Prehľad filmov na máj 2023 – Strážcovia Galaxie 3, Fast X, Sestry v sedle, Mladí milenci, Hypnotik, či Malá morská víla

1.5.2023|Ivet Kollárová|

Na deň oslavy práce sa dostávame do piateho mesiaca v roku 2023, mája, ktorý po vzore predchádzajúceho mesiaca prinesie do kín zaujímavú kombináciu nových snímok, filmových klasík, hollywoodskych blockbusterov, či klubových snímok. Filmoví distribútori pripravili na máj lásky čas 17 nových filmov a 4 reštaurované, ktoré natočili velikáni filmu, režiséri Alejandro Jodorowsky a Cecil B. DeMille. Z festivalového kútika, od 16. mája nás čaká 76. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cannes, ktorý prinesie zaujímavú Hlavnú súťaž  s filmami od tvorcov ako Wes Anderson, Hirokazu Kore-eda, Ken Loach, Wim Wenders, Alice Rohrwacher, Justine Triet, či Aki Kaurismäki.

Štyri májové filmové týždne otvorí prvý len s dvoma novými filmami, avšak s blockbusterom ako sa patrí. Režisér James Gunn predstaví v kinách záverečnú časť marvelovskej trilógie s názvom Strážcovia Galaxie 3. V emočne najsilnejšom filme sa pozrieme na minulosť drsného Rocketa, ako aj novú misiu na záchranu galaxie, ktorá môže byť ich poslednou. Svoje úlohy vo filme si zopakujú Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Karen Gillan, Pom Klementieff, Sean Gunn a Vin Diesel ako Groot a Bradley Cooper ako Rocket. Medzi nové tváre patria Will Poulter, Chukwudi Iwuji, Daniela Melchior, Maria Bakalová, či Sylvester Stallone. Film sa v kinách premieta ako v anglickom origináli, tak aj so slovenským dabingom.

Druhým filmom prvého májového týždňa je nórska komédia o Johanovi, ktorý obľubuje dynamit s názvom Bombastický Johan od režiséra Hallvara Witzø. Film o dobrodružnom živote Johana a jeho dlhotrvajúcom boji o získanie svojej životnej lásky Solvory, ktorú v mladosti nešťastnou náhodou tak trochu vyhodil do vzduchu. 

Druhý májový týždeň prinesie do kín sedem nových filmov. Ťahákom týždňa je klubový film, francúzska komédia Sestry v sedle od režiséra Laurenta Tirarda. Film sa zameriava na päť mníšok, ktoré sa rozhodnú zúčastniť cyklistických pretekov, aby získali financie na rekonštrukciu starého hospicu. Jediným problémom je, že ani jedna z nich nevie jazdiť na bicykli. Vo filme si zahrali aj herečky Valéria Bonneton, či Sidse Babett Knudsen. V kinách uvidíme aj indonézsky film od režisérky Kamily Andini, Predtým, teraz a potom o nežnej a krásnej mladej žene Nene, ktorá najskôr uniká pred násilnou protikomunistickou čistkou. Potom žije šťastne ako druhá manželka bohatého Sundanesa, ale jej sny ju vracajú do minulosti.

Druhý májový týždeň prinesie aj dva dokumenty. Jediný film z americkej produkcie v druhom týždni je od tvorcov Petry Epperlein a Michaela Tuckera s názvom Poznámky k Hitlerovi. Film ponúka skúmanie desaťročia trvajúcej kultúrnej fascinácie nacistickým vodcom a dôsledkov tejto fascinácie v súčasnej politike. Druhým dokumentom týždňa je snímka v česko-slovensko-nórskej koprodukcii Návštevníci od režisérky Veroniky Liškovej. Film rozpráva príbeh o mladej žene Zdenke, ktorá odkrýva nerovné podmienky pre život v naoko bezchybne fungujúcom multikultúrne osídlenom meste na severe planéty, na súostroví Svalbard s názvom Longyearbyen. 

Pre najmenších je pripravený francúzsky animovaný, dobrodružný film Myška Pattie: Na vlnách dobrodružstva od trojice tvorcov David Alaux, Eric Tosti a Jean-François Tosti, v ktorom sa nezvyčajní kamaráti myška Pattie a kocúr Sam v starovekom Grécku vydávajú v ústrety nebezpečným tvorom mytológie. Od českého režiséra Daniela Páneka uvidíme v kinách rodinný film Deti Nagana, v ktorom partia outsiderov vyzve na hokejový súboj starších chlapcov z druhej dediny, ktorých hokejové zručnosti sú o pár úrovní vyššie. Vo filme si zahrali aj Simona Babčáková, Otakar Brousek, Hynek Čermák, Klára Issová, či Taťjana Medvecká.

Posledným filmom druhého týždňa je film vo švajčiarskej produkcii v kurdskom a arabskom jazyku od režiséra Mano Khalila, Susedia. Malá dedina na sýrsko-tureckých hraniciach na začiatku 80.rokov: Šesťročný kurdský chlapec Sero zažíva prvý školský rok v arabskej škole a musí sledovať, ako sa jeho malý svet radikálne mení v priebehu absurdného nacionalizmu. Detstvo malého Sera, v ktorom sa nachádzajú rôzne pozitívne a negatívne momenty, podáva režisér divákovi aj s humorom, hoci život malého hrdinu plynie medzi diktatúrou a temnou drámou. 

Tretí májový týždeň prídu do kín štyri nové filmy a hollywoodskym blockbusterom týždňa je ďalšia časť filmovej ságy o rodine a rýchlych autách, Rýchlo a zbesilo 10 od režiséra Louisa Leterriera, ktorá štartuje záverečné kapitoly tejto série. Proti protivníkovi, ktorý sa vynára z minulosti budú opäť bojovať Vin Diesel, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Michelle Rodriguez, Ludacris, John Cena, Nathalie Emmanuel, či Jason Statham. Svoje úlohy z predchádzajúcich filmov si zopakujú aj Helen Mirren, Charlize Theron, či Sung Kang. Novými tvárami sú Jason Momoa, Brie Larson, či Daniela Melichior.

Ďalšími snímkami tretieho týždňa sú romantická komédia od režiséra Jima Strousa Znovu sa zamilovať s Priyankou Chopra Jonas a Samom Heughanom v hlavných úlohách. Dobrodružná rodinná snímka od Erica Barbiera Zodi a Tehu: Princovia púšte o 12-ročnom nomádskom chlapcovi, ktorý sa ujme ťavieho mláďaťa Tehu s výnimočným talentom na beh. Zodi sa rozhodne vydať naprieč Saharou, aby mladého Tehua prihlásil na najväčšie ťavie preteky na svete. Avšak, na ceste na neho striehne veľa prekážok, jedna ja v podaní pytliaka Tareka, ktorý si na ťavie mláďa robí zálusk. 

Klubovou snímkou tretieho májového týždňa je francúzska dráma Mladí milenci od režisérky Carine Tardieu. Na chodbe nemocnice sa stretávajú dvaja milenci po pätnástich rokoch od ich prvého stretnutia. Ona má 71 rokov, on 45. Majú v sebe mnoho protikladov, sú rozdielni, no jeden druhým očarení. Shauna sa znova uistí, že okrem vdovy, matky a babičky, je stále ženou. V hlavných úlohách Fanny Ardant, Melvil Poupaud, či Cécile De France. 

Posledný štvrtý májový týždeň prinesie do kín štyri nové snímky a štyri reštaurované. Novým filmom v kinách bude aj mysteriózny akčný thriller Hypnotik od režiséra Roberta Rodrigueza. Ben Affleck si vo filme zahral policajného detektíva, ktorého jedno miesto činu navedie na stopu k nájdeniu jeho stratenej dcéry. Spojítkom medzi dvoma zločinmi je hypnotik, ktorý dokáže silou mysle ovládať myslenie iných ľudí. Vo francúzsko-belgickej koprodukcii uvidíme aj drámu od režisérky Maryami Touzani s názvom Modrý kaftan. Marocký obchodík s odevmi je dejiskom nečakaného milostného trojuholníka v subtílnom a krehkom príbehu o rôznych podobách lásky. snímka si z MFF Cannes 2022 odniesla cenu novinárov FIPRESCI v sekcii Istý pohľad.

Koncom mája dostaneme do kín aj ďalší projekt zo série prerábok animovaných klasík od Disney na hrané filmy. Tentokrát sa pozrieme pod hladinu mora na život odvážnej malej morskej víly, ktorá túži po živote na súši. Režisér Rob Marshall natočil hudobnú rozprávku Malá morská víla. Vo filme si zahrali Halle Bailey, Melissa McCarthy, Javier Bardem, či Jonah Hauer-King. Hlasy zvieratkám rybke Flaunderovi, krabovi Sebastianovi a čajke Scuttle v anglickom origináli prepožičali Jacob Tremblay, Daveed Diggs a Awkwafina. U nás sa film premieta so slovenským dabingom. Od režiséra Viktora Csudaia uvidíme v kinách slovenskú komédiu Tak zle ako sa len dá, ktorá prináša historky z parku, z piatich lavičiek a piatich rôznych príbehov dvojíc, ktoré riešia lásku a vzťahy. V hlavných úlohách Matej Landl, Marián Miezga, Zuzana Porubjaková, Marta Sládečková, či Peter Šimun.

V rámci pocty režisérovi Alejandrovi Jodorowskemu uvidíme v kinách jeho reštaurované klasiky: Svätá horaFando a LisKrtko.

Od ďalšieho velikána filmu, režiséra Cecila B. DeMilla uvidíme v kinách nemý film, prvý z jeho historických filmov z roku 1916 Jana z Arku

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články