Slovenské a české filmy na MFF Bratislava

13.11.2018|tlačová správa|
Slovenské a české filmy na MFF Bratislava

Od 29. novembra do 2. decembra 2018 sa v bratislavských kinách Lumière a Mladosť uskutoční Medzinárodný filmový festival Bratislava. Jednou z jeho nosných sekcií je aj Made In CZ/SK. V súvislosti s nedávnym výročím vzniku Československej republiky reflektuje kontinuálnu a úspešnú spoluprácu filmových tvorcov dvoch susedných krajín. Tento rok uvedie viacero aktuálnych snímok, ktoré vznikli aj v česko-slovenskej koprodukcii. 

Všetko bude (Všechno bude, 2018) je dielom jedného z najtalentovanejších súčasných slovinsko-českých režisérov Olma Omerzu, ktorý slovenskú premiéru svojho filmu na festivale osobne uvedie. Prináša road movie o priateľstve tínedžerov Máry a Heduša. Napriek svojmu veku (14 a 12) ukradnú auto a vydajú sa na dobrodružnú jazdu. Keď Máru chytí polícia, cesta za slobodou sa rozplýva. Divák však môže rozmýšľať, ktoré z príbehov na policajnej stanici sú realitou a ktoré sú len šikovne vyfabulovanými chlapčenskými predstavami. Budúci rok bude tento film reprezentovať Českú republiku v súťaži o Oscara. Pred tromi rokmi MFF Bratislava uviedol v rámci súťažnej sekcie autorovu snímku Rodinný film, za ktorú v získal ako spoluautor scenára aj Cenu českej filmovej kritiky. 

King Skate (2018) je prvý dlhometrážny dokument o vzniku skateboardingu v socialistickom Československu. Režisér filmu Šimon Šafránek je novinár, inklinujúci aj k tvorbe hudobných dokumentov a videoklipov, čo sa výrazne prejavuje aj v spomínanej snímke. Autori predstavujú subkultúru rozmáhajúcu sa v 70. a 80. rokoch, mladých ľudí snažiacich sa dosiahnuť slobodu a nestratiť životný elán napriek prevládajúcej neslobode, ktorú prináša totalitný režim. Autenticitu filmu dodáva striedanie neraz čiernobielych záberov z archívov amatérskych tvorcov s aktuálnymi výpoveďami aktérov a šikovne zvolený, úderný soundtrack. Film mal premiéru v Karlových Varoch – v jednom z hlavných centier predrevolučného skateboardingu. Režisér filmu príde do Bratislavy a predstaví svoj film osobne. 

Na festival zavíta aj český režisér Tomáš Bojar s filmom Mimoriadna správa (Mimořádná zpráva, 2018). V dokumentárnej snímke zachytáva jeden hektický deň v dvoch odlišných spravodajských redakciách, ktoré očakávajú vyhlásenie prezidenta Miloša Zemana, či bude znovu kandidovať na svoju funkciu. Ponúka pohľad do zákulisia práce v newsroomoch Českej televízie a Hospodárskych novín a problematizuje objektivitu spravodajstva. Vyobrazenie totožnej udalosti totiž nemusí byť totožné. V roku 2012 sa Bojar (ako spoluscenárista) predstavil na MFF Bratislava s filmom Dva nula. 

Do sekcie českých a slovenských filmov bola zaradená aj komorná snímka Hovory s TGM (Jakub Červenka, 2018). Historický dlhometrážny film vychádza z rovnomennej publikácie Karla Čapka, kde predstavil život prvého československého prezidenta, jeho politické, náboženské a filozofické názory. Film zachytáva stretnutie dvoch velikánov našich spoločných dejín, ich prechádzku v topoľčianskom parku. Politik je nalomený nevydať už hotovú knihu, ktorá ho zobrazuje v príliš intímnom svetle, spisovateľ ho presviedča, že aj prezident je len človek z mäsa a kostí a ľud má právo spoznať ho lepšie. Postavu Masaryka stvárňuje renomovaný slovenský herec Martin Huba, laureát ocenenia za dlhoročnú umeleckú tvorbu a držiteľ pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava, ktorý si ocenenie prevzal na záverečnom ceremoniáli 18. ročníka MFF Bratislava. Úlohy Karla Čapka sa zhostil český herec, režisér, scenárista a hudobník Jan Budař, držiteľ štyroch sošiek Českých levov, známy hlavne z filmu Nuda v Brne. 

Medzinárodný filmový festival Bratislava vznikol v roku 1999 a každoročne vytvára priestor pre stretnutia širokej diváckej verejnosti, kinofilov a filmových profesionálov zo Slovenska i zahraničia. Od svojho vzniku rozvíja identitu festivalu mladého filmu – podujatia s ambíciou objavovať nové mená súčasnej kinematografie, ktoré sú na najlepšej ceste stať sa jej budúcimi hviezdami.

Zdroj:  IFF BA Foto © IFF BA

Súvisiace články