Do kín prichádza deväť nových filmov – Posledný strih, Alcarràs, Diablova korisť, či Krokodíl Lyle

27.10.2022|Ivet Kollárová|

Posledný októbrový týždeň prinesie do kín až deväť nových filmov, sedem európskej produkcie s klubovými ťahákmi čerstvo z Be2Can – Alcarràs a Posledný strih a dve americké snímky – Diablova korisť ako stvorená pre Halloween a spievajúci krokodíl Lyle.

Z tohtoročného MFF Berlinale si snímka odniesla cenu najvyššiu – Zlatého medveďa pre najlepší film. režisérka Carla Simón natočila drámu Alcarràs. Život rodiny pestovateľov broskýň v malej dedinke v Katalánsku sa zmení, keď majiteľ pozemku zomrie a jeho dedič sa rozhodne pozemok predať, čo náhle ohrozí živobytie rodiny.

"Rodina Solé trávi každé leto zberom broskýň vo svojom sade v Alcarràse, malej dedinke v Katalánsku v Španielsku. Tohtoročná úroda však môže byť ich poslednou, pretože im hrozí vysťahovanie. Nové plány s pozemkom, ktoré zahŕňajú výrub broskyňových stromov a inštaláciu solárnych panelov, spôsobujú rozkol v tejto veľkej a súdržnej rodine. Prvýkrát čelia neistej budúcnosti a riskujú, že prídu nielen o svoj ovocný sad. Po svojom krásnom debute Leto 1993 Carla Simón opäť čerpá zo svojich skúseností z vidieckeho života na katalánskom vidieku. Život miestnych ľudí je neustále pod vplyvom rozmarného podnebia a súčasťou kolobehu riadeného ročnými obdobiami. V hlavných úlohách Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou, Josep Abad, Montse Oró, či Carles Cabós. 

K pravej jesennej, halloweenskej atmosfére sa jednoznačne hodí horor od Daniela Stamma, Diablova korisť (Prey for the Devil). Podľa správ z Vatikánu sa v posledných rokoch výrazne zvýšil výskyt posadnutí démonom. Katolícka cirkev preto opäť začala vybraných kňazov zaúčať do tajov posvätného obradu exorcizmu. Vo filme Diablova korisť dostanú diváci možnosť nahliadnuť do jednej z týchto škôl, ktoré tvoria obrannú líniu ľudstva proti silám večného zla. Hoci vyháňanie diabla bolo vždy výsadou mužov – kňazov, sestra Ann je hlboko presvedčená, že exorcizmus je jej poslaním. Keď jej starší profesor potvrdí, že má naozaj zvláštny dar spoznať zlo, stane sa prvou mníškou, ktorá dostane šancu absolvovať tajomný rituál. Jej vlastná duša sa však ocitne v nebezpečenstve, pretože vyjde najavo, že s temnými silami už mala do činenia aj v minulosti. V hlavných úlohách Virginia Madsen, Jacqueline Byers, Colin Salmon, Nicholas Ralph, Ben Cross, Christian Navarro, Tom Forbes, Lisa Palfrey, Debora Zhecheva, či Velizar Binev. 

Dokument Identita ES od režisérky Aleny Cincerovej prináša neuveriteľný životný príbeh jedného z najuznávanejších svetových imunológov a genetikov, ktorý celý život zasvätil odhaľovaniu tajomstiev génov a pritom sám po desiatky rokov nepoznal svoju vlastnú identitu. Len súhrou náhod objavil, že je niekým úplne iným.

Profesor Emil Skamene v roku 1968 opustil Československo a odvtedy žije v Kanade. Len  výnimočne nosí na klope malú zlatú ľaliu rád rytiera najvýznamnejších obyvateľov Québecu a nad ním nenápadný okrúhly odznak- vyznamenanie od britskej kráľovnej Alžbety pre Kanaďanov, ktorí sú významní pre Britské impérium. Profesor Skamene napísal vyše 280 publikácií z oblasti genetiky, imunológie a metabolických porúch. Získal desiatky ocenení svetových univerzít, vedeckých akadémií, výskumných centier a medzinárodných organizácií. Je zakladateľom Ústavu pre klinický výskum Univerzity McGill v Montreale. To je len jedna strana jeho príbehu. Kapitola o úspešnom vedcovi, ktorý patrí medzi svetovú špičku.

Kapitola druhá je nemenej fascinujúca. Profesor ES sa narodil počas II. svetovej vojny v haličskej Bučači (dnešná Ukrajina) asi v auguste 1941. Presnejšie to nevie. Svoju pravú identitu nepoznal tridsať rokov. Narodil sa ako Emil Kleiner, židovským rodičom, významnému haličskému notárovi Benia Kleinerovi a jeho manželke Gizele. Jeho rodičia zahynuli pri pogrome v roku 1943. Krátko pred svojou smrťou však dokázali zariadiť, že osemnásťmesačný synček bol za neuveriteľne dramatických okolností  s pomocou najmenej pravdepodobného muža dopravený do Prahy. Zo 16 000 bučačských Židov prežili vojnu iba štyria. Profesor Skamene je jedným z nich. Za jeho celoživotným snažením stojí túžba dokázať, že stálo za to ho zachrániť.

Detičky určite poteší rodinná animovano-hraná snímka od režisérskeho dua Josh Gordon a Will Speck s názvom Krokodíl Lyle (Lyle Lyle Crocodile). Keď sa rodina Primmovcov presťahuje do New Yorku, ich malý syn Josh sa snaží zvyknúť si na novú školu a nových priateľov. Všetko sa zmení, keď v podkroví svojho domu objaví spievajúceho krokodíla, ktorý miluje kúpele, kaviár a dobrú hudbu. Josh sa so spievajúcim krokodílom veľmi rýchlo spriatelí, ale keď sa objaví zlý sused pán Grumps, existencia krokodíla Lyleho je ohrozená. Pre záchranu Lyleho sa rodina Primmovcov musí spojiť s jeho charizmatickým majiteľom Hectorom a ukázať svetu, že rodina môže vzniknúť na najneočakávanejších miestach a na veľkom spievajúcom krokodílovi nie je nič zlé. V snímke si zahrali Javier Bardem, Constance Wu, Scoot McNairy, Brett Gelman, Winslow Fegley, Shawn Mendes, Sal Viscuso, či Don DiPetta. Film sa premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Erika Koníčka, Martina Klinčúcha, Zuzanu Šebovú, Iva Gogála, Přemysla Boublíka, či Natašu Grambličkovú. 

Ďalším dokumentom týždňa je snímka v česko-slovenskej koprodukci Let domov (Good Old Czechs) od režiséra Tomáša Bojara. Príbeh československých letcov RAF a ich cesta z okupovaného Československa cez Francúzsko, bitku o Veľkú Britániu a východný front späť do oslobodenej Prahy. Príbeh vystavaný jedinečným spôsobom iba na dobových archívnych záberoch cez osobnú skúsenosť a rozprávaní oboch letcov umožňuje divákom prežiť dejinné udalosti a chvíle vojnového života a vidieť ich očami oboch hrdinov, akoby sa odohrávali práve tu a teraz.

František Fajtl a Filip Jánský. Dvaja statoční československí letci druhej svetovej vojny. Obaja slúžili na západnom a tiež východnom fronte. Obaja boli bez akýchkoľvek veľkých slov pripravení prinášať obete. A obaja tiež boli mimoriadne citlivými pozorovateľmi okolitého sveta. Vo filme nás postupne sprevádzajú vojnovou krajinou v Nemecku, Poľsku, Francúzsku, Veľkej Británii, Oriente, Sovietskom Zväze a Slovensku. Ukazujú nám, aké to bolo utiecť z okupovanej vlasti. Ako museli premáhať strach zo smrti a oplakávať padlých kamarátov, ale tiež oslavovať ďalší prepožičaný čas na zemi. Ako si postupne zvykali na život v cudzích krajinách, učili sa chápať ich obyčaje a s humorom ich reflektovali. Ako vytrvalo odmietali ustupovať zlu, ale zároveň sa modlili, aby vojna skončila. Boli to ľudia skromní, obetaví a pritom veľmi vtipní. Preletieť s nimi nekľudným vojnovým svetom je tým pádom čistá radosť.

Film tento rok otváral MFF Cannes. Režisér Michel Hazanavicius natočil zombie komédiu Posledný strih (Coupez!). Malému filmovému štábu, ktorý nakrúca nízkorozpočtový zombie film, sa všetko zrúti, keď zaútočia skutoční zombie.

V opustenej budove sa pokazí natáčanie nízkorozpočtového zombie hororu. Protivný režisér svojím nepríjemným správaním privedie hercov a štáb na pokraj síl, keď odhalí svoj plán, ako vniesť do projektu energiu a vzrušenie: oživiť skutočnú, starodávnu zombie kliatbu. V šialenom jednom zábere, v ktorom lietajú časti tiel a tekutiny, herci bojujú o život s nemŕtvymi a ich režisérom, až kým film nedospeje do šokujúceho záveru a nenabehnú titulky... ale je to celý príbeh? Oscarový scenárista a režisér Michel Hazanavicius prináša jeden z najinovatívnejších, najradostnejších a najzábavnejších ľúbostných listov filmu a filmovej tvorbe, aký ste kedy videli. Adaptácia kultového japonského kasového trháku One Cut of The Dead od Chinichiro Ueda. V hlavných úlohách Romain Duris, Bérénice Bejo, Grégory Gadebois, Finnegan Oldfield, Matilda Anna Ingrid Lutz, Sébastien Chassagne, Raphaël Quenard, Lyès Salem, Agnès Hurstel, Luàna Bajrami, Florence Janas, či Marie Zabukovec. 

Český herec a režisér Jan Budař natočil filmovú rozprávku Princ mamáčik (Princ mamánek) o princovi, ktorý musí dospieť v kráľa. Rozmaznaný princ Ludvík je nútený vydať sa do sveta, aby na svojej dobrodružnej ceste zistil, ako vyzerá skutočný život za stenami jeho prepychového zámku. V úlohe kráľovnej a Ludvíkovej milujúcej mamičky sa pred kameru takmer po tridsiatich rokoch vrátila predstaviteľka legendárnej Arabely, slovenská herečka Jana Nagyová. Ludvíkovho otca, prísneho kráľa Radomila, si zase zahral Martin Huba. Film je srdcovým projektom Jana Budařa, ktorý napísal knižnú predlohu aj scenár, rozprávku zároveň režíruje a tiež v nej hrá titulnú postavu postaršieho princa. V ďalších úlohách sa predstavia Ondřej Vetchý, Bolek Polívka či Veronika Khek Kubařová.

Princ Ludvík Otomar Karel XII., zrodený Vznešený, má veľmi blízko k svojej milujúcej mamičke, kráľovnej Ľudmile. Lenže Ludvík je už tak trochu „prerastený“ princ, má 39 rokov. Bojí sa skoro všetkého, do ženenia sa veľmi nehrnie a väčšinu života trávi pofľakovaním sa po prepychovom zámku a priľahlých zverniciach. Múdry kráľ Radomil mu preto na narodeniny pripraví nečakaný darček – princ sa jedného rána prebudí v lese v obyčajných šatách a v sprievode drsného rytiera Hudrovala sa má vydať do sveta, aby zistil, o čom je život a možno konečne aj dospel. Na jeho veľkej dobrodružnej ceste ho čakajú zážitky, o ktorých doteraz čítal len v knihách. Stretne sa s mocným čarodejníkom, zlými čarodejnicami, duchom i samotnou pani Smrťou. A možno nájde aj lásku svojho života... Čo na to všetko povie milovaná mamička? A bude kráľovský otec s jeho „výkonom“ spokojný? Okrem spomenutých hercov si vo filme zahrali aj Jana Kolesárová, Lucia Siposová, Vladimír Javorský, Jaroslav Plesl, či Danica Jurčová. 

Ďalšou francúzskou komédiou na koniec mesiaca je film Klamár na plný úväzok (Menteur) od režiséra Oliviera Barouxa. Jérôme je nenapraviteľný klamár. Jeho rodina ani kamaráti už neznesú jeho každodenné výmysly a snažia sa mu dohovoriť. Jérôme však nepočúva, čo mu hovoria. Zaplieta sa do lží čoraz viac, až kým ho nezasiahne kliatba a jeho klamstvá sa začnú stávať skutočnosťou. A vtedy začne ozajstná nočná mora. V hlavných úlohách Tarek Boudali, Artus, Pauline Clément, Catherine Hosmalin, Karim Belkhadra, Philippe Vieux, Olivier Baroux, či Stéphan Wojtowicz. 

V dnešný premiérový deň prichádza do kín aj snímka v nemecko-rakúskej koprodukcii od režiséra Dominika Grafa s názvom Fabian - Príbeh moralistu (Fabian oder Der Gang vor die Hunde). Berlín, tridsiate roky 20. storočia. Doktor Jakob Fabian, ktorý sa živí reklamou na cigarety, sa po nociach bezcieľne potuluje ulicami a klubmi mesta. Zamiluje sa do herečky, no vo chvíli, keď jej kariéra začne prekvitať, vyhliadky na jeho budúcnosť sa začnú scvrkávať.

Berlín, 1931. Milieu podnájmov a podsvetia, verejných domov a ateliérov umelcov, nacisti na uliiciach kričia nadávky a Babelsberg sníva o produkcii "psychologického filmu". Život sa rúti, spoločnosť kvasí a rozkladá sa. Jakob Fabian má doktorát z germanistiky a kým ešte dostáva prácu, píše cez deň reklamné texty. V noci navštevuje s Stephanom Labudom obskúrne podniky v meste. Zatiaľ čo jeho priateľ - ktorý sa neskôr prizná, že "v témach života a profesie" zlyhal - je v otázkach komunizmu a sexu pohotový, Fabian zostáva triezvy a odťažitý. V skutočnosti síce neverí vo “víťazstvo slušnosti”, no čaká naň. Láska ku Kornélii je to jediné, čo ho prinúti spochybniť svoj ironický fatalizmus. To ona sa stáva lúčom nádeje v jeho rozpadajúcej sa existencii. Pre režiséra Dominika Grafa sa napriek všetkým paralelám s dnešným zlomyseľným svetom stalo výzvou vyviesť z tieňa smutného Fabiana, autobiografickú postavu z rovnomennej predlohy Ericha Kästnera, románu, ktorý sa považuje za jeden z najvýznamnejších diel z obdobia Weimarskej republiky. Režisér ho zvládol brilantne. Jeho štýl je jemne vypointovaný, chladnokrvne rázny a zároveň ticho melancholický. Film ako otáčajúca sa diskotéková guľa postupne odhaľuje súvislosti medzi sexuálnym stykom a prázdnou chladničkou a predkladá obraz rozpadu sna o šťastí. Vo filme si zahrali Tom Schilling, Albrecht Schuch, Saskia Rosendahl, Michael Wittenborn, Petra Kalkutschke, Elmar Gutmann, Aljoscha Stadelmann, Anne Bennent, Eva Medusa Guhne, Meret Becker, Jeanette Hain, či Masoud Tosifyan. 

  Foto © FilmEurope/Itafilm/ForumFilm/Filmtopia/CinemArt/Bonton/ContinentalFilm

Súvisiace články