Najväčšie filmové festivaly sa spoja pre digitálny festival We Are One: A Global Film Festival

28.4.2020|Ivet Kollárová|

K organizovaniu jedného z najväčších online filmových festivalov (vynúteného rušením klasických festivalov kvôli šíreniu vírusu Covid-19) sa podujali predstavitelia newyorského filmového festivalu Tribeca spoločne s YouTube, ktorý bude festival zadarmo vysielať počas 10 dní.

Program digitálneho filmového festivalu, ktorý sa uskutoční od 29. mája do 7. júna 2020 zabezpečia filmy z 20 najväčších medzinárodných filmových festivalov, vrátane Berlinale, Cannes, Benátok, či Sundance. Presný program filmov by mal byť známy v najbližších dňoch, no neočakáva sa, že by festivaly uviedli úplne najnovšie filmy, ktoré by inak mali premiéru klasicky na ich jednotlivých ročníkoch (výnimkou môže byť festival Berlinale, ktorý svoj ročník ešte stihol uskutočniť koncom februára). Očakávajú sa tak filmy z predchádzajúcich ročníkov jednotlivých festivalov.

Online filmový festival We Are One: A Global Film Festival bude dostupný na adrese:

youtube.com/weareone

Vysielanie bude bez reklám a v rámci programu by mali byť dostupné hrané dlhometrážne, krátke, či dokumentárne filmy, hudobné, či komediálne vystúpenia a dokonca panely s diskutujúcimi. Diváci dostanú aj možnosť prispieť ľubovoľnou čiastkou ako Svetovej zdravotníckej organizácii, WHO, tak aj lokálnym organizáciám na boj proti vírusu Covid-19. 

Organizátori zároveň dodávajú, že tento špeciálny online filmový festival nemá nahradiť organizovanie jednotlivých filmových festivalov, naopak má im pomôcť prežiť v tejto situácii. Koniec koncov festivaly ako Benátky, či Cannes stále plánujú uskutočniť svoje ročníky ešte v tomto roku (Benátky si stále držia svoj termín 2.-12. september). Filmový festival Toronto naopak rozmýšľa rozdeliť festival na klasickú časť a digitálnu formu.

Medzi filmovými festivalmi, ktoré sa zapojili do tejto iniciatívy sa nachádza aj Medzinárodný filmový festival Karlovy Vary. Okrem neho sú to tieto festivaly: Annecy International Animation Film Festival, Medzinárodný filmový festival Benátky, Berlinale, BFI London Film Festival, Medzinárodný filmový festival Cannes, Guadalajara International Film Festival, International Film Festival & Awards Macao (IFFAM), Jerusalem Film Festival, Mumbai Film Festival (MAMI), Locarno Film Festival, Marrakech International Film Festival, New York Film Festival, San Sebastian International Film Festival, Sarajevo Film Festival, Sundance Film Festival, Sydney Film Festival, Tokyo International Film Festival, Toronto International Film Festival a Tribeca Film Festival.

Jedným z festivalov, ktorý sa nezapojil do akcie We Are One: A Global Film Festival je Medzinárodný filmový festival SXSW, ktorý sa koná marci v texaskom Austine. Dôvodom je ich vlastný stream cca 40 filmov, ktoré sa mali premietať na aktuálnom ročníku cez platformu spoločnosti Amazon.

Zdroj:  variety.com Foto © Depositphotos

Súvisiace články