Carrie Fisherová: Ikonická princezná Leia

3.1.2017|-jr-|
Carrie Fisherová: Ikonická princezná Leia

(21. 10. 1956, Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornia, USA – 27. 12. 2016, Los Angeles, Kalifornia, USA)

Roztopašná Carrie Fisherová sa narodila herečke Debbie Reynoldsovej, známej z filmu Spievanie v daždi, a slávnemu spevákovi Eddiemu Fisherovi. Rodinnej pohody si však veľa neužila, keďže otec ich opustil kvôli čerstvo rozvedenej Elizabeth Taylorovej. Carrie to niesla veľmi ťažko a už v trinástich začala experimentovať s marihuanou, pričom vo veku 21 rokov presedlala na LSD a kokaín. Medzitým si však ako 19-ročná stihla zahrať v trilógii Hviezdne vojny, kde po boku Harrisona Forda stvárnila princeznú Leiu. Carrie začala svoj filmový debut v roku 1975 snímkou Šampón (Shampoo, 1975), kde si zahrala s Warrenom Beattym a Goldie Hawnovou. O dva roky neskôr získala hviezdny status vďaka úlohe vo Hviezdnych vojnách (Star Wars: Episode IV. – A New Hope, 1977) režiséra Georgea Lucasa. Predstavila sa ako neohrozená princezná Leia, ktorá je dcérou Padmé Amidaly a Anakina Skywalkera. Objavila sa aj v dvoch pokračovaniach vesmírnej ságy – Impérim vracia úder (Star Wars: Episode V. – The Empire Strikes Back, 1980) a Návrat Jediho (Star Wars: Episode VI. – Return of the Jedi, 1983). Tento komerčný trhák síce Carrie priniesol slávu rovnako ako Mark Hamill, ale nedokázala slávy využiť a ďalej sa presadiť. Škatuľka s menom princeznej Leiy ju bude sprevádzať do konca života.

V roku 1983 sa vydala za hudobníka Paula Simona. Ich manželstvo vydržalo len niekoľko mesiacov. Osobné problémy dohnali Carrie až k drogovej a alkoholickej závislosti, ktoré napísala vo svojej knihe Pohľadnice z Hollywoodu (Postcards from the Edge). V roku 1989 sa objavila po boku Toma Hanksa v hororovej komédii Ľudia z predmestia (The Burb´s, 1989), najčastejšie však hrala len vedľajšie úlohy. V 90.tych rokoch sa Carrie začala viac venovať písaniu, vydala svoju druhú knihu s názvom Surrender the Pink a napísala scenár na motívy svojej prvej knihy, ktorý sfilmoval Mike Nichols. Ďalej upravovala scenáre k filmom ako sú Hook alebo Austin Powers: Špionátor. Carrie sa objavila aj v niekoľkých rolách, do tých známejších patrí napríklad rola vo filme Vreskot 3 (Scream 3, 2000) alebo rola mníšky v komédii Kevina Smitha Jay a mlčanlivý Bob vracia úder (Jay and Silent Bob Strike Back, 2001).

Osobný život Carrie nikdy nebol príliš šťastný. Po rozvode s Paulom Simonom mala vzťah s Brianom Lourdom, s ktorým má jedinú dcéru Billie Catherine. Lourd ju opustil kvôli mužovi. Carrie bola spojená aj so senátorom Christopherom Doddom. Vzťah s hercom Danom Aykroydom skončil po krátkodobom zasnúbení. V roku 2008 odohrala Carrie v komédii Ženy (The Women, 2008) spoločne s Meg Ryanovou, Evou Mendesovou a Anette Benningovou. Aj keď táto herečka stvárnila mnoho postáv a napísala niekoľko kníh, no bohužiaľ väčšina ľudí si ju aj tak budú pamätať ako princeznú Leiu.

Carrie Fisher s Harrisonom Fordom vo filme Star Wars VII: Sila sa prebúdza (2015)

V novembri v roku 2016 vydala svoje memoáre, v ktorých okrem iného odhalila, že počas natáčania Hviezdnych vojen udržiavala milostný pomer s hercom Harrisonom Fordom, ktorý vo filme stvárnil Hana Sola. Fisherová mala vtedy 19 rokov a ženatý Ford 33. Minulý rok sa objavila aj v siedmej epizóde Hviezdne vojny: Sila sa prebúdza (Star Wars: Episode VII. – The Force Awakens, 2015). Nedávno skončila nakrúcanie ôsmej epizódy, ktorá má byť v kinách uvedená v roku 2017. Adrenalínový život sa podpísal aj pod jej zdravotný stav. Dlhodobo sa liečila na bipolárnu poruchu liekmi aj elektrošokmi. Drogové excesy boli už len trpkou čerešničkou na torte a životom utrápená herečka našla aspoň v posledných rokoch života oporu vo svojom terapeutickom francúzskom buldočkovi Garym. Vo svojej knihe Wishful Drinking píše herečka o tom, aká sila je potrebná na to, vyrovnať sa s mentálnou chorobou.

„Byť bipolárnym môže byť vyčerpávajúca výzva, vyžadujúca si množstvo výdrže a ešte viac guráže. Keď žijete s touto chorobou a fungujete popri nej, mali by ste byť hrdí na seba a nie sa hanbiť,“ napísala Fisher. Zomrela na zlyhanie srdca po predchádzajúcich zdravotných komplikáciách.

„Bola jediná svojho druhu a so svojím životom sa bila veľmi statočne,“ vzdal bývalej milenke poctu Harrison Ford. „Carrie bola najbystrejšia, najvtipnejšia, najodvážnejšia, najmúdrejšia a najmilšia osoba, akú som kedy poznal,“ povedal herečkin dobrý priateľ, anglický herec a komik Stephen Fry. Herečka a spisovateľka Carrie Fisherová zomrela po tom, čo dňa 23. decembra dostala počas cesty z Lodnýna do L.A. v lietadle infarkt. O štyri dni neskôr dcéra Lourd oznámila smrť svojej milovanej mamy prostredníctvom hovorcu rodiny.

Filmografia Carrie Fisherovej:

Bratia Bluesovci (The Blues Brothers, 1980), Hotel Pod dúhou (Under the Rainbow, 1981), Garbo hovorí (Garbo Talks, 1984), Muž s červenou topánkou (The Man With One Red Shoe, 1985), Hana a jej sestry (Hannah and Her Sisters, 1986), Amazonky na Mesiaci (Amazon Women on the Moon, 1987), Schôdzka so smrťou (Appointment With Death, 1988), Pekelná manželka (She is Back, 1989), Milovník (Loverboy, 1989), Keď Harry stretol Sally (When Harry Met Sally, 1989), Zátišie Summit (Sibling Rivalry, 1990), Sladká pomsta (Sweet Revenge, 1990), Mydlová opera (Soapdish, 1991), Hook (1991), Tak už dosť, Frede! (Drop Dead Fred, 1991), Toto je môj život (This Is My Life, 1992), Špionátor (Austin Powers: International Man of Mystery, 1997), Pred svadbou nie (Heartbreakers, 2001), Masaker Wonderland (Wonderland, 2003), Charlieho Anjeli 2: Na plný plyn (Charlie´s Angels: Full Throttle, 2003), Duch spisovateľa (Ghost Writer, 2007), Cougar Club (2007), Tajné sesterstvo (Sorority Row, 2009), Fanúšikovia (Fanboys, 2009), Mapy ku hviezdam (Maps to the Stars, 2014).

  Foto © Sbukley | Dreamstime.com

Súvisiace články

Zomrela herečka Carrie Fisher

Zomrela herečka Carrie Fisher

Herečka Carrie Fisher, ktorú preslávila najmä úloha Princeznej Leii z originál filmovej trilógie Star Wars, zomrela v utorok ráno...