Do kín prichádzajú filmy Iron Claw, Protivné baby, Superžena a ďalšie dve snímky

7.3.2024|Ivet Kollárová/moviemania|

Filmový mesiac marec otvoríme s piatimi novými filmami, ktoré prichádzajú dnes do našich kín. A na rozdiel od zvyšku mesiaca, kedy dominuje európska produkcia, prvý týždeň prevládajú medzi novinkami filmy americkej produkcie, medzi ktoré sa dostala aj jedna česká komédia.

Začnime animovaným, rodinným filmom, ktorý poteší najmä detičky. Tvorcovia Mike Mitchell a Stephanie Stine natočili Kung Fu Panda 4. Najslávnejší pandí bojovník všetkých čias je späť a bude mať plné ,,ruky“ práce. V štvrtom pokračovaní populárnej série Kung Fu Panda si Po vyberie svojho nástupcu, bude jesť knedličky, bojovať so svojím doteraz najsilnejším protivníkom, ale hlavne… jesť knedličky.

Hrdina animovanej ságy Kung Fu Panda už mnohokrát dokázal, že si titul “Dračí bojovník” napriek všetkému (najmä svojej nešikovnosti) naozaj zaslúži. Pod odborným dohľadom majstra Šifu sa stará o to, aby jeho rodné Údolie pokoja bolo naozaj pokojné. Teraz sa však jeho mentor rozhodol, že Po by mal vystúpiť a stať sa duchovným vodcom celého údolia, a preto si musí vybrať svojho nástupcu do úlohy Dračieho bojovníka. To sa pandiemu hrdinovi nepozdáva, pretože o duchovnom vodcovstve vie ešte menej ako o kung-fu zo začiatku svojej hrdinskej kariéry. Jeho úvahy o novom ochrancovi Údolia pokoja nanešťastie preruší mocná čarodejnica, ktorá je síce pôvodne chameleón, ale to je vlastne jedno, pretože sa dokáže premeniť prakticky na kohokoľvek. A táto bytosť sa práve rozhodla získať bojové schopnosti od všetkých legendárnych kung-fu bojovníkov, ktorých Po v minulosti porazil. Verí, že ich spojením sa z nej stane monštrum, na ktoré bude aj Dračí bojovník krátky. Po teda musí svoju duchaplnosť ešte na chvíľu odložiť k ľadu, vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do poctivej kung-fu práce.

Od uvedenia predchádzajúceho dielu do kín uplynulo osem rokov, počas ktorých tvorcovia dôkladne hľadali dokonalý príbeh, vysvetľuje producentka série Rebecca Huntley .“Keď nadväzujete na takú úspešnú franšízu, musíte rešpektovať prvky, ktoré fungovali a diváci by ich absenciu neodpustili. Zároveň však nemôžete zaspať na vavrínoch a musíte priniesť niečo nové, niečo, kvôli čomu si povedia, že sa oplatilo prísť do kina,” hovorí producentka. V slovenskom znení: Ivan Šándor, Dušan Szabó, Alena Pajtinková, Zoro Laurinc, Matej Land st., Judita Hansman, Kamil Mikulčík, Marián Slovák, Jana Valocká, či Štefan Martinovič. 

V americko-britskej spolupráci vznikol film v réžii Seana Durkina, športová dráma Iron Claw. Skutočný príbeh nerozlučných bratov Von Erichovcov, ktorí sa začiatkom 80. rokov zapísali do histórie v silne konkurenčnom svete profesionálneho wrestlingu. Prostredníctvom tragédie a triumfu, v tieni svojho panovačného otca a trénera, hľadajú bratia nadživotnú nesmrteľnosť na najväčšej športovej scéne svojho času. V hlavných úlohách Holt McCallany, Maura Tierney, Grady Wilson, Valentine Newcomer, Zac Efron, Harris Dickinson, Michael Harney, Lily James, Jeremy Allen White, Michael Papajohn, či Jim Gleason. 

Hororom týždňa je snímka Imaginary: Neviditeľné zlo (Imaginary) od režiséra Jeffa Wadlowa. Strach za hranicou predstavivosti. Nový horor od producentov filmov M3GAN, Päť nocí u Freddyho či Čierny telefón. 

Keď sa Jessica s rodinou presťahuje späť do domu, v ktorom vyrastala, zistí, že v ňom okrem spomienok zostal aj jej plyšový medvedík Chauncey. Celé roky ležal zabudnutý v pivnici. On však na ňu nikdy nezabudol. Teraz ho nájde Jessicina najmladšia dcéra Alice a okamžite sa z nich stáva nerozlučná dvojka. Veselé šantenie a šťastné spoločné chvíle šíria dobrú náladu po celom okolí. Nový kamarát nechýba pri žiadnej z Aliciných hier. Tie sú však postupne čoraz zlovestnejšie a Alicino správanie je čoraz znepokojivejšie. Chauncey totiž nie je obyčajná plyšová hračka. A nie je to ani taký dobrý kamarát, ako sa zdalo. Počas rokov, keď bol sám a opustený, sa jeho smútok premenil na hnev. Nemieni dopustiť, aby ho jeho nová kamarátka Alice, niekedy opustila. A chce sa pomstiť. V hlavných úlohách DeWanda Wise, Tom Payne, Veronica Falcón, Betty Buckley, Taegen Burns, Dane DiLiegro, Pyper Braun, či Alix Angelis. 

Filmoví tvorcovia Samantha Jayne a Arturo Perez Jr. natočili muzikálový remake originálu z roku 2004 s názvom Protivné baby (Mean Girls). Plastics, to je trojica roztlieskavačiek na vrchole potravinového reťazca na obyčajnej americkej strednej škole. Na ňu nastúpi nová nesmelá študentka Cady, ktorá je pre všetkých úplný zjav. Doteraz totiž žila s rodičmi v africkej prírodnej rezervácii bez akéhokoľvek kontaktu s rovesníkmi. Takže je pre ňu všetko nové; stretáva namakancov, flákačov, ázijských bifľošov, obľúbencov, nepriateľov, dievčatá, ktoré sa prejedajú, dievčatá, ktoré nejedia, vypatlancov, sexuálne aktívnych blbcov.

A čo je najdôležitejšie, spoznáva Plastics, ktoré vládnu škole. Tie sa rozhodnú, že si túto nevinnú ovečku vezmú pod krídla a skrotia ju. Dominantná Regina, prezývaná Včelia kráľovná, verí, že ju nikto nemôže zosadiť z trónu. Mýli sa. Cady sa postupne stáva jednou z Plastics, nafúkanou, bezcitnou mrchou, štýlotvornou hviezdou školy, po ktorej túži každý chlapec, dokonca aj Reginin bývalý priateľ Aaron. To je už cez čiaru. Regina je manipulátorka, ktorá sa vyzná, čo je však dôležitejšie, pozná všetky klebety a fámy. Vojna je v plnom prúde. V hlavných úlohách Angourie Rice, Reneé Rapp, Auli'i Cravalho, Jaquel Spivey, Avantika, Jenna Fischer, Busy Philipps, Tim Meadows, či Tina Fey Lindsay Lohan a Jon Hamm. 

Česká režisérka Eva Toulová natočila romantickú tragikomédiu s názvom Superžena. Celovečerný film z prostredia dnešných tridsiatnikov. Hlavná hrdinka - ako slobodná, bezdetná žena po tridsiatke - nespĺňa očakávania svojho okolia, keďže netúži po závratnej kariére ani po založení rodiny. Bojuje s každodenným tlakom, až kým mu nepodľahne a nerozhodne sa byť dokonalou superženou vo všetkých smeroch, ktoré spoločnosť vyžaduje. Šťastne zasnúbená Maja sa pripravuje na svadbu s Davidom. Oslava jej tridsiatych narodenín však spôsobí skrat a dievča sa začne správať celkom nepochopiteľne. Zámerne zničí všetko, čo doteraz vybudovala. Zruší zásnuby, pretrhá rodinné väzby a uzavrie sa do vlastného sveta, v ktorom odmieta dospieť. Až svadba jej mladšej sestry ju vráti na cestu, na ktorú sa pôvodne vydala. . V hlavných úlohách Veronika Kopřivová, Matouš Ruml, Eva Toulová, Natálie Grossová, či Igor Bareš. 

  Foto © Depositphotos/ContinentalFilm/CinemArt/Bonton/COPPERFILM

Ostatné časti

V piatok 15. septembra zomrel v texaskom Austine americký herec Billy Miller vo veku 43 rokov. Diváci ho mohli vidieť v seriáloch Kravaťáci,...

Súvisiace články