Strážcovia Galaxie

1.8.2014|Pavel Chodúr|
Strážcovia Galaxie

Moja cesta ku Strážcom Galaxie začala pred rokom. Dozvedel som sa, že sa niečo také má robiť a keďže komiksové filmy od štúdia Marvel dobíjali kiná a každý nový príbeh si získaval stále nových a nových fanúšikov, nemohol som ponechať tento fakt náhode a chcel som sa o nich dozvedieť viac. A tak som si zohnal komiksy.

Priznám sa, že komiksy od Marvelu nemusím. Sem tam sa nájde nejaké milé prekvapenie, ale ja som odchovaný na DC a hlavne jej sekcií Vertigo, takže viem všetko o Sandmanovi, Luciferovi, Supermanovi, Swamp Thingovi, Constantinovi a potom o ďalších kúskoch ako Transmetropolitan, alebo Y the last man. Ale v prípade Strážcov Galaxie som musel toto prehodnotiť. Veľmi dobre sa mi to čítalo a všetky postavy som si zamiloval. Preto som napäto očakával nové informácie a prvé trailery a nevedel som sa dočkať, kedy sa s mojimi obľúbenými hrdinami vydám do vesmíru.

No a dnes to prišlo. V prvom rade som veľmi rád, že James Gunn dostal príležitosť na veľký film. Jeho Super mám úprimne rád, hlavne vďaka parodizácií superhrdinského žánru. Samotný príbeh sa nesie v typicky zábavnej rovine. Veľa hlášok, pútavých lokácií a súbojov. Lokácie sú dychberúce. Akčné scény originálne a s výborným tempom, čo najviac pokulháva sú hlášky a snaha o coolovosť. Na jeden výborný vtip spadajú dva trápne a niektoré drobné výtky smerujú aj k určitým momentom slúžiacim na budovanie vzťahov. Minimálne snaha o zbalenie Gomory počúvaním starého kazeťáku ma do kolien nedostala. Ale sú to naozaj drobnosti. Gunn sa odtrhol z reťaze a chcel sa hláškami priblížiť k Iron-manovi a všetci dobre vieme, že ten je len jeden. Ale je to skutočne tak veľká chyba? Pretože nech sme akokoľvek kritický máme tu množstvo postáv, ktoré zohrajú svoju úlohu neskôr, keď bude tento komiksový vesmír ešte bohatší.

Recenzia filmu Strážcovia Galaxie

Máme možnosť vidieť Thanosa – úhlavného nepriateľa Avengerov a zároveň sa nám predstavuje Drax, ktorý ho ako jediný dokáže poraziť. Ospravedlňujem sa vopred za túto informáciu, ale to je dôvod prečo sa neuveriteľne teším na spojenie Strážcov a Avengerov. Od nových Hviezdnych vojen tu nebolo tak krásne vidieť snahu o vytvorenie nového sveta. Kostýmy, masky, architektúra, všetko dýcha novosťou a zaujímavosťou. Groot a Rocket a ich alter egá Vin Diesel a Bradley Cooper nemohli dopadnúť lepšie. Všetko je to veľmi pekne vyvážené a ku každej postave cítime sympatie, ale vždy iným spôsobom. Je to síce ku koncu trochu uponáhľané a stráca to kontinuitu a tempo, ale ako prvému filmu z pripravovanej série sa to dá odpustiť. Síce by som uvítal temnejší príbeh, ale zrodenie Strážcov a finále ma vo výsledku veľmi potešilo. Čo sa nie každej Marvelovke podarí.

Rovnako musím pochváliť hudbu. Celý soundtrack je založený na oldies pesničkách a pasuje to tam naozaj dokonale. Bates teraz bohužiaľ hrá druhé husle a jeho skutočný um máme možnosť naplno zažiť až v záverečných titulkoch, ale tam nám neprináša nič pamätné. Ale vyváženosť týchto dvoch hudobných zložiek je veľmi dobre zvládnutá. Čo sa týka potitulkovej sekvencie tá je skôr trápna a samoúčelná. Čo je ale zaujímavosťou je výskyt psa Cosma, ktorý bude šéfom celej pobočky Strážcov, ak sa teda film vyberie touto rovinou.

Recenzia filmu Strážcovia Galaxie

Jedná sa o plnohodnotný letný blokbuster, bez výraznejších chýb, alebo nudných miest. Treba byť voči nemu ústretový a brať ho jednak ako samostatnú sériu, ale tiež ako súčasť niečoho väčšieho. Bude to mať pre vás väčší zmysel. Nie je to dokonalé dielko, ale som si viac ako istý, že nebudete z kina odchádzať sklamaný. A je tam kopec momentov na ktorých sa s chuti zasmejete.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Saturn Entertainment

Súvisiace články