Na Zlatom glóbuse si hlavné ceny rozdelili Pokánie a Sweeney Todd

14.1.2008|Webnoviny|
Na Zlatom glóbuse si hlavné ceny rozdelili Pokánie a Sweeney Todd BRATISLAVA 14. januára (WEBNOVINY) – Britská romanca Pokánie a filmová adaptácia muzikálu Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street získali Zlaté glóbusy v hlavných kategóriách. Asociácia zahraničných hollywoodskych dopisovateľov (HFPA) vyhlásila Pokánie za Najlepšiu filmovú drámu a ocenila ho aj v kategórii Najlepšia pôvodná filmová hudba. Sweeney Todd získal tiež dve ceny – v kategórii Najlepšia komédia alebo muzikál a Johnnyho Deppa, ktorý stvárnil holiča, ocenili v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v komédii alebo muzikáli. Za ženský herecký výkon v rovnakej kategórii ocenili francúzsku herečku Marion Cotillard za stvárnenie titulnej postavy v životopisnej snímke Edith Piaf. Najlepší mužský herecký výkon v dráme podľa HFPA v roku 2007 predviedol Daniel Day-Lewis (Čierna krv), v ženskej kategórii dominovala Julie Christie (Away From Her). Ceny za herecké výkony vo vedľajších úlohách získali Javier Bardem (Táto krajina nie je pre starých) a Cate Blanchett (I'm Not There).

Najlepším cudzojazyčným filmom sa stal americko-francúzsky Le Scaphandre et le papillon v réžii Juliana Schnabela, ktorého ocenili aj za réžiu, a Najlepším animovaným filmom Ratatouille - Dobrú chuť! Brada Birda. V televíznych kategóriách zvíťazili Mad Men a Komparz.

Televízna spoločnosť NBC a HFPA sa pre hrozby bojkotu slávnostného galavečera rozhodli ceny vyhlásiť na tlačovej konferencii. Z tradičného trojhodinového prenosu plného hviezd tak ostalo len niečo vyše 30 minút, počas ktorých hostia z rôznych televíznych šou postupne prečítali mená víťazov. Reakcie na vyhlásenie víťazov 65. ročníka udeľovania Zlatých glóbusov: "Akosi som to nechcel pozerať, len by ma to znervózňovalo, takže som išiel o štvrtej do kina a vedel som, že nebudem doma, keď to oznámia. Vedel som, že ak mi zazvoní telefón, kým vojdem do hotelovej izby, vyhral som a stalo sa. Porazenému nikto nevolá." David Duchovny o tom, ako sa dozvedel, že získal Zlatý glóbus v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli - muzikáli alebo komédii za Californication. "A samozrejme, nič z tohto by nebolo možné bez toho úžasného muža. Bob Dylan, kdekoľvek si a ktokoľvek si, ďakujem ti." Cate Blanchett, ktorá získala cenu v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za stvárnenie Boba Dylana v životopisnej dráme I'm Not There. "Bola som v Brass Monkey Bare v New Yorku a sledovala som to v televízii so skupinkou ľudí z obsadenia a štábu. Pila som Bourbon on the rocks a bolo to úžasné." Glenn Close o tom, ako sa dozvedela o svojom zisku Zlatého glóbusu v kategórii Najlepšia herečka v dramatickom seriáli za Damages. "Mnohokrát som si tie galaprogramy odsedel a nevyhral som, takže je príjemné nesedieť tam a vyhrať." Tim Bevan, producent filmu Pokánie, o sledovaní vyhlásenia v televízii. "Práve som vystúpil z lietadla z Los Angeles, stál som tam a bolo to perfektné. Bolo úžasné len tak tam stáť, bolo to lepšie ako byť na javisku sveta alebo na večeri." režisér Julian Schnabel o tom, ako sa z televízneho monitoru v priestore na vyzdvihnutie batožiny newyorského medzinárodného letiska Johna F. Kennedyho dozvedel o svojom zisku Zlatého glóbusu za réžiu snímky Le Scaphandre et le papillon, ktorá sa stala aj Najlepším cudzojazyčným filmom. "Chceli by sme povedať Jorgemu, že by mal začať vyjednávať v štrajku scenáristov. Ak totiž dokáže dostať na jedno pódium Entertainment Tonight, The Insider, Inside Edition a Extra, dokáže už všetko." Dayna Devon z Extra prezidentovi Asociácie zahraničných hollywoodskych dopisovateľov (HFPA) Jorgemu Camarovi, ktorý sa rozhodol, že tohtoročných víťazov vyhlásia zástupcovia šoubiznisových spravodajských programov. "Ubezpečujem vás, že na budúci rok sa Zlaté glóbusy vrátia väčšie a lepšie než kedykoľvek predtým." prezident HFPA Jorge Camara v závere 30-minútovej tlačovej konferencie vyhlásenia víťazov Zlatých glóbusov. "Tento film milujeme. Objavuje svoje miesto v USA a vo filmovej histórii. Sme nadšení." James Schamus zo spoločnosti Focus Features, ktorej film Pokánie získal Zlatý glóbus v kategórii Najlepší film - dráma a Najlepšia pôvodná filmová hudba. Zdroj:  Webnoviny

Súvisiace články