Prehľad filmov na máj 2024

1.5.2024|Movie Mania|

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách.

Kaskadér

Jeho povolanie je kaskadér a ako každý v kaskadérskej komunite sa rád nechá vyhodiť do vzduchu, zastreliť, havarovať, vyhodiť z okna a zhodiť z najväčšej výšky, a to všetko pre našu zábavu. Teraz, čerstvo po nehode, ktorá takmer ukončila jeho kariéru, musí náš hrdina vypátrať stratenú filmovú hviezdu, vyriešiť sprisahanie a pokúsiť sa získať späť lásku svojho života. A pritom musí každý deň chodiť do práce. Čo by sa mohlo pokaziť?

Django

Prezývku Django dostal Peter Janda pri koncertovaní vo Francúzsku v šesťdesiatom ôsmom roku. Francúzi jeho meno stále komolili a oslovovali ho "Žambon", čo je šunka, "Žanda" alebo "Žamon". Až mu bubeník Ján Antonín Pacák začal hovoriť Django podľa slávneho francúzskeho jazzového gitaristu menom Jean "Django" Reinhardt, ktorý je Petrov veľký vzor . Český rockový spevák Petr Janda, frontman skupiny Olympic, skladateľ a gitarista, jedna z najväčších legiend v histórii českej populárnej hudby, oslávil v máji roku 2022 svoje osemdesiate narodeniny a koncom toho istého roku šesťdesiate výročie svojej kapely Olympic. V rámci dvojitého jubilea vznikol celovečerný dokumentárny film o mimoriadnom muzikantovi a otcovi štyroch dcér. Režisérka Olga Malířová Špátová vytvorila pútavý príbeh o láske k hudbe, o posadnutosti a zápale, o skladaní a hraní. O krásach a trápeniach, ktoré prináša tvorba a muzikantský život. O bolestiach zo strát svojich milovaných a aj blízkych priateľov. O pochybeniach a slabostiach v čase normalizácie, ktorá hádzala bigbeatovej hudbe a kultúre polená pod nohy. Film o láske a priateľstve. O otcovstve, ktoré je pre neho dnes tým hlavným zmyslom, pre čo žiť.

Prázdniny s Broučkem

Bára Poláková a Lukáš Príkazký sa vydávajú do Chorvátska s karavanom. A nielen takým hocijakým! Nečakané dedičstvo im prihrá karavan, ktorý sa odjakživa volá Brouček. A Jadran sa zdá byť na dosah... Cestou ich však čaká množstvo prekvapení a nečakaných zážitkov, s ktorými nepočítali. V ďalších úlohách sa predstavia Tomáš Jeřábek, čerstvý držiteľ Českého leva, Michal Isteník, Martin Sobotka, Pavel Zedníček, Marie Ludvíková, Pavel Nový a Patrik Děrgel. „Ty si vybral miesto, kam pôjdeme, a ja som vybrala spôsob, ako sa tam dostaneme,“ Bára Poláková alias foodblogerka Monika sprisahanecky žmurká na svojho manžela Honzu, ktorého hrá Lukáš Příkazký, a odmieta zaradiť spiatočku. Nič na tom nemení, že on jej nadšenie nezdieľa a najradšej by sa čo najskôr schladil orosenou plechovkou piva na pláži v Chorvátsku. Tento rok sa pôjde k moru s karavanom. A nie hocijakým, ale s Broučkem! Jednoducho exkluzívna dovolenka. Alebo nie? Neklimatizovaný červený obytný automobil pripravil horúce chvíle v horúcom lete nielen filmovým hrdinom, ale aj samotným filmárom. „Tak ako najväčšie filmové hviezdy, aj Brouček bol často svojhlavý a štáb sa musel prispôsobovať jeho náladám. Skoro by som povedal, rozmarom,“ hovorí pobavene producent filmu Pavel Vácha. Práve on stojí za filmami Párty Hárder, Keby to lepšie horelo a Prišla v noci. Posledná menovaná čierna komédia získala tri Ceny českej filmovej kritiky vrátane tej za najlepší film. Snímka získala aj dve z ôsmich nominácií na Českého leva. Získala ho za najlepšiu réžiu a najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Garfield vo filme

Neznáša pondelky a miluje lasagne a šlofík. Obľúbený oranžový kocúr Garfield sa vracia v novej animovanej komédii! Keď sa na scéne objaví jeho stratený otec Vic, Garfield sa rozhodne vydať sa s ním na dobrodružstvo. Čoskoro vsak zistí, že jeho otec má tajomstvo, ktoré prinesie lavínu vtipných situácii.

Macko Puf: Krv a med 2

Macko Puf a Prasiatko sú späť, a tentoraz sa k ich pomste pridá aj Tiger a Sova! Uplynulo päť mesiacov od masakru v Stoakrovom lese. Christopher Robin chodí k psychológovi a snaží sa vyrovnať s hrôzostrašnými udalosťami. Pátrací tím medzitým márne pátra v lese po údajných príšerách, nič nenájdu, preto Christopherovi Robinovi v skutočnosti už nikto neverí. Psychológ sa snaží vyvolať spomienky na detstvo počas terapeutických sedení, keď si Christopher Robin spomenie na svoje piate narodeniny, ktoré sú východiskovým bodom pomsty zvierat. Macko Puf: Krv a med sú prvé dve hororové adaptácie klasickej knihy A. A. Milneho. Tento príbeh si obecenstvo už desaťročia mohlo pozrieť v rôznych rozprávkových adaptáciách. Podľa amerických zákonov platnosť autorských práv vyprší 95 rokov po prvej publikácii, čo v prípade Macka Pufa vypršalo v roku 2021, a postavy sa môžu voľne používať v iných príbehoch od 1. januára 2022. V roku 2023 vypršali aj autorské práva na postavy Tigra a Sovy. Medvedík Puf: Krv a med 2 je pokračovaním úspešného hororu, v ktorom sa nachádza ešte viac žánrových prvkov, to najlepšie z tradície hororov a tiež viac Milneových postáv.

Mir nam

Prostredníctvom vojnového fotografa Juraja Mravca sledujeme najväčší vojnový konflikt v 21. storočí. Je ráno, 24. 2. 2022. Začala vojna. Fotograf Juraj Mravec odchádza na Ukrajinu, aby prostredníctvom kamery a fotoaparátu zaznamenal situáciu v krajine, ktorú plnou silou napadla Ruská federácia. Na svojej ceste Ukrajinou stretáva rôznych ľudí, ktorým do života zasiahla vojna. Vojnová roadmovie Mir nam je autentická mozaika ich mikropríbehov a tragédií, sledovaná očami fotografa, putujúceho zničenou krajinou.

Starý dub

Budúcnosť poslednej zostávajúcej krčmy, Starý dub, v dedine na severovýchode Anglicka, kde ľudia opúšťajú krajinu, pretože bane sú zatvorené. Domy sú lacné a dostupné, čo z dediny robí ideálne miesto pre sýrskych utečencov. Starý dub je príbeh o dedine na severovýchode Anglicka, kde sa zatvorila baňa a ľudia sa cítia odrezaní od systému. Mnoho mladých ľudí odišlo a kedysi prosperujúca a hrdá komunita sa snaží udržať staré hodnoty nažive. Avšak rastie hnev, odpor a nedostatok nádeje. Domy sú lacné a dostupné. Vďaka tomu je dedina ideálnym miestom pre sýrskych utečencov, ktorých Británia v posledných rokoch prijala. Ako budú prijatí Sýrčania? A aká bude budúcnosť poslednej zostávajúcej krčmy v dedine, Starého duba?

Kráľovstvo planéty opíc

Film Kráľovstvo planéty opíc od filmového štúdia 20th Century Studios prináša úplne nový akčný, dobrodružný príbeh, ktorý vstúpi exkluzívne do kín od 9. mája 2024. Režisér Wes Ball vdýchne nový život legendárnej, epickej franšíze, ktorá sa tentokrát bude odohrávať niekoľko generácií v budúcnosti po Caesarovej vláde, v ktorej opice dominujú a ľudská populácia sa zmenšila a žije v ústraní a v tieni opičej civilizácie. Avšak nový tyranský opičí vodca buduje svoju ríšu tak drsne a totalitne, že jeden odvážny opičí samec podnikne strastiplnú cestu, ktorá ho prinúti spochybniť všetko, čo vedel o minulosti a urobiť rozhodnutia, ktoré určia budúcnosť opíc a ľudoopov.

Tarot: Karty smrti

Keď partia priateľov poruší základné pravidlo veštenia z kariet a pri vykladaní budúcnosti použijú karty niekoho iného, nevedomky vypustia zlo prebývajúce v prekliatych tarotových kartách. Postupne sa ocitajú zoči-voči svojmu vyveštenému osudu a stávajú sa obeťami desivých výjavov z diabolských kariet. Podarí sa im túto hrozbu poraziť – alebo aspoň prežiť?

Back to Black

Bola jedným z najväčších speváckych talentov 21. storočia. Mohla dokázať neuveriteľné veci. Ale nestihla to. Vo filme Back To Black zažijete krátky, ale o to intenzívnejší životný príbeh Amy Winehouse. Život a kariéru Amy Winehouse (Marisa Abel) zásadne ovplyvnili dvaja ľudia. Prvou bola jej babička Cynthia (Leslie Manville), svojrázna, oduševnená a originálna žena, ktorá jej odovzdala svoju živočíšnu povahu, lásku k džezu, túžbu ísť vždy svojou cestou a nerobiť kompromisy. Druhým človekom bol jej priateľ Blake (Jack O’Connell) a život s ním bol ako jazda na šialenej horskej dráhe, počas ktorej Amy prepadla viacerým závislostiam. Paradoxne, v najťažšom období svojho života, keď prišla o obe tieto opory (jej stará mama zomrela na rakovinu pľúc a s Blakeom sa rozišli), nahrala svoj zásadný album Back to Black, ktorý patrí k tomu najlepšiemu, čo v hudbe 21. storočia doteraz vzniklo. Amy sa vďaka nemu stala superhviezdou, dala sa opäť dokopy s Blakeom. Ale celosvetová pozornosť, ktorej sa jej dostávalo, nemala u tohto možno až príliš krehkého dievčaťa šancu, hoci sa o to snažila a takmer sa jej to podarilo. “Chcela som Amyin príbeh natočiť z jej pohľadu. Jediná pravda o jej živote sa skrýva v jej piesňach. Preto som sa rozhodla vyrozprávať príbeh jej slovami, v jej textoch. V nich sa vyznáva zo svojej lásky, bolesti, zo svojich sklamaní. Sú plné hlbokých emócií a neraz aj drsného humoru,” hovorí režisérka Sam Taylor-Johnson. Album Back To Black získal päť cien Grammy, predalo sa z neho viac ako 16 miliónov kópií a vo filme zaznejú jeho zásadné piesne vrátane Rehab, Love is a Losing Game a titulnej skladby Back To Black.

Zakázaná túžba

Smie sa zrelá žena bláznivo zamilovať a vrhnúť sa do víru vášne? Môže si atraktívny mladý muž vybrať staršiu partnerku, ktorá mu dodá nehu a blízkosť, ktorá mu tak chýbala? Olga (Magdalena Boczarska) je o pätnásť rokov staršia ako Max (Simone Susinna). Ona je úspešná žena s vybudovanou kariérou a postavením a matka mladej dospelej dcéry, on je atraktívny mladý muž, ktorý žije naplno a využíva každú chvíľu. Osud ich spojil a zaplietol do vášnivého vzťahu, ktorý bude musieť odolať viacerým nástrahám.

Spoločne 99

Boli sme úžasní, sme stále úžasní. V britkej komédii Lukasa Moodyssona sa členovia štokholmskej komunity zo 70. rokov po dlhom čase opäť stretávajú, aby oživili staré lásky a zistili, že ich životy sú rovnako chaotické ako predtým. V roku 1975 žila skupina idealistov v komunite s názvom Spoločne. Teraz, v roku 1999, má komunita nový dom a je najmenšia na svete - tvoria ju len dvaja ľudia, Göran a Klasse. Klasse sa cíti trochu osamelý, a tak sa rozhodne prekvapiť Görana v deň jeho narodenín. V tejto čiernej komédii obľúbený švédsky režisér Lukas Moodysson konfrontuje dvojicu priateľov s postavami, ktoré im pripadajú úplne cudzie, aby časom pochopili, ako sa všetko mení, a uvedomili si, že nie všetko v živote ide úplne podľa plánu. Lukas Moodysson divákov uvádza, s dávkou uštipačnosti i sympatií, do fiktívnej štokholmskej komunity, ktorú zachytil vo filme Je láska láska (2000), ktorý etabloval jeho prenikavý pohľad na ľudskú slabosť.

Ťažký rok

Nekorektná francúzska komédia od autorov filmu Nedotknuteľní o dvoch až po uši zadlžených mužoch, ktorí sa pridajú k skupine klimatických aktivistov, keďže ich lákajú jedlo a nápoje zadarmo na ich stretnutiach. Film, ktorý chce zabávať, poučiť i provokovať. Režisérske duo Olivier Nakache a Éric Toledano, ktorému priniesla celosvetový úspech komédia Nedotknuteľní o najmenej pravdepodobnom spojení melancholického multimilionára a extrovertného recidivistu, prichádza s už ôsmym dlhometrážnym filmom. Albert a Bruno sa zoznámia úplnou náhodou. Zistia, že majú veľa spoločného – sú zadlžení až po uši, majú problémy s bývaním a ich partnerky ich opustili. Kvôli chipsom a pivu zadarmo sa preto pokojne pridajú ku skupine mladých aktivistov na čele s očarujúcim dievčaťom prezývaným Kaktus. Medzi transparentmi a dymom z dymovníc nájdu čerství priatelia spočiatku príležitosť k nekalým kšeftíkom, ale postupne získavajú späť stratenú energiu do života, pocit spolupatričnosti a túžbu po objatí. Dobre sledujte aj zábery počas záverečných titulkov!

Drozd v černičí

Láska môže spievať sladko ako drozd, ale aj škriabať ako černičie. Etero má 48 rokov, žije v ospalej gruzínskej dedinke, a v otlčenom obchodíku predáva pracie prášky a kozmetiku. Dedinčania sa na ňu dívajú ako na podozrivý úkaz. Etero má totiž najradšej samotu. Miluje rieku, koláče a černičie, ktoré jej boli po celý život rodičmi, spolužiakmi, kamarátmi aj milencami. Nikdy sa nevydala, nikdy nespoznala muža, nikdy po žiadnom netúžila. Všetko sa ale obráti hore nohami, keď nečakane zatúži po ženatom Murmanovi... Opätovaná láska je prísľubom nového šťastia. Ale stojí to Etero naozaj za to, aby kvôli nemu opustila to staré? Elene Naveriani vo svojej netradičnej romanci Drozd v černičí spája Kaurismäkiho komiku s vážnou tvárou a melanchóliu svojho krajana Otara Ioselianiho.

Cudzinci: Kapitola 1

Prvý diel hororovej trilógie od štúdia, ktoré prinieslo sériu SAW. Film sleduje mladý pár, ktorý cestuje naprieč krajinou, aby začal nový spoločný život. Cestou sa im pokazí auto a sú nútení stráviť noc v odľahlej chate v lese, kde sa stanú obeťou tajomnej skupiny maskovaných cudzincov. Režisér Renny Harlin (Cliffhanger, Smrtonosná pasca 2, Nočná mora v Elm Street 4: Pán snov, Exorcista: Počiatok) predstavuje novú hororovú trilógiu založenú na skutočným príbehom inšpirovanom filme Oni (2008). Hlavná hrdinka sa stane obeťou bez zjavného dôvodu, pravdepodobne preto, že bola v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Ako sa s tým vyrovná, kto sú maskovaní neznámi a aká je ich motivácia, to nám postupne odhalí táto napínavá hororová séria.

Národ veľrýb

Veľryby existujú už 50 miliónov rokov. Na rozdiel od ľudí ovládajú oceán a zároveň rešpektujú ekosystém. Veľryby prispievajú k zdraviu fytoplanktónu, ktorý je hlavným zdrojom kyslíka na našej planéte. Zábery spevu veľrýb boli umiestnené aj do jednej z vesmírnych sond Voyager, aby prezentovali planétu Zem. Tento úchvatný prírodopisný film je o nich. Séria doteraz nevidených podvodných záberov prináša veľryby bližšie k divákom: môžeme počuť upokojujúce zvuky veľrýb a tiež lepšie pochopiť svet prírody okolo nás. Film Národ veľrýb je adaptáciou rovnomenného románu Heathcota Williamsa. Film nadväzuje na najlepšie tradície filmov o prírode a približuje nám zvieraciu ríšu prostredníctvom scén, ktoré sme ešte nevideli. Režisér filmu Jean-Albert Lièvre v minulosti nakrútil niekoľko úspešných dokumentárnych filmov.

Furiosa: Mad Max sága

Keď svet padol, mladá Furiosa je vytrhnutá zo Zeleného miesta mnohých matiek a padne do rúk veľkej motorkárskej skupiny vedenej Warlordom Dementom. Prechádzajúc cez Pustinu narazia na Citadelu, ktorej predsedá Immortan Joe. Kým dvaja Tyrani bojujú o nadvládu, Furiosa musí prežiť mnohé skúšky, aby našla cestu domov.

Fantastická trojka

Fantastický príbeh o odvahe, predstavivosti a bezpodmienečnom priateľstve od tvorcov Ferdinanda a Rio 2. Alfonso Quijote je 11-ročný chlapec s veľkou fantáziou. Ako právoplatný potomok a legitímny dedič dona Quijota a rovnako ako jeho pra, pra, pra, praotec, neustále chráni svoje milované mesto v La Manche pred príšerami, ktoré nikto iný nevidí.

Háveď

Obyvatelia schátralého francúzskeho bytového domu musia bojovať proti armáde smrtiacich, rýchlo sa rozmnožujúcich pavúkov. Kaleb bude mať onedlho 30 rokov a nikdy nebol osamelejší. Bojuje so svojou sestrou o dedičstvo a prerušil vzťahy so svojím najlepším priateľom. Fascinovaný exotickými zvieratami nájde na trhu jedovatého pavúka a prinesie si ho do svojho bytu. Trvá len chvíľu, kým pavúk unikne a rozmnoží sa, čím sa celé miesto zmení na strašivú pavučinovú pascu. Polícia zároveň uzamkne budovu a tým uväzní obyvateľov vnútri. Jediná možnosť pre Kaleba a jeho kamarátov je nájsť cestu von a prežiť.

Saint Omer

Súd v Saint-Omer. Mladá spisovateľka Rama sleduje proces s Laurence Coly, mladou ženou obvinenou zo zabitia svojej pätnásťmesačnej dcéry, ktorú nechala napospas prílivu na pláži v severnom Francúzsku. V priebehu procesu však výpovede obžalovaných i jednotlivých svedkov otrasú Raminým presvedčením o jej vine a spochybnia aj náš vlastný úsudok.

V tomto mimoriadnom príbehu uznávanej dokumentaristky Alice Diop čelí mladá spisovateľka svojim osobným traumám, keď sleduje súdny proces so ženou obvinenou zo zabitia vlastného dieťaťa. Už desať rokov oceňovaná dokumentaristka Alice Diop zaostruje oko svojej kamery na nespravodlivosť a osobné príbehy rôznych prisťahovaleckých komunít z parížskych periférií. Vo svojom úžasnom debute na poli celovečerného filmu, režisérka rozpráva so svojou typickou citlivosťou a náročnosťou príbeh, voľne upravený podľa správy publikovanej v roku 2013 v rubrike čiernej kroniky. Mladá žena vtedy údajne opustila svoju 15-mesačnú dcéru na pláži v severnom Francúzsku, keď začínal príliv, a nechala ju napospas osudu. Túto čoraz viac klaustrofóbnu drámu zo súdnej siene rozpráva so stoickým pohľadom Rama (ktorú so zdržanlivou intenzitou hrá vynikajúca Kayije Kagame), mladá spisovateľka, ktorá pracuje na súčasnom prerozprávaní antického mýtu o Médeii. Rama je sama tehotná a jej počiatočný nepokoj, neutešená rodinná história, pochybnosti a obavy z materstva postupne miznú spolu s tým, ako sa odhaľuje životný príbeh obvinenej Laurence Coly (ktorú stvárnila výnimočná Guslagie Malanda). Jej skúsenosti – kruté detstvo v Senegale a postupné odcudzenie sa rodine a spoločnosti po príchode do Európy – v nej vyvolávajú traumy rasizmu a citovej manipulácie, ktoré môžu síce zostať nevyslovené, a napriek tomu nás dokážu zákerne a nenávratne zničiť.

Deti tých druhých

Rachel má 40 a nemá deti. Má rada svoj život: svojich stredoškolských študentov, priateľov, svojho bývalého manžela aj hodiny gitary. Keď sa zamiluje do Aliho, priľne k jeho štvorročnej dcére Leile. Ukladá ju do postele, stará sa o ňu, miluje ju ako vlastnú. Ale milovať cudzie deti je príliš riskantné. Piaty celovečerný film Rebeccy Zlotowskej Deti tých druhých mal premiéru v roku 2022 ako súťažný film na filmovom festivale v Benátkach. Divákov zaujal hlboko dojemným a ostro vykresleným portrétom premenlivých pocitov jednej ženy, vyvolaných materskými inštinktmi a spoločenským tlakom. Rachel (oslnivá Virgínia Efira) je spokojná štyridsaťročná učiteľka, ktorá má rada svoj život, priateľov, prácu, a dokonca aj svojich bývalých milencov. Pohráva sa s myšlienkou na vlastné dieťa, ale nijako zvlášť po ňom netúži. Táto predstava ju láka, zároveň v nej ale vyvoláva obavy – autentickú dilemu, s ktorou sa stretáva mnoho žien v jej veku. Keď Rachel stretne okúzľujúceho rozvedeného Aliho (Roschdy Zem), zamiluje sa nielen do neho, ale aj do jeho malej dcéry Leily. Nová rodinná situácia sa rýchlo vyvíja, a tak Rachel musí bojovať s komplikovanými pocitmi spojenými s túžbou po materstve a strachom, že príde o to, čomu hovorí „kolektívna skúsenosť“ s materstvom. Aj keď vás to na začiatku filmu kvôli jemnému, neafektovanému prístupu Rebeccy Zlotowskej vôbec nenapadne, táto snímka vám pravdepodobne zlomí srdce.

Amerikánka

Imaginárni priatelia

Imaginárni priatelia nášho detstva. Sú medzi nami, ale nikto ich nevidí. A predsa sa nájde dievčatko, ktoré zistí, že má superschoponsť- vidí imaginárnych priateľov každého z nás. Spolu so svojím trochu bláznivý susedom sa vydá na magické dobrodružstvo, aby spojila zabudnutých ..IP-ov,, s ich deťmi.

Hranice Európy

Akú cenu má západný blahobyt? Úspešná novinárka Saša opúšťa svoju rodinu a spoločne s miliónmi ďalších východoeurópskych pracovníkov sa stáva lacnou pracovnou silou v Západnej Európe. V Nemecku na farme, v írskom hoteli, alebo ako opatrovateľka vo Francúzsku. Všade tam zakúša na vlastnej koži osudy tých, ktorých prácu na každodennej báze potrebujeme a vyťažujeme. Aká je však reálna cena, ktorú Európa platí za zle nastavenú pracovnú migráciu? Aké sú osudy a motivácia tých, ktorí ju vykonávajú? A prečo od ich mizerných pracovných a mzdových podmienok väčšinou odvraciame zrak?

  Foto © archiv

Súvisiace články