MFF Berlinale uvedie Služobníkov, Šarlatána a filmy od Kelly Reichardt, Elizy Hittman, Sally Potter

19.2.2020|Ivet Kollárová|
MFF Berlinale uvedie Služobníkov, Šarlatána a filmy od Kelly Reichardt, Elizy Hittman, Sally Potter

Prvý filmový festival Veľkej trojky, jubilejný 70. ročník Medzinárodného filmového festivalu Berlinale prichádza tento rok s niekoľkými novinkami, ktoré mu môžu pomôcť zaradiť sa medzi dôležité festivaly v oscarovskej sezóne. Doterajší status artového festivalu si jednoznačne zachová, no vďaka pozoruhodnému výberu a vytrénovanému oku nového umeleckého riaditeľa Carla Chatriana, ponúkne nový ročník line-up toho najlepšieho zo všetkých umeleckých filmových sfér, na ktorom je vidieť progresívny postup, diverzita a inklúzia a to môže byť voda na mlyn aj pre širšiu verejnosť.

© Alexander Janetzko

Berlinale potrebovalo nový, svieži vietor do plachiet ako soľ. Najvýraznejšia zmena, z ktorej vyplýva pozoruhodný výbery filmov, sa udiala na najvyššej pozícii riaditeľa festivalu. Po 20 rokoch vo vedení, Dietera Kosslicka, svojrázneho filmového milovníka, kritika a žurnalistu nahradila dvojica Holanďanka Mariette Rissenbeek ako riaditeľka Berlinale a spomínaný umelecký riaditeľ Talian Carlo Chatrian. Ďalšou novinkou je nová súťažná sekcia Encounters, ktorá dáva priestor novým hlasom, diverzite a rozvojovej kinematografie otvárajúce ako umelecké, tak aj sociálne hranice.

70. ročník MFF Berlinale, ktorý prebieha od 20.2. do 1.3.2020, bude výnimočný aj pre slovenskú kinematrografiu. V spomínanej novej súťažnej sekcii Encounters bude o cenné sošky bojovať slovenská snímka Služobníci režiséra Ivana Ostrochovského. Film noir, ktorý je zasadený do roku 1980 rozpráva o študentoch kňazského seminára v totalitnom Československu, ktorí sa musia rozhodnúť medzi podrobením sa režimu a kolaboráciou alebo ich silným odhodlaním zostať verní viere v Boha, ktorej zasvätili svoje životy.

V minoritných koprodukciách sa na Berlinale predstavia aj snímky FREM od debutujúcej režisérky Viery Čákanyovej, ktorá na dokumentárnom filme spolupracovala s Martinom Kovačíkom. Snímka sa premieta v rámci sekcie Forum. A očakávaná nová snímka od poľskej režisérky Agnieszky Holland, životopisná dráma Šarlatán. Snímka, v ktorej si zahrali aj herci Ivan Trojan, Jozef Trojan, Juraj Loj, či Jaroslava Pokorná rozpráva príbeh liečiteľa Jana Mikolášeka, ktorý si svojimi liečiteľskými, až zázračnými schopnosťami buduje svoj spoločenský status, či už v nacistickom protektoráte, či v komunistickom Československu. No v 50. rokoch sa politická situácia mení, stáva sa nepredvídateľnou ako aj osud liečiteľa Mikolášeka a jeho asistenta. Snímka sa premieta mimo súťaž, v rámci sekcie Berlinale Special.

My Salinger Year © micro_scope

MFF Berlinale tento rok odprezentuje 342 filmov rozdelených do niekoľkých sekcii, z toho je 5  súťažných a to Berlinale 2020, Panorama, EncountersBerlinale GenerationBerlinale Documentary. Festival otvorí snímka My Salinger Year od režiséra a scenáristu Philippeho Falardeaua. A aj napriek menšej exkluzivite oproti festivalom CannesBenátky, zavítajú do hlavného mesta Nemecka predsa len aj nejaké tie hollywoodske hviezdy (čo chce Chatrian vylepšiť aj do ďalších rokov). Otvárací film prídu podporiť, okrem iných aj Sigourney Weaver, Margaret Qualley, či Douglas Booth. Film, ktorý je adaptáciou rovnomenného románu od spisovateľky Joanny Rakoff, sleduje nádejnú poetku Joannu, ktorá pracuje ako asistentka literárnej agentky Margaret a jej práca spočíva v odpovedaní na listy fanúšikov známeho spisovateľa a pýchy agentúry J.D. Salingera. Film sa premieta mimo súťaž.

Jednou z najsledovanejších sekcii MFF Berlinale je súťažná sekcia Berlinale 2020, v ktorej snímky súťažia o najprestížnejšiu cenu festivalu Zlatého medveďa pre najlepší film. Okrem tejto ceny snímky bojujú aj o Strieborných medveďov pre najlepšieho herca, herečku, režiséra, scenár, cenu poroty a výnimočný technický prínos pre kameru, strih, originál hudbu, výpravu, či kostýmy. Tento rok sa v súťažnej sekcii Berlinale 2020 predstaví 18 celovečerných snímok, z toho jeden dokumentšesť snímok režírovali režisérky. O Zlatého medveďa budú súťažiť Kelly Reichardt, Eliza Hittman, Sally Potter, Stéphanie ChautVéronique Reymond, Abel Ferrara, Tsai Ming-Liang, Philippe Garrel, či Christian Petzold. V súťaži sa predstaví 18 krajín a okrem klasík ako Nemecko, Francúzsko, USA, Taliansko, Veľká Británia to budú aj krajiny ako Taiwan, Švajčiarsko, Južná Kórea, Brazília, Argentína, Kambodža, Ukrajina, či Rusko.

Súťaž ponúka mix európskych, či svetových artových filmov a amerických nezávislých titulov. Režisérka Kelly Reichardt sa na Berlinale predstaví s novinkou, westernovou drámou First Cow zo začiatku 19. storočia o mlčanlivom samotárovi, ktorý sa na ceste po západnom pobreží USA spriatelí s čínskym imigrantom a obchodníkom, s ktorým rozbehne úspešný biznis s koláčikmi. Vo fime si zahrali John Magaro, Orion Lee, či Toby Jones. Čerstvo z festivalu Sundance si svoju medzinárodnú premiéru odkrúti coming-of-age príbeh o dvoch teenagerkách, ktoré kvôli potratu cestujú z Pennsylvánie do New Yorku, s názvom Never Rarely Sometimes Always od režisérky Elizy Hittman.

Na MFF Berlinale sa so svojím najnovším filmom The Roads Not Taken vracia aj anglická režisérka a veteránka festivalu Sally Potter. Dráma zo súčasnosti sleduje jeden deň v živote Lea, mentálne nestabilného Newyorčana, ktorý vo svojich halucináciách prechádza alternatívnymi životmi, ktoré mohol žiť a jeho dcéry Molly, ktorá rozmýšľa o svojej budúcnosti. Film prídu do Berlína podporiť aj herci Javier Bardem, Elle Fanning, Salma Hayek, či Laura Linney, ktorí predstavujú jednu z mála hollywoodskych delegácii prítomných na festivale. S nemeckou rodinnou drámou Schwesterlein (Sestrička) bude o Zlatého medveďa súťažiť švajčiarske režisérske duo Stéphanie ChautVéronique Reymond. Hlavnú úlohu sestry, ktorá sa vracia do Berlína postarať sa o svojho chorého brata si zahrala Nina Hoss.

Jedným z artovejších filmov v súťaži je bez-dialógová esej taiwanského režiséra Tsai Ming-Lianga s názvom Rizi (Dni). Zádumčivú atmosféru filmu, ktorý sleduje životy dvoch mužov a ich vzájomnej, hoc náhodnej interakcie, umocňujú dlhé neprerušované zábery. Festivalu známy americký režisér Abel Ferrara ponúkne novinku o význame snov, experimentálnu drámu Siberia o mužovi, ktorý sa uviaznutý snaží dostať z jaskyne, len aby bol konfrontovaný so svojimi snami, spomienkami a démonickými zobrazeniami. So svojím štvrtým filmom v berlínskej súťaži sa predstaví Christian Petzold, ktorý drámou Undine zmodernizoval pohľad na grécku mytológiu.

Svoj prvý film v súťažnej sekcii Berlinale 2020 odprezentuje aj francúzsky režisér Philippe Garrel a je ním dráma Le sel des larmes (The Salt of Tears), ktorá rozpráva o krutosti lásky a mladom mužovi, ktorý každým svojím rozhodnutí príde o niečo významné, čo sa prejaví v jeho neskoršom živote. O Zlatého medveďa pre najlepší film bude súťažiť aj novinka, originálny psycho-sex thriller od režisérky Natalii Meta, El prófugo (The Intruder). A ukrajinská dvojica Ilya Khrzhanovskiy a Jekaterina Oertel predstavia najdlhší film súťaže, 145 minútový radikálny a provokatívny príbeh o násilí s názvom DAU. Natasha.

Nová súťažná sekcia Encounters ponúkne 15 filmov, z ktorých sú dva dokumentárne. Okrem slovenského filmu Služobníci, bude v sekcii súťažiť aj film Shirley režisérky Josephine Decker, ktorá si z tohtoročného Sundance odniesla, okrem pozitívnych reakcií aj špeciálnu cenu poroty pre najlepšiu režisérku. Film sa zameriava na etapu v živote spisovateľky hororových príbehov Shirley Jackson, ktorá hľadá inšpiráciu pre svoju ďalšiu knihu a nájde ju až po tom, čo s manželom vo svojom dome prichýlia mladý pár. Vo filme si zahrali Elisabeth Moss, Michael Stuhlbarg, Odessa Young a Logan Lerman.

Shirley © 2018 LAMF Shirley Inc.

Sekcia Encounters ponúkne aj film Funny Face režiséra Tima Suttona, sociálnu drámu o živote v neustále sa rozrastajúcej štvrti Brooklyn a s tým spojené problémy sociálne slabších prispôsobiť sa novým podmienkam. Režisér Cristi Puiu vo svojej novinke Malmkrog, ktorá vznikla na základe textov ruského filozofa Vladimira Solovyeva, ostro kritizuje dnešnú dobu. Dvojica Alexander KlugeKhavn v súťažnej snímke Orphea vymenili úlohy v známej gréckej mytológii (kde Orfeus nedokáže priviesť z podsvetia späť k životu svoju milovanú Eurydiku) a prinášajú príbeh anjela histórie.

V sekcii Encounters sa bude premietať aj najdlhší film celého Berlinale, druhý režijny počin dua C.W. WinterAnders Edström, The Works and Days (of Tayoko Shiojiri in the Shiotani Basin) 8-hodinová esej, portrét farmára a jeho práce, rodiny, prostredia a plynutia času. Film sa natáčal 27 týždňov, počas 14 mesiacov v dedinke so 47 obyvateľmi v horách prefektúry Kyoto v Japonsku. A o víťazstvo v sekcii bude bojovať aj poľský režisér Mariusz Wilczynski so svojím prvým dlhometrážnym animovaným filmom, intímnou autobiografiou spomienok a pocitov Zabij to i wyjedz z tego miasta (Zabi to a odíď z tohto mesta). V sekcii filmy bojujú o ceny pre najlepší film, réžiu a špeciálnu cenu poroty. Samotných víťazov vyhlási trojčlenná porota v zložení japonský producent Shôzô Ichiyama, čilská režisérka a scenáristka Dominga Sotomayor a nemecká scenáristka a režisérka Eva Trobisch.

V súťažnej sekcii Panorama bude súťažiť 36 snímok, z toho 13 dokumentárnych. So svojím debutom, odkazujúcim na hnutie #MeToo, bude súťažiť aj režisérka Kitty Green, dráma The Assistant vypovedá o násilí, či sexuálnom obťažovaní na pracovisku. Film Bloody Nose, Empty Pockets od Billa Rossa IVTurnera Rossa rozpráva o rodinnom prostredí jedného končiaceho baru v Las Vegas. Sociálna dráma Exil režiséra Visara Morina hovorí o integrácii cuzdincov, strate identity a šikane (v snímke si zahrali Mišel Matičević, či Sandra Hüller). Film Minyan režiséra Erica Steela je o mladom židovskom chlapcovi, ktorý objavuje svoju homosexualitu a zároveň sa dostáva do sporu s prísnymi pravidlami židovskej komunity v New Yorku 80. rokoch.

The Assistant © Forensic Films

V sekcii Panorama sa objaví aj režíjny debut Aneila Karia, Surge, ktorý popisuje rapídnu zmenu v živote introvertného muža. Hlavnú úlohu si zahral Ben Whishaw. Vo filme One of These Days režisér Bastian Günther popisuje chudobu, bohatstvo a beznádej v dnešnom materiálnom svete. Film sleduje súťaž, v ktorej súťažiacia stoja okolo auta, jednou rukou sa ho dotýkajú a kto vydrží najdlhšie vyhráva. Nesúťažná sekcia Berlinale Special ponúkne nemenej zaujímavé svetové premiéry. Filmový skladateľ Jóhann Jóhannsson natočil svoj prvý a žiaľ aj posledný debutový dokumentárny film (skladateľ tragicky zahynul 9. februára 2018) Last and First Men. Vizionárske umelecké dielo je prehliadkou vojnových pamätníkov v bývalej Juhoslávii. Narátorom filmu je Tilda Swinton a atmosféru dotvára Jóhannssonova fenomenálna hudba.

Do Berlína príde svoj nový film podporiť aj herec Johnny Depp, ktorý si v snímke Minamata režiséra Andrewa Levitasa zahral známeho vojnového fotografa W. Eugena Smitha, ktorý bojuje proti veľkej korporácii, ktorá je zodpovedná za otrávenie niekoľkých stoviek ľudí v meste Minamata v Japonsku v roku 1971. Taliansky režisér Matteo Garrone príde na MFF Berlinale predstaviť svoju unikátnu víziu hranej verzie originál animovaného Disney príbehu Pinocchio v hlavnej úlohe s Robertom Benignim ako Geppettom. A Disney spolu s Pixarom predstavia svoju animovanú fantasy novinku Onward v réžii Dana Scanlona o dvoch teenagerských elfoch, ktorí sa vydávajú na neobyčajnú cestu do sveta mágie. Hlasy postavičkám prepožičali Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus, Octavia Spencer, či Mel Rodriguez, ktorí taktiež rozžiaria berlínsky červený koberec.

Jubilejný 70. ročník Medzinárodného filmového festivalu Berlinale 2020 prebieha od 20. februára do 1. marca. Záverečný ceremoniál sa uskutoční 29. februára, na ktorom Medzinárodná porota, v zložení Jeremy Irons ako predseda, argentínsko-francúzska herečka Bérénice Bejo, nemecká producentka Bettina Brokemper, palestínska režisérka Annemarie Jacir, americký režisér a divadelný scenárista Kenneth Lonergan, taliansky herec Luca Marinelli a brazílsky režisér a filmový kritik Kleber Mendonça Filho, vyhlási držiteľa Zlatého medveďa pre najlepší film ako aj ostaných víťazov Strieborných medveďov.

Zdroj:  berlinale.de Foto © Berlin International Film Festival

Súvisiace články