Októbrové filmové novinky v kinách

1.10.2013|Iveta Kollárová|
Októbrové filmové novinky v kinách

Ďalšia porcia filmovej zábavy na nás útočí od prvých jesenných dní. V októbri sa môžeme tešiť na tri animáče (OBLAČNO, MIESTAMI FAŠÍRKY 2, slimáčik TURBO a odvážni moriaci v snímke VTÁČÍ ÚLET), tri československé snímky (KANDIDÁT,  PRÍBEH KMOTRA, či BABIE LETO) a minimálne 5 snímok, ktoré sú natočené podľa skutočných udalostí. A veľká porcia filmov od európskych tvorcov. Snímka „RIVALI“ rozpráva príbeh jedného z najznámejších pilotov formuly 1, rakúskeho pretekára Nikiho Laudu. Film môžeme v kinách očakávať 3. októbra. Film „ZMIZNUTIE“ (10.10) rozpráva príbeh bostonského muža, ktorému bola unesená dcéra a on sa rozhodol vziať spravodlivosť do svojich rúk. Tom Hanks si vo filme „CAPTAIN PHILLIPS“ bude musieť poradiť so somálskymi pirátmi, ktorí uniesli jeho nákladnú loď. Ako sa mu to podarilo si budeme môcť pozrieť 24. októbra.  Príbeh o známej sochárke Camille Claudel v podaní Juliette Binoche si budeme môcť vychutnať o týždeň neskôr, 31. októbra vo filme „CAMILLE CLAUDEL 1915“. Za zmienku určite stojí aj film „GRAVITÁCIA“ režiséra Alfonsa Cuarona, ktorý rozpráva príbeh astronautov uväznených a stratených vo vesmíre. Astronautov si zahrali Sandra Bullock a George Clooney, film v našich kinách uvidíme už 3. októbra. Či remake hororu z roku 1976, natočený na motívoch románu od Stephena Kinga, „CARRIE“, kde si hlavnú úlohu strihla mladá Chloe Grace Moretz. Obdivovať a báť sa jej hereckého talentu budeme 17. októbra. Tu je prehľad októbrových filmových noviniek:

Október

Rivali (Rush) – slovenská premiéra 3.10.2013

Réžia: Ron Howard
Hrajú: Daniel Bruhl, Chris Hemsworth, Olivia Wilde, Natalie Dormer

Životopisný príbeh, jedného z najznámejších pilotov formuly 1, rakúskeho jazdca Nikiho Laudu (Bruhl). Príbeh sleduje Laudove súperenie s jedným z jeho najhlavnejších rivalov, britským jazdcom Jamesom Huntom (Hemsworth) v sezóne 1976. Snímka rovnako priblíži aj jeho nehodu z 1. augusta 1976 na okruhu Nurburgring, pri ktorej utrpel mnohonásobné popáleniny po celom tele, no i napriek tomuto ťažkému zraneniu, bol schopný si za pár týždňov opäť sadnúť za volant a bojovať o svoj ďalší titul majstra sveta. Režiséra Howarda neodradil od natočenia snímky ani fakt, že Formula 1 nie je veľmi obľúbeným športom v Amerike, kde preferujú závody NASCAR. Napriek tomu, scenárista filmu Peter Morgan, si myslí, že film bude pre divákov napínavejší, práve kvôli ich neznalosti Fjednotky.

Oblačno, miestami fašírky 2 (Cloudy With a Chance of Meatballs 2) – slovenská premiéra 3.10.2013

Réžia: Cody Cameron, Kris Pearn
Hrajú v anglickom origináli: Neil Patrick Harris, Anna Faris, Bill Hader, Terry Crews, Andy Samberg

A máme tu animák! Pokračovanie úspešných fašírok s nešťastným vynálezcom Flintom Lockwoodom. Po zničujúcej potravinovej búrke na konci prvých fašírok, si Flint myslel, že bude musieť zničiť celý svoj skvelý vynález. Ale opak je pravdou a vyhnaný Flint je povolaný späť do „boja“, keď jeho skvelý vynález je stále aktívny, no namiesto vytvárania špagetových tornád, vytvára hybridy z jedla a zvierat, ako napríklad spojenie kreviet a šimpanzov, krokodílov s tacos, či syra a pavúkov. Flint a jeho priatelia sa tak musia vrátiť a zachrániť svet.

Gravitácia (Gravity) – slovenská premiéra 3.10.2013

Réžia: Alfonso Cuarón
Hrajú: Sandra Bullock, George Clooney

Strhujúci príbeh astronautov uväznených vo vesmíre. Doktorka Ryan Stone (Bullock) je na svojej prvej misii vo vesmíre. Matt Kowalsky, vesmírny veterán, velí jeho poslednému letu pred odchodom do dôchodku. Vcelku kľudný priebeh cesty naruší katastrofa, ktorá sa stane pri bežnom výstupe do kozmu. Loď je zničená a Stone s Kowalskym ostanú sami vo vesmíre. Odrezaní od Zeme, sú odkázaní jeden na druhého a v panike a s ubúdajúcim kyslíkom smerujú do temného vesmíru. Pomaly im dochádza, že šanca na záchranu je nulová. Aj keď práve v ceste do temnoty vesmíru sa môže skrývať šanca na návrat. Režisér filmu Cuarón sa naozaj doslova vyhral, vymyslel vlastný systém simulácie nulovej gravitácie. Hercov natáčal počítačom kontrolovanou kamerou vo vnútri kocky deväť stôp vysokej z LED obrazoviek, ktoré hercom premietali meniace sa svetlo. 85 percent filmu využíva CGI technológiu a herci museli zladiť svoje pohyby s Cuarónovov premyslenou víziou priamo na pľace.

Najvyššia ponuka (La miglioze offerta) – slovenská premiéra 3.10.2013

Réžia: Giuseppe Tornatore
Hrajú: Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks, Donald Sutherland, Philip Jackson

Film talianskeho režiséra Tornatoreho sa natáčal na severe Talianska, vo Viedni a v Prahe s rozpočtom 18 miliónov dolárov. Tento umelecký thriller sleduje život uznávaného znalca výtvarného umenia a starožitností Virgila Oldmana (Rush). Ako to ale s umelcami býva, v osobnom živote je to uzatvorený samotár s mnohými posadnutosťami. Nikdy si nevytvoril hlbší vzťah s iným človekom, so ženou už vôbec nie. Nie je schopný s nikým spolupracovať a okolie ho považuje za výstredného génia. Bližší vzťah, ak sa to tak dá nazvať, má iba s Robertom (Sturgess), mladým reštaurátorom historických strojov a hodín, či s Billym Whistlerom (Sutherland). Tento človek mu pomáha so zbierkou ženských portrétov všetkých štýlov a období, ktorá je Virgilovov vášňou. Zmena v jeho živote nastane v deň jeho 63. narodenín, kedy prijme nečakaný telefonát od neznámej ženy Claire Ibbetson (Hoeks). Tá ho prosí o pomoc pri odhadne a predaji rodinnej umeleckej zbierky. Virgil ponuku prijíma a dostaví sa do domu plného obrazov, sôch a starého nábytku. Claire na schôdzku však nepríde. Po ďalšom telefonáte a ďalšom pokuse o schôdzku, ktorá sa nekoná, sa Virgil začne o ženu zaujímať viacej. Zistí, že Claire je mladá, krásna žena, ktorá ale trpí panickým strachom z okolitého sveta.

Najvyššia ponuka

Čierna vdova (L´Attentat) – slovenská premiéra 3.10.2013

Réžia: Ziad Doueiri
Hrajú: Ali Suliman, Dvir Benedek, Uri Gavriel

Film je natočený podľa predlohy medzinárodného bestselleru od alžírskeho spisovateľa Yasmina Khadraua. Príbeh sa zameriava na morálne dilema arabsko-izraelského chirurga, ktorý čelí obvineniam za samovražedný teroristický útok, ktorý možno spáchala jeho manželka. Keď objaví manželkin list na rozlúčku, celý svet sa mu zrúti. Čelí zložitým životným otázkam, stráca ilúzie o svete a začína si uvedomovať, že doteraz žil v umelo vytvorenej realite.

Oranžová láska (orAngeLove) – slovenská premiéra 4.10.2013

Réžia: Alan Badoev
Hrajú: Olga Makejeva, Alexej Čadov, Alexej Vertinsky

Film ukrajinského režiséra Alana Badojeva bol odpremierovaný už v roku 2007. Prvý hraný celovečerný debut mladého režiséra rozpráva príbeh dvoch neznámych ľudí, ktorí sa do seba zamilujú a pristúpia k zvláštnej hre starého umierajúceho muža, ktorý im ponúkne honosný byt a so všetkým, čo je potrebné k životu. Jedinou jeho podmienkou je, aby ich láska bola taká silná, že prežijú iba v prítomnosti toho druhého, až do jeho smrti. A potom získajú byt pre seba. Zamilovaný pár urobí všetky opatrenia, aby neboli spájaný s vonkajším svetom, no jeden tajomný list všetko skomplikuje a pár zisťuje, že nie všetko je také, aké sa na prvý pohľad zdá.

Zmiznutie (Prisoners) – slovenská premiéra 10.10.2013

Réžia: Denis Villeneuve
Hrajú: Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman, Terrence Howard, Viola Davis, Melissa Leo, Paul Dano

Príbeh detektíva, ktorý pátra po dvoch stratených dievčatkách a zúfalého otca jedného z dievčatiek, ktorý sa rozhodne vziať spravodlivosť do vlastných rúk a urobiť všetko pre záchranu svojej dcéry a jej kamarátky. Film nabitý hviezdami, vrátane 4 hercov s nomináciami na Oscara (Jackman, Gyllenhaal, Howard a Viola Davis) a jednej držiteľky vzácnej sošky (Melissa Leo). A samotný režisér Villeneuve, ktorý bol v roku 2011 taktiež nominovaný na Oscara v kategórií najlepší zahraničný film so snímkou Žena, ktorá spieva (Incendies). Môžeme tak očakávať napínavý thriller s dramatickým vyvrcholením.

2 Guns – slovenská premiéra 10.10.2013

Réžia: Baltasar Kormákur
Hrajú: Denzel Washington, Mark Wahlberg, Paula Patton, Edward James Olmos, James Mardsen

Dvaja špičkoví agenti pracujú v utajení ako členovia drogového gangu. Napriek tomu, že sa veľmi nemusia, musia spolupracovať na misií o preniknutí do mexického drogového gangu. Jeden o druhom veľa nevedia, považujú sa za zločincov. Pritom Bobby Trench (Washington) je agent Národného úradu pre kontrolu obchodu s drogami a Marcus Stigman (Wahlberg) je dôstojník Americkej námornej rozviedky. Misia im ale napokon veľmi nevyjde, skončí sa fiaskom a im hrozí väzenie. Nadriadení sa od nich dištancujú, musia sa spoliehať sami na seba a na všetky zločinecké triky, ktoré sa naučili.

Kandidát – slovenská premiéra 10.10.2013

Réžia: Jonáš Karásek
Hrajú: Marek Majeský, Roman Luknár, Michal Dlouhý, Michal Kubovčík, Monika Hilmerová

Slovensko-česká spolupráca prinesie do kín komediálny thriller. Príbeh sa odohráva počas dvoch mesiacov kampane pred nekonkrétnymi prezidentskými voľbami v jednej konkrétnej krajine (a môžeme si len domyslieť v ktorej J ). Film je natočený podľa knižných predlôh od Maroša Hečka a Michala Havrana.

Čosi je vo vzduchu (Aprés mai) – slovenská premiéra 10.10.2013

Réžia: Olivier Assayas
Hrajú: Clément Métayer, Lola Créton, Félix Armand, Carole Combes, India Salvor Menuez

Paríž, Francúzsko a 70. roky. Snímka nám ponúka pútavý a výstižný portrét francúzskej mladej scény 70. rokov plnej politiky, umenia a sexu. Gilles je pohltený politickou scénou vtedajšej doby. Rovnako ako aj jeho priatelia balancuje medzi svojimi radikálnymi postojmi a osobnými ambíciami. S priateľmi cestujú cez Taliansko až do Londýna. No na to, čo na nich čaká, neboli pripravený. Budú musieť čeliť rozhodnutiu, kde je v tejto neľahkej dobe ich miesto. Snímka Aprés mai bola uvedená už v roku 2012 na MFF v Benátkach a odniesla si dve prestížne ceny - Fondazione Mimmo Rotella Award a Golden Osella za najlepší scenár.

Carrie – slovenská premiéra 17.10.2013

Réžia: Kimberly Peirce
Hrajú: Chloe Grace Moretz, Julianne Moore, Judy Greer, Gabriella Wilde

Remake kultového filmu z roku 1976 o Carrie White, kde si hlavnú úlohu zahrala Sissy Spacek. V novom filme uvidíme mladú krv (a to doslovne) Chloe Grace Moretz. Carrie je mladé, hanblivé dievča, ktoré často v škole šikanujú. Ani doma nemá na ružiach ustlané s jej hlboko veriacou matkou. Jedného dňa Carrie zistí, že má nezvyčajnú schopnosť telekinézie a ktorú začne po čase využívať proti ľuďom. Situácia vygraduje na maturitnom večierku, kde si z nej jej spolužiaci urobia srandu pred celou školou. Výsledkom bude smrteľná lekcia, na ktorú nikto tak skoro nezabudne. Film vznikol na motívoch románu od Stephena Kinga.

Plán úniku (Escape Plan) – slovenská premiéra 17.10.2013

Réžia: Mikael Hafstrom
Hrajú: Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, James Caviezel, Curtis „50 Cent“ Jackson, Amy Ryan

Dvaja nezničiteľní, Arnold a Sylvester opäť v jednom filme. Stallone ako väzenský architekt, ktorý sa neprávom ocitol v jednom zo svojich výtvorov. Vymýšľa plán ako utiecť a nájsť toho, kto ho zradil a poslal do väzenia. Schwarzenegger hrá tajomného spoluväzňa, a čo by to bol už za film, keby sa v ňom títo dvaja nedostali do potýčky. Čiže Rambo vs Terminátor :-)

Plán úniku

Turbo – slovenská premiéra 17.10.2013

Réžia: David Soren
Hrajú v anglickom origináli: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Michelle Rodriguez, Maya Rudolph, Paul Giamatti, Snoop Dogg

Animáč od tvorcov Madagaskaru a Kung Fu Panda. Malý slimák Turbo sníva svoj veľký a rýchly sen. Chcel by pretekať v slávnych a najrýchlejších závodoch Indianapolis 500. Po veľmi zvláštnej nehode je plný super rýchlosti a tak sa vydáva na cestu, aby naplnil svoj sen. S malou pomocou jeho slimačej crew, sa tento večný smoliar pokúsi všetkých presvedčiť, že žiaden sen nie je príliš veľký a žiaden rojko príliš malý.

Operácia jeseň (Operaçao Outono) – slovenská premiéra 17.10.2013

Réžia: Bruno de Almeida
Hrajú: ohn Ventimiglia, Diogo Dória, Carlos Santos, Nuno Lopes, Marcello Urgeghe

Režisér s portugalskými koreňmi Bruno de Almeida ponúka snímku z prostredia vysokej politiky. Dej sa sústreďuje na rekonštrukciu politického sprisahania, ktoré viedlo k vražde portugalského politika, veliteľa vzdušných síl a vtedajšieho prezidentského kandidáta Humbertoa Delgadoa vo februári 1965. Almeida sa zameral na každý detail udalostí, od prípravy vraždy až po vedenie trestného stíhania a odsúdenia páchateľov v deň vojenského prevratu roku 1974.

Make Your Move – slovenská premiéra 17.10.2013

Réžia: Duane Adler
Hrajú: Derek Hough, Will Yun Lee, Izabella Miko, Jefferson Brown

Hudobno-tanečný film, taký kórejský Step up. Príbeh sleduje dvoch tanečníkov, ktorí vyrastali v odlišných prostrediach. Osud ich ale oboch privedie do New Yorku, kde pracujú v nočnom bare. Najskôr budú medzi sebou súperiť, no nakoniec, ako to už býva, sa do seba zamilujú.

Odhalený prístav (Vuosaari) – slovenská premiéra 18.10.2013

Réžia: Aku Louhimies
Hrajú: Alma Pöysti, Aino Louhimies, Sean Pertwee, Deogracias Masomi, Laura Birn

Príbeh o láske. Film sleduje niekoľko paralelných osudov postáv, ktoré v chladnom Fínsku túžia nájsť lásku a uznanie. Louhimies strieda mozaiku príbehov, pomocou sugestívneho snímania ukazuje problematické medziľudské vzťahy a len s malou štipkou nádeje na zlepšenie. Príbehy postáv nie sú nijak prikrášlené, zobrazuje ľudí, ktorí nie sú dokonalí, sú slabí a stratení. Pertti bojuje s nadváhou a výchovou syna, Milla chce byť celebrita. Američan Robert chce zažiť skutočnú fínsku zimu, Walter bojuje proti šikane v škole a Marika sa musí vysporiadať s ťažkou diagnózou. Jediné, čo im pomáha prežiť každodenný život je potreba byť milovaní. Snímka z roku 2012 má na konte množstvo cien z rôznych medzinárodných festivalov.

Tango libre – slovenská premiéra 23.10.2013

Réžia: Fréderic Fonteyne
Hrajú: Francois Damiens, Jan Hammenecker, Zacharie Chasseriaud, Sergi López, Anna Paulicevich

Film belgického režiséra Fonteyna nám ponúka pohľad na dusnú atmosféru väzenia a v rytme tanga mapuje zložitú sieť medziľudských vzťahov. Jean-Christophe je osamelý väzenský dozorca, človek bez väčších vyhliadok do budúcnosti, no jeho vášňou a radosťou je kurz argentínskeho tanga, na ktorý chodieva. Tam spozná Alice. Stretnú sa aj mimo kurzu, vo väzení, kde Jean-Christophe pracuje a kam Alice prišla navštíviť svojho manžela. Pod vplyvom nového citu je Jean-Christophe vtiahnutý do zložitého romantického života a je ochotný porušiť všetky svoje zásady a pravidlá, ktorými sa doteraz v živote riadil.

Kapitán Phillips: Prepadnutie lode (Captain Phillips) – slovenská premiéra 24.10.2013

Réžia: Paul Greengrass
Hrajú: Tom Hanks, Catherine Keener, Barkhad Abdi

Skutočný príbeh o kapitánovi Richardovi Phillipsovi (Hanks) a o únose americkej nákladnej lode somálskymi pirátmi v roku 2009. Bol to vôbec prvý únos americkej lode v priebehu posledných dvesto rokov. Sám kapitán Phillips zachránil svoju posádku tým, že za ich výmenu sa stal rukojemníkom somálskych pirátov. Režisér Greengras, ktorý natočil aj film o únose lietadla z 11. septembra 2001, United 93, do filmu obsadil somálskych imigrantov, ktorí nikdy predtým nehrali vo filme. Beakhad Abdi, Faysal Ahmed, Barkhad AbdiRahman a Mahat M. Ali do filmu vniesli ľudskosť.

Machete zabíja (Machete Kills) – slovenská premiéra 24.10.2013

Réžia: Robert Rodriguez
Hrajú: Danny Trejo, Michelle Rodriguez, Jessica Alba, Demián Bichir, Mel Gibson, Amber Heard, Sofia Vergara, Charlie Sheen, Antonio Banderas, Vanessa Hudgens, Cuba Gooding Jr., Lady Gaga

V pokračovaní filmu Machete z roku 2010 sa nám predstaví hneď niekoľko zvučných mien, Trejo ako Machete, Rodriguez ako Shé, Alba ako Sartana, Vergara ako Madame Desdemona, Gibson ako záporák Luther Voz, Banderas ako Gregorio Cortez, či dokonca aj Lady Gaga ako La Chameleón! A ako všetci dobre vieme, kde je Lady Gaga, vždy to stojí za to ;)

Na konci sveta (The World´s End) – slovenská premiéra 24.10.2013

Réžia: Edgar Wright
Hrajú: Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman, Rosamund Pike, Pierce Brosnan, Eddie Marsen, Bill Nighy, Thomas Law, Zachary Bailess, Jasper Levine, Luke Bromley

Snímka s podtitulom Tour de Bar (ako som si ju sama nazvala), rozpráva o pätici kamarátov z detstva, ktorí si chcú naplniť sen z mladosti – zabehnúť „maratón“ do krčmy Na Konci sveta so skóre 12 pív - 12 krčiem za jednu noc. Gary King prehovorí ostatných kamarátov, aby sa vrátili domov, do mestečka Newton Haven. Tam ich ale nečaká nič príjemné, takže okrem boja s pivom, budú musieť bojovať aj o svoje životy a možno aj zachránia celý svet.

Ticho na mori (La mer a l´aube) – slovenská premiéra 29.10.2013

Réžia: Volker Schlöndorff
Hrajú: Léo-Paul Salmain, Marc Barbé, Jean-Marc Roulot, Ulrich Matthes, Philippe Résimont

Film natočený podľa skutočných udalostí na základe spisov Pierra-Louisa Basseho, Ernsta Jüngera a Heinricha Bölla. Francúzsko, rok 1941, internačný tábor pre politických väzňov a zločincov. Snímka sa zameriava na udalosti okolo atentátu na nemeckého dôstojníka bojovníkmi odporu – členmi komunistickej strany. Po tomto čine, na príkaz Hitlera, je zabitých 150 francúzskych väzňov. Jedným z nich je aj 17-ročný Guy Môquet, ktorého smrť sa stala symbolom francúzskej revolty proti nemeckej okupácií. Režisér zobrazuje udalosti ako aj zo strany odsúdených, tak aj poukazuje na slepú poslušnosť nemeckých vojakov a ich nadriadených.

Enderova hra (Ender's Game) - slovenská premiéra 31.10.2013

Réžia: Gavin Hood
Hrajú: Harrison Ford, Sir Ben Kingsley, Viola Davis, Asa Butterfield, Hailee Steinfeld, Abigail Breslin

Film natočený podľa literárnej predlohy. A môžeme sa tešiť na ďalšie herecké esá. Dej filmu je zameraný na mladého a nadaného Endera, ktorý je spolu s ostatnými deťmi cvičený proti ďalšej invázií mimozemšťanov. Okrem boja proti mimozemšťanom, príbeh sleduje aj iné dôležité aspekty, ako je vodcovstvo, šikana, či súcit. Režisér filmu Gavin Hood pri natáčaní scén v Battle Room, mierne pozmenil scénu a tréningovú miestnosť, ktorá je v knihe ako veľká čierna skrinka, zmenil na obrovskú sklenenú guľu. Ak by vás teda scéna v Battle Room veľmi nebavila, môžete sa kochať pohľadom na Zem, či na hviezdy J

Vtáčí úlet (Free Birds) – slovenská premiéra 31.10.2013

Réžia: Jimmy Hayward
Hrajú v anglickom origináli: Woody Harrelson, Owen Wilson, Amy Poehler, Colm Meaney, Dwight Howard

Animáč o dvoch statočných moriakoch, ktorí sa rozhodli zmeniť dejiny. Ich plán je cestovať v čase, do 17. storočia a zariadiť, aby moriakov nepodávali ako hlavné menu na Deň vďakyvzdania. Film je plný dobrodružstva, zábavy, lásky, lojality a odvahy.

Príbeh kmotra – slovenská premiéra 31.10.2013

Réžia: Petr Nikolaev
Hrajú: Ondřej Vetchý, Lukáš Vaculík, Andrej Hryc, Vica Kerekes, Kryštof Hádek, Jan Vondráček, Jiří Dvořák, Marko Idonda, Jiří Vymětal, Pavel Nečas

Prostredie českej politickej scény a reforiem, ktoré sa udiali za posledných 20. rokov. Príbeh kmotra sleduje vzostup a pád Františka Mrázka. Jeho posun od kšeftom s hodinkami, až po pozíciu šedej eminencie českej politiky.

Camille Claudel 1915 – slovenská premiéra 31.10.2013

Réžia: Bruno Dumont
Hrajú: Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Emmanuel Kauffam, Marion Keller

Známa sochárka Camille Claudel (Binoche) na sklonku svojho života trpela duševnou poruchou. Prestávala veriť vo svoje umelecké schopnosti a svojho bývalého milenca, Augusta Rodina, obvinila, že jej zo života urobil peklo. Pre jej dobro a bezpečie, ju jej rodina umiestnila do blázinca na predmestí Avignonu. Camille sa ale všemožne snaží presvedčiť doktora, že je v poriadku, túži po slobode a znova sa chce stretnúť so svojím bratom. No jej život márne ubieha za stenami liečebne.

Žena v klietke (Kvinden i buret) – slovenská premiéra 31.10.2013

Réžia: Mikkel Norgaard
Hrajú: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Sonja Richter, Mikkel Boe Folsgaard, Soren Pilmark, Troels Lyby

Film natočený podľa knižnej predlohy sleduje komisára Carla Morcka a jeho asistenta Assada, ktorí sa zapletú do 5 rokov starého prípadu zmiznutia političky Marete Lynggardovej. Opätovné otvorenie prípadu ich vtiahne do víru zneužívania, týrania a zlomyseľnosti, ktoré číhajú pod pozlátkom chladnej Škandinávie.

Babie leto – slovenská premiéra 31.10.2013

Réžia: Gejza Dezorz
Hrajú: Alexander Bárta

Príbeh odohrávajúci sa v Košiciach a okolí a na neslávnom sídlisku Luník IX.

Hlas (Ses) – slovenská premiéra 31.10.2013

Réžia: Ümit Ünal
Hrajú: Selma Ergec, Mehmet Gunsur, Isik Yenersu

Psychologický horor od tureckého režiséra a scenáristu Ümita Ünala hneď po svojej premiéra získal cenu za najlepšiu kameru a hudbu na MFF v Ankare. Film rozpráva príbeh ženy, ktorej sa zo záhadného zdroja prihovára zvláštny hlas. Ten jej odhaľuje nikým nepoznané fakty a skutočnosti a mení jej život na nočnú moru.

Battle of the Year: The Dream Team - slovenská premiéra 31.10.2013

Réžia: Benson Lee

Hrajú: Josh Peck, Josh Holloway, Chris Brown, ..

Po Step up, či Make Your Move prichádza do kín, vo formáte 3D, ďalší tanečný film. Tento krát ale zamilované páry vystriedajú nahnevané skupinky tanečníkov, ktorí túžia vyhrať prestížnu tanečnú súťaž. V Battle of the Year medzi sebou súťažia najlepšie tanečné tímy z celého sveta. Jedným z nich je aj tím z Ameriky, ktorý nevyhral túto súťaž už dlhých 15 rokov. Dante, hiphopový magnát z L.A., sa rozhodne vytvoriť tím z najlepších tanečníkov a priviesť Pohár pre víťaza späť do Ameriky. Film je inšpirovaný skutočnou tanečnou show vo Francúzsku

Hlboko (Djúpio) - slovenská premiéra 31.10.2013

Réžia: Baltasar Kormákur

Hrajú: Ólafus Darri Ólafsson, Jóhan G. Jóhannsson, Theodór Júlíusson, Bjorn Thors, Throstur Leo Gunnarsson, ..

Film, ktorého predloha je skutočný príbeh, ktorý sa odohral v roku 1984 pri Islande, nakrútil islandský filmový a divadelný režisér, herec, scenárista a producent Baltasar Kormákur. Známy okrem iného aj svojou prácou v Hollywoode. Spolupracoval na filmoch ako Inhale (2010), Kontraband (2012), či tohtoročný akčný thriler s Denzelom Washingtonom a Markom Wahlbergom 2 Guns. Film Hlboko rozpráva o nešťastnej udalosti a o mediálnej smršti, ktorú spôsobila. Počas prudkej búrky sa niekoľko kilometrov od pobrežia potopila rybárska loď s celou posádkou. Iba jeden človek dokázal prežiť túto katastrofu. Guli strávil šesť hodín v ľadovom oceáne a celkom sám, bez pomoci doplával k brehu islandského ostrova a prekonal cestu po pevnine cez pusté lávové pole. Aj po mnohých lekárskych testoch, ktoré absolvoval, ostáva záhadou ako mohol taký nápor vydržať.

  Foto © archív

Súvisiace články