on nám predstaví svoju novinku, akčnú drámu Kolaps o svete, ktorý nechceme. Príbeh sleduje vojnových reportérov, ktorí sa vydávajú naprieč zničenou Amerikou a dokumentujú eskalujúcu občiansku vojnu. V hlavných úlohách Kirsten Dunst, Wagner Moura, Cailee Spaeny, Nick Offerman, či Jesse Plemons.

Klubovým ťahákom týždňa je francúzska súdna dráma v réžii Cédrica Kahna s názvom Prípad Goldman. Film sleduje strhujúci súdny proces s ľavicovým židovským aktivistom. Jeho príbeh je zároveň portrétom spoločnosti zmietanej rasizmom a nespravodlivosťou, ktoré sú vysoko nákazlivé aj dnes. V hlavných úlohách Arieh Worthalter, Arthur Harari, či Jeremy Lewin. Hororom na týždeň je film Abigail od tvorcov Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett. Banda zločincov proti malému dievčatku, ktoré uniesli kvôli výkupnému. Nie je výsledok takéhoto boja vopred známy? Nezabúdajte, že deti môžu byť niekedy skutočné monštrá.

Detičky poteší animovaný, dobrodružný film Ako zachrániť draka od režiséra Salvadora Simóna v španielsko-čínskej koprodukcii. V starovekej Číne boli draci a ľudia priateľmi, ale ľudská chamtivosť ukončila ich spojenectvo a tieto čarovné stvorenia sa stali korisťou. Film sa premieta so slovenským dabingom. Český režisér Štefan Vorzáček natočil drámu Toxic o vzťahovej toxicite. Slovenský režisér Miloslav Luther natočil detektívnu, romantickú, historickú drámu Spiaci účet o pátraní po tajomstve dedičstva, ktoré môže zmeniť život. 

Posledný štvrtý aprílový týždeň prinesie do kín päť nových snímok. Ťahákom týždňa je novinka od režiséra Luca Guadagnina, športová dráma Súperi. Z dvoch nerozlučných priateľov sa stanú rivali ako na tenisovom kurte, tak v láske po tom, čo do ich životov vstúpi ďalšia nadaná tenistka. V troch hlavných úlohách Zendaya, Josh O'Connor a Mike Faist. V česko-slovenskej spolupráci vznikol film Lesný vrah natočený podľa skutočných udalostí v réžii Radima Špačeka. Film sleduje jeden rok života Viktora Kalivodu, ktorý v roku 2005 zavraždil troch náhodných chodcov, na ktorých narazil v českých lesoch.

Francúzskou snímkou na posledný aprílový týždeň je animované, rodinné dobrodružstvo Nina a tajomstvo malého ježka od tvorcov Jean-Loup Felicioli a Alain Gagnol. Keď otec 10-ročnej Niny príde jedného dňa o prácu, dievča sa rozhodne s kamarátom Mehdim podniknúť odvážnu akciu, ktorá by pomohla otcovi i jeho prepusteným kolegom. Film o konci detstva, láske a priateľstve s detektívnymi prvkami. Film sa premieta so slovenským dabingom. 

Švédska kinematografia bude mať zastúpenie filmom Raz to bude všetko tvoje v réžii Andreasa Öhmana. Bizarná dramédia o mladej žene, ktorej rodina sa po návrate domov začne rozpadávať kvôli ostrému sporu o dedičstvo medzi jej dospelými súrodencami. Režisér Mortz Mohr natočil akčný thriller Boy Kills World o ceste mladého muža za pomstou.  

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ASFK/Filmtopia

Súvisiace články