Oscar 2023 predikcie časť II. – herecké kategórie, originál a adaptovaný scenár, ostatné

8.3.2023|Ivet Kollárová|

Už túto nedeľu 12. marca sa uskutoční 95. ročník udeľovania cien Akadémie, ktorý ukončí oscarovskú sezónu 2022-2023. Sezónuv ktorej nikto nepredpokladal, že sa lídrom môže stať nezávislá fantasy, ktorá nás vrhá do rôznych multiverzii, kde si prechádzame alternatívnymi životmi, ktoré by sme mohli žiť, kebyže zmeníme jedno naše rozhodnutie. Avšak, ako to pri Oscaroch býva, nič nie je jednoznačné a to až do momentu, kedy vaše meno prečítajú z obálky (a v niektorých prípadoch ani vtedy :)). Posledné kolo hlasovania Akademikov začalo vo štvrtok (2.3.) a skončilo sa 7. marca. Najhlavnejšie ceny, ktoré mohli ovplyvniť hlasujúcich členov sa rozdali minulý týždeň, či víkend a my po očku poškuľujeme po hlavných víťazoch. 

Tesne pred samotným udeľovaním Oscarov je v kurze predpovedanie víťazov v jednotlivých kategóriách. A pretože som celú oscarovskú sezónu pozorne sledovala, ako aj všetkých nominovaných, v druhej časti článku ponúknem aj moje osobné predikcie na víťazov, tentokrát v hereckých kategóriách, scenárochostatných kategóriách.

V kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe sú nominované: Cate Blanchett (Tár), Ana de Armas (Blonde), Andrea Riseborough (To Leslie), Michelle Williams (Fabelmanovci) a Michelle Yeoh (Všetko všade naraz)

Kategória, ktorá vyzerala jednoznačne sa v poslednej fáze oscarovskej sezóny pekne zamotala. A ktorá sa po vyhlásení nominácii stala stredobodom, zatiaľ najväčšej tohtoročnej oscarovskej kontroverzie. Začnime najskôr tým a herečkou Andreou Riseborough, ktorá sa do nominácii dostala ako blesk z jasného neba. Jej film, v ktorom mimochodom podáva vyšperkovaný výkon roka a svojej bohatej kariéry, To Leslie je jeden z nezávislých, ktorý prekĺzol do oscarovských nominácii. Veľa ľudí o ňom nevedelo, veľa ľudí, vrátane členov Akadémie ho nevidelo. Premiéru mal, rovnako ako Všetko všade naraz, na festivale SXSW ešte v marci 2022. Avšak, najmä kvôli zlej PR kampane si takú pozornosť nezískal a neobjavoval sa na žiadnych iných dôležitých cenách sezóny.

Avšak, tvorcovia za film, vrátane Andrei si povedali, že takto to nejde a pustili sa do vlastnej oscarovskej kampane, ktorú mnohí označili za agresívnu. Čo si nemyslím, keďže každá kampaň hollywoodskych štúdii je agresívna a najmä drahá, čo mohol byť skôr problém, keďže takýto malý film sa dostal niekam na úkor štúdiového, do ktorého sa tlačili peniaze. Každopádne, pár týždňov pred nomináciami sa na sociálnych sieťach začali objavovať statusy známych osobností, hercov a herečiek o tomto filme, organizovali verejné, ale aj súkromné premietania a rôzne Q&A, aby čo najviac zviditeľnili film, ale najmä výkon Andrei medzi členmi Akadémie. A div sa svet, nominácia bola na svete. A s ňou kontroverzia, že Andrea dostala nomináciu na úkor herečiek Violy DavisDanielle Deadwyler. Čo môže, aj nemusí byť pravda, keďže medzi nominovanými je aj Ana de Armas...

Celá situácia vyústila až do vyšetrovania Komisie filmovej Akadémie, či neboli porušené pravidlá pri kampani (ktoré ale nie sú úplne presne stanovené, takže sa aj ťažko kontrolujú, či dodržujú). V jednom momente sa hovorilo aj o odobratí nominácie, čo si myslím, že by vyvolalo ešte väčšiu vlnu nevôle voči Akadémii. Situácia sa vyriešila pomerne rýchlo, Andrea si nomináciu udržala, ale našlo sa jedno porušenie, za ktoré ale nemohla ani ona, ani tím za filmom (jedna zo známejších herečiek, ktorá propagovala film na svojej sociálnej sieti vyslovene písala o konkrétnych herečkách, na ktoré sa Akademici nemusia až tak zameriavať, keďže majú nomináciu istú, keby len vedela..). A práve Andrea Riseborough môže byť tá, ktorá v oscarovskú noc môže zaskočiť favoritky kategórie Cate BlanchettMichelle Yeoh.

Cate Blanchett sa vo svete klasickej hudby pohybuje rovnako bezchybne ako vo svete filmu a keď sa tieto dve veci zmiešajú dokopy a navŕšia príbehom o skladateľke, ktorá si je veľmi istá svojim nedotknuteľným statusom, dostaneme nezabudnuteľný, fenomenálny výkon a uistenie, že pokiaľ máme Cate, je vo filmovom biznise všetko v poriadku. V priebehu oscarovskej sezóny získala niekoľko cien kritikov, Zlatý glóbus v dráme, BAFTACritics Choice a odniesla si aj cenu pre naj herečku z MFF Benátky.

Avšak, Michelle Yeoh vo filme plnom bizarností, v ktorom hrá osudom zmorenú ženu a matku, ktorá sa snaží porozumieť dcére, pomôcť otcovi a byť správnou manželkou a to všetko na pozadí rúcajúceho sa sveta vo všetkých možných alternatívnych dimenziách, podáva čistý, úprimný a brilantný výkon, v ktorom predvedie aj čo to zo svojho majstrovského bojového umenia. Na ceste za Oscarom získala množstvo uznaní od menších skupín kritikov, Zlatý glóbus za komédiu, cenu Spirit a prestížnu cenu SAG, ktorá ju, napriek všetkému postavila do čela kategórie. Ana de Armas je asi to najlepšie na polarizujúcom filme Blonde a výkon Michelle Williams je srdcom filmu Fabelmanovci.

Predikcia na výhru v kategórii najlepšie herečka: Michelle Yeoh (osobný favorit (Yeoh) aj Cate Blanchett)

V kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe sú nominovaní: Austin Butler (Elvis), Colin Farrell (Duchovia Inisherinu), Brendan Fraser (The Whale), Paul Mescal (Aftersun) a Bill Nighy (Living)

V mužskej kategórii sa nekonala žiadna výraznejšia dráma, avšak adeptov na víťazstvo je viacero. Colin Farrell v úlohe jednoduchého írskeho muža z ostrova Inishmore, ktorý sa nevie zmieriť s rozhodnutím svojho bývalého kamaráta. Vynikajúci Austin Butler v úlohe kráľa rock’n’rollu tancuje a spieva a necháva v úlohe svoje srdce. A srdcervúci výkon Brendana Frasera ako morbídne obézneho Charlieho s veľkým, no chorým srdcom. Farrell aj Butler získali Zlatý glóbus vo svojich žánroch. Butler získal cenu BAFTA, Fraser si odniesol Critics ChoiceSAG, ktorá ho stavia do vedúcej pozície. Paul Mescal je čarovný v intímnej dráme o spomienkach dcéry na otca a Bill Nighy podáva do bodky perfektný výkon v citlivom príbehu života.

Predikcia na výhru a osobný favorit v kategórii najlepší herec: Brendan Fraser

V kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe sú nominované: Angela Bassett (Čierny panther: Navždy Wakanda), Hong Chau (The Whale), Kerry Condon (Duchovia Inisherinu), Jamie Lee Curtis (Všetko všade naraz) a Stephanie Hsu (Všetko všade naraz)

Ďalšia zamotaná kategória, v ktorej môže vyhrať jedna z troch favoritiek a to Angela Bassett, Jamie Lee CurtisKerry Condon. Každá si v priebehu oscarovskej sezóny odniesla minimálne jednu prestížnu cenu. Svoje ťaženie za prvým Oscarom začala Angela výkonom, z ktorého nabiehajú zimomriavky a rešpekt. Získala Zlatý glóbusCritics Choice. Avšak, stále je to marvelovský film, ktorý nemusí byť po chuti viacerým Akademikom. Kerry je jednoducho úžasná, autentická s tou pravou štipkou sarkazmu a humoru vo výkone, ktorý jej vyniesol cenu BAFTA. A Jamie Lee dokazuje svoju nadvládu úlohou, v ktorej z obyčajnej úradníčky spravila zároveň super-hrdinku a super-zloducha a jej výkon je bezpochyby výkonom kariéry, za ktorý si vyslúžila cenu SAG. Hong ako láskavá, no drsne priama ošetrovateľka chytí za srdce a Stephanie nie len, že dopĺňa skvelé obsadenie, ale aj v správnych momentoch si pre seba kradne dôležité scény.

Predikcia na výhru v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Jamie Lee Curtis (osobný favorit Kerry Condon a Angela Bassett)

V kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe sú nominovaní: Brendan Gleeson (Duchovia Inisherinu), Brian Tyree Henry (Causeway), Judd Hirsch (Fabelmanovci), Barry Keoghan (Duchovia Inisherinu) a Ke Huy Quan (Všetko všade naraz)

O tejto kategórii sa dá, snáď ako o jedinej povedať, že víťaz je jasný od samého začiatku a to aj napriek menším zaváhaniam v priebehu oscarovskej sezóny. Herec Ke Huy Quan, ktorý si mimochodom zahral v Spielbergovom filme Indiana Jones a Chrám skazy ako malý chlapec v úlohe Shortyho, je ten líder, ktorému sa podarilo podmaniť si filmových profesionálov naprieč filmovými cenami. Jeho Waymond Wang, ustarostený manžel a zároveň záchranca sveta je ten výkon, pre ktorý chodíme na filmy a nechávame sa unášať na vlnách emócii. Keov návrat do Hollywoodu je sprevádzaný fanfárami. Za svoj výkon získal ocenenia kritikov, Zlatý glóbus, Critics Choice, cenu Spirit a SAG. Avšak, zaskočiť by všetkých mohol Barry Keoghan, ktorého zničujúco-okúzľujúci výkon mu vyniesol cenu BAFTA

Predikcia na výhru a osobný favorit v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Ke Huy Quan

V kategórii najlepší originál scenár sú nominovaní: Martin McDonagh (Duchovia Inisherinu), Daniel Kwan a Daniel Scheinert (Všetko všade naraz), Tony Kushner a Steven Spielberg (Fabelmanovci), Todd Field (Tár) a Ruben Östlund (Trojuholník smútku)

„...I am not putting me donkey outside when I’m sad, okay?“ „...I cannot be the worst. What about that hot dog one?“ „...Movies are dreams that you never forget.“ „...You want to dance the mask, you must service the composer.“ „...I sell shit.“

Predikcia na výhru: Daniel Kwan a Daniel Scheinert (osobný favorit, okrem Danielov, McDonagh, Kushner a Spielberg)

V kategórii najlepší adaptovaný scenár sú nominovaní: Edward Berger, Lesley Paterson, Ian Stokell (Na západe nič nové), Sarah Polley (Women Talking), Peter Craig, Justin Marks, Ehren Kruger, Eric Warren SingerChristopher McQuarrie (Top Gun: Maverick), Kazuo Ishiguro (Living) a Rian Johnson (Glass Onion: A Knives Out Mystery)

„...What is a soldier without war?“ „...I can not forgive them. I will never forgive them.“ „...You think up there, you’re dead, believe me.“ „...I don’t have time to get angry.“ „...This is hard kombucha! This is Jared Leto’s hard kombucha!“

Predikcia na výhru a osobný favorit: Sarah Polley 

Ostatné predikcie:
Najlepší medzinárodný film: Na západe nič nové (osobný favorit Blízko)
Najlepší animovaný film a osobný favorit: Guillermo del Toro’s Pinocchio
Najlepší dokument a osobný favorit: All The Beauty and the Bloodshed
Najlepšia originál hudba: Na západe nič nové (osobný favorit Babylon/Fabelmanovci) 
Najlepšia originál pieseň: Lift Me Up – Black Panther: Navždy Wakanda
Najlepšia kamera: Na západe nič nové (osobný favorit Tár)
Najlepšie kostýmy: Elvis (osobný favorit Black Panther: Navždy Wakanda)
Najlepší strih a osobný favorit: Všetko všade naraz 
Najlepší make-up a vlasy a osobný favorit: Na západe nič nové
Najlepšia výprava a osobný favorit: Babylon
Najlepší zvuk a osobný favorit: Na západe nič nové
Najlepšie vizuálne efekty a osobný favorit: Avatar: Cesta vody
Krátky animovaný film: The Boy, the Mole, the Fox and the Horse 
Krátky hraný film: Le Pupille
Krátky dokumentárny film: How Do You Measure a Year?

Prehľad všetkých nominovaných nájdete tu: Nominácie na Oscara 2023 – Všetko všade naraz, Na západe nič nové, Duchovia Inisherinu

  Foto © 2022 Academy of Motion Picture Arts and Sciences/twitter/youtube

Súvisiace články