Posledný vládca vetra (Last Airbender)

27.8.2010|Stano Sokolský|
Posledný vládca vetra (Last Airbender)

Pred jedenástimi rokmi ohúril Hollywood a celý filmový svet dovtedy relatívne neznámy americký režisér indického pôvodu M. Night Shyamalan. Podarila sa mu totiž excelentná dráma s mysterióznym nádychom a veľmi prekvapivým koncom s názvom Šiesty Zmysel, ktorá sa v tom čase stala doslova senzáciou. Kritici nešetrili chválou a Šiesty Zmysel sa dodnes pohybuje v prvej polovici rebríčka IMDB Top 250, čo značí, že snímka oslovila aj divákov. Shyamalanovi sa vtedy otvorili obrovské možnosti a on nezaváhal ani na chvíľu - nasledovala séria ďalších mysterióznych thrillerov, ktoré sa taktiež vyznačovali prekvapivým rozuzlením, hlavne v prípade filmov Znamenia a Osada. V roku 2008 sa ale potvrdilo nepísané pravidlo, že nič netrvá večne. Shyamalan sa prezentoval rozpačitým thrillerom Udalosť, v ktorom síce dokázal poctivo vybudovať napätie, ale divákov nanešťastie neprekvapil tradične nečakanou pointou, čo by sa na jednej strane mohlo zdať ako dobrý strategický krok, avšak opak bol pravdou. Spustila sa celá spŕška kritiky a 18% od skoro 200 recenzistov taktiež neprispelo k úspechu. Shyamalan následne na to oznámil prekvapeným fanúšikom, že jeho nasledujúci plán je filmová podoba amerického animovaného televízneho seriálu Avatar - Posledný vládca vetra (film sa mal pôvodne volať Avatar, avšak producenti zmenili názov kvôli rovnomennému filmu Jamesa Camerona).

Ak by som mal snímku Posledný Vládca Vetra charakterizovať a opísať čo najjednoduchšie, asi by to bolo slovom "hlúposť". Viem, že je ľahké kritizovať, ja sa v každom filme snažím nájsť aspoň niečo pozitívne, ale v tomto prípade je to ale veľmi ťažké. V prvom rade tu máme totálne stupídny scenár a tým pádom aj príbeh na tej istej intelektuálnej úrovni. Práve toto sa chápe veľmi ťažko, keďže pokašľať kriticky celkom úspešnú predlohu a spraviť z toho podpriemernú skomoleninu - to sa podarí vážne iba málokomu. A keďže scenáristom nie je nik iný, ako sám Shyamalan, cieľom sťažností je práve on. Nechápem, prečo si neprizval na spoluprácu jedného z autorov originálu, Michaela DiMartina alebo Bryana Konietzka. To však nie je zďaleka všetko. Okrem krkolomného a stupídneho príbehu s neohrabaným strihom film degradujú aj samotní herci. Shyamalan tento krát stavil (až na zopár výnimiek) na úplných nováčikov, ktorým sa bez akýchkoľvek význačných hereckých skúseností dostalo účinkovanie v hlavných úlohách 150-miliónoveho blockbusteru, čo teda nie je práve bežným postupom. No a výsledok tohto rozhodnutia sa samozrejme dostavil - voskové figuríny z Londýnskeho Madamme Tussauds by podali minimálne podobné herecké výkony. K tomu sa však ešte vrátim aj v časti o technických aspektoch. Samotný Noah Rigner v hlavnej postave Avatara vyzerá ako hlúpy Kubo z Kocúrkova a to vôbec nepreháňam. Ako keby sa počas niektorých scén ešte len orientoval medzi kulisami a miestami som mal pocit, že mu niekto musel našepkávať spoza kamery. Najhoršie na tom je, že podobne pôsobí aj Dev Patel, nominant na cenu Britskej Filmovej Akadémie, vychvaľovaný za svoju úlohu v Milionárovi z chatrče a aj ostatní herci, vrátane posledného z tých známejších - Cliffa Curtisa.

Technická stránka je ďalším nechutným sústom, tu však spomeniem aj dva pozitívne aspekty Posledného vládcu vetra. A tým sú samozrejme špeciálne efekty, ktorých je v snímke neúrekom. Industrial Light and Magic odviedli svoju prácu tradične na jednotku a hoci v niektorých momentoch pôsobia "umelo", predsa len je to jedna z dvoch svetlých stránok tohto projektu. A teraz nasledujú samé negatíva. Najhoršie je na tom kamera - niečo také som už dlho nevidel. Skúste si počas filmu všímať, ako často sa kameraman uchyľuje k takzvaným "close-upom", ktoré si môžete pamätať napríklad zo starších kung-fu snímok z čínskej produkcie. A teraz si to dajme dokopy s informáciou z predchádzajúcej sekcie - dostaneme sa k neskutočne hlúpo vyzerajúcim záberom, v ktorých herec hľadí kamsi do neznáma, tvári sa pri tom neprítomne a ešte ho počas tohto momentu úplne zblízka berie kamera. Práve tieto nepochopiteľné "experimenty" na mňa pôsobili strašne iritujúco a trápne. Nesmiem zabudnúť ani na podivné tančeky (pôvodne to mal byť typ istého bojového umenia), ktoré doprevádzali ovládanie rôznych elementov - prisahám, že ak by scény nepomáhala dokresľovať skvelá dramatická hudba Jamesa Newtona Howarda (pozitívny aspekt číslo dva), tak by to vyzeralo ako nácvik nejakej nezávislej pouličnej hereckej skupiny. K tomu je ešte potrebné pripísať pomätený strih, ktorý divákovi rozhodne neuľahčuje orientáciu vo filme, nahlúple a zbytočné dialógy a v neposlednom rade aj vstupovanie nedostatočne predstavených a objasnených postáv do deja v štýle "in medias res". A aby toho všetkého nebolo ešte málo, pridajme si na záver aj absolútnu zbytočnosť 3D. Film bol totiž pôvodne natáčaný klasickým spôsobom, avšak Shyamalan aj napriek výhradam producentov nástojil na post-produkciu snímky do 3D (od výrobcu RealD), čo stálo investorov ďalších 10 miliónov USD. No a ako to už v takýchto prípadoch chodí, 3D vlastne ani nie je 3D, teda aspoň ja osobne som si tam teda toho tretieho priestoru veľmi neužil. Zbytočná investícia, ktoré kriticky projektu istotne nepomohla (a iba vďaka nej má také príjmy z Box Office, aké má).

Čo na záver? Chcel by som fakt úprimne zistiť, kam išlo tých 150 miliónov amerických Dolárov od investorov. Ak stáli CGI efekty od ILM 20 miliónov (možno aj viac, ILM nie je lacná záležitosť), ďalších 20 náklady na natáčanie v Grónsku a iných exotických lokáciách - kam šiel ten zvyšok? Veď v Poslednom vládcovi vetra sa nebolo potrebné zaplatiť hercov z hollywoodskej špičky, alebo náročnú výpravu - nechápem, ako mohol tento výtvor stáť toľko peňazí. Zlý scenár, zlá réžia, ešte horší herci a pomätená kamera, v tomto prípade to nedokázali zachrániť ani nadpriemerné špeciálne efekty a mohutná hudba Jamesa Newtona Howarda. Podľa internetových zdrojov samotný marketing stál ďalších 130 miliónov USD, čo dáva spolu s produkčnými nákladmi obrovskú sumu 280 miliónov - presne toľko peňazí stála celá trilógia Pán Prsteňov. Ľutujem, že som za 3D projekciu vyhodil peniaze, ľutoval by som, aj keby som šiel na projekciu štandardnú a BluRay by som si taktiež určite nezadovážil, asi iba požičal. Posledný vládca vetra narobí vďaka svojim nízkym príjmom v Box Office ešte veľa vrások na čele producentov a ja osobne neverím, že po taktomto debakli Paramount odsúhlasí ďalšie dve plánované pokračovania (plánovaná je totiž od začiatku trilógia). Kritici na webe Rottentomatoes Posledného vládcu vetra ohodnotili na biednych 7 percent, čo teda nie je bohvie čo. No a ja sa k nim pripojím - hodnotenie 0,5 hviezdičky z 5 - návštevu kina neodporúčam...

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  www.moviemania.sk

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...