Do kín prichádza šesť nových filmov – Sestry v sedle, Deti Nagana, Susedia, či Predtým, teraz a potom

11.5.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

S novým filmovým týždňom prichádzajú do kín nové snímky, ktoré nás tentokrát zavedú do francúzskeho kláštora, avšak na bicykli, obzrieme sa za (hokejovým) Naganom, Indonézia 60. rokov nám predstaví drsnú politickú situáciu, pozrieme sa aj na vypätú situáciu na sýrsko-tureckých hraniciach na začiatku 80.rokov a navštívime aj najsevernejšie osídlené mesto na svete. V dnešný premiérový deň privítame v kinách šesť nových filmov, medzi ktorými nebude chýbať ani jeden pre tých najmenších.

Francúzski tvorcovia David Alaux, Eric Tosti a Jean-François Tosti natočili animovanú, dobrodružnú, rodinnú snímku Myška Pattie: Na vlnách dobrodružstva (Pattie et la colère de Poséidon/Argonuts). Malí hrdinovia dokážu veľké veci. Musia mať odvahu a dobrých priateľov.Rozhnevať bohov starovekého Grécka rozhodne nie je dobrý nápad. A starnúci slávny Jáson práve nahneval samotného boha morí Poseidóna.Zvedavá a neposedná myška Pattie a jej nemotorný mačací kamarát Sam tak majú pred sebou veľmi nebezpečnú úlohu. Po boku Jásona, ktorého mesto sa rozhodne Poseidón zničiť, musia čeliť najnebezpečnejším tvorom mytológie. Veselé a nápadité komediálne dobrodružstvo pre celú rodinu od bláznivého tímu, ktorý stojí za filmami Esá z Pralesa, Willy a kúzelná planéta či Princezná rebelka. V slovenskom znení účinkujú Zuzana Porubjaková, Juraj Hrčka, Vladimír Kobielsky,Dušan Kaprálik, Ivan Romančík, Peter Rúfus, Matej Landl a ďalší.

Ďalšia francúzska komédia od dnes v kinách je od režiséra Laurenta Tirarda a má názov Sestry v sedle (Juste Ciel!). Päť mníšok vidí pred sebou jediný cieľ: vyhrať cyklistické preteky a získať tak finančnú výhru, ktorú by chceli použiť na rekonštrukciu schátraného hospicu. Jediným háčikom vo veci je to, že nikto z nich nevie jazdiť na bicykli. A ešte horšie je, že nie sú jediné, ktoré sa na súťaži postavia na štartovaciu čiaru. To im však nijako nebráni v snahe dosiahnuť svoj cieľ.

Najnovšiu veselú francúzsku komédiu režíroval Laurent Tirard, ktorý v minulosti režíroval také trháky ako Prípitok, Návrat hrdinu, Hore za láskou, Mikulášove šibalstvá na prázdninách, či Asterix a Obelix v službách Jej Veličenstva. Vo filme hrá hlavnú úlohu Valérie Bonneton, ktorá si okrem iných zahrala vo filmoch s názvom Irma Vep, La Ch’tite famille, Milosrdné lži 2 a Dajte mi pokoj!. Po boku Valérie si zahrali aj Camille Chamoux, Claire Nadeau, Guilaine Londez, Louise Malek, Sidse Babett Knudsen, François Morel, či Fabienne Galula. 

Z Indonézie uvidíme snímku, ktorá mala premiéru na MFF Berlinale 2022, drámu od režisérky Kamily Andini, Predtým, teraz a potom (Nana). Nana, nežná a krásna mladá žena, najskôr uniká pred násilnou protikomunistickou čistkou. Potom žije šťastne ako druhá manželka bohatého Sundanesa, ale jej sny ju vracajú do minulosti.

Šesťdesiate roky boli v Indonézii obdobím dramatických politických zmien a nepokojov, keď Suhartov puč zvrhol Sukarna a viedol k násilným protikomunistickým čistkám. Nanu, jemnú a krásnu mladú ženu, táto situácia veľmi zasiahla. Jej manžela uniesli do dažďového pralesa. Hoci sa jej podarilo utiecť pred vodcom gangu, ktorý sa ju pokúšal prinútiť, aby sa zaňho vydala, tento incident stál jej otca život a priviedol ju do chudoby. Po rokoch žije v pohodlí ako druhá manželka bohatého Sundančana a má slúžku, ktorá jej pomáha prispôsobiť sa novému prostrediu. V snoch sa však vracia jej minulosť. Elegantná réžia Kamily Andini účinne preberá perspektívu hlavnej hrdinky a jej traumu vkladá do filmového príbehu. Tajnostkárska Nana, ktorú s jemnosťou stvárňuje Happy Salma, si nikdy nie je celkom istá smrťou svojho manžela a jej spomienky nie sú, možno práve pre jej vlastné dobro, vždy úplné. Táto nejednoznačnosť je jadrom filmu a v kombinácii s bujnou kamerou a hlbokým zmyslom pre nostalgiu robí z Nany elegický zázrak. V jeho srdci sa ukrýva nečakané ženské priateľstvo, ktoré pôsobí ako záchranné lano uprostred mora nepriazne spôsobenej mužskou brutalitou. V hlavných úlohách Happy Salma, Laura Basuki, Arswendy Bening Swara, či Ibnu Jamil.

Dnes do oficiálnej kino-distribúcie vstupuje aj dráma Susedia (Nachbarn) od sýrskeho režiséra Mano Khalila, ktorý v Prahe študoval filmovú réžiu a neskôr pracoval v bývalom Československu a neskôr na Slovensku. Film mal u nás premiéru na MFF Cinematik 2022, kam snímku prišiel predstaviť samotný režisér so stále veľmi dobrou češtinou/slovenčinou. 

Malá dedina na sýrsko-tureckých hraniciach na začiatku 80.rokov: Šesťročný kurdský chlapec Sero zažíva prvý školský rok v arabskej škole a musí sledovať, ako sa jeho malý svet radikálne mení v priebehu absurdného nacionalizmu. Detstvo malého Sera, v ktorom sa nachádzajú rôzne pozitívne a negatívne momenty, podáva režisér divákovi aj s humorom, hoci život malého hrdinu plynie medzi diktatúrou a temnou drámou.

Dej filmu sa odohráva v malej sýrskej dedine na hranici s Tureckom na začiatku 80. rokov. Je to priateľské miesto s dedinskou komunitou, ktorá spolu dobre vychádza, uprostred nehostinného prostredia s množstvom piesku a horúceho slnka. Pre šesťročného Sera, živého, zábavného a drzého chlapca, ktorý sníva o televízii a kreslených filmoch, sa začína prvý školský rok. Do dediny prišiel nový učiteľ, ktorý má len jedno poslanie: vnútiť triede poslušnosť a urobiť z kurdských detí upätých panarabských socialistov. Kurdčina je zakázaná, arabčina je jediná povolená reč a deťom je brutálne ordinovaná nenávisť k židovskému náboženstvu. Sero má ale v hlave zmätok, pretože jeho dlhoročnými susedmi sú členovia jednej láskavej židovskej rodiny. Rovnako nerozumie ničomu z vyučovania, pretože sa musí najprv naučiť arabský jazyk. Detstvo malého Sera, v ktorom sa nachádzajú rôzne pozitívne a negatívne momenty, podáva režisér divákovi aj s humorom, hoci život malého hrdinu plynie medzi diktatúrou a temnou drámou. Koľko priateľstva, lásky a solidarity je možné získať v časoch represií a despotizmu? V hlavných úlohách Zirek, Ivan Anderson, Jay Abdo, Tuna Dwek, Ismail Zagros, Uygurlar Derya, Moufaq Rushdie, Sherzad Abdullah, Abdeslam Suleiman Abed, či Mazen Al Natour. 

V česko-slovensko-nórskej koprodukcii uvidíme v kinách dokumentárny film Návštevníci (Visitors) od režiséry Veroniky Liškovej. Aký je to pocit, ak nemáte kam ísť? Dokumentárny film českej režisérky Veroniky Liškovej NÁVŠTEVNÍCI rozpráva príbeh o mladej žene Zdenke, ktorá odkrýva nerovné podmienky pre život v naoko bezchybne fungujúcom multikultúrne osídlenom meste na severe planéty. Okrem pozorovania sa rozhodne stav okolo seba zmeniť. Prostredníctvom dokumentárneho pátrania, rozhovorov a postupného odhaľovania skutočnej tváre mesta a jeho obyvateľov vytvára "character-based story" o mieste, ktoré nie je divákom bežne prístupné. Film NÁVŠTEVNÍCI skúma zmysel a dopad snahy jedného človeka pochopiť a ovplyvniť veci zdanlivo vzdialené a neovplyvniteľné. Súostrovie Svalbard sa nachádza v Severnom ľadovom oceáne medzi Nórskom a Severným pólom. Môže tu žiť ktokoľvek aj bez víz ak má prácu a miesto na bývanie. Longyearbyen je najsevernejšie osídlené mesto na svete. Žije v ňom 2400 obyvateľov 52 národností.

Film NÁVŠTEVNÍCI nesie dôležitý odkaz s výrazným spoločenským presahom. Mesto na ďalekom severe predstavuje obraz akéhokoľvek dnešného moderného mesta, v ktorom sa miešajú ľudia z rôznych kútov sveta, s rôznym spoločenským postavením, materiálnym zabezpečením, podporou štátu, polície a šancou na sebarealizáciu. Dopady globalizácie, ale aj ekologickej krízy na najsevernejšie položené mesto na Zemi zobrazuje vo všeobecnom kontexte.

Od dnes máme v kinách aj českú rodinnú komédiu od režiséra Daniela Páneka, Deti Nagana. Žiadny sen nie je príliš veľký. Jedenásťročný Dominik je nadšený, keď český tím na „turnaji storočia“ v japonskom Nagane porazí Kanadu a postúpi do zápasu o zlatú medailu. Napriek tomu, že sám je tak trochu outsider, rozhodne sa kúpiť si hokejku a hrať hokej s kamarátmi, ako najlepšie vedia. Najmä s tenisovou loptičkou za domom. Jeho idolom je Dominik Hašek a tím, ktorý spolu s najlepším kamarátom Honzom zostavia, nemôžu nazvať inak ako Šable (podľa Hašekovho legendárneho pôsobiska, klubu Buffalo Sabres). Hokejku síce držia skôr ako metlu, ale začnú pracovať na veľkej výzve – poraziť tím Červených krídel, ktorý tvoria starší chlapci z vedľajšej dediny. Po počiatočnom debakli sa na trénerskú stoličku Šablí posadí svojrázny Honzov otec, bývalý extraligový hokejista. Ten sa ujme vedenia veľmi zvláštnej a nesúrodej skupiny detí, ktoré pripravuje na veľkolepú odvetu! V hlavných úlohách Hynek Čermák, Klára Issová, Tom Brenton, Johanka Racková, Fabian Šetlík, Pavel Batěk, Otakar Brousek, Taťjana Medvecká, Štěpánka Fingerhutová, Simona Babčáková, či Dominik Hašek.

  Foto © Film Europe/ASFK/Bonton/Magicbox/Filmtopia/Vertigo Distribution

Súvisiace články