Štyri nové, jedna staro-nová snímka od dnes v našich kinách – Buzz Lightyear, Keby radšej horelo

16.6.2022|Ivet Kollárová|

Tretí júnový týždeň prinesie do kín päť snímok, štyri nové a jednu nostalgickú z rok 1995, s názvom Nenávisť, ktorá sa opäť bude dať pozrieť na veľkom plátne. A napriek stále lepšiemu počasiu sa do kina dá ísť nie len príjemne schladiť, ale aj zabaviť na kinematografii, tento týždeň prevažne európskej produkcie. 

Hollywoodskym ťahákom je animovaný rodinný film od režiséra Angusa MacLana, Buzz Lightyear (Lightyear). Každý filmový fanúšik má rád dobrého hrdinu, niekoho, koho môže obdivovať, komu môže fandiť. Praví filmoví hrdinovia prekonávajú neprekonateľné prekážky, aby neustále zachraňovali alebo ochraňovali. Buzz Lightyear je presne takýmto typom hrdinu a zároveň  aj veľkým fenoménom strieborného plátna. 

 A presne takéhoto hrdinu si predstavovali filmári pri vytváraní postavy Buzza pre celovečerný film “Toy Story” štúdia Pixar Animation z roku 1995. Prešlo 21 rokov a režisér Angus MacLane prichádza s novým príbehom o tomto populárnom neohrozenom hrdinovi. Akčné dobrodružné sci-fi a príbeh o Buzzovi Lightyearovi sleduje legendárneho vesmírneho strážcu na intergalaktickom dobrodružstve. Príbeh filmu začína keď vesmírny strážca Buzz Lightyear a jeho veliteľka Alisha Hawthornová s posádkou viac ako tisíc vedcov a technikov sa vracajú domov zo svojej poslednej misie. Približne 4,2 milióna svetelných rokov od Zeme im senzor signalizuje blízkosť neprebádanej, ale na zdroje potenciálne bohatej planéty. Buzz vydá rozkaz presmerovať ich prieskumnú loď na  močaristú planétu s agresívnymi lianami a obrovskými rojacimi sa chrobákmi. Snaha o rýchly odlet sa však náhle nešťastne zvrtne a vyvrcholí haváriou, ktorá zničí palivový článok a Buzz, Alisha a celá ich posádka uviaznu na nie príliš prívetivej planéte.

“Buzz je chlapík, ktorý je už nejaký čas na vrchole svojich schopností,” hovorí výkonný producent Andrew Stanton, ktorý sa podieľal na všetkých štyroch filmoch série Toy Story. “V tomto filme sme svedkami jeho prvého pádu. Nikdy predtým to nezažil.” “Je to ctižiadostivá postava,” pokračuje Susman. “A svet teraz naozaj potrebuje viac ambicióznych postáv.” Film sa v kinách premieta ako v anglickom origináli, v ktorom budeme počuť Chrisa Evansa, Keke Palmer, Taiku Waititiho, Jamesa Brolina, či Uzo Aduba. Rovnako tak aj so slovenským dabingom: Jakub Gécz, Radka Kopriva, Michal Rovňák, Jakub Ružička, Judita Hansman, Ivan Laca, Jana Valocká, Katarína Brychtová, Daniel Ratimorský, René Jankovič, Lukáš Frlajs, či Pavol Náther. 

Českým zástupcom v kinách je dedinská komédia o dobrovoľných hasičoch od Adama Rybanského Keby radšej horelo (Kdyby radši hořelo). Zbor dobrovoľných hasičov musí čeliť úplne inej výzve, než ako je nejaký obyčajný požiar. Snímka mala svetovú premiéru na prestížnom MFF Berlinale 2022.

Obyvatelia jednej českej dediny sa pripravujú na Veľkú noc, jarmok je v plnom prúde, chlapi pred krčmou komentujú zelené pivo a nebezpečenstvo chemtrails, keď vtom oslavy naruší dodávka, ktorá narazí do fontány na námestí. Vodičovi sa podarí zmiznúť, všetkým je však úplne jasné, že šlo o teroristický útok. Bezpečnosť celej obce teraz závisí od hasičov, od ich odhodlania a obetavej práce. Náčelník požiarnického zboru a jeho zástupca sú celoživotní priatelia, sú ako otec a syn, mentor a jeho študent. Spolu s ostatnými hasičmi sa púšťajú do pátrania po páchateľovi a okrem toho musia zabezpečiť hladký priebeh veľkonočných sviatkov. Pre náčelníka v podaní Miroslava Krobota znamená celý incident nebývalú vzpruhu, stáva sa hrdinom okamihu a pre celé okolie pevnou oporou. Jeho zástupca je však trochu neistý, s manželkou čakajú dieťa a on po prvýkrát v živote zažíva, čo to znamená mať prehnaný strach o rodinu. Má dobré srdce, len príliš verí všetkému, čo mu ľudia povedia a čo nájde na internete. Napokon by bolo azda pre všetkých lepšie, keby radšej horelo... v hlavných úlohách Miroslav Krobot, Michal Isteník, Anna Polívková, Jiří Vymětal, Marek Pospíchal, Albert Čuba, Vladimír Škultéty a ďalší. 

V ukrajinsko-slovenskej koprodukcii vznikol kreatívny biografický dokumentárny film s názvom Fragile memory v réžii Igora Ivanka. Slávny sovietsky kameraman Leonid Burlaka, ktorý nakrútil niekoľko ikonických filmov má diagnózu Alzheimerovej choroby. Jeho vnuk, ukrajinský režisér Ihor Ivanko nachádza na "dači" kufor zabudnutých fotografických a filmových negatívov. Začína sa boj o záchranu pamäte starého otca a boj o rekonštrukciu unikátnych materiálov. Režisér sa púšťa po stopách svojho deda, hľadá ľudí z fotografií a filmov, a nachádza ich v Moskve, Varšave, Washingtone a v Odesse. Dedo mal vtedy toľko rokov, ako jeho vnuk dnes – prichádza k porovnaniu dvoch generácií. Fragile Memory je dokumentárny film mladého režiséra a kameramana Igora Ivanka, v ktorom prostredníctvom osobného príbehu dedka a vnuka divák sleduje stret sovietskej generácie Ukrajincov s dnešnou, modernou ukrajinskou spoločnosťou. Skutočnosť, že stratu pamäte svojho deda Leonida nedokáže zastaviť, ho priviedla k snahe pokúsiť sa ju prostredníctvom filmu zrekonštruovať a aspoň v obmedzenej podobe zachovať.

V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín aj dve snímky francúzskej produkcie:

Hudobná komédia Tralala od tvorcov-bratov Arnauda a Jean-Marieho Larrieu. Hlavne nebuďte sami sebou. Štyridsiatnik Tralala sa živí ako pouličný spevák v Paríži. Jedného večera stretne mladú ženu, ktorá mu zanechá len jeden jediný odkaz predtým, ako zmizne: „Hlavne nebuďte sám sebou.“ Snívalo sa mu to? Opúšťa Paríž a nakoniec nájde v Lurdoch tú, do ktorej už bol zamilovaný. Ona si ho však nepamätá. Ale jedna šesťdesiatnička plná života spoznáva v Tralalovi svojho syna Pata, ktorý zmizol pred dvadsiatimi rokmi v Spojených štátoch. Tralala sa rozhodne prevziať úlohu syna. Objaví novú rodinu a nájde v sebe génia, ktorého nikdy nemal. Vo filme si zahrali Mathieu Amalric, Josiane Balasko, Mélanie Thierry, Maïwenn, Bertrand Belin, Denis Lavant, Galatéa Bellugi, Joseph Brisset, Balthazar Gibert, či Jalil Lespert. 

A reštaurovaná klasika z roku 1995, dráma Nenávisť (La Haine) od režiséra Mathieu Kassovitza. Zatiaľ v pohode. 24 hodín v živote troch mladých mužov na francúzskom predmestí deň po násilnej vzbure.

Žid Vinz, Afrčan Hubert a Arab Saïd bezcieľne trávia svoje dni v betónovom prostredí predmestia a dávajú francúzskej imigrantskej populácii ľudské tváre. Nenávisť, míľnik francúzskej kinematografie, je odvážnym, znepokojivým a vizuálne výbušným pohľadom na štvrť „banlieue“ na predmestí Paríža. V hlavných úlohách Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui, Benoît Magimel, Édouard Montoute, François Levantal, Karin Viard, či Peter Kassovitz. 

  Foto © CinemArt/FilmEurope/Bonton/Filmtopia

Súvisiace články