Prehľad filmov na jún 2023 – Spider-Man: Cez paralelné svety, Flash, Elementy, Asteroid City, Indiana Jones 5, On sa bojí

31.5.2023|Ivet Kollárová|

Leto nám pomaly klope na dvere, počasie máme čoraz krajšie a teplejšie, čím nás vyháňa do prírody. Avšak, netreba zabúdať aj na kultúrnu osvetu duše a pred dovolenkovým obdobím navštíviť aj kiná, v ktorých nás čakajú veľmi zaujímavé nové snímky, ktoré si netreba nechať ujsť. Naši filmoví distribútori si na šiesty mesiac jún pripravili 24 nových snímok (aj s jednou reštaurovanou nemou klasikou), ktorým budú dominovať prevažne väčšie hollywoodske blockbustre. Ťahákom je DC film Flash, posledný Indiana Jones, animovaný Spider-Man, najnovšia časť v sérii o Transformeroch, či komédia s Jennifer Lawrence. 

Na druhej strane filmového spektra sa môžeme tešiť na klubové snímky ako Nová hračka, Také to leto, On sa bojí, UFO Švédsko, ale aj “andersonovku“ Asteroid City. Z dostupných filmových festivalov nás vo východnej metropole Slovenska, v meste Košice čaká obľúbený Art Film Fest, ktorého 29. ročník bude prebiehať od 16. do 23. júna, ale takisto si môžeme skočiť k českým susedom, kde 30. júna začína 57. ročník Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary.

V mesiaci jún nás čaká päť bohatých, filmových týždňov. Hneď ten prvý otvorí päť nových filmov s ťahákom týždňa od tvorcov Joaquima Dos Santosa, Kempa Powersa a Justina K. Thompsona, ktorí natočili pokračovanie megaúspešného animovaného filmu z roku 2018 s názvom Spider-Man: Cez paralelné svety, ktorý mám ešte dodatok „časť prvá“. Miles Morales a Gwen Stacy sa cez Multiverzum stretávajú s ostatnými Spider-ľuďmi a riešia ako si poradiť s novými hrozbami. Film sa u nás bude premietať so slovenským dabingom. V tom anglickom budeme počuť Shameika Moora, Hailee Steinfeld, Jaka Johnsona, či Oscara Isaaca.

Z Dánska uvidíme adaptáciu rovnomenného bestselleru od Janne Teller s názvom Nič, ktorý predstavuje surový a neučesaný príbeh o skupine mladých ľudí, ktorí sa v konfrontácii s nezmyselnosťou života vydávajú na cestu preč z bezpečia a nevinnosti detstva. O réžiu sa postarali Trine Piil Christensen a Seamus McNally. O americkú rodinnú komédiu na týždeň sa postarala režisérka Laura Terruso, ktorá natočila film Toto je môj foter, v ktorej si zahrali Robert De Niro, Kim Cattrall, či Leslie Bibb.

Pre najmenších bude prvý júnový týždeň pripravený animovaný dobrodružný film Mega Super o jedenásťročnej Hedvige, ktorá sa má stať super-hrdinkou po svojom otcovi, avšak jej nemotornosť jej túto dôležitú úlohu v jej živote oddiali a na jej miesto je vybratý jej bratranec. Film sa premieta so slovenským dabingom. No a pre tých starších bude pripravený horor, adaptácia diela od majstra hororu Stephena Kinga s názvom Strašiak od režiséra Roba Savageho, ktorý natočil klasický horor v štýle Poltergeista. V hlavných úlohách Sophie Thatcher, Chris Messina, či David Dastmalchian.

Druhý júnový týždeň nám ponúkne len tri nové snímky, presnejšie dve nové a jednu reštaurovanú filmovú, nemú klasiku z roku 1920, s ktorou sa pozrieme na život tak trochu schizofrenického vedca, od režiséra Johna S. Robertsona uvidíme Podivný prípad doktora Jekylla a pána Hydea. Doktor Henry Jekyll experimentuje s vedeckými prostriedkami, aby odhalil skrytú, temnú stránku človeka a oslobodil vraha zvnútra. Film je jednou z najvernejších rovnomenných adaptácii od spisovateľa Roberta Louisa Stevensona. 

Hitom druhého týždňa je akčný, sci-fi veľkofilm od režiséra Stevena Capleho Jr. s názvom Transformers: Monštrá sa prebúdzajú. Keď je osud našej planéty ohrozený, je nevyhnutné, aby jej Transformeri opäť prišli na pomoc. A nielen oni. Jedna z najpopulárnejších akčných sérií súčasnosti sa vracia do kín a s ňou aj nový mimozemský transformačný druh – Maximalovia. Film sa bude u nás premietať aj so slovenským dabingom, v tom anglickom budeme počuť Michelle Yeoh, Rona Perlmana, Peta Davidsona, či Petra Dinklaga a uvidíme napr. Anthonyho Ramosa, či Dominique Fishback. 

No a dokumentom druhého týždňa je anglicko-nemecká snímka v réžii Reginy Schilling, Igor Levit: Bez strachu. V priebehu dvoch rokov sleduje tento dokument Igora Levita na jeho profesijnej dráhe oscilujúcu medzi tradičnou kariérou pianistu, aktivizmom a neistým údelom hudobníka, ktorý spája a inšpiruje.

Päť nových filmov uvidíme v tretí júnový týždeň a hitom je jednoznačne novinka od štúdii Warner Bros. a DC, dlho-očakávaný film, ktorý viacerí označujú za jednu z najlepších komiksových adaptácii vôbec, film v réžii Andyho Muschiettiho, The Flash. Svety sa zrazia, keď Barry využije svoje superschopnosti na cestovanie späť v čase, aby zmenil udalosti z minulosti. A ako všetci vieme, toto sa nevypláca a Barry si na pomoc a návrat do normálu bude musieť zavolať pár svojich známych a okrem dvoch Batmanov bude aj Super-girl. V hlavných úlohách Ezra Miller, Sasha Calle, Michael Shannon, Ben Affleck, či Michael Keaton.

Francúzskou snímkou na tretí júnový týždeň je komédia Nová hračka od režiséra Jamesa Hutha. Film je adaptáciou francúzskej komediálnej klasiky Hračka (1976). Vtipná, dojemná a duchaplná rodinná komédia rozpráva príbeh o malom chlapcovi, ktorý v istej chvíli zisťuje, že niektoré veci sa za peniaze kúpiť nedajú. Slovenský režisér Samuel Spišák natočil romantickú komédiu Smolu nosíš ty, láska, ktorá je inšpirovaná skutočným príbehom. Dať prednosť istote a kariére, alebo dobrodružstvu a láske? Vo filme si zahrali Michaela Čobejová, Ivan Franěk, či Ady Hajdu.

Pred pár dňami uzatváral 76. ročník MFF Cannes, do slovenských kín prichádza film štúdií Disney a Pixar Elementy, ktorý je úplne nový, originálny celovečerný film, ktorý sa odohráva v meste živlov, kde spolu žijú obyvatelia ohňa, vody, zeme a vzduchu. Film o stieraní rozdielov medzi rôznymi živlami, bytosťami, či ľuďmi, sleduje ohnivú mladú ženu Ember, ktorá priateľstvom s vodným chlapcom Wadom začne spochybňovať presvedčenie o svete, v ktorom žijú. Film sa bude u nás premietať so slovenským dabingom. 

A režisér Jesse V. Johnson natočil ačkný thriller Americká spravodlivosť o texaskom rangerovi, ktorý sa spojí s britským tajným agentom a spoločne musia zabrániť medzinárodne hľadanému teroristovi v bombovom útoku, ktorý pripravuje v centre Londýna. V hlavných úlohách Thomas Jane, či John Malkovich. 

Štvrtý júnový týždeň, ktorý prinesie do kín päť nových filmov bude azda najzaujímavejší. V kinách uvidíme dlho-očakávaný nový film Wesa Andersona Asteroid City, ktorý nedávno súťažil o Zlatú palmu na MFF Cannes 2023. Film sa odohráva vo fiktívnom americkom púštnom meste v roku 1955, kde sa stretávajú výnimoční ľudia, aby si porovnali svoje vedomosti a uistili sa vo svojej genialite. Avšak, jedno takéto podujatie sa premení doslova na blízke stretnutie tretieho druhu. Táto udalosť uzavrie mesto a všetkých v ňom, vrátane jednej filmovej hviezdy pokiaľ sa nevysvetlí, čo sa vlastne stalo. A ako to býva zvykom vo Wesových filmoch, obsadenie je viac ako hviezdne: Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Rupert Friend, Maya Hawke, Steve Carell, Matt Dillon, Hong Chau, Willem Dafoe, Margot Robbie, Tony Revolori, či Jeff Goldblum. 

Režisér Gene Stupnitsky natočil komédiu Nič v zlom, v ktorom si Jennifer Lawrence zahrala mladú ženu Maddie, ktorej hrozí, že príde o rodičovský dom a tak sa snaží zarobiť peniaze, kde môže. Nanešťastie narazí na zvláštny inzerát, v ktorom tzv. helikoptéroví rodičia hľadajú niekoho na „rande“ s ich introvertným 19-ročným synom. O vtipné scény a zábavu bude rozhodne postarané. Okrem Jennifer si vo filme zahrali aj Andrew Barth Feldman, Natalie Morales, Ebon Moss-Bachrach, či Matthew Broderick. Klubovú scénu obohatí v kinách ikona kanadského filmu, režisér Denis Côté s novinkou Také to leto. Tri ženy sa rozhodnú stráviť dovolenku vo vidieckom dome, ktorý sa využíva na liečebné účely. Tu trávia dni a noci, aby preskúmali svoje sexuálne problémy a pokúsili sa skrotiť svojich vnútorných démonov.

O ďalšiu chuťovku v kinách sa vo štvrtý júnový týždeň postará majster žánrového filmu, vizionár Ari Aster s bizarnou novinkou On sa bojí, v ktorej hviezdi Joaquin Phoenix. Beau sa bojí – života, sveta a najmä svojej mamy. Na ceste na rodinnú návštevu je vtiahnutý do nečakanej špirály absurdných udalostí, ktoré si nedokázal predstaviť ani v tých najtemnejších snoch. Zároveň sa musí postaviť svojmu strachu a vziať svoj život do vlastných rúk. Okrem Joaquina si vo filme zahrali Michael Gandolfini, Parker Posey, či Amy Ryan. A v kinách uvidíme aj nórsky krimi horor Nočná mora od režisérky Kjersti Helen Rasmussen. Vo filme musí mladý pár čeliť démonovi, ktorý sa začne objavovať v snoch mladej ženy, ktorý sa nebezpečne mieša aj do reality. 

Posledný piaty týždeň ukončí mesiac jún v kinách so šiestimi novými filmami. Ťahákom týždňa je piata a posledná časť v sérii o legendárnom hrdinovi-archeológovi, ktorú natočil režisér James Mangold, a ktorá si svoju premiéru užila na MFF Cannes 2023, s názvom Indiana Jones a volanie osudu. V hlavných úlohách Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, Toby Jones, Boyd Holbrook, či Mads Mikkelsen. Pre deti bude prichystaný animovaný film Krakenteena Ruby od tvorcov Kirk DeMicco a Faryn Pearl o plachej teenagerke, ktorá je priamym členom bájnej rodiny morských krakenov. Film sa premieta so slovenským dabingom. 

Zo Švédska uvidíme v kinách dobrodružné sci-fi UFO Švédsko od režiséra Victora Danella. Rebelujúce dospievajúce dievča umiestnené v pestúnskej starostlivosti má podozrenie, že jej otec nie je mŕtvy, ale bol unesený. Je odhodlaná zistiť pravdu s pomocou Asociácie UFO. Český susedia nám do kín prinesú romantickú komédiu Cool Girl! od Jeremyho Tichého o troch mladých ženách, ktoré sa zúčastnia jednej súťaže, o ktorej si myslia, že im zmení život. Avšak pravdu o hodnotách a správnej životnej ceste môžu nájsť jedine u seba. 

Koncom mesiaca jún budeme mať v kinách aj dva dokumenty od režiséra Pavola Barabáša - Veľký kaňonHorský vodca.

Pavol Barabáš sa vo svojom najnovšom filme Veľký kaňon plaví s priateľmi tri týždne perejami rieky Colorado. 460 km bez možnosti úniku, bez signálu, bez kontaktu s civilizovaným svetom, aby splnili sen muža, ktorý v členoch výpravy prebudil vášeň pre splavovanie veľkých riek. Film Horský vodca nás zavedie do nezvyčajných exteriérov Vysokých Tatier a ukáže nám náročné povolanie horských vodcov. Priblíži nám nielen dobrodružnú, ale aj menej známu stránku tohto starého horského remesla. Už 150 rokov sprevádzajú tatranskí vodcovia ľudí na štíty za každého počasia – slnka, búrky, dažďa alebo víchrice. Ich práca vyzerá romanticky, ale je to skutočne tak?

  Foto © Depositphotos/CinemArt/moviemania

Súvisiace články