Štrajk scenáristov zdržiava prípravy na Oscara

9.1.2008|Webnoviny|
Štrajk scenáristov zdržiava prípravy na Oscara BRATISLAVA 9. januára (WEBNOVINY) - Deň po tom, ako organizátori udeľovania Zlatých glóbusov oznámili, že galavečer nebude, priznali aj organizátori Oscara, že prípravy na najväčšiu noc roka v Hollywoode meškajú. Slávnostný ceremoniál 80. ročníka udeľovania cien Akadémie filmových umení a vied je naplánovaný na 24. februára, no v scenári zatiaľ nemá ani vetu. Štrajk asociácie scenáristov Writers Guild of America (WGA), ktorý sa začal 5. novembra a jeho koniec je v nedohľadne, tak Oscary vážne ohrozuje. "Dúfame, že sa nám podarí niečo vymyslieť, alebo sa štrajk dovtedy skončí," komentoval situáciu výkonný riaditeľ Akadémie Bruce Davis. Najväčším rozdielom oproti minulému roku je podľa jeho slov skutočnosť, že normálne by v tomto čase mali k dispozícii "tím scenáristov, ktorí by na šou pracovali už vyše mesiaca". Písanie scenára galaprogramu by tak malo vrcholiť v období po vyhlásení nominácií 22. januára. Akadémia zvyčajne zamestnáva jednu skupinu scenáristov a moderátor si privedie druhú skupinu. Na minuloročnej šou pracovalo 14 ľudí, vrátane moderátorky večera Ellen DeGeneres. Tento rok ale zatiaľ Akadémia nemá nikoho a nikoho zatiaľ nepriviedol ani moderátor Jon Stewart. Ten odmieta porušenie štrajku WGA. Ak by teda z nejakých dôvodov akciu moderovať odmietol, Akadémia podľa zverejnených informácií nemá k dispozícii žiaden Plán B.

Čo sa týka možnosti rokovania s WGA o výnimke na angažovanie jej členov, Akadémia môže argumentovať tým, že Oscary vlastní ona a ABC je len licencovaným vysielateľom a teda by mohli mať nádej na rovnakú výnimku, akú dostala nezávislá produkčná spoločnosť Davida Lettermana pre dve late-night show vysielané CBS. Ďalšou nádejou Akadémie na získanie výnimky je skutočnosť, že len jednu jej sekciu tvoria manažéri, zvyšok predstavujú umelci, herci, režiséri a scenáristi, ktorí súhlasia s cieľmi WGA. Producentom oscarovej šou je Gil Cates - jeden z hlavných vyjednávačov asociácie režisérov Directors Guild of America (DGA), ktorý by mohol požiadať WGA o rovnakú výnimku, akú udelili pre blížiace sa herecké ceny Screen Actors Guild awards.

V roku 1988 sa odovzdávanie Oscarov konalo počas štrajku scenáristov a všetky hviezdy, vrátane víťazov v hereckých kategóriách, Michaela Douglasa a Cher, sa na šou zúčastnili. Organizátori sa ale obávajú bojkotu, ktorý spôsobil zrušenie glóbusov. Ak sa štrajk do konca februára neskončí a Akadémia nedostane výnimku, bude pravdepodobne zvažovať odloženie šou. Ceremóniu odložili počas jej existencie iba trikrát. O celý týždeň sa posunula pre záplavy v roku 1938. Po zavraždení bojovníka za ľudské práva Martina Luthera Kinga v roku 1968 sa odovzdávanie presunulo o dva dni - na 10. apríla. O 24 hodín sa odovzdávanie Cien Akadémie oneskorilo po neúspešnom atentáte na prezidenta USA Ronalda Reagana v roku 1981. Naposledy musela Akadémia riešiť dilemu, keď sa v roku 2003 len štyri dni pred udeľovaním Oscarov začala Invázia do Iraku. Ceny síce udeľovali podľa plánu, no organizátori výrazne ubrali od jeho pompy - červený koberec skrátili na niekoľko metrov, pozvanie väčšiny zahraničných novinárov zrušili, a chýbali aj fanúšikovia. Zdroj:  Webnoviny Foto © Wikipedia

Súvisiace články