Púštny kvet (Desert Flower)

20.6.2010|Zuzana Kožaková|
Púštny kvet (Desert Flower)

Odhliadnuc od súčasného stavu slovenskej ekonomiky, môžeme byť nesmierne hrdé na to, milé dámy, že žijeme na Slovensku. O krutých rituálnych ženských obriezkach, ktoré musia podstúpiť ešte malé dievčatká, a to nielen v Afrike, sme počuli len z médií. 17.júna 2010 prichádza na slovenský knižný trh a do slovenských kín príbeh ženy, ktorá v horúcom prostredí afrických púští prišla nielen o svoju ženskosť, ktorý sa stal inšpiráciou pre režisérku Sherry Horman, ktorá prináša do kín film s rovnomenným názvom. Púštny kvet, či už film alebo kniha, sa stal inšpiráciou pre mnohé ženy, ktoré si s obavou o svoj vlastný život, nemôžu dovoliť povedať „NIE“ ženskej obriezke. "Bezpečný" domov vymenila za “krutý“ dosiaľ nepoznaný svet. Waris mala sotva 13 rokov, keď sa jej jedinou šancou, ako sa vyhnúť nútenému manželstvu, stala emigrácia. Rodina, ktorá ju sadisticky prinútila k obriezke v piatich rokoch, sa chystala vziať jej aj to posledné. Slobodu. Waris emigrovala. Razom sa ocitá v Londýne, kde sa z nej vďaka nezištným Londýnčanom stane jedna z najuznávanejších modeliek sveta. Svoju kariéru však nakoniec vymieňa za niečo iné. Začne sa angažovať v boji proti ženskej obriezke.

Adaptačná dráma autobiografického románu od Waris Dirie sa pohľadom režisérky Sherry Horman mení na skutočný svet. Poznačenie tela i duše ženskou obriezkou tak dostáva nový rozmer, o ktorom sa už viac mlčať nebude. Zatvárať oči pred pravdou je najhorší možný spôsob ako ostať slepí z vlastnej vôle. Pri filme Púštny kvet sa Vám poprehadzujú priority, ktoré boli pre Vás dosiaľ najpodstatnejšie. Púštny kvet vykresľuje obrazy súčasného skazeného sveta afrických púští, v ktorom aj dnes zomiera príliš mnoho dievčat. Režisérka nám ponúka pohľad nielen na spletitú cestu Waris na prehliadkové móla, ale vracia sa aj do obdobia, keď sa malá Waris stáva obeťou rituálu a v konečnom dôsledku aj vlastnej rodiny. Zverstvá, ktoré sa stali súčasťou filmovej snímky Púštny kvet, sú len slabým odvarom predstavy skutočnej obriezky, ktorú podstupuje aj dnes vyše 6000 moslimských dievčatiek. Ukážkou kreatívnej práce režisérky je teda emotívne natočená snímka, kde sa kĺbi prostredie vyprahnutej púšte s nablýskanou fasádou londýnskych veží.

Púštny kvet (Desert Flower)

Postava Waris sa pre mnohé herecké talenty mohla stať prelomovou v prípade, ak by sa jednalo len o čisto fiktívny charakter. Waris je však skutočnou osobou, a preto sa s výberom režisérky Horman, ktorá obsadila do úlohy somálskej dievčiny dosiaľ neznámu Liyu Kebede, stotožňujem. Neokresaný herecký talent mala možnosť predviesť v tak fascinujúcom príbehu, aký sa v dnešnom, Hollywoodom „presolenom“ filmovom svete ťažko nájde. V unikátnom kinematografickom diele akým film určite je, sa podarilo zachytiť ostýchavosť herečky samej, ale aj odvahu v očiach, akú si režisérka Horman predstavovala v očiach filmovej Waris. Za zvuku či už podmanivej takmer africkej hudby alebo súčasných vypaľovačiek, sa dokážete spolu s Waris zasmiať, ale predovšetkým sa aj zamyslieť. V konečnom dôsledku tak zistíme, že téma ženskej obriezky je oveľa šokujúcejšia a brutálnejšia ako sme si mysleli.

Púštny kvet (Desert Flower)

Púštny kvet zachytáva vnútorný pohľad na prostredie rituálnych obriezok a na svet, na ktorý sa bojíme lepšie prizrieť. Dúfajme, že kreativita a odhodlanie režisérky Sherry Horman, otvoriť oči celému svetu, sa stane príkladom pre mnohých a dokáže aspoň dočasne zastaviť masívnu produkciu filmového odpadu, ktorý by pokojne mohli filmové spoločnosti nahradiť napr. aj takouto „filmovou podobou“ kampane proti ženskej obriezke. Nezabúdajme, že „tie najlepšie a najkrutejšie scenáre píše sám život“, pričom sa za tým, ako veľký výkričník, týčia slová: „ktorý však my môžeme zmeniť“.

Tak ho zmeňme...

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  moviemania.sk Foto © Majestic-Filmverleih

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...