Gloria Stuart sa dožíva 99 rokov

4.7.2009|Slavomír Sochor|
Gloria Stuart sa dožíva 99 rokov Štvrtého júla roku 1910 sa v Santa Monice, v Kalifornii narodila jedna z najstarších, doteraz žijúcich hercov a herečiek – vlastným menom Gloria Frances Stewartová.

Jej prvým filmovým titulom bol Street of Women z roku 1932, kedy bol odpremiérovaný v amerických kinách. V tomto filme stvárnila úlohu Doris „Dodo“ Baldwinovej, v réžii Archieho Maya. Jej asi najznámejšia postava do konca 30. rokov dvadsiateho storočia bola úloha Kráľovnej Anny vo filme Traja mušketieri (1939, bol približne jedenástym filmom o troch mušketieroch).

Do začiatku druhej svetovej vojny nakrútila od začiatku svojej kariéry približne štyridsať filmov.(Najviac filmov nakrútila do ´39 v roku 1933 – bolo ich deväť,pozn.red.) Počas prvých štyroch rokov vojny mala Gloria malú hereckú prestávku. V roku 1946 Gloria Stuartová uzavrela istú etapu svojej hereckej kariéry osemdesiat minút dlhým komediálnym filmom She Wrote the book.

Jej filmová kariéra pokračovala po väčšej – takmer tridsať ročnej prestávke – teda vo veku šesťdesiat päť rokov - filmom The Legend of Lizzie Borden, v ktorom stvárnila malú postavičku predavačky v obchode.

Do začiatku roku 1990 sa vyskytovala prevažne v televíznych filmoch alebo seriáloch. Epizódna úloha sa pre ňu vyskytla aj v mysterióznom detektívnom seriáli To je vražda, napísala po boku Angely Lansburyovej. Vyskytli sa ale i kinofilmy. Klasická béčková komédia s Goldie Hawn WildCats alebo film Mass Appeal z roku 1984 v hlavnej úlohe s Jackom Lemmonom.


Gloria Stuart vo filme Titanic (1997)

Jej prvú a zrejme najpopulárnejšiu úlohu v deväťdesiatych rokoch si zahrala v slávnom filme Titanic, kde sa ukázala v postave staršej Rose DeWitt Bukaterovej, za ktorú bola nominovaná na Oscara a na Zlatý Glóbus.

Rok po Titanicu si zahrala takú istú úlohu vo filme The Titanic Chronicles. Tento krát sa však príbeh podobal viac tomu skutočnému. Zameral na katastrofálny osud lode Titanic nie na romantický príbeh. Tu sa postava poslednej žijúcej pasažierky lode volala presne podľa reality – Helen Bishop.

Po tomto úspechu si Gloria zahrala ešte vo filmoch The Love Letter (r.Peter Chan), Million Dollar Hotel (r.Wim Wenders), Land of Plenty (r.Wim Wenders), v pár epizódach nekonečného seriálu General Hospital, a stvárnila epizódne postavy v seriáloch Miracles (2003), The Invisible Men (2001) a Touched by a Angel (2001). Po istom čase si zopakovala účinkovanie v To je vražda, napísala a tak si zahrala svoju ďalšiu malú úlohu.
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články