Hore (UP)

10.9.2009|Jano Švihra|
Hore (UP) O tom, že z dielne Pixar-u vychádzajú pútavé animáky patriace medzi najlepšie vôbec, sme sa presvedčili už mnohokrát. No teraz stál Pixar pred neľahkou úlohou – rozhodol sa totiž pustiť na strieborné plátna film, ktorý, na prvý pohľad, rozvíja nudný a zvláštny príbeh. Ale, ako to už býva, zdanie môže klamať (a v tomto prípade i klame). Aký je teda animák Hore, o ktorom je reč?

Nuž, začnem asi grafickou stránkou (jednak jej hodnotenie neodmysliteľne patrí k recenziám animákov a touto témou začnem i preto, že to najlepšie – príbeh – si chcem nechať na záver). Pixar opäť odviedol výbornú prácu, o to lepšie, že i samotná grafika nesie v sebe charizmu celej snímky – konkrétne mám na mysli hlavu pána Carla (hlavnej postavy), ktorá až príliš nápadne pripomína krabicu a zaberá tretinu jeho tela. Možno je to zvláštne, ale počas filmu si Carla (i s jeho hlavou) zamilujete. Ďalším dôkazom umenia Pixaru je zväzok balónov, ktoré sú pripevnené na dome. Štúdiá si dali naozaj záležať a výsledok je veľmi pôsobivý, koniec-koncov, tak ako aj všetky ostatné animácie. (Ja som mal možnosť vidieť film v 3D obraze a grafika ma ozaj potešila).

Na veľkej dobrodružnej ceste stretnú Karl a Russell veľa priateľov

A teraz niečo k príbehu. Keď som prvý raz videl trailer na tento film, zdal sa mi zvláštny (aj trailer, aj film). Ale keď som sa posadil do kinosály, snímka ma dostala. Hoc je plná klišé (konanie postáv, dej je miestami predvídateľný), o to viac ma fascinuje svojou nesmiernou pôsobivosťou a už spomínanou charizmou. Jej úspech, podľa môjho názoru, tkvie v niekoľkých bodoch: originálny príbeh (starý muž sa rozhodne splniť si sen z detstva a vydáva sa do Južnej Ameriky aj so svojím domom, ktorý letí ako vzducholoď vďaka balónom naplneným héliom), charizmatické (áno, toto slovo v súvislosti so snímkou Hore používam naozaj dosť často) a tiež originálne postavy (pán Carl, skautík Russell, vták Kevin, ktorý je vlastne samička, pes Dug – nejdem prezrádzať, ale nápad s nielen jeho obojkom sa tvorcom fakt vydaril – i ostatní) – všetci majú svoj príbeh, ktorý sa postupom času odhaľuje a mnohokrát je naozaj dojímavý, pričom je nám podávaný s veľkou dávkou ľudskosti. Ďalší bod, ktorý môže za úspech filmu, sú určite detaily – či už konanie postáv, časti príbehu či situačná komika. Zasmejete sa na príjemných vtipoch podávaných typickým pixarovským spôsobom a detaily celkovo vás ešte väčšmi vtrhnú do príbehu. Tak ako i hudba, ktorá je vskutku krásna, zvýrazňuje napätie (scéna s búrkovým mrakom) a dotvára atmosféru.

Ako by som teda zhodnotil tento netradičný počin? Určite piatimi hviezdičkami. Je umením rozpracovať zvláštny príbeh s prvkami klišé do originálnej dokonalo-nedokonalej podoby. Ak si chcete oddýchnuť, potešiť trochu svoju dušu, zasmiať sa, snívať s otvorenými očami a pozrieť sa na životný príbeh, ktorý sa nás všetkých týka, hor sa do kina na film plný balónov, psov, vtipov a, neodpustím si to, charizmy. Mimochodom – aha, veverička!

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Saturn Entertainment

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...