Od dnes v kinách šesť nových filmov – Cruella, Duša, či V zajatí démonov 3:Prinútil ma k tomu diabol

3.6.2021|Ivet Kollárová|

Otvorené kiná lákajú na bohatú ponuku zaujímavých a dôležitých filmov. Prvý júnový týždeň odštartuje šiestimi snímkami, medzi ktorými je aj víťaz dvoch Oscarov za najlepší animovaný film a najlepšiu originál hudbu Duša (Soul) od režiséra Peta Doctera. Čo robí človeka… človekom? Pixar Animation Studios tvorcovia obľúbených animákov Coco a V Hlave uvedú nový celovečerný animovaný film „Duša“, v ktorom stredoškolský učiteľ hudobnej výchovy Joe Gardner dostane životnú šancu zahrať si s hviezdnou džezovou saxofonistkou v prestížnom jazzovom klube. Jeden chybný krok ho však prenesie z ulíc New Yorku do „Veľkého Neznáma“, čo je fantastické miesto, kde čerstvo narodené duše získavajú pred vstupom na Zem vlastnosti, návyky, talent ale aj svoje zlozvyky. Joe sa však svojho života nechce len tak vzdať a spojí svoje sily s dušou číslo 22, ktorá však vôbec nechápe, čím je práve ľudský život tak výnimočný. A ako sa Joe zúfalo snaží duši číslo 22 vysvetliť, čo je na živote také skvelé, postupne získava odpovede na otázky, ktoré si sám veľa krát kládol a nevedel na ne odpovedať.

Pôvodnú jazzovú hudbu pre film zložil slávny hudobník Jon Batiste. Držitelia Oscara® Trent Reznor a Atticus Ross („Sociálna sieť“) z Nine Inch Nails zložili filmovú hudbu, ktorá nás prenesie do skutočného sveta do sveta duší. V originál anglickom znení budeme počuť Jamieho Foxxa, Tinu Fey, Grahama Nortona, Rachel House, Alice Braga, Richarda Ayoadeho, Phyliciu Rashad, Angelu Bassett, či June Squibb. V slovenskom znení: Marian Miezga, Zuzana Vačková, Peter Sklár, Judita Hansman, Soňa Norisová, Ondrej Kaprálik, Helena Gregorová, René Jankovič, Roman Ferienčík a iní.

Súčasťou projekcie je aj krátky 6 minútový animovaný film Brloh, v ktorom si mladý zajac zaumieni vykopať svoju noru snov aj keď vlastne nevie ako na to a tak sa stále hlbšie a hlbšie ponára iba hlbšie do problémov. Až keď narazí na dno a zistí, že vlastne nie je vôbec hanbou spýtať sa na radu a poprosiť o pomoc. Krátky animovaný film Brloh režírovala Madeline Sharafin a je súčasťou Pixar Animation Studios’ SparkShorts programu.

Po animáku si môžete skočiť na klubovú snímku v iránsko-nemecko-českej koprodukcii Niet zla medzi nami (Sheytan vojud nadarad) v réžii Mohammada Rasoulofa.  Každá krajina, ktorá presadzuje trest smrti, potrebuje, aby ľudia zabíjali iných ľudí. Štyria muži sú postavení pred nepredstaviteľnú, ale jednoduchú voľbu. Nech sa rozhodnú akokoľvek, priamo alebo nepriamo to naruší ich samých, ich vzťahy a celý ich život. V štyroch tematicky prepojených epizódach Mohammad Rasoulof rozpráva ich príbehy, ktoré sú nevyhnutne aj príbehmi ľudí z ich okolia. Film získal Zlatého medveďa pre najlepší film na 70. ročníku MFF Berlinale 2020. Vo filme si zahrali Baran Rasoulof, Mohammad Seddighimehr, Mahtab Servati, Mohammad Valizadegan, Ehsan Mirhosseini, Zhila Shahi, Kaveh Ahangar, či Pouya Mehri.

Do tretice z filmovej série Conjuring prichádza do kín horor od režiséra Michaela Chavesa (a v produkcii Jamesa Wana) V zajatí démonov 3: Prinútil ma k tomu diabol (Conjuring: The Devil Made Me Do It). Warrenovci, známi vyšetrovatelia paranormálnych javov, budú v najnovšom filme známej hororovej série čeliť jednej z najdesivejších záhad vo svojej kariére! Horor V zajatí démonov 3: Prinútil ma k tomu diabol prinesie na plátna kín prípad, v ktorom bola prvýkrát v americkej histórii použitá posadnutosť diablom pri obhajobe zločinu... v hlavných úlohách Vera Farmiga, Patrick Wilson, John Noble, Ronnie Gene Blevins, Steve Coulter, Vince Pisani, Ingrid Bisu, Mitchell Hoog, Robert Walker Branchaud, Sterling Jerins, či Casey Hendershot. 

Držiteľka Oscara Emma Stone (La La Land) hviezdi v hlavnej úlohe v novom hranom filme štúdia Disney s názvom Cruella o rebelských, mladých rokoch jednej z najznámejších filmových postáv a anti-hrdiniek v histórii kinematografie, o legendárnej a zlej Cruelle de Vil. Film sa odohráva a je zasadený do Londýna sedemdesiatych rokoch minulého storočia do prostredia punkovej a spoločenskej revolúcie, kde sledujeme mladú Estell, šikovné, talentované a kreatívne mladé dievča, ktoré je za každú cenu odhodlané stať sa svetoznámou svojím dokonalým štýlom a nekonvenčným dizajnom. Estell sa na ceste za splnením svojho sna spriatelí a spojí s dvojicou mladých zlodejíčkov, ktorí vedia oceniť jej chuť na škandály a neplechu a spoločne si budujú svoje miesto a život v londýnskych uliciach. Jedného dňa Estell a jej výnimočný vkus  a štýl pre módu upútajú pozorné oko barónky „von Hellman“, módnej legendy a ikony, neskutočne a zničujúco elegantnej ženy v hereckom podaní dvojnásobnej držiteľky ceny Oscar® Emmy Thompson. Ich následný vzťah však uvádza do pohybu kolobeh udalostí a odhalení, ktoré spôsobia, že Estell postupne prijme a akceptuje svoju skazenú odvrátenú stránku a postupne sa premieňa na drsnú, zlú a pomstychtivú Cruellu.

Okrem Emmy Stone a Emmy Thompson sa vo filme predstavia ešte aj Joel Fry, Paul Walter Hauser, Emily Beecham, Kirby Howell-Baptiste alebo Mark Strong. Film režíroval Craig Gillespie podľa scenáru Dany Fox a Tony McNamaru, ktorý vychádzal z románu “Sto jedna dalmatíncov” od Dodie Smithovej.

Druhým hororom týždňa je celovečerný debut britskej režisérky Corinny Faith Napätie (The Power). Zdravotnú sestru Val čaká jej prvý pracovný deň v schátranej londýnskej nemocnici. Je, ale mladá a nepriebojná, preto jej hneď vrchná sestra priradí nočnú smenu. A čo horšie. Na túto noc je naplánovaná odstávka prúdu. Väčšina nemocnica je evakuovaná, zostávajú len pacienti z jednotky intenzívnej starostlivosti, ktorí by prevoz pravdepodobne neprežili a hŕstka zamestnancov. Svetlá zhasnú, nemocnicou pomaly preteká šero meniace sa v temnotu. V temnote sa skrýva desivé a neľudské zlo. A Valina nevinnosť je presne to, čo skryté zlo prebudilo. Val razom ľutuje, že na otázku, či sa bojí tmy, neodpovedala áno. V hlavných úlohách Rose Williams, Shakira Rahman, Charlie Carrick, Diveen Henry, Gbemisola Ikumelo, Nuala McGowan, či Emma Rigby. 

Posledným filmom týždňa je dánsky akčný thriller Shorta od režisérov Frederika Louis Hviida a Andersa Ølholma. Nie je jasné, čo presne sa stalo, keď bol devätnásťročný Talib Ben Hassi v policajnej väzbe. Policajti Jens a Mike sú na bežnej hliadke v kodanskom gete vo chvíli, keď rozhlas oznámi Talibovu smrť. Správa roznieti nekontrolovateľnú vzburu mládeže v gete, ktorá túži po odplate. Odrazu sa obaja policajti ocitnú v pasci a musia bojovať zubami-nechtami, aby našli cestu von. Nadčasový triler o policajnej brutalite a rasovom napätí vás rovnako ako francúzsky film Bedári nenechá chladným voči násiliu, ktoré číha z každej strany. Vo filme si zahrali Jacob Lohmann, Simon Sears, Tarek Zayat, Dulfi Al-Jabouri, Issa Khattab, Abdelmalik Dhaflaoui, Özlem Saglanmak, Michael Brostrup, Arian Kashef, či Josephine Park. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/FilmEurope/ContinentalFilm

Súvisiace články