Prehľad filmov na december 2021: novinky na Netflixe – Sila psa, Božia ruka, či Temná dcéra

1.12.2021|Ivet Kollárová|

Ďalší rok nám ubehol ako voda a skôr ako sme sa stihli spamätať z roku 2020 máme tu posledný mesiac roku 2021, december a opäť raz bohužiaľ aj lockdown, ktorý výrazne komplikuje náš život. Každopádne zavreté kiná znamenajú, že si na nové snímky, ktoré k nám mali v decembri doraziť, musíme počkať na.....hm no nejaký čas. Naši distribútori viacero snímok stiahli z distribúcie, keďže minimálne prvé dva decembrové týždne (ale poznáme to) sa kiná otvárať nebudú. A či sa vôbec otvoria do konca roka je tiež otázne. 

Ohrozené sú tak premiéry filmov ako Spider-Man: Bez domova (update: film bol presunutý na 13. január 2022), Matrix Resurrections, či The King's Man: Prvá misia, ktoré mali byť v druhej polovici mesiaca december. Osud filmov zo začiatku decembra, napr. Resident Evil: Vitajte v Raccoon City, či Snežiť už nikdy nebude, je tiež otázny. Von z hry sú napríklad očakávaný muzikál od Stevena Spielberga West Side Story, či erotická dráma od Paula Verhoevena Benedetta, ktoré v našich kinách uvidíme až budúci rok. Pokiaľ sa samozrejme nič nezmení......haha (pozn. redakcie).

Takže čo robiť počas lockdownu? Ešte že máme tie streamy, na ktorých sa dajú pozrieť aktuálne a dlho-očakávané novinky, najmä na Netflixe. Tu je krátky prehľad filmov na december, ktoré stoja za pozretie, a ktoré poskytnú potrebné odreagovanie od našej reality. A držíme si palce na skorý návrat do kín.. 

Netflix:
Sila psa (The Power of the Dog) – 1. december

Réžia: Jane Campion 
Hrajú: Benedict Cumberbatch, Kristen Dunst, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee, Thomasin McKenzie, či Frances Conroy

Snímka oscarovej režisérky Jane Campion získala na tohtoročnom MFF Benátky cenu Strieborného leva za réžiu a Campion tak potvrdzuje svoje postavenie jednej z najúspešnejších režisérok v histórii. Na konte má Oscara za scenár za film Piano, s ktorým v roku 1993 ako prvá žena-režisérka získala Zlatú palmu na MFF Cannes. Jej novinka, westernová dráma rozpráva o charizmatickom, ale despotickom majiteľovi ranča, ktorý sa k bratovej novej manželke a jej dospievajúcemu synovi správa veľmi kruto. Jedného dňa ale vyjdú na svetlo sveta dávne a doteraz dobre skryté tajomstvá. Film bude určite zohrávať dôležitú úlohu v oscarovskej sezóne.

V nemilosti (The Unforgivable) – 10. december
Réžia: Nora Fingscheidt
Hrajú: Sandra Bullock, Vincent D’Onofrio, Viola Davis, Jon Bernthal, Richard Thomas, či Linda Emond

Kriminálna dráma je remakom limitovaného britského seriálu Unforgiven. V jeho centri stojí žena, ktorá je prepustená z väzenia, kde si odpykávala trest za násilný čin, ktorý spáchala. Avšak návrat do spoločnosti, ktorá neodpúšťa jej trestnú minulosť nie je jednoduchý. Na mieste, ktoré kedysi volala domov, ju za jej činy len odsudzujú a jej jedinou nádejou na vykúpenie je nájsť jej mladšiu sestru, ktorú musela opustiť.

Božia ruka (The Hand of God) – 15. december
Réžia: Paolo Sorrentino
Hrajú: Filippo Scotti, Toni Servillo, Teresa Saponangelo, Marlon Joubert, Luisa Ranieri, Renato Carpentieri, či Massimiliano Gallo

Taliansky auter Sorrentino má na svojom konte nejednu epickú snímku, v ktorej odzrkadľuje spoločnosť a správanie jednotlivca v nej. Vo svojej novinke sa pozrel viac do svojho vnútra a na svoju minulosť a natočil tak svoj najosobnejší a najintímnejší film kariéry. Snímka si z tohtoročného MFF Benátky odniesla dve ceny a to pre najlepšieho mladého herca, „talianskeho Timothéeho Chalameta“ Filippa Scottiho a Veľkú cenu poroty. V meste Neapol 80. rokov mladý Fabietto žije láskou k futbalu. Potom príde rodinná tragédia, ktorá ho navedie na neistú, ale sľubnú dráhu filmového tvorcu. Dôležitú úlohu zohráva aj futbalová legenda Diego Maradona. Film je talianskym kandidátom na nomináciu na Oscara v kategórii cudzojazyčný film.

K zemi hľaď! (Don’t Look Up) – 24. december
Réžia: Adam McKay
Hrajú: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Mark Rylance, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Scott Mescudi, Himesh Patel, Tyler Perry, či Melanie Lynskey

Ako obvykle v jeho filmoch, režisér McKay v novinke, satirickej sci-fi dramedii spája hollywoodske herecké esá a prináša epický príbeh, pri ktorom si poviete: „ešte že to nie je skutočné...jedine že by bolo?“ Dvaja astronauti vyrážajú na mediálne turné, aby varovali ľudstvo pred smrtiacou kométou, ktorá sa rúti priamo na planétu Zem. Zdá sa ale, že to nikoho nezaujíma.

Temná dcéra (The Lost Daughter) – 31. december
Réžia: Maggie Gyllenhaal
Hrajú: Olivia Colman, Jessie Buckley, Dakota Johnson, Ed Harris, Peter Sarsgaard, Paul Mescal, Alba Rohrwacher, či Oliver Jackson-Cohen

Rok 2021 môžeme na Netflixe ukončiť ďalšou výnimočnou snímkou, a to adaptáciou rovnomenného románu od spisovateľky Eleny Ferrante, ktorá nám predstaví herečku Maggie Gyllenhaal ako režisérku. Osobnostná dráma, môže byť čiernym koňom oscarovskej sezóny, na konte má už niekoľko cien, čerstvo štyri ceny Gotham a z tohtoročného MFF Benátky si Maggie odniesla cenu za najlepší scenár. Vyrazila si oddýchnuť k moru, avšak kvôli mladej matke z neďalekej vily sa jej tam vybavujú dávne spomienky. A pokojná dovolenka sa nepríjemne zvrtne.

Vianočný filmy:
Chlapec, ktorého volajú Vianoce (A Boy Called Christmas)

Réžia: Gil Kenan
Hrajú: Henry Lawfull, Toby Jones, Sally Hawkins, Kristen Wiig, Michiel Huisman, Jim Broadbent, či Maggie Smith

Keďže sa blížia tie sviatky, novým vianočným filmom na Netflixe je rodinný dobrodružný film, natočený podľa rovnomennej knihy Chlapec, ktorého volajú Vianoce. Odhodlaný Nikolas sa pri hľadaní svojho otca dostane do kúzelného sveta, kde stretne elfov, ale aj svoj osud. Domov sa vráti s darom nádeje.

HBO:
Potato sníva o Amerike (Potato Dreams of America) – 6. december

Réžia: Wes Hurley
Hrajú: Jonathan Bennett, Dan Lauria, Marya Sea Kaminski, Lea Delaria, Tyler Bocock, či Lauren Tewes

Mladý homosexuál Potato žije s matkou v Sovietskom zväze. Keď im úniky do sveta fantázie zakázaných filmov prestanú stačiť, vydajú sa objaviť Ameriku na vlastnú päsť. Film je inšpirovaný detstvom scenáristu a režiséra Wesa Hurleyho.

Nečakaná výhra (Here Today) – 11. december
Réžia: Billy Crystal
Hrajú: Billy Crystal, Chad Jennings, Tiffany Haddisch, či Penn Badgley

Príbeh zrodu dojemného vzťahu medzi zaslúžilým scenáristom komédii Charliem Burnzom a newyorskou speváčkou Emmou Payge, ktorý im pomôže prekonať generačnú priepasť a prehodnotiť význam priateľstva, lásky a dôvery.

Zaujímavosť:

Harry Potter: Rockfordský turnaj štyroch internátov - reality show k príležitosti 20. výročia uvedenia prvého filmu o Harrym Potterovi. Fanúšikovia kúzelného sveta dostanú šancu preveriť svoje znalosti a získať trofej pre víťaza Rockfordského turnaja internátov. HBO MaxHBO Go k tomuto výročiu pripravujú špeciálny event, ktorého sa zúčastnia niektorí herci zo všetkých ôsmych filmov, vrátane Daniela Radcliffa, Ruperta Grinta a Emmy Watson, či režiséra Chrisa Columbusa. Kúzelnícku stretávku pod názvom Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts bude na Nový rok, 1. januára 2022 vysielať ako HBO Max, tak aj u nás dostupné HBO Go.

Vianočný film:
8bitové Vianoce (8-Bit Christmas)

Réžia: Michael Dowse
Hrajú: Neil Patrick Harris, Winslow Fogley, June Diane Raphael, Steve Zahn, či David Cross

Zábavný príbeh plný detských dobrodružstiev sa odohráva na predmestí Chicaga na konci 80. rokov minulého storočia. Hlavným hrdinom je desaťročný Jake Doyle, ktorý sa snaží získať na Vianoce najnovší a najlepší systém pre videohry. 

  Foto © Netflix/HBO/youtube

Súvisiace články