Michael Jackson a film

30.6.2009|Slavomír Sochor|
Michael Jackson a film Minulý týžden svet opustil populárny spevák Michael Jackson. Naspieval množstvo piesní, ktoré si obľúbilo veľa poslucháčov po celom svete. Málo sa však hovorilo o jeho pôsobení vo filmovom prostredí.

Rodák z Indiany v USA sa po druhýkrát objavil vo filme v roku 1978, keď mal 20 rokov. Bol to trinásť minútový film Wiz on the road, v ktorom vtedy okrem Michaela účinkovali známy filmoví režiséri ako Sidney Lumet (Vražda v Orient Expresse) alebo Rob Cohen (XxX), ktorý za posledné roky vyprodukoval dosť akčných filmov. Práve to bol film, ktorý opisoval vývoj titulu WIZ z toho istého roku. Vo filme Wiz Michael stvárnil postavu Scarecrow (čo do preklad znamená strašidelná vrana). Režisér filmu Sidney Lumet vtedy natočil remake slávneho titulu „The Wizard of Oz“ so zaujímavím obsadením. Rob Cohen vtedy tento film produkoval.


Vizuál filmu Wiz (1978)

Ďalším Jaksonovým filmom bol (ako uvádza ImDb) krátky hororovo-romanticko-thrillerový muzikál THRILLER. Tento krátky film, s minutážou trinásť minút, bol dlhšou verziou k rovnomennej piesni. Režíroval ho John Landis, ktorý v roku 1980 nakrútil úspešnú komédiu Blues Brothers s Johnom Belushim a Danom Aykroydom. Vytrvalí fanúšikovia túto dlhšiu video verziu (videoklip) určite ľahko nájdu na internete.

Jedným zo zvláštnych filmov, v ktorých Jackson účinkoval bol aj titul Captain EO, ktorý režíroval otec Krstných otcov Francis Ford Coppola. Hoci bola dĺžka filmu menšia ako 20 minút, film bol zaujímavý tým, že medzi prvými používal špeciálne efekty 3D. Film sa väčšinou premietal v Disneylandových kinách po celom svete. Na internete tento film označujú za vesmírnu operu.


Plagát filmu Captain EO (1978)

Je isté, že väčšina filmov, v ktorých Jackson účinkoval sa spája s jeho hudobnou kariérou. Inak tomu nebolo ani pri 17-minútovom videoklipe Bad, ku ktorému prizval na réžiu oscarového režiséra Martina Scorseseho. Vo vedľajšej úlohe vtedy v klipe účinkovala hviezda terajších akčných filmov Wesley Snipes..

V roku 1997 nakrútil známy tvorca filmových masiek a prevlekov (Terminátor, E.T.) Stan Winston film Ghosts s Jacksonom v hlavnej úlohe. Film mal 38 minút a natáčal sa v Holandsku. .


Jackson vo filme Ghosts (© MJ World Network)

Malá úloha sa pre neho našla aj vo filme Muži v čiernom II, kde stvárnil postavu Agenta M. Jeho poslednou filmovou úlohou bola postava umeleckého agenta M.J. vo otrasnom filme Miss Stroskotankyňa.

Nedovolíme si nespomenúť filmy, ktorých téma sa týkala práve Micheala Jacksona. Prvým filmom bol Moonwalker, ktorý odpremietali aj v Trenčiansky Tepliciach na Artfilme. Na réžii filmu sa podieľali traja režiséri – Jerry Kramer, Jim Blashfield a Colin Chilvers. Druhým, ktorý nedávno po zmene programu odvysielala STV je film Muž v zrkadle: Príbeh Michaela Jacksona.
  Foto © MJ World Nerwork

Súvisiace články