Víťazmi cien newyorských kritikov sa stali Nomadland, First Cow, aj Chadwick Boseman

19.12.2020|Ivet Kollárová|

Oscarovská sezóna bude tento rok úplne iná ako po mnohé predchádzajúce roky. Najväčší podiel na tom má samozrejme situácia okolo Covidu, pre ktorú sa mnohé snímky popresúvali z tohto roka na rok budúci a tým sa zároveň o celé dva mesiace posunula aj oscarovská sezóna. Udeľovanie Oscarov bude koncom apríla a Akadémia na túto sezónu povolila mnohé výnimky pre filmy, ktoré budú akceptovať ako potenciálnych kandidátov (napr. online premietania filmov pre členov Akadémie, či filmy premierované na streamovacích službách).

Sezónu zmenili aj zrušené, prípadne formátovo zmenené filmové festivaly, ktoré prinášajú do povedomia mnohé nové snímky ako potenciálnych oscarovských kandidátov. Najväčšími liahňami týchto snímok sú väčšinou jesenné a zimné festivaly. Tento rok sa k takým, ktoré prebehli (Benátky, Toronto), pridáva aj MFF Berlinale, ktorého ostatný ročník stihol prebehnúť vo februári a z ktorého môžeme v oscarovských nádejach očakávať viacero kandidátov, či streamovacie služby (Netflix, HBO, Amazon Prime Video, Apple TV+), na ktorých sa tento rok objavujú slušné a zaujímavé snímky, ktoré môžu miešať oscarovskými kartami.

Čo sa udeľovaní cien týka, keďže je oscarovská sezóna predĺžená, posunuli sa aj tradičné každoročné vyhlásenia najlepších filmov roka a to zo všetkých frontov (Guild, kritici, diváci, Akademici, novinári, asociácie,..). Pred týždňom sme spoznali najlepšie európske filmy, svoje nominácie oznámili nezávislé ceny Gotham a postupne sa začínajú ozývať aj kritici. Jednou z prvých skupín sú newyorskí kritici združení pod New York Film Critics Circle (NYFCC). Skupina kritikov, ktorí svojich víťazov uverejňujú už od roku 1935 majú zaujímavú bilanciu aj v „predpovedaní“ oscarovských kandidátov, či nominantov (avšak víťazov už pomenej).

Víťazi minulých ročníkov cien NYFCC ako Roma, La La Land, Lady Bird, The Irishman, Honeyland, či herci ako Laura Dern, Joe Pesci si odniesli nominácie aj na Oscara. Film Parazit, víťaz ceny pre cudzojazyčný film na NYFCC, dominoval na tohtoročných Oscaroch so štyrmi hlavnými cenami, vrátane najlepší film. Tohtoroční recipienti ceny newyorských kritikov tak majú veľmi vysokú šancu nasledovať kroky juhokórejskej snímky.

A že by sa jednalo o ďalšie historické oscarovské víťazstvá. Cenu pre najlepší film newyorskí kritici udelili dráme o nezvyčajnom priateľstve a rešpekte medzi obchodnými partnermi v 19. storočí, First Cow od režisérky Kelly Reichardt. Film mal premiéru na MFF Berlinale. Ďalšia snímka z tohtoročného Berlinale, z ktorého si odniesla Veľkú cenu poroty, komorná, krehká sociálna dráma Never Rarely Sometimes Always režisérky Elizy Hittman získala dve ceny a to pre najlepší scenár a herečku v hlavnej úlohe, ktorou je novicka Sidney Flanigan

Ďalšou snímkou, ktorá získala po dve herecké ceny je dráma o piatich vojnových veteránoch, ktorí sa vracajú do Vietnamu a spomienok na svojho veliteľa, Da 5 Bloods od režiséra Spika Leeho. Z filmu si cenu pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe odniesol Delroy Lindo a cenu pre herca vo vedľajšej úlohe získal zosnulý Chadwick Boseman. Film sa dá pozrieť na Netflixe. Cenu pre najlepšiu réžiu získala Chloé Zhao za film Nomadland, víťaz MFF Benátky a zatiaľ „líder“ oscarovskej sezóny. NYFCC udelil cenu pre najlepšiu kameru projektu režiséra Steva McQueena s názvom Small Axe, ktorý by sa dal považovať za limitovaný seriál tvorený piatimi individuálnymi filmami. Projekt je u nás dostupný na HBO Go.

Tu je prehľad všetkých víťazov cien NYFCC za rok 2020:

Najlepší film: First Cow (r. Kelly Reichardt)

Najlepšia réžia: Chloé Zhao - Nomadland

Najlepší scenár: Eliza Hittman - Never Rarely Sometimes Always

Najlepšia herečka: Sidney Flanigan - Never Rarely Sometimes Always

Najlepší herec: Delroy Lindo - Da 5 Bloods

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Maria Bakalova - Borat Subsequent Moviefilm

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Chadwick Boseman - Da 5 Bloods

Najlepšia kamera: Small Axe (všetky filmy)

Najlepší dokumentárny film: Time (r. Garrett Bradley)

Najlepší cudzojazyčný film: Bacurau (r. Kleber Mendonca Filho)

Najlepší animovaný film: Wolfwalkers (r. Tomm Moore, Ross Stewart)

Najlepší prvý film: The 40-Year-Old Version (r. Radha Blank)

Špeciálna cena: Kino Lorber – za vytvorenie Kina Marquee – virtuálnej služby distribúcie filmov, ktorá je navrhnutá tak, aby pomohla kinám a nie, aby ich zničila.

Špeciálna cena: Spike Lee – za krátky film/projekt New York New York, ktorým pomáha inšpirovať komunity v New Yorku a prostredníctvom kinematografie podporuje zlepšenie spoločnosti

Zdroj:  nyfcc.com Foto © New York Film Critics Circle

Súvisiace články