Od dnes v kinách sedem nových filmov – Eternals, Miluj svojho robota, Ada,či Niekto na druhej strane

4.11.2021|Ivet Kollárová|

November bude v kinách klubový. Počet malých nezávislých snímok vysoko prevyšuje hollywoodsku produkciu, čo dokazuje hneď prvý týždeň, kedy v kinách privítame sedem nových snímok a jedným jediným veľkofilmom je Marvelovka Eternals v réžii Chloé Zhao.

Marvel Studios uvádzajú Eternals ako dvadsiaty piaty film z filmového univerza Marvelu (MCU), v ktorom prinášajú desať super-hrdinov a nový príbeh, ktorý sme doteraz na plátne nevideli. Film sleduje skupinu hrdinov z vesmíru, ktorí chránia Zem od úsvitu ľudskej civilizácie. Keď sa záhadne vrátia obludné tvory Devianti, ktorí boli považovaní za dávno vyhynuté, Eternals sa musia znova zjednotiť a chrániť pred nimi ľudstvo.

Eternals sú príslušníci rasy nesmrteľných mimozemšťanov zo vzdialenej planéty Olympia, ktorí pred tisíckami rokov prišli na Zem, aby chránili ľudstvo pred mimozemskými predátormi Deviantmi. Eternals upozornili na túto hrozbu Celestiáli, vesmírni stavitelia, ktorých sme už mohli zazrieť v Strážcoch galaxie. Eternals na Zemi tvoria rôznorodú a mocnú skupinu, nájdu sa medzi nimi myslitelia aj bojovníci, každý z nich má nejakú špecifickú vlastnosť. Pri spolupráci sa tieto ich schopnosti dopĺňajú. Mimo služby fungujú ako hocijaká iná disfunkčná rodina, navzájom sa podporujú aj hádajú.  Príbeh sa odohráva na dvoch časových rovinách. Jedna línia je zasadená do minulosti, keď Eternals fungovali ako neohrozený tím a rodina. Druhá línia je v prítomnosti, keď sú rozdelení a rozídení, spokojne žijú medzi ľuďmi a ukrývajú sa všetkým na očiach. Opätovné objavenie Deviantov, ktorí zase ohrozujú ľudstvo, znamená, že Eternals musia odložiť svoje nezhody a dať sa znova dokopy.

Pre Chloé Zhao bola ponuka režírovať veľkofilm Eternals vítanou zmenou, pretože je odjakživa fanúšičkou Marvelu. „Do tohto projektu som sa zapojila ako režisérka aj ako fanúšička. Bola to vzrušujúca výzva a zároveň česť nakrútiť samostatný film, ale aj nadviazať na všetko, čo vzniklo predtým, rozšíriť mytológiu a formovať ďalšie smerovanie marvelovského univerza.“ V hlavných úlohách Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Kit Harington, Salma Hayek, Angelina Jolie, Zain Al Rafeea, či Harry Styles.

Od dnes si môžeme v kinách pozrieť aj českú komédiu od režiséra Radka Bajgara, Kurz manželskej túžby. Kde končí objatia a začína škrtenie? Hlavná otázka vzťahovej komédie pre ľudí, ktorí chcú v zdraví a láske prežiť vlastné manželstvo. Témou, nie príbehom, nadväzujeme na film Teória tigra, ktorý riešil cestu, ak  utiecť zo vzťahu, ktorý nevyhovuje. Kurz manželské túžby je naopak o tom, ako v takom vzťahu žiť. Pokiaľ možno šťastne. Možno aj s vášňou, a to aj po rokoch. Je pre vzťah dôležitá intímna blízkosť alebo naopak dostatočný priestor? Dá sa pestovať vzťah alebo sa pestujú len kaleráby? Je manželstvo len kvantitatívne problém? A môžeme túžiť aj po tom, čo už máme? Prichádzame s prevratnou metódou, vďaka ktorej sa na seba vášnivo vrhnete zakaždým, keď sa vrátite z práce. Len potom nezabudnite skontrolovať, či ten druhý ešte dýcha.

A dej? Niekoľko extrémne rozdielnych manželských dvojíc prichádza do luxusného rezortu na Kurz pevného objatia. Potom sa stane niekoľko vecí, na ktoré už nikto nezabudne…. Vo filme si zahrali Jana Plodková, Lucia Siposová, Lenka Vlasáková, Vojtech Kotek, Radek Holub, Eva Leinweberová, Jiří Bartoška, Petra Nesvačilová, Josef Polášek, Stanislav Majer, Šárka Vaculíková, Ondřej Nosálek, Ondřej Bauer, Ivana Uhlířová, Vasil Fridrich, či Lukáš Latinák. 

Trochu na inú nôtu bude hrať mysteriózna islandská balada Ada (Lamb) režiséra Valdimara Jóhannssona o dare materskej lásky, ktorý sa môže ľahko zmeniť na najstrašnejšie prekliatie. Táto znepokojujúca vizuálna báseň si odniesla z MFF Cannes Cenu za originalitu. Bezdetný manželský pár, Maria a Ingvar, žije so psom, mačkou a stádom oviec na farme kdesi na Bohom zabudnutom cípe Islandu v súlade s behom prírody. Ich život plynie v pokojnej rutine práce a odpočinku. Každý rok je o niečo lepší ako ten predchádzajúci, alebo sa v tom aspoň manželia utvrdzujú. Niečo medzi nimi ale zostáva nevyslovené, niečo bolestne chýba. Snažia sa zmieriť so stratou, na ktorú zdanlivo neexistuje liek. Divoká islandská krajina im ale nečakane ponúkne riešenie v podobe bytosti, ktorá dostane meno Ada. Je to dar, alebo prekliatie?

Celovečerný debut Islanďana Valdimara Jóhannssona, ktorý na scenári spolupracoval so slávnym krajanom, básnikom, spisovateľom a textárom speváčky Björk Sjónom, je minimalistickou baladou o trúchlení, prijatí iného a magickej sile materinskej lásky. V hlavných úlohách Noomi Rapace, Hilmir Snær Guðnason, Björn Hlynur Haraldsson, Ingvar Sigurdsson, či Ester Bibi. 

Do oficiálnej kino-distribúcie dnes mieri aj novinka od režisérky Marii Schrader, Miluj svojho robota (Ich bin dein Mensch). Láska ide cez dáta. Tragikomický príbeh o otázkach lásky, túžby a o tom, čo robí človeka šťastným. Alma je vedkyňa v slávnom Pergamonskom múzeu v Berlíne. S cieľom získať finančné prostriedky na jej výskum ju presvedčia, aby sa zúčastnila na mimoriadnom experimente. Počas troch týždňov musí žiť s humanoidným robotom, zostrojeným na mieru jej charakteru a potrebám, ktorého umelá inteligencia je navrhnutá tak, aby sa jej stal dokonalým životným partnerom. Alma sa tak stretáva s Tomom, strojom v ľudskej podobe, vytvoreným len na to, aby bola šťastná. Tragikomický príbeh o otázkach lásky, túžby a o tom, čo robí človeka človekom. Film získal na MFF Berlinale 2021 cenu pre najlepšiu herečku, ktorú získala Maren Eggert. Po jej boku si vo filme zahrali Dan Stevens, Sandra Hüller, Hans Löw, Wolfgang Hübsch, Annika Meier, Falilou Seck, či Jürgen Tarrach. 

Hororom týždňa je švédska snímka Niekto na druhej strane (Andra Sidan) v réžii Torda Danielssona a Oskara Mellandera. Otec sa s priateľkou a synom presťahuje do nového domu. Pokojné predmestské prostredie ponúka idylickú príležitosť na nový začiatok, ale malý chlapec sa čoskoro začne priateliť s niekým na druhej strane múru. Mužova priateľka sa čoraz zúfalejšie snaží nájsť odpovede na nevysvetliteľné veci, zatiaľ čo chlapec jej nedôveruje a otec je čoraz podozrievavejší z jej zvláštneho správania. Medzitým sa nadpozemská sila stáva pre nových obyvateľov domu čoraz nebezpečnejšou. Niekto na druhej strane nadväzuje na najlepšie tradície škandinávskej kinematografie. Švédsky horor je určený pre fanúšikov strašidelných domov a strašidelných tém, ako aj pre fanúšikov štúdiových hororov. V hlavných úlohách Eddie Eriksson Dominguez, Jakob Fahlstedt, Sander Falk, Janna Granström, Dilan Gwyn, Karin Holmberg, Troy James, či Henrik Norlén. 

Druhou českou komédiou v kinách je snímka režiséra Andyho Fehu, Shoky a Morthy: Posledná veľká akcia. Shoky a Morthy sú kamaráti od školy a zároveň YouTuberi s dobre našliapnutou kariérou. Morthyho však už ich detinské pranky prestávajú baviť, tiež vďaka vplyvu jeho priateľky, ambicióznej influencerky Sáry. Keď posledné video chalanov zožne na sieťach vlnu kritiky, ich kanál prestane zarábať a vyslúžia si za neho verejne prospešné práce, vyzerá to na ich definitívny rozchod. Jedinou šancou, ako si napraviť youtuberskú povesť, je spoločný plán na "poslednú veľkú akciu". Shoky, Morthy, Sára, svojrázna lovkyňa duchov Lucia a predajca vysávačov (a neúspešný YouTuber) Radomil sa vydávajú po diaľnici D1 na divokú jazdu ústrety objasnenia záhady Deviatich krížov. V hlavných úlohách sa vo filme predstavia Martina Babišová, Andrea Danková, Štepán Kozub, Tomáš Magnusek, Leoš Noha, Roman Skamene, či Jakub Štáfek. 

Poslednou snímkou v prehľade je dokumentárny film Gorbačov. Raj. (Gorbachev. Heaven). Film režiséra Vitalija Manského je aktuálnym a intímnym portrétom muža, ktorý svojimi rozhodnutiami zmenil svet. Počas krátkeho obdobia, keď bol Michail Gorbačov pri moci (1985-1991), došlo k rozpadu veľkej sovietskej ríše. Gorbačov bol architektom Glasnosti a Perestrojky – politických krokov, ktoré dali obyvateľom zeme, prezívanej americkým prezidentom Reganom „Ríša zla“, šancu žiť slobodne. Michail Gorbačov zrútil Berlínsky múr. Za Gorbačovovej vlády ale tiež vybuchol reaktor v jadrovej elektrárni v Černobyle. Počas jeho vlády zomrelo veľa občanov pobaltských republík usilujúcich o nezávislosť, sovietska armáda potlačila nespokojnosť v Tbilisi aj pokojné demonštrácie v Baku. Za Gorbačovovej éry sa zrútil a rozpadol Sovietsky zväz, čo mu neodpustilo mnoho jeho krajanov. S týmto bremenom minulosti dožíva osamelý muž (nar. 1931) svoje posledné roky v dome na moskovskom predmestí, kam ako jedného z mála hostí vpustil režiséra Vitalija Manského. 

  Foto © ASFK/FilmEurope/CinemArt/Magicbox/Filmtopia/VertigoD

Súvisiace články