Batman (1989)

9.5.2007|Jozef Rigo|
Batman (1989)

1989 Tajuplný strážca v netopierom kostýme bojuje s vyšinutým zločincom, ktorý terorizuje Gotham City.

TVORCOVIA :
Jack Nicholson /52/ ako Klaun; príchuť 70.rokov je stále zreteľná. Získal Oscara za film Cena za nežnosť /Terms of Endearment, 1983/ a nomináciu za Česť rodiny Prizziovcov /The Prizzi´s Honour, 1985/.
Michael Keaton /37/ ako Batman; komediálna hviezda na vzostupe po filme Beetlejuice /1988/ a niekoľko neúspešných projektoch vo filme a v televízii.
Kim Basingerová /35/ ako Vicki Valeová; jeden zo sex symbolov 80.rokov. jej pôvab si môžete vychutnať vo filme 9 a ½ týždňa /9 ½ Weeks, 1986/.
Jon Peters /42/ producent; bývalý manžel Barbry Streisandovej. Pôvodným povolaním bol kaderník. Svoju filmovú kariéru zahájil ako koproducent manželkinej verzie muzikálu Zrodila sa hviezda /A Star in Born, 1976/. Od roku 1980 Guberov partner.
Peter Guber /47/ producent; bývalý šéf produkcie spoločnosti Columbia. Spoločne s Petersom má na triku série moderných úspechov, medzi nimi aj Čarodejky z Eastwicku /The Witches of Eastwick, 1987/ a Rain Man /1989/.
Tim Burton /30/ režisér; vtedajší animátor v štúdiu Disney, ktorý mal pred Batmanom na svedomí len dva celevočerné filmy Báječné dobrodružstvá Peea Weea /Pee Wee´s Big Adventure, 1985/ a Beetlejuice.

VZNIK :
Keď Peters a Guberom kúpili v roku 1979 práva na Batmana, teda pri 40 narodeninách tejto postavy, sa im nezdalo, že by sa na ňom dalo veľa zarobiť.
Film Superman /1978/ nedávno oslávil postavu hrdinu v štúdiu DC Comics a vyzeralo to, že trh s vrtielkami v priliehavých úboroch má o seba dobre postarané. Naviac si postava Batmana držala pevnú pozíciu v televízii vďaka filmom Laugh In a The Mod Squad.
Všetko sa však zmenilo, keď kresliar Frank Miller mladší, prekonal Batmanovu legendu svojou sériou komiksov pre dospelých, o ktorých sa často hovorí ako o grafických románoch.
Prvý z nich Návrat čierneho rytiera /The Dark Knight Returns/ sa stal kultovou klasikou – štýlový, hrôzostrašný a dobre graficky stvárnený.
To už bola látka ako stvorená pre kasový úspech filmového superhrdinu koncom 80.rokov a do istej miery sa vracala k pôvodnej postave, ktorú v roku 1939 vymyslel osemnásťročný Bob Kane. Ten bol pre podobu radikálneho hrdinu všetkými desiatimi a pretože bol v dobrej kondícii, pracoval vo filme ako technický poradca.
Kane nezaváhal ani an okamžik, koho obsadiť do úlohy Klauna. Poslal štúdiu snímku z filmu Shining /1979/, na ktorom sa maniakálne škľabí Jack Nicholson. Prifarbil mu pritom vlasy na zeleno a tvár na bielo. V každom prípade Peters a Guber získali Nicholsona už pre svoj predošlý projekt Čarodejky z Eastwicku.
Titulná rola bola úplne iná káva. Za režiséra filmu vybrali Tima Burtona,pretože vo svojich dvoch predošlých filmoch preukázal, že má zmysel pre grotesknosť. Producenti si v prejave Keatona všimli náznaky sympatického šialenstva, keď však sám Burton navrhol svoju hviezdu z filmu Beetlejuice na hlavnú rolu, jeden hlavný z Warnerovcov rozhodol: „Než začnete uvažovať o Keatonovi, tak môžete premýšľať o štyristo iných kandidátoch.“
Šepkalo sa, že rozpočet na Batmana dosahuje 50 miliónov dolárov. Warner Brothers oficiálne prehlásil, že sa pohybuje iba na  30 miliónov. Len scéna stála necelé tri milióny dolárov. Bola najväčšia od čias Kleopatry /Cleopatra, 1963/ a obsadila osemnásť zvukotesných ateliérov štúdia. Jeden človek zbohatol na dodávke požadovaných 60 míľ lešenia.
Keatonov plat mal 6 núl, Nicholsonov dokonca sedem – dostal 11 000 000 a to bol len začiatok. Údajne inkasoval aj dve percenta z výnosu obchodu. Symbol netopiera sa stal na svetovom trhu jedným z najznámejších a všetko možné sa tvarovalo tak, aby tomuto motívu vyhovovalo. Štylizovaný čiernožltý znak sa roku 1989 stal nevyhnutným doplnkom predpubertálnej mládeže, podľa odhadov vyniesol jeho predaj 375 miliónov dolárov. Keď sa na reklamné tabule lepili plagáty so znakom bez textu alebo ďalšie grafiky, ľudia ich kradli.
Napätie pred premiérou bolo tak vysoké, že vlastníci kín v USA tvrdili, že mnohí fanúšikovia kupujú lístky len preto, aby uvideli 90 sekundovú uvádzaciu reklamu a odchádzajú pred začiatkom normálneho programu.
Film si celkove viedol ešte lepšie. Mal premiéru v ostrej konkurencii filmov Indiana Jones a posledná krížová výprava /Indiana Jones and the Last Crusade/, Star Trek V Krotitelia duchov II /Ghostbusters II./. Batman zaznamenal rekord, jeho tržby dosiahli v prvých desiatich dňoch 100 000 000 dolárov!!!

Scéna z filmu Batman (1989), vľavo Michael Keaton (Batman) a Jack Nicholson (Joker)
Scéna z filmu Batman (1989), vľavo Michael Keaton (Batman) a Jack Nicholson (Joker)

ZO ZÁKULISIA :
Najťažšou scénou bol pád Batletounu na schody katedrály v Gothame. Bol to jeden z mála prípadov, kedy scénu za milióny dolárov nahradili dokonalé zmenšeniny.
Dekorácia bola prevádzaná v životnej veľkosti len do istej miery. Všetko, čo vyzerá vyššie ako 12 metrov, je buď model alebo iluzívna maľba. Mesto malo pripomínať New York. Architekt Anton Furst /získal za Batmana Oscara a pracoval aj vo filme Spoločenstvo vlkov /Teh Company of Wolves, 1984/ popísal ich ako peklo, ktoré prerazilo zemskú kôru a rastie k nebesám.
Najzložitejším strojom bolo Batmanove auto – Batmobil. Filmári ho prezývali „Batpig“  (prasa), pretože sa nedalo dobre ovládať a skoro prevalcovalo jednu kaskadérku. Pri zaťahovaní strechy s obľubou Batmanovi škrípali uši. Karoséria pripomínala model Stringray z 50.rokov a veteránske superrýchle autá, ktoré jazdievali na solných pláňach v Utahu v 30.rokoch. Srdcom obidvoch strojov (jedno pre kaskadérske kúsky a druhé na obdiv) boli dve autá typu Impala z roku 1968, ktoré sa podarilo odkúpiť z jedného londýnskeho šrotoviska. Predĺžili im podvozok, zbavili sa motorov, prilepili na ne rôzne časti bojových stíhačiek a na predok pridali časť motoru Rolls Royce Olympus Spey, stálo to 160 000 dolárov a tri mesiace práce. Dokonca aj 60 centimetrové, rádiom riadené modely stáli 10 000 dolárov a jeden ktosi ukradol.
Rovnakú pozornosť vyžadovalo aj Batmanove rúcho. Kostým maskoval skvelým spôsobom.
Nikoho by nenapadlo, že má pred očami Keatonovu bradu. Premenu spôsobilo zločinecky vyzerajúce prevedenie, ktoré opticky zdôraznilo a vysunulo hrdinovu bradu. Vlastný kostým predstavovalo brnenie z niekoľkých pancierov latexu, ktoré bolo zoskrutkované dokopy pod netopierým znakom. Keaton sa v úbore príšerne paril. V úplnej bezmocnosti rozbíjal okolo seba všetko, čo mu prišlo pod ruku a kopal do nábytku. Kostým vážil 12 kíl, bol ťažký ako cent a boj s nepriateľom aj nábytkom znamenal ďalšiu bolesť. Našťastie mal dvoch dublérov, ktorí pri najtvrdších scénach zaskakovali.
Kim Basingerová si Batmanov kostým zamilovala, aj keď sa z neho drobili čierne guličky na jej kostým. Vyhlásila, že je veľmi sexi.
Tlač sa predháňal v správach o tom, čo ďalšie považuje Kim za sexi. Klebety, ktoré všetci obvinení popierali, ju spájali nielen s producentom Jonom Petersom, ale i s Jackom Nicholsonom. Začali sa objavovať správy o romániku Kim s Princeom, ktorý zložil hudbu. Kim tvrdila, že si proste našla nového kamaráta.

ZÁŽITKY :

  • „Z Batmana zostala len kostra fajn filmu. Srdce mu rozobralo réžijné vedenie Tima Burtona.“ Time, 19.júna 1989.
  • „Každý, kto dokáže kľudne prepásť zemetrasenie, by mal dokázať prehliadnuť techniku, ktorá Batmana obaľuje a vidieť film taký, aký skutočne je: mierne zábavná fantázia s dobrou architektúrou, kostýmami a niektorými pôsobivými hereckými výkonmi, ktoré zúfale volajú po úprave scenára.“ Adam Mars-Jones, The Independent, 10.augusta 1989.
  • „Klaun sa metafyzicky ponoril do chemikálie a prišiel o rozum – nedá sa povedať, že sa to nepodobá osudu zvyšku našej spoločnosti.“ Jack Nicholson.

VŠIMNITE SI :

  • Ako Klaun zisťuje, kto je Batman. „Bol som chlapec, keď som zastrelil tvojich rodičov,“ hovorí, keď stojí tvárou v tvár vo zvonici.
  • Odolných kariet. Žeravina, ktorá znetvorila Napierovu tvár, nestačí na jeho balíček kariet.
  • Názov Flugelheimovho múzea sa píše dvomi spôsobmi. Na smerovke vo vnútri budovy na stole je nápis s nadbytočným „e“.
  • Ľudí, ktorí nekritizovali svoje kostýmy. Jack Nicholson spolupracoval pri výbere špeciálnej látky pre Klaunov úbor, hviezda zvlášť trpí na kocku. Po skončení filmu si Jack svoj kostým odkúpil.
  • Záporné postavy. Samozrejme je to Klaun. Jeho tvár doplňuje protetický make-up – syntetická výplň prilepená na svalové úpony Jacka Nicholsona, ktoré sa správajú ako skutočná pokožka. Make-up bol však biely, že vrhalo do kamery odrazy, bolo preto nutné ju vytieňovať.
  • Princeho. Tancuje v sprievode piesne „Who Can You Trust?“ zorganizovaný Klaunom. Hviezda pop music dostala za hudbu zálohu jeden milión dolárov. Na rebríčku to dotiahol na prvú priečku.
Zdroj:  MovieMania.sk

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...