Kino Film Europe a pražské Kino Lucerna uvádzajú Festival víťazov

30.1.2014|-ts-|
Kino Film Europe a pražské Kino Lucerna uvádzajú Festival víťazov

Bratislava 30. 1. 2014 – Mediálna spoločnosť FILM EUROPE uvedie v dňoch 6. – 9. februára 2014 Festival víťazov, ucelenú prehliadku víťazných filmov, ktoré v roku 2013 získali prestížne ocenenia na najvýznamnejších medzinárodných filmových festivaloch sveta. Diváci sa tak môžu tešiť na filmy Pozícia dieťaťa – víťaz Zlatého medveďa z MFF v Berlíne, Život Adéle– víťaz Zlatej palmy z MFF Cannes, Sacro GRA – víťaz Zlatého leva na MFF v Benátkach a Veľká nádhera – snímka, ktorá získala Zlatý glóbus, Európsku filmovú cenu za Najlepší európsky film a Nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.

V prvý februárový týždeň budú mať diváci možnosť vidieť filmy v pražskom Kine Lucerna a v bratislavskom Kine Film Europe. Večerné predstavenia v Kine Film Europe budú doplnené o lektorské úvody filmového kritika Petra Konečného.

Mediálnej spoločnosti Film Europe sa v roku 2013 podaril unikátny počin. Získala distribučné a televízne práva ku trom víťazným snímkam medzinárodných filmových festivalov, ktoré sú filmovými fanúšikmi i odborníkmi hodnotené ako jedny z najlepších. Navyše, tieto filmy spoločnosť zakúpila predtým ako samotné ocenenia získali.

„Vidieť naraz víťazov najlepších svetových festivalov ponúka unikátnu možnosť zachytiť trend európskej kinematografie. „Felliniovsky“ monumentálna Veľká nádhera, anticky tragická východoeurópska Pozícia dieťaťa, sonda do mikrosveta banality rímskej diaľnice Sacro GRA a ľudsky presná a preto smutná intimita Život Adéle, sú tým najlepším, čo Európa za rok nakrútila. Festival víťazov je profilovým festivalom Film Europe a najlepších českých a slovenských kín. Jeho organizáciou reagujeme na prirodzený dopyt po európskej kvalite, čo nás nesmierne teší. Poukazuje to na pozitívny vývoj preferencií a vkusu divákov,“ povedal o rozhodnutí organizovať Festival víťazov Ivan Hronec, prezident Film Europe Media Company.

Pozícia dieťaťa je film, ktorý vládol minuloročnému udeľovaniu cien na Berlinale. Okrem Zlatého medveďa získal aj cenu FIPRESCI. Rumunská dráma režiséra Călina Petra Netzera o prehnanom vzťahu matky k synovi láka do kín ako ženské, tak i mužské publikum. Okrem majstrovsky vykreslených medziľudských vzťahov, ktoré sú všetkým blízke, snímka tiež poukazuje na neľahkú životnú situáciu v Rumunsku a slabiny tohto štátneho aparátu. Film mal na Slovensku premiéru 12. septembra 2013.

Ďalším festivalom, na ktorý sa po Berlíne fanúškovia filmu tešia, je festival v Cannes. Minulý rok sa niesol v duchu kontroverznosti a hlasných debát. Trojhodinová lesbická dráma režiséra Abdellatifa Kechicheho, Život Adéle, niektorých poburovala, iných očarovala. Naturalistické a detailné intímne scény, spojené s výnimočnými hereckými výkonmi Léy Seydoux a Adèle Exarchopoulos priniesli filmu Zlatú palmu nielen za Najlepší film, ale aj po prvý raz v histórii festivalu tiež ceny pre obidve hlavné herečky. Film neskôr získal ceny Lumière v kategóriách Najlepší film, Najlepšia réžia, Najlepší ženský herecký výkon a Najlepší ženský herecký objav, a dokonca aj Nomináciu na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Po niekoľkých festivalových uvedeniach vstúpil Život Adèle do slovenských kín 28. novembra 2013.

Unikátom se môže pochváliť aj Medzinárodný filmový festival v Benátkach. Po prvý raz tu boli v minulom roku do Hlavnej súťaže zaradené dokumentárne snímky a jeden z nich, Sacro GRA,  Zlatého leva za Najlepší film aj získal. Dokument režiséra Gianfranca Rosiho približuje divákom diaľničný okruh Ríma, ktorý dýcha svojím jedinečným a pozoruhodným životom. Snímka, kterú režisér pripravoval tri roky, bude mať na Slovensku v rámci Festivalu víťazov svoju festivalovú premiéru.

Pomyselný štvorlístok dopĺňa film, ktorý síce nevyhral ocenenie na žiadnom medzinárodnom filmovom festivale, ale aj tak spĺňa atribúty „víťaza“. Veľká nádhera Paola Sorrentina se predstavila divákom v Hlavnej súťaži MFF v Cannes, potom očarila divákov na MFF Karlovy Vary a napokon svoje kvality a prednosti zúročila pri udeľovaní Európskych filmových cien, kde vyhrala kategóriu Najlepší európsky film, Najlepšia réžia, Najlepší mužský herecký výkon a Najlepší strih. Vo svojom víťaznom ťažení následne pokračovala pri udeľovaní Zlatých glóbusov, kde sa zmocnila kategórie Najlepší cudzojazyčný film. V rovnakej kategórii je tiež nominovaná na Oscara. V slovenských kinách mala snímka premiéru 14. novembra 2013.

Program Kina Film Europe v rámci Festivalu víťazov:

6.2. 19.00 Pozícia dieťaťa                 
7.2. 19.00 Sacro GRA                         
8.2. 16.00 Veľká nádhera
8.2. 19.00 Život Adéle                       
9.2. 16.00 Pozícia dieťaťa
9.2. 19.00  Veľká nádhera                 

Permanentka na všetky premietania Festivalu víťazov bude v predaji za 11 €. Vstup na jednotlivé predstavenia bude možný za 4 €/2 €.

Zdroj:  Film Europe Foto © archív

Súvisiace články