Na ceste za Oscarmi si filmy 1917 a Parazit vydláždili cestu ďalšími cenami

5.2.2020|Ivet Kollárová|

Nedeľnajšie veľké víťazstvo filmu 1917 na britských filmových cenách BAFTA nebola náhoda, a už vôbec by som to nepripisovala faktu, že film je britskej produkcie (možno trochu :)). Ceny, nie len v kategóriách najlepší film a režisér získal zaslúžene. Rovnako je na tom aj juhokórejský film Parazit, ktorý prekvapil výťazstvom najmä v kategórii najlepší originál scenár. 

Svoje šance na Oscaroch si oba filmy zvýšili aj po vyhlásení výsledkov Združenia amerických režisérov (Directors Guild of America) a scenáristov (Writers Guild of America), ktorí poctili svojimi cenami práve filmy 1917, Parazit a aj Králiček Jojo.

Režisér snímky 1917 Sam Mendes získal od Združenia režisérov (DGA) cenu pre najlepšieho režiséra, čo mu otvára dvere k zisku ceny v rovnakej kategórii aj na Oscaroch. Spolu s cenou za produkciu (PGA) sa mu šance zvýšili aj v najhlavnejšej kategórii, najlepší film.  

Na cenách DGA bodovali aj režisérka Alma Har´el za debutový film Honey Boy, za dokumentrány film American Factory dvojica Steven BognarJulia Reichert. V televíznych kategóriách si ceny odniesli dramatiký seriál Watchmen, komediálny seriál Barry a limitovaný seriál Chernobyl.

Ceny Združenia scenáristov (WGA) mali prekvapivejších víťazov. A rovnako ako na cenách BAFTA sa z ceny za svoj originál scenár netešil Quentin Tarantino, ale Bong Joon-ho spolu s Hanom Jin Wonom za film Parazit, ktorému sa tak celkom nečakane (alebo skôr zaslúžene) zvýšili šance na Oscara aj v tejto kategórii.

O niečo bližšie k cene Oscar za adaptovaný scenár je aj film Králiček Jojo a jeho scenárista a režisér Taika Waititi, ktorý rovnako ako na cenách BAFTA, aj na cenách WGA zvíťazil v tejto kategórii a porazil tak favorizovaný film Malé ženy, či Jokera.

WGA rovnako udeľovala ceny aj televíznym seriálom. Za dramatický seriál, ako aj za epizódu (Tern Haven) si cenu odniesol seriál Succession, za komediálny seriál zvíťazil Barry, no za pilotnú epizódu si cenu odniesol seriál Dead to Me. Najlepšie napísaný nový seriál je Watchmen, v kategórii limitované seriály má najlepší originál scenár Chernobyl a najlepší adaptovaný scenár má Fosse/Verdon.

Napriek všetkým oceneniam netreba zabúdať na charakter hlasujúcich Akademikov a na spôsob ich hlasovania, ktorému rozumejú snáď len oni (budeme dúfať). Udeľovanie cien Oscar sa uskutoční už túto nedeľu, 9.2. a výsledky môžu byť kľudne ešte prekvapivejšie.

Zdroj:  dga.org Foto © 2011-2020 DGA/2020 Writers Guild of America

Súvisiace články